Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Rozbor krve

Petra . 14.11.2014 redakce uLékaře

Vážený pane doktore, již rok užívám léky - antiepileptika Levelanz 500 mg (1-0-1). Nyní, po roce užívání, se mám dostavit na odběry krve. Zajímalo by mne, jak se užívání léků v krvi projeví a zda by byl výsledek stejný při užívání těchto léků před odběrem např. 2 dny, 7 dní či 14 dní? Chápu, že se testují především hladiny z důvodů poškození jater apod.. Zajímalo by mne však spíše, zda se v krvi projeví dlouhodobé užívání léků od krátkodobého, ne však způsobem poškození jater či jiných orgánů, ale hladinou tohoto léku nebo chemické látky v tomto léku obsaženou. Zda se tedy z těchto testů dá jednoznačně říci: "Ano tento člověk užívá tento lék minimálně rok a nebo tento člověk užívá lék pouhé 2 dny, týden, 14 dní apod. (tedy krátkodobě)" . V příbalovém letáku léku Levelanz 500 mg jsem zjistil, že levetiracetam se po podání rychle vstřebává. Ustálený stav je dosažen po dvoudenním dávkovacím režimu 2x denně a rozsah vstřebávání nezáleží na dávce a není ovlivněn podáním jídla. Znamená to tedy, že po dvou dnech užívání tohoto léku budu mít stejnou hladinu látky v krvi, jako při stejném užívání léku po dobu např. jednoho roku????? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den Petra

Odpovídá:

MUDr. Jan Vachek


Jedno měření hladiny léku nepřinese obvykle žádnou podstatnou informaci. Je pravda, že i po několika dnech užívání může být při měření hladiny stejná úroveň jako při kontrole po několikaměsíčním užívání. Nestačí však samotná informace o hladině léku, vyšetřují se obvykle i jiné parametry a hlavně celkový stav pacienta (přítomnost obtíží, záchvatů) atd. Měření hladin se neprovádí primárně kvůli kontrole užívání, ale proto, že některá antiepileptika fungují dobře jen při určitých hladinách - ani příliš nízkých, ani příliš vysokých. Informace získaná z vyšetření hladiny spíše povede k úpravě dávky léku směrem nahoru nebo dolů.

Související dotazy

Rozbor při návykových látkách
Dobrý den. Dnes jsem dával PČR po pozitivní slinové...
Revma v rozboru krve
Musí se vždy projevit revma v rozboru krve?
Rozbor krve na vitamíny a minerály
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli existuje test...
Rozbor krve u praktické lékařky
Dobrý den, je mně 62 roků, 176/78 a na pravidelné preventivní...
Preventivní prohlídka
Dobrý den, ještě dodám,že se chystám na preventivní...
Rozbor krve
Přeji pěkný den. Za dva týndy jdu na kolonoskopii,...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rowatinex

Dobrý den, chci se zeptat jestli Rowatinex (kapky na močové cesty) ovlivňují...

Rowatinex

Dobrý den, chci se zeptat jestli kapky na močové cesty, ovlivňují účinnost antikoncepčního...

Roxithromycin-ratiopharm a alkohol

Dobrý den, užívám antibiotikum roxithromycin-ratiopharm po 12h. Chtěla jsem...

Rozbíjení ledvi.kamenů laserem

Dobrý den paní doktorko je rozbíjení ledvin.a moč. kamenů bolestivé? a provádí...

Rozbila jsem rtuťový teploměr

Dobrý den, před týdnem jsem rozbila teploměr ,vysála jsem rtuťové kuličky vysavačem...

Rozbitý rtutový telploměr

zdálo se mi že teploměr neměří, proto jsme ho strčil do horkého čaje. během...

Rozbitý rtuťový teploměr

Dobrý den, před rokem jsme si pronajali byt. Teď po roce jsme chteli vymalovat...

Rozbitý rtuťový teploměr

Dobry den, vcera vecer jsem zjistila, ze teplomer, ktery mi lezel jiz asi tyden...

Rozbor histologického vyšetření

Dobrý den, prosím o vysvětlení histologického vyšetření. Dcera (6let)byla na...

Rozbor hnisu

Dobrý den, včera jsem byla u lékaře a zajímalo by mne co vše lze zjistit pomocí...

Rozbor krve

Dobry den,co to znamena pri rozboru krve hodnoty biochemie.S_TSH 0,00. S_fT3...

Rozbor krve

Dobrý Den vyšlo mi SEDIMENTACE ERYTROCITŮ FW 2 hod. 31 mm. Co to znamená je...

Rozbor krve

Dobrý Den vyšlo mi SEDIMENTACE ERYTROCITŮ FW 2 hod. 31 mm. Co to znamená je...

Rozbor krve

Dobrý Den vyšlo mi SEDIMENTACE ERYTROCITŮ FW 2 hod. 31 mm. Co to znamená je...

Rozbor krve

Dobrý Den vyšlo mi SEDIMENTACE ERYTROCITŮ FW 2 hod. 31 mm. Co to znamená je...

Rozbor krve

Dobrý den, ať se snažím jakkoliv, stále mám rozbor krve jak na houpačce.Konkrétně...

Rozbor Krve

Dobrý den , mohu se zeptat jak se jmenují testy , u kterých mi odeberou krev...

Rozbor Krve

Dobrý den , poslední dobou mám pocit , že moje tělo reaguje na nějakou potravinu...

Rozbor krve

Dobrý den, v rozboru krve jsou označeny jako patologické tyto hodnoty: Ery...

Rozbor krve

Dobrý den, existuje nějaký test krve, či rozbor, ze kterého se dá zjistit většina...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Komunikace místo afrodiziaka?


Zduřeniny pod žaludem II


Průjem, horečky, nevolnost


Ketony a těhotenská cukrovka


Přípravek Chlorella


Neustálé nutkání na močení


Cizí tělísko v oku


Kyselina acetylsalicylová dokáže pomoci i srdci


Přetržený vaz + meniskus


Sexuální touha, Nadrženost


Kýla a těhotenství


Gilbertova choroba


Naražená žebra


Vyrovnaná lordosa


Lymfangiom a obraz na MRi


LSIL včetně hpv, biopsie děložního čípku


Mohu se nakazit HIV z jídla?


MUDr. Zbyněk Luňáček

Praktický lékař pro dospělé

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×