Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Rakovina prostaty - zvýšené PSA po odstranění prostaty

Onkologie Alena 9.8.2012

Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Můj taťka, 59 let, 80 kg, byl v listopadu 2011 na operaci prostaty, kde mu byla odstraněna, měl vysokou hodnotu PSA. Operace proběhla v pořádku, nádor byl zhoubný a měl pozitivní okraje. Sdělili nám, že se jedná o rakovinu prostaty. Po operaci měl ale hodnotu PSA 0,20, která se pri následné kontole zvedla na 0,50...poté mu bylo doporučeno 2měsíční ozařování, které před 14 dni dokončil. Včera byl ale na kontrole a hodnota PSA je na 0,60. Lékařka nám sdělila, že již není další postup, ozařování prý mělo pomoci...22.8.2012 by měl jít tedy na další testy. Prosím Vás tedy o radu a Váš názor..je možné, aby se mu rakovinové buňky rozrostly dále do těla? Již si nevíme rady a jsem z informací lékařu zmatení, taťkovi se díky tomu zároveň i zhoršuje psychický stav. Předem Vám velice děkuji za odpověď. Hezký den. AB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

Vážená slečno/paní Aleno, u naprosté většiny zhoubných nádorů nelze vyloučit, že některé buňky uniknou skalpelu chirurga nebo přežijí dávku záření či cytostatik. V některých případech se ani celý nádor chirurgicky odstranit nedá a v těle zůstane jeho neoperovatelný zbytek. Vzhledem k tomu, že nádorové buňky se vymykají kontrole a množí se a rostou "po svém", může s libovolným časovým odstupem dojít k tomu, že se nádor znovu rozroste - buď na původním místě, nebo v podobě tzv. metastáz na místech jiných. V případě rakoviny prostaty se kromě chirurgie a ozařování v léčbě používá chemoterapie a hormonální terapie - přesné posouzení a rozhodnutí o léčebném postupu je doménou onkologů. S pozdravem, Milan Hrubý.

Související dotazy

Obavy z rakoviny prostaty
Dobrý den, mám aktuální výsledky vyšetření na urologii...
Rakovina prostaty
Je možné se současně zbavit rakoviny prostaty a častého...
Ca prostaty
Dobrý den, můj manžel měl v 43 letech operaci karcinomu...
Zvětšení prostaty
Dobrý den, prosím jestli by jste mi mohli sdělit co...
Bolest prostaty
Dobrý den, Potřeboval bych poradit, občas po masturbaci...
Zánět prostaty
Přeji dobrý den. Několik let se léčím se zvětšenou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rakovina prostaty

Dobrý den pane doktore. Před cca 4 koky mně byla odstraněna prostata z důvodu...

Rakovina prostaty

Jeden ze 6-ti vzorků na biopsyi byl pozitivní. Za 6 týdnů mám jít na radikální...

Rakovina prostaty

Dobrý den pane doktore, je mi 82 roků. Zjištění před 18 roky zvýšení PSA 6....

Rakovina prostaty

Je možné se současně zbavit rakoviny prostaty a častého močení?

Rakovina prostaty

Dobrý den, tatínkovi zjistili na biopsii rakovinu prostaty. Měl naplánovanou...

Rakovina prostaty

Dobrý den, tatínkovi zjistili na biopsii rakovinu prostoty. Měl naplánovanou...

Rakovina prostaty

Dobrý den, tatínkovi zjistili na biopsii rakovinu prostoty. Měl naplánovanou...

Rakovina prostaty

Dobrý den, chci se jen zeptat. Dědeček mého přítele zemřel před několika lety...

Rakovina prostaty

Když hodnoty PS překročí hranici a výsledky ukáží na rakovinu jaká je potom...

Rakovina prostaty - vyskyt

Dobrý den paní doktorko, na internetu jsem se dočetl, že prý třetina mužů nad...

Rakovina prostaty a metastaze

Dobry den, Můj tatínek (65 let) byl po odhalení karcinomu prostaty v únoru...

Rakovina prostaty-metastázy v játře

Můj přítel má rakovinu prostaty. Bylomu to zjištěno při hospitalizaci, po silných...

Rakovina prostay

Dobrý den,už asi dva roky docházím na urologii kde mi pan doktor řekl že mám...

Rakovina prsníka

Nemecký lekár MUDr. Rath-Krebs, ktorý pôsobil v USA s tímom lekárov v USA prišli...

Rakovina prsu

Dobrý den,mám dotaz jak velké je riziko onemocnění rakoviny prsu do 3Olet.V...

RAKOVINA PRSU

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak velké je riziko onemocnění rakoviny prsu...

Rakovina prsu

Dobrý den pane doktore, mám na Vás možná trošku "jiný" dotaz, docela si kontroluji...

Rakovina prsu

Dobrý den, mam lehce vpačenou bradavku a z ni mi čas od času jde takovy "bílý...

Rakovina prsu

Dobrý den, mám obavu, zda nemám rakovinu prsou. Prsa vypadají na pohled zdravě,...

Rakovina prsu

Dobrý den. Přítelkyně s diagnostikovanou rakovinou pravého prsu, nyní po druhé...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Escitalopram

Dobrý den,před nedávnem jsem měla lk escitalopram a začalo se mi špatNě polykat...

Poranění 4. prstu na ruce

Dobrý den, asi před dvěma měsíci jsem při rychlém pohybu zavadil rukou o strom...

Léčba radiojodem

Dobrý den, před půl rokem jsem byla na léčbě radiojodem. Asi za 3 týdny tam...

Dráždivý tračník

Dobrý den, kvůli průjmům a silnému nadýmaní jsem byla v roce 2013 na alergologii...

Krvácení po pohlavním styku


Oranžové dlaně a plosky nohou

Dobrý den, můj vnuk, kterému je devět let, má asi půl roku oranžové dlaně a...

Krvácení po pohlavním styku

Dobrý den , spala jsem s přítelem ,ale neudělal se do mě ,už je to tyden po...

Osypání se po pomerančovém džusu

Dobrý den, od loňských prázdnin mě trápí různé projevy alergických reakcí,...

Bulka na nadvarleti

Dobrý den .... Asi před rokem jsem po dohodě s lékařem navštívil urologa s...

Bolesti zad vystřelující do nohy


Bolest mezi lopatkami

Dobrý den, na Silvestra jsem prochladla a z kraje ledna se u mne projevilo...

Tlak v nose, spáncích

Dobry den, chtěla jsem se zeptat na svůj zdráv.problem.Pred 4 měsíci se mi...

Necitlivé prsty na rukou

Dobrý den, před týdnem mi začalo brnět v malíčku a prsteníčku na levé ruce....

Ruptura rotátorové manžety

Dobrý den. Zestručněný nález na MG rezonanci: Diskontinuita výrazně ztenčené...

Léčba radiojodem

Dobrý den, před asi 10 mešíci mi našli nádor ve štitné žláze. Poprvé jsem byla...

Mohu užívat přípravek Neuritogen

Dobrý den,od roku 2017 mě trápí motání hlavy,byla jsem kvůli tomu hospitalizována.Až...

Zarůstající nehet na palci na noze

Dobrý den , chtěla bych se vás zeptat a hlavně pomoct , poradit. V prosinci...

Zánět/zarostlý nehet na noze


Zvýšené hodnoty markeru v krvi

Dobrý den paní doktorko,chtěla bych se zeptat jaký onko marker bývá zvýšený...

Tlak a bolest v zádech

Dobrý den,už třetí den mě trápí tlak v zádech,konkrétněji v kříži. Nejvíce když...

Reklama