Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Prosím o vysvětlení a ne odpověď zajít k psychiatrovi

Filip 29.8.2018

Dobrý den,
potřeboval bych od Vás prosím pomoct ohledně stavu přítelkyně,
v roce 2015 prodělala lumbální punkci a ct pro bolest hlavy, ct hlavy i lumbální punkce dopadla v pořádku ale po ní se rozjel kolotoč větší bolesti hlavy a strachu.
14 dní po lumbální punkci jsme ji převezli s vyšším tlakem a nevolností na pohotovost, kde neprovedli žádné vyšetření a poslali nás pouze s lexaurinem domů, tlak doma byl 160/140, v nemocnici byl již v normě, bolesti hlavy a nevolnost přetrvávali po dobu roku, poté byl stav přítelkyně lepší a začala opět vykonávat aktivity jako dříve, teď ale půl roku opět přetrvává strach a nevyhází z baráku, že se bojí jestli ji lumbální punkce nemohla způsobit nějaké poškození a že se necítí nejlépe.
po Lumbální punkci za rok 8.12.2016 byla provedena magnetická rezonance hlavy a rentgen páteře, které dopadly v pořádku, pouze docházela na rehabilitace po magnetické rezonanci okolo 3 měsíců.
Chci se Vás zeptat jestli je možné, že se jí stále týká nějaké riziko?
Na internetu se dočetla, že po lumbální punkci může zapadnout mozek a nejsme schopni ji vysvětlit, že to není možné tak prosím o pomoc Vás, dále jestli nemůže prasknout nějaká cévka?
Prosím jestli není možné jí to vysvětlit zde prostřednictvím odpovědí, že se již nemůže nic stát a prosím o posouzení lékařských zpráv, nám totiž nevěří, tak spoléhám na Vaší pomoc.

Prosím o vysvětlení a ne odpověď zajít k psychiatrovi, velice děkuji.

31.5.2015

provedena lumbální punkce žlutou atraumatickou jehlou ( G20 ) v prostoru L5/5 v poloze v sedě, po kapkách odebráno 15ml čirého likvoru, pod přiměřeným tlakem/likvorový tlak nezvýšen. Makroskopicky bez známek zánětu. Bez komplikací, pacient poučen o režimu.

Likvor čirý, bezbarvý.
CT mozku nativ v normě, CT venografie s vyloučením trombózy splavů.

12.6.2015

Od lumbální punkce akcentrace cefaley v dané oblasti.Také pozoruje pokles sluchu na pravém uchuuu, krátkodobě nevolnost při předklonu hlavy, ta ale již stoupila.
Vysvětlen charakter lumbální punkce a možné nežádoucí účinky.
Provedeme ORL vyšetření k vyloučení jiné příčiny než drobného podráždění v rámci minimálního meningeálního syndromu u predisponované osobnosti.

CT mozku : nativně a po aplikaci bolu lomeronu i.v., akutní vyšetření. V zadní jámě i supratentoriálně bez zřetelený patol. ložiskových změn- struktura mozkové tkán se zdá norm., komorový systém ani zevní likvorové prostory nejsou rozšířeny, útvary střední čáry bez dislokace.
Na zhotovené CTA jsou ob vertebrální tepny, a. basilaris i oba karot sifony průchodné. Hypoplasie poč. úseku Ú1 pravé a cer post., jinak je Will. okruh norm. utvářen, průchodné jsou i kmeny obou aa.cer. med.. , bez zřetelné stranové asymetrie Sylv. větvení. I flebogram norm.- splav i hluboký žilní systém jsou průchodné. Výrazná v. temporooccipit. (Labbé) bilat.

závěr: Cephalea na vrcholu hlavy trvající od 27.5. 2015 s vegetativním doprovodem, bez efektu analgetické terapie. Sublebrilie.
Objektivně jen lehká asym. pravého koutku ( dle fotodokumentace st. data), symetrická hyperreflexie v kvadrudistrici, jinak bez fokálního neurologického deficitu, klinicky amening. CT mozku nativ v normě, CT venografie s vloučením trombózy splav.

doporučení: 100 ml FR + 200 mg Hydrortisonu i.v. CT mozku + CT venografie. Provedení lumbální puknce na odd. 81. proSÍME NA ODD. PODAT ANALG.INFUZI, EVENT. mANITOL.

22.9.2016 110 0153 - 1. IKAK - kardiostimulační ambulance ICP: 72001701 ODB: 107 Příchod 12:01
Int. vyšetření s výsledky
Subj - bolesti hlavy trvají - bez podst. změn.Bez pocení, teplota 0. Udává pálení oční. Menses silné, nedostatek železa i v minulosti.
Límec občas - efekt není.
Obj - Eupnoe, KP komp., břicho klidné. Paravert. spasmy C-Th přechodu, Dk bez otoků, TK 120/80
EKG: s.r. 100/min, osa bez převahy, přechod V3-4. Bez ES.
V dokumentace - bez význ. změn C-Th-LS páteře.
TK monitorování 24 hod - sumář - prům. 109/70, max. 138/96, min. 85/47, nad limity 1,4/15,2%. Den - prům. 113/74, max. 138/96, min. 90/54, nad lilmity 1,8/15,3% noc. prům. 97/59, max. 1 13/74, min. 85/47 - nad limiry 0/10%. Lab - 13.09.2016 07:40 - Laboratoř hematologická Primární materiál krev, Terapie žádná, Erytrocyty 4,37 ITI 2/I,
Leukocyty 6,6 IOA9/l, Hemoglobin 101 gil, Hematokrit 0,328 Ill, Trombocyty 341 10A9/l, MCV 75,1 fi, MCH 23,1 pg,
MCHC 307,9 g/l, RDW 16,4 %, MPV 10,6 fi, PDW - šíře distribuce tromb. 12,7 fi, PCT - destičkový hematokrit 3,6 ml/l,
Normoblasty 0,00 %, Normoblasty abs. počet 0,00 IOA9/l, Neutrofily 55,0 %, Neutrofily - abs.počet 3,6 IOA9/l, Lymfocyty 34,1 %, Lymfocyty - abs.počet 2,2 IOA9/l, Monocyty 9,0 %, Monocyty - abs.počet 0,59 IOA9/l, Eozinofily 1,4 %, Eozinofily abs.počet 0,09 IOA9/l, Bazofily 0,5 %, Bazofily abs.počet 0,03 IOA9/l, Nezralé granulocyty 0,2 %, Nezr. granulocyty - abs. POČ. 0,01 IOA9/l, Sedimentace erytrocytů (1 .hod) 26 mm, Sedimentace erytrocytů (2.hod) 54 mm, Protrombinový test 1,02
1, Protrombinový test - ratio 0,99 1, Protrombinový test 1 1 s, Protrombinový test - INR 0,99 1, Akt.parciální trombopl.test
32,7 s, Akt.parciální trombopl.test-R 0,91 1, Fibrinogen 3,93 g/l, Trombinový test 16,3 s, Trombinový test-ratio 0,94 1
13.09.2016 07:40 - Pracoviště klinické biochemie Primární materiál Krev, Analyzovaný materiál Sérum
Vzhled vzorku ”fyziologický Sodík_S,P 140 mmol/l, Draslík _S,P 3,9 mmol/l, Chloridy_S,P 105 mmol/l, 3,3 umol/l, Železo - vazebná kapacita 77,8 pmol/l, Železo - saturace 0,042 -, Glukóza_S,P 5,6 mmol/l, Močovina S,P 3,1 mmol/l, Kreatinin_S,P 64 pmol/l, Glom. filtr. odhad dle CKD-EPI 1,95 ml/s/l .73m2, Kyselina močová_S,P 227 priol/l, Bilirubin celkový_S,P 2,9 pmol/l, Cholesterol celkový_S,P 5,02 mmol/l, Triacylglyceroly_S,P 1,01 mmol/l, HDLcholesterol S,P 1,02 mmol/l, LDL-choIesterol S,P 3,55 mmol/l, Cholesterol celkJHDL 4,92 -, non HDL-choiesterol 4,00 0,25 pkaUl, 0,26-pkaůl, 1,20 pkat/l, 2,14 mU/l, T4 volný 13,12 pmol/l, 3,10 g/l, 6,0 pg/l, CRP_S, P 3,4 mg/l
Echo - RES.: LK bez zn. segm. poruchy kinetiky, glob. EF LK norm. 65%, stopová mitrální a trikuspidální regurgitace. Dr. Fischerová
RES: bolesti hlavy - k vyšetření, provedenými vyšetření pouze anémie z nedostatku železa, zvýš. FW TK dnes v normě, echo srdce v normě. TK monitorování prakt. v normě, hypertenze neprokázána mírná hypercholesterolémie

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, v úvodu musím zmínit, že Vaše přítelkně se jasně projevuje jako pacient s úzkostní poruchou, v kombinaci z fobii a hypochondrickými rysy. To že Vy, její rodina, nejste taky schopni toto akceptovat, pomoct by ji adekvátně mohl pouze zkušený psychiatr s vhodně volenou léčbou a psychoterapii, je velice smutné.
Veškeré provedené vyšetření jsou v pořádku. Žádne postižení mozku, mozkovéh kmene, míchy v souvislosti s lumbální punkci u pacientky nevzniklo. LP proběhla v roce 2015, aktuálně v souvislosti s tímto miniinvazivním výkonem pacientce žádne riziko nehrozí.
Potíže podle provedených vyšetření, rtg, MR, CT opakovaně, neurologie, ORL, ECHO, 24 hod. moniorace TK, které jsou všechny v pořádku, nejeví organický původ a spíše se jeví jako problém psychosomatický. Indikace dalších vyšetření povede pouze k dalšímu podněcování a dalšímu zhošování aktuálního stavu psychiky. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

Mgr. Miroslava Hruboňová


Dobrý den, pane Filipe, vzhledem k množství potíží a nepohody, kterou vaše přítelkyně vykazuje, bych velmi doporučila psychiatrické a psychologické konzultace. Protože byla provedena v podstatě všechna dostupná vyšetření s negativním výsledkem, je velmi pravděpodobné, že původ potíží je v psychickém stavu. Přestože vynakládáte velké množství energie, abyste přítelkyni dokázal, že se s ní nic vážného neděje, je to zbytečné. Musí si k tomu dojít sama. Resp.s pomocí psychiatra, který může předepsat léky a psychologa, který psychoterapií může vaši přítelkyni nasměrovat k jinému nahlížení na sebe sama. Potažmo na životní situace.
Z celé situace je jistě vaše přítelkyně nešťastná. Zároveň to zřejmě komplikuje život i jejímu okolí- zejména patrně vám. Proto vám všem přeji hodně trpělivosti, optimismu a vůle ke zdolávání nepříjemných pocitů. Hruboňová Mirka

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Prosím o vysvětlení
V propouštěcí zprávě z psychiatrické léčebny mám tuto...
Navsteva psychiatra
Dobry den, muzete mi prosim rict, jak vypada prvni...
Prosím o vysvětlení
Dobrý den, prosím o vysvětlení nálezu z CT. V segmentu...
Psychiatr
Dobrý den, prosim Vás mohu se zeptat, zda je pro navstevu...
Prosím o vysvětlení RTG
Dobrý den,prosím o vysvětlení nálezu na RTG.....Dextroskolioza...
Prosím o vysvětlení
Dobrý den,dnes jsem si vyzvedla výsledky z RTG LS páteře,omlouvám...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Prosím o váš názor-na krč...

Prosím o váš názor-na krčním oblouku před levou krční mandlí mám drobné výrůstky,...

Prosím o vvysvětlení

závěr: chondróza a protruze až mediální extruze disku L5/S1 , náznak chondrózy...

Prosim o vyklad lekarske zpravy+ rada,pomoc

Od kvetna rehabilitace Od zari prac nesch.po3,5 uboru rehabilitaci stav podstatne...

Prosim o vysvetleni

Dobry den,dnes jsem podstoupila kolonoskopicke vysetreni a bylo mi zjisteno...

Prosím o vysvětlení

V propouštěcí zprávě z psychiatrické léčebny mám tuto diagnozu:anxiosní depresivní...

Prosím o vysvětlení

Dobrý den, prosím o vysvětlení nálezu z CT. V segmentu L5/S1 páteřní kanál V-d...

Prosím o vysvětlení

Dobrý den,podstoupila jsem eeg vyšetření pro opakované poruchy vědomí. Výsledek...

Prosím o vysvětlení

Dobry den,ráda bych se zeptala na dg.hypermetabolismus glukozy v ložisku stř.laloku...

Prosím o vysvětlení

Dobrý den,dnes jsem si vyzvedla výsledky z RTG LS páteře,omlouvám se ,že Vás...

Prosim o vysvetleni

Dobry den, uz delsi dobu mam silene bolesti hlavy. Kdyz se to spusti, pretrvava...

Prosím o vysvětlení a odpovědi

Dobrý den byl jsem u detske lékařky a ta mne poslala na oční a neurologii z...

Prosím o vysvětlení CT nálezu.

Dobrý den, prosím o vysvětlení: CT L3/S1 : L3/L4 inrterv artropza více vpravo,...

Prosím o vysvětlení CT páteře

CT L4 až S1 Dorzální protruze ploténky L4/5 3 mm s lateralizací doleva 3...

Prosim o vysvětlení diagnózy

Můžete mne vysvetlit co znamená gonarthrosa gr III 1.sin, Susp. laesio MM h1en...

Prosím o vysvětlení diagnozy

Dobrý den ,měl jsem úraz a poranil jsem si koleno.Jedná se mi o vysvětlení zda...

Prosím o vysvětlení diagnozy a dají-li se osteofyty ostranit. děkuji

Dextrosinistrokovex, skolioza Th pateře,kyfoza je lehce prohloubená.Dosti pokročilá...

Prosím o vysvětlení EEG

Prosím o vysvětlení EEG: Graf dobré technické a metodologické úrovně, hemisférální...

Prosím o vysvětlení EEG

Prosím o vysvětlení EEG. Záznam nižší amplitudy se základní aktivitou afa...

Prosím o vysvětlení hyperplazie

Dobrý den prosím o vysvětlení hyperplazie pricneho vybezku L5 při neortikulaci...

Prosím o vysvětlení laboratorních výsledků.

Dobrý den, po sonu ŠŽ - popis: hypodenssní drobné strumy, jsem měla laboratorní...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Stav po resekci zubu

Dobrý den,zubní lékař mi dělal před rokem resekci u kořene dolní levé 6, na...

Bolest dolní končetiny nejasného původu

Od 1.4.2015 jsem byla na nemocenske,ortopedem mi byla urcena Diagnoza Metatarsalgie...

Arachnoidní cysta

Dobrý den po včerejším vyšetření na MR mi byla zjištěna Arachnoidní cysta (rozenná)...

Streptokok v pochvě

Dobrý den, byl mi zjištěn streptokok v pochvě. Intenzita 2 křížky. Gynekolog...

Bolest podbříšku a pálení při močení


Exantém

Dobrý den, potřebovala bych poradit...dnes v noci jsem nemohla vůbec spát kvůli...

Zima

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, mám druhý den hrozně studené nohy je mi pořád...

Bolest prstů u nohy

Dobrý den, před 4 dny mě večer, když jsem ležela v posteli, bolel palec u levé...

Je možnost tento zákrok nějakym způsobem "zpackat"?

Dobry den. Prosím vás, přečetl jsem vše ale nikde nevidím můj problem, tak...

POLYNEUROPATICKÝ SYNDRÓM

Dobrý deň. 28. 06. tohto roku som Vás prosila o vysvetlenie konkrétneho výrazu....

Sex

Dobrý den, Je mi 17 let a řeším pořád dokola problém s orientací už 11 dní...

Kožní nádorek, zřejmě virový

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Mám kůži, kde rotou chlupy(viz. foto) něco...

Campylobacter jejuni, Escherichia coli

Dobrý den, chci se zeptat jak se infekce campylobacter jejuni, Escherichia...

Bolest v podbřišku, časté nucení na močení

Dobry den, chtěla bych se zeptat uz skoro tyden me poboliva v podbřišku jako...

Zlomenina baze 5.MTT vpravo bez dislokace

Vážený pane doktore, paní doktorko, ráda bych se chtěla ujistit, že jsem v...

Křeče v oblasti hrudníku

Dobrý den . Predem moc dekuji za informace . Poslední rok mě chytají strašné...

Křeče v břiše a průjem

Dobrý den, zhruba tři dny mám problém s křečemi v břiše které doprovázel vodnatý...

Časté čurání

dobrý den,prosím vás,od října chodím na záchd několikrát do hodiny,mám krev...

Zánět močového měchýře

Dobrý den, stále se mi opakují záněty močového měchýře, za poslední dva...

Vrzáni kloubu v čelisti

zdravím,chtel bych se zeptat proc mi zniceho nic pred mesicem zacal vrzat pravy...

Zavřít reklamu