Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Rakovina tlustého střeva nebo hemoroidy?

Vnitřní lékařství Matěj 1.8.2018

Dobrý den, pro kontext mého problému zasílám předchozí zprávu níže. Strachuji se kvůli tomu, jetli bych nemohl mít kolorektální karcinom kvůli níže uvedeným příznakům. Mnohokrát mi tu bylo řečeno, že když nikdo v rodině tu nemoc neměl a navíc mi je teprve 19, tak že je to riziko u mě opravdu malé, ale také jsem na internetu našel, že ke vzniku kolorektálního karcinomu přispívá i nezdravá strava a nezdravý životní styl. Je pravda, že jsem cca do 16 let pravidelně sportoval, poslední 2 roky na střední až doteď spíše sportuji sporadicky. Ale hlavně co se týče stravy, tak tu jsem neměl vůbec dobrou delší dobu... Jedl jsem hodně sladkého, málo ovoce a zeleniny a také častěji uzeniny, o kterých jsem se dočetl, že způsobují rakovinu tlustého střeva, konečníku nebo žaludku... Taky jsem od nástupu na VŠ spíše seděl u učení, moc jsem se nepohyboval... Stravu jsem upravil až nějak tento rok postupně. Snažím se více jíst ovoce a zeleninu, piji více, nyní o prázdninách se snažím i více hýbat, ale bojím se, že už je pozdě...
Tak právě toto uvědomění mě nyní vyděsilo a bojím se, aby ta krev neznačila přítomnost nádoru ve střevě či konečníku v důsledku hlavně špatného stravování.. Jak jsem již psal, k proktologovi jdu až příští středu 8.8. Mohl by to být nádor tedy v důsledku špatné stravy, i když mi je teprve 19 let? Děkuji za odpověď.

Původní dotaz pro kontext:
" Dobrý den,
zapomněl jsem se u předchozího dotazu zeptat: Když se podíváte do původní zprávy, kterou příkladám níže, může se jednat o hemoroidy, i když mě nic nebolí, nesvědí při konání stolcie apod. a krev jsem nikdy neměl na toaletním papíře (teda vlastně jen jednou) ale spíš na stolici? Už fakt nevím... Protože jsem četl i podle zdejších předchozích zpráv, že hemoroidy spíše bolejí nebo svědí... Tak právě to víc přihrává tomu, že by to mohl být nádor... A toho se velmi bojím. K proktologovi jsem objednaný až na 8.8., což je až za docela dlouhou dobu, tak aby se něco do té doby nezhoršilo či nedospělo do nevyléčitelného stadia... Jinak mi nic kromě té krve na stolici není.

Původní dotaz:
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zdali je možné, že by se hemoroidy opakovaly? Měl jsem v březnu pruh krve na stolici - na doporučení chirurga nasazen Ginkor a v pohodě. Minulou neděli (před 2 týdny) jsem opět našel pruh krve na stolici s příměsí krvavého hlenu - byl jsem u chirurga, který předepsal Detralex a Faktu. Po asi 3 dnech potíže ustaly a ještě jsem Detralex 3 dny bral a pak už ne. Oba doktoři vznesli PODEZŘENÍ na hemoroidy.
No a včera jsem opět našel stopy krve na stolici, dnes místy hnědožlutý hlen, ale jen málo...Měl jsem tužší stolici. Jiné příznaky jako hubnutí, teploty/horečky apod. nepozoruji. Chuť normální.
Mohou se hemoroidy opakovat? Popř. může to být i něco jiného? K proktologovi jsem objednán bohužel až na konec srpna...
Ještě se chci optat, jak předcházet tuhé stolici, kterou teď mám docela často? Zelenina, ovoce? Ještě piju docela kefír.
Vím, že už mi to tu bylo několikrát zodpovězeno, ale nemůže krev značit přítomnost nádoru? Byl jsem přesvědčen několika lékaři zde, že je to velmi nepravděpodobné, ale pak na internetu jsem našel příběh, že osoba si našla na stolici malý pruh krve a bylo to z nádoru.
V dubnu vyšel test na skryté krvácení do stolice FOB negativně. Ale bylo to děláno ze stolice, která byla trochu užší než obvykle, protože jsem ji musel tlačit, tak jestli to je směrodatné...

Omlouvám se, že sem neustále píšu, ale opravdu nevím už, jak si pomoci. Pořád se topím v zlých myšlenkách, že ta krev je z nádoru, který u mě bude odhalen pozdě a já umřu... Tahle myšlenka mě děsí. Nedokážu si užívat prázdniny, nedokážu normálně fungovat, jsem zastřen zlem a myšlenky na nádor jsou má noční můra. Antidepresiva Asentra předepsané psychiatrem mi aspoň zaručují a pomáhají v tom, že jsem se z toho ještě nezhroutil. Plně si uvědomuji, že neustálým pokládáním mých dotazů jsem otravný, avšak dělám to vždy s vidinou, že mi Vaše odpovědi pomohou a že se já uklidním. Avšak myšlenka nádoru vždy zatím “vítězí”. Uvědomuji si, že Vás takto nesmyslně zatěžuji, jelikož máte plno práce odpovídat ostatním tazatelům, jen prostě nevím, jak si pomoci, než půjdu na vyšetření. Už vidím, jak někde skončím na kolonoskopii a oni mi řeknou, že tam je nějaká hrůzná patologie.... Ten pocit nejistoty je šílený, už prostě chci vědět, co mi je...''

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Milý Matěji , moc Vás zdravím ! Plně chápu Vaše obavy a děkuji za výčet všech činností, které děláte a neděláte.. Sportujete, jíte zdravě atd. Myslím že z hlediska Vašich činností je velmi nepravděpodobné, abyste měl nyní rakovinu tlustého střeva, jelikož alespoň částečně sportujete, jíte zdravě, většina lidí totiž vůbec nesportuje, jí špatně, kouří, pije alkohol ve velkém. Opravdu to budou ty hemoroidy. Ano, i hemoroidy mohou být zcela bezpříznakové, nic Vás nemusí bolet, konečník nemusí svědit atd. Výborné je, že jdete již brzy k proktologovi ! Je to již za týden ! Proktolog Vám prohlédne konečník a ještě lépe než my Vás uklidní. Je moc fajn, že se zajímáte o svůj zdravotní stav, u mladých lidí ve Vašem věku to nebývá příliš obvyklé. Ovšem nic se nemá přehánět, zkuste se tím tolik netrápit, jděte ven, sportujte, jděte za kamarády či za přítelkyní, je velmi vysoká pravděpodobnost hraničící s jistotou, že se nyní jedná skutečně pouze o hemoroidy. Držím Vám palce ! Klidně zase napište ! Hezké léto ! S pozdravem, Kristýna Jiříčková

Související dotazy

Rakovina tlustého střeva
Dobrý den, mému taťkovi (60 let) byla diagnostikovana...
Rakovina tlustého střeva
Je mi 15 let a už delší dobu na sobě pozoruji příznaky...
Rakovina tlustého střeva
Dobrý de,můj syn,kterému je 41 let je 2 roky po ozařování...
Rakovina tlustého střeva
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, na hlavní příznaky...
Rakovina tlustého střeva
dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné aby...
Rakovina tlustého střeva
tři měsíce trpím bolesti břicha a nadýmáním, vyšetření...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rakovina tlustého střeva

Dobrý den. Mám docela strach z rakoviny tlustého střeva. Za poslední měsíc jsem...

Rakovina tlustého střeva

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, na hlavní příznaky rakoviny tlustého střeva....

Rakovina tlustého střeva

Dobrý den, mému taťkovi (60 let) byla diagnostikovana rakovina tlustého střeva....

Rakovina tlustého střeva

Dobrý den, je mi 17 let a můj děda zemřel na rakovinu tlustého střeva. Bojím...

Rakovina tlustého střeva

Dobrý den, mám pár dotazů ohledně tlustého střeva. Můj otec zemřel na rakovinu...

Rakovina tlustého střeva

Dobrý den, předem se omlouvám jestli jsem v kolonce neuvedla správný název problému. Nejedná...

Rakovina tlustého střeva

Dobrý den,potřebovala bych vědět PRAVDU,jak na tom moje mamka doopravdy je: mamka...

Rakovina tlustého střeva

DOBRÝ DEN, MŮJ TATÍNEK MÁ RAKOVINU TLUSTÉHO STŘEVA. zASLAL MÉ OBVODNÍ LÉKAŘCE...

Rakovina tlustého střeva

Je mi 15 let a už delší dobu na sobě pozoruji příznaky rakoviny tlustého střeva.....

Rakovina tlustého střeva a konečníku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost že mám rakovinu tlustého...

Rakovina tlustého střeva u přítele

Dobrý den, pane doktore/paní doktorko, seznámila jsem se nyní s jedním mužem,...

Rakovina tlustého střeva u starého člověka

Dobrý den. Zajímal by mne váš názor na diagnózu naší 85leté babičky. Babičce...

Rakovina tlustého střeva vs. uzliny

Dobrý den pane doktore. Mamince zjistily zhoubný nádor v tlustém střevě a doktor...

Rakovina tlustého střeva?

Dobrý den, doufám, že dotaz směruji správně. Ptám se tu, protože žiji v UK a...

Rakovina tlustého střeva?

Vazena pani doktorko, jiz cca 5 mesicu trpim divnym priznaky: tlak a tupa...

Rakovina u dítěte

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co způsobuje rakovinu u dětí. Moje dcera (1,5...

Rakovina u starého člověka II

Dobrý večer. Děkuji za rychlou odpověď. Bohužel, něco takové jsme očekávali,...

Rakovina uzlin

Memu otci byl diagnostikovan nador v krku. Zjistil to koncem srpna obvodni lekar....

Rakovina uzlin a bolest v zádech.

Dobrý den,mám maminku 60 let,teré byla před 2lety diagnostikovana rakovina,měla...

Rakovina v bulce na koleni

dobrý den muj tatka mel bouli na koleni kterou mu vyoperovali ale po tet bylo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšené uzliny krku

Dobrý den, dnes jsem si nahmatala malou bulku. Ve spodní části krku, dá se...

Vykašlávání hlenu


Trhání osmičky, nemohu otevřít pořádně pusu

Dobrý den, před týdnem jsem byla na vytržení spodní osmičky. Měla jsem zahnuté...

Bledý obličej

Dobrý den, již delší dobu mi okolí říká že mám čímdál bledší obličej... není...

Poškození očního nervu

Dobrý den,včera jsem navštívila oční lékařku,která zjistila poškození zrakového...

Očná trombóza

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať ako by ste postupovali pri liečení diagnózy...

Křeče po očkování tetanu

Dobrý den, byla jsem před 3 dny na přeočková na tetanus a mám od toho dne křeče...

Bolest poševního vchodu a bouličky na stydkých pyscích

dobrý den. bolí mě poševní vchod a když sem s tim byla u mého gynekologa tak...

Tenis. loket

Dobrý den rad bych se zeptal zda se dá tenisový loket nahlásit jako následek...

Snížené sexuální libido a Sertralin

Dobrý den, v únoru tohoto roku jsem začala brát antidepresiva na úzkost (spíše...

Bolest horního patra v ústech


Hnis v pupíku


Erythema nodosum vs červené bolestivé fleky kůže


Fraxiparine

Chcela by som sa spýtať keď som 10 dní brala Fraxiparine z dovodu prevencie...

Neschopnost otevřít ústa

Dobrý den, již týden mě bolí vzadu za osmičkou, která je teprve z půlky prořezaná....

Vysvětlení diagnozy neurologa

prosím o vysvětlení diagnozy.jedna se o předčasně nar.dítě ve 28+6tt.nyní nekorigovaně...

Stav po trhání zubů


Plastika předníko křížového vazu

Dobrý den, jsem 4 roky po plastice předního krizoveho vázu a minuly týden v...

Pískání v uchu, šum, motání hlavy...

Dobrý den, od 7. srpna mám problém s pískáním v levém uchu.Byla jsem na ORL,...

Ostropestřec mariánský

Dobrý den,beru Lagosu 150 mg 3x denně a koupil jsem si v bylinkářství tablety...

Reklama