Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Průjmy, zvracení a výrazná ztráta hmotnosti po radioterapii malé pánve

Trávení Denisa 15.3.2019

Dobry den, me matce (rocnik 1948) byla v rijnu 2017 v ramci lecby rakoviny delohy provedena nemocnici v CB hysterektomie. Uzliny v okoli nadoru byly po operaci ciste, v ramci prevence podstoupila 25 davek radioterapie bricha a vnitrni ozarovani (do pochvy). Lecba skoncila v breznu 2018.
Od 4.12. 2018 mela matka bolesti bricha, kvuli nimz nemohla jist, pripadne jidlo zvracela. Kvuli rychlemu ubytku vahy se po vanocich dostavila na gynekologii v nemocnici v CB, kde se puvodne lecila na rakovinu, Zde vyslovili podezreni na poskozeni tenkeho streva v dusledku radioterapie. Objednali ji na PET na 12.2., aby se diagnoza potvrdila. V lednu 2019 byla matka hospitalizovana v nemocnici v JH z duvodu dehydratace, otoku nohou a celkoveho vycerpani. Dostala kapacky, podstoupila radu vysetreni, pricemz lekari se rozhodli pockat na vysledky PET s poznamkou, ze akutni operace neni nutna. Po ctyrech dnech byla na vlastni zadost propustena. Unorove vysetreni v CB potvrdilo predbeznou diagnozu. Matka se tou dobou zhubla z puvodnich 53 kg na 45 kg. Z CB byla poslana na "vykrmeni" do Jindrichova Hradce (v CB na interne nemeli misto). V JH stravila tyden na kapackach, po te byla poslana k vyzivovemu specialistovi, ktery ji mel objednat na operaci na chirurgii v CB. Vyzivovy specialista matce objednal baleni nutridrinku, rekl, at si vse mixuje a at se vrati v kvetnu o 8 kg tezsi. Matka ma zrejme alergii na laktozu, z 2 nutridrinku denne do sebe dostane sotva ctvrtinu. Po navratu z nemocnice v JH byla den dva schopna udrzet jidlo, pote se opet dostavily prujmy a zvraceni. Nyni ma 36 kg. Ve ctvrtek 14.3. byla prevezena na urgentni prijem do CB, odkud ji opet chteli prevazet na internu do JH (na primluvu svagrove, ktera je v CB zdravotni sestrou, ji tam prozatim nechali).
Moje matka shodila behem 4 mesicu 23 kg (vychozi vaha 53 kg, konecna 36 kg.) V soucanosti jiz temer neni schopna prijimat potravu.
Je sance, ze by ji jeste nekde mohli zachranit?
Predem dekuji za odpoved.
S pozdravem
Denisa

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, je mi moc líto Vaší maminky. Zhubla opravdu velmi mnoho. Měla by být určitě sledována výživovým specialistou, popř. ve spolupráci s gastroenterologem.
Pokud nesnáší Nutridrink, je potřeba hledat jiné přípravky. Maminka je již hodně zesláblá.
Nejsem specialista a nemohu vyšetřit Vaši maminku. Ale v případě nemožnosti přijímat stravu se ještě jako řešení zavádí do žaludku hadička (tzv. PEG - tj. perkutánní endoskopická gastrostomie, pod endoskopickou kontrolou se do žaludku přes kůži zavede hadička, do které se pak dává speciální výživa). Nevím ale, zda by toto řešení bylo pro Vaši maminku vhodné (nemohu to posoudit- to mohou jen lékaři, kteří ji mají v péči). Je potřeba také zjistit, proč maminka stále zvrací. Pokud by nadále zvracela, pak může vyzvracet i tuto výživu. Stav je velmi těžký k posouzení. Ale v každém případě by se stav Vaší maminky měl řešit za hospitalizace v nemocnici (infuze, dostupnost lékaře, ošetřovatelská péče).
Váš dotaz předám ještě i specialistovi, aby se k problému také vyjádřil. Jeho odpověď očekávejte v nejbližším možném termínu (prosím o strpení, může to být i za nějaký den). Držím Vaší mamince palce, aby vše zvládla a aby se jí dařilo lépe. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní, zcela zásadní pro postup je informace, v jakém stadiu se nachází onkologické onemocnění respektive je-li z onkologického hlediska předpoklad uzdravení nebo přežití rozumně dlouhé časové periody ve smysluplné kvalitě života, nebo jestli pozitivní perspektiva z onkologického hlediska není. To Vám poví jedině ošetřující onkolog. V ČB je komplexní onkologické centrum (KOC), tedy se jedná o nejvyšší onkologické pracoviště v systému, mělo by poskytovat stejnou léčbu jako KOC pražská a jiná. Pokud onkolog řekne, že perspektiva kvalitního života u paní není, tak to, doporučuji, přijměte a ptejte se po možnostech paliativní péče včetně výživy v paliaci, tu může poskytnout interna v JH nebo třeba domácí mobilní zařízení. Pokud je ale paní v onkologické remisi a jejím problémem je postradiační enteritida, pak je nutné ji řešit. Má-li 36kg a netoleruje-li stravu (zvrací?), je nutná hospitalizace, a to bez zbytečných prodlev (dalšího nežádoucího hubnutí). ČB nemocnici osobně neznám, ale všimla jsem si na netu, že disponuje lůžkovým gastroenterologickým oddělením včetně JIP. Paní by měl vidět gastroenterolog, mělo by být jasné, jak přesně střevo vypadá a co s tím - jestli je akutně zanícené, jestli funguje a/nebo bude fungovat - jestli se dá použít např. k výživě sondou, ev. jak hluboko sondu zavést, jestli není potřeba operovat a zanícené střevo odstranit, nebo jestli je na místě podávání protizánětlivých léků - prostě se k tomu střevu musí nějak vyjádřit, gastroenterolog. Současně s tím je potřeba podávat takovou léčbu, jakou maminka bude tolerovat - do žíly nebo do sondy nebo co sní. Pokud paní netoleruje nutridrinky, je potřeba vědět proč - jestli nechutnají, je možné vybrat jiný preparát. Jsou i přípravky ve formě ne drinků, ale prášků přisypávaných do jídla, jsou bez chuti.
Pokud mohu poradit konkrétní postup: v pondělí navštivte ošetřujícího onkologa a chtějte jasnou odpověď - zda je indikován paliativní postup, nebo zda je paní perspektivní. Pokud je perspektivní, tak chtějte jasný návrh postupu výživy, ta by měla probíhat za hospitalizace a současně by se měl řešit stav střeva. Pokud Vás onkolog nasměruje zpět do nutriční poradny, vyzkoušejte i jiný sipping než nutridrinky (mně osobně připadají hnusné). Nakonec k té intoleranci laktozy - pokud má paní po mléčných vrobcích průjmy, tak to může být ono, může být o sekundární intoleranci laktozy - chybí enzym normálně produkovaný slizničními buňkami tenkého střeva.
S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Hmotnost
Dobrý den, chtěla bych se zeptat k čemu je dobrá zelená...
Ztráta hmotnosti
Dobrý den, Zhubla jsem 20 kilo a trápí mě přebytečná...
Zvracení, zimnice, tečky v obličeji
Dobrý den, prosím Vás o radu..... přes noc mi bylo...
Motání hlavy, bolest břicha, průjmy, zvracení
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat docela často v poslední...
Abnormální ztráta hmotnosti
Dobrý den, v únoru jsem vážil ještě 80 kg a nyní se...
Zvracení,průjmy.
Dobrý den,s rodinou jsme chytili ošklivý bacil.Zvracíme,máme...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Průjmy, hubnutí, nechutenství, dcera 14 měsíců

Dobrý den,máme problém s dcerou. 14 dní má střídavě průjem, skoro nejí, málo...

Průjmy, intolerance bílkoviny kravského mléka

Dobrý den, asi 2 měsíce jsem trpěl častými, hlavně ranními průjmy, bolestmi...

Průjmy, krev ve stolici

Dobrý den, Před 5 dny jsem dostal horečku následovanou průjmy a vypadalo to...

Průjmy, křeče v břiše

Dobrý den. Před týdnem v noci mě budily neskutečné křeče v břiše, pod levým...

Průjmy, nadýmání, bolesti střev, muž 26 let

Dobrý den, mé jméno je Marek, je mi 26 let a asi od 21 let me trápí potíže v...

Průjmy, nadýmání, hlenovité stolice u miminka

Dobrý den, dcera 7 měsíců, trpí cca od 3 měsíců průjmy, nadýmáním, hlenovité...

Průjmy, nafouklé břicho, plynatost

Dobrý den. Mám poslední půl rok problémy se zažíváním. Trpím na průjmy. Ze začátku...

Průjmy, pocit inkontinence

Dobrý den, jsem 2 roky po druhém porodu a nyní se mi po dlouhodobé nemoci- půl...

Průjmy, syn 18 měsíců

Mám dotaz. Mám 18ti měsíčního chlapečka, a neustále trpí na průjmy, vždycky...

Průjmy, zácpy

Dobrý den, je mi 19 let. Již 3 týdny mě trápí průjmy střídavě se zácpou. Občas...

Průjmy, zvracení, svědění a vyrážka po fotbalovém utkání

Dobrý den, mám 11 let starého syna. 25. ledna ho při fotbalovém turnaji asi...

Průjmy...alergie na lepek ??

Dobrý den, syn 15 let trpi uz dlouhodobe skoro 2 roky potížemi.Nejdříve to byly...

Průkaz HIV

Dobrý den, Pred 2 tydny jsem mel chraneny sex s kondomem s prostitutkou a...

Průkaz HIV infece

Dobrý den,zajímalo by mě když je např.žena hiv pozitivni poznal by to i lékař...

Průkaz chlamydie při gynekologické prohlídce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali je gynekolog schopen při běžném vyšetření...

Průkaz kapavky po užívání antibiotik

Dobry den.Rad bych se zeptal na otazku.Mel jsem chraneny pohlavni styk ale cca...

Průkaz nádoru oka u dětí při focení s bleskem

Dobry den vcera jsem cetla clanek o tom ze foceni deti s bleskem muze odhalit...

Průkaz spermatu

Dobrý den. Potřebovala bych laboratorní rozbor neidentifikovatelné hmoty na...

Průkaz těhotenství z krve

Je možné, že lékaři zjistí těhotenství při odběru krve i když na to nedělají...

Průkaz virových hepatitid

Dobrý den, dá se hepatitida B,C ,D spolehlivě prokázat serologickým testem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Stehenní svalové křeče

Hezký den, už od dospívání se setkávám s nočními křečemi v lýtkách. Asi 20...

Bolest palce nohy a nehtu

Dobrý den, přibližně před 14 dny mě překvapila večer v posteli silná bolest...

Kývání zubů

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak poznám mléčný zub od stálého. Začaly se...

Špatně vytažené stehy

Dobrý den, zhruba před třemi týdny jsem byla na vyřezání znaménka, ránu jsem...

Borelióza

Dobrý den, brala jsem antibiotika kvůli podezření na boreliozu, po 3 týdnech...

Noční bolesti kloubů a svalů

Dobrý den. Mam dotaz a je mi hrozne ouzko kdyz mam moje bolesti popsat......

Bakteriální vaginóza


Co mohu používat k roztoku betadinu

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli mohu používat černou mast nebo višnovku...

Bolesti v oblasti žeber

Dobrý den, mám dotaz. Cca tři roky mám občasné bolesti pod žebry vlevo. Někdy...

Nazelenalá moč

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Na gynekologii mi objevili zánět močových...

Kývání zubů

Dobrý den, chci se zeptat, před pár dny jsem byl u zubaře a sdělil jsem ji,...

Nafouknuté břicho, plynatost, přibírání na váze

Dobrý den. Poslední 2 roky mám problém se zvětšeným (nafouknutým) břichem, plynatostí...

Nadměrné pocení vlasaté části hlavy u dítěte

Dobrý den, chci se zeptat na svého syna 5 let, od mala tpi na pocení, není...

Krvácení mimo menstruaci s kusy sliznice

Dobrý večer, je mi 22 let můj gynekolog je momentálně na dovolené, tak se...

Barretův jícen

Prosím o radu, zda se dá žaludek, jícen vyšetřovat jinak než endoskopicky a...

Streptokoková infekce

Dobrý den, Minulý měsíc jsem dostala angínu. Paní doktorka mi předepsala Ospen...

Brnění nohou a necitlivost chodidel

Dobrý den, abych začala od začátku. Od října jsem byla neustále nemocná (zápaly...

Mám dotaz ohledně zvýšených jaterních testů.


Alvogyl po extrakci zubu

Dobrý den, jsem týden po extrakci 6 zubu dole, do otevřené dásně mi byl aplikovaný...

Preexcitační syndrom a dušnost v těhotenství

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Som v 12 tt gravidity, v prvom...

Reklama