Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Rozšíření zánětu po chirurgickém zákroku

Imunita Pavel 31.5.2019

Dobrý den,

Začnu úplně od začátku, nevím, zda spolu ty věci mohou souviset. Vše začalo před necelým rokem, kdy se mi na levé hýždi kousek na konečníkem udělal nežit, který se operativně odstranil v celkové narkoze, vyčistil a drenoval. Po operaci mi v těle zůstala pevná bulka hlouběji pod kůží, která zůstala bolestivá. Po několika měsících jsem ucítil, že se mi to vrací. Na chirurgii pouze vyčistili a nasadili antibiotika a odeslali mě na infekční (hlavně kvůli mému druhému hlavnímu problému, který popíšu níže). Den před vyšetřením si zánět našel cestu ven asi o 3-4 cm jinudy, než kde jsem měl jizvu z operace. Z infekčního jsem měl připraven nástroj k odebrání kultivace a hned jsem ho tam odvezl. Výsledek Zlatý Streptokok, dostal jsem Cotrimoxazol al Forte na tři týdny. Poté krevní testy ok.

Nyní se dostávám k hlavní starosti.
Asi měsíc po operaci nežitu na L hýždi jsem začal pociťovat zvláštní tlak P třísle, který brzy přešel v hmatatelnou zvětšenou uzlinu sahající mi až do pasu pravého boku a následně zvětšující se na onom místě v třísle v na dotek bolestivou bouli. Nejdřív jsem s tím byl na chirurgii, kde mi udělali ultrazvuk a sdělili, že tam je zánět a není přes něj nic vidět. Od doktorky, která ultrazvuk přímo vykonávala, že by to snad mohla být odumřelá uzlina či tak něco. Ale nic oficiálního. Dostal jsem framykoin a když se to po týdnu nelepšilo a tříslo mi začalo tmavnout (a souběžně mi prasknul ten operovaný nežit na L hýždi) byl jsem odeslán na infekční. Bylo mi řečeno, že Cotrimoxazol vyřeší oboje. Nevím, zda zabral nebo to bylo tím, že nežit už prasknul, prožil jsem dva týdny úlevy, i když kůže v třísle se vizuálně nelepšila, spíš naopak.

Z infekčního jsem byl odeslán zpět na chirurgii, kde se rozhodli mi udělat magnetickou rezonanci. Na to jsem čekal další měsíc a tříslo se mezitím zhoršilo. Magnet mi dělali malé pánve, takže k mému překvapení mi o tříslu neřekli nic. Radioložce se jen nelíbilo něco na prostatě (to asi není relevantní, ale pro úplnost), takže jsem šel na PSA testy a urolog vyšetření a tam se nic nezjistilo. Vše v normě. To už jsem měl fakt bolesti a chodil pomalu s rukou na třísle. Z chirurgie jsem byl propuštěn a přesměrován na kožní. To už ale tříslo nevydrželo a prasklo. Jako ten operovaný nežit před pár měsíci. Teklo to hodně, spíše žlutá tekutina bez krve. Krev byla jen trochu, když to prasklo. Ale úleva obrovská. Na chirurgii mi to čistili a drenážovali. Konečně mě vyšetřila primářka kožního odd. Podívala se na to, zeptala se na pár otázek a diagnostikovala jako Hidradenitis suppurativa HS2, HS-PGA 3. Dostal jsem 100g doxyhexal na 12 týdnů, klindamycinový gel a Cyteal mýdlo. Mám za sebou jeden a půl týdne antibiotik a cítím, že se to tříslo zase naplňuje zánětem a začíná bolet.

Nemám jistotu, že vím, co mi je. Antibiotika zlepšila výše zmíněnou tvrdou bulku na L hýždi, přestala být bolestivá a vytrácí se, ale tříslo P je bez zlepšení.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, popisujte to naprosto přesně a vše na sebe logicky navazuje a zapadá, takový chirurgický zákrok bohužel poměrně často nedokáže zcela odstranit ložisko zánětu, není to ani chyba operatéra, tyto záněty jsou velmi urputné, lokalita nad konečníkem neumožňuje velký zákrok s odebráním potřebného množství zasažené tkáně ( protože by zde také mohla zůstat doslova hluboká nehojící se díra s velmi problematickým řešením, třeba překrytím plastikou, tedy kožním štěpem, ale rána by nejspíše dále hnisala a štěp by odumřel a nepřihojil se atd. ), bulka po prvním zákroku je tedy důkazem že se ložisko zánětu odstranit nepodařilo, a následně se infekce dostala poblíž do toho třísla, krví či spíše lymfatickou cestou a vzniklo zde další ložisko zánětu, někdy opravdu dost dlouho trvá, než je takový zánět vidět, resp. než se vytvoří kapsa s hnisem, není vidět ultrazvukem nic... takže pokud to není úplně nutné, je lepší takové "nežity" nechat na pokoji a zbytečně je nedráždit, pokud tedy nehnisají hned samy od sebe, jinak to často vede k takovým komplikacím, ale zřejmě se jednalo o cystu kterou bylo potřeba odstranit, pokud začala hnisat, poslední ATB jsou doufejme již podány správně, ale často se stává, že zánět se zase jen dočasně uzavře do nějaké bouličky... pokud se zánět opět naplňuje hnisem, bude opět potřeba vyčistit, drénovat, upravit ATB léčbu případně, zkuste se ještě poradit na imunologii, ale jinak je vše jasné, pro jistotu bych vyloučil HIV positivitu, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Pavle, jak píše pan dr. Folprecht, souhlasím. Doplním: při antibiotické léčbě takových problémů je vždy vhodné vycházet z výsledků kultivace - hnisu, obsahu dutiny atd., pokud byste měl teploty, tak z hemokultur. Dodržujte hygienu. Pokud by se nález zhoršoval, tak neváhejte opakovaně navštívit chirurga. Pokud by se opět tvořila dutina vyplněná hnisem, je nutné ji drénovat. Mějte na paměti heslo " Ubi pus, ibi evacua" nebo-li kde je hnis, tam to vyčisti - chirurg, nikoliv pacient sám. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Bolest po chirurgickem zakroku
Dobrý den.Asi před rokem a nebo rok aj půl sem byl...
Rozšíření močové trubice
Dobrý den, chci se zeptat zda po zákroku rozšíření...
Rozšíření kalicho-pánvičkového systému 1.stupně
Dobrý den je mi 25 let byla jsem před týdnem na urologii...
Rozšíření močové trubice
Dobrý den, ráda bych se zeptala na možnost lokální...
Anestézie při zákroku TESE
Vážený pane doktore, měl bych dotaz ohledně anesteziologie....
Rozšíření močové trubice
Dobrý den, na urologii me zjistili zúženou močovou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rozšíření močové trubice

Dobrý den, v blízké době mě čeká zákrok rozšíření močové trubice. U lékaře mi...

Rozšíření močové trubice

Dobrý den, ráda bych se zeptala na možnost lokální anestezie u rozšíření močové...

Rozšíření močové trubice

Dobrý den, chci se zeptat zda po zákroku rozšíření močové trubice pokračuje...

Rozšíření močové trubice

Dobrý den, byla jsem hospitalizována na RHB. Při běžných odběrech moči mi...

Rozšíření močové trubice

Dobrý den, na urologii me zjistili zúženou močovou trubici a objednali me na...

Rozšíření močové trubice

Dobrý den, 14.7. jsem byla na operaci, kde mě rozšiřovali močovou trubici. Pár...

Rozšíření mozkových komor

Dobry den. Dozvěděli jsme se ze Máme rozšíření mozkových komor o 28mm a zjistili...

Rozšíření srdeční komory

Dobrý den, moje prakticjá lékařka mi chtěla naordinovat léky na vysoký tlak,...

Rozšíření stínu srdečního

Dobry den, chtela bych přeložit vyšetření z rtg jako pro laika. Snímek byl...

Rozšíření zánětu od zubu

Dobrý den. Nedávno mě bolel zub a začala mi natékat i levá část spodní dásně....

Rozšíření zorniček

Dobrý den. Trpím epilepsii. Dneska se mi stala taková věc. Vlezla jsem ráno...

Rozšířený křížový vaz

po úrazu kolene před 3 měsíci daignostikovány výpotky a rozšířený křížový vaz...

Rozšířený systém ledviny

Dobrý den, mám dotaz ohledně problémů co znamená Prostornější kp systém právě...

Rozšiřování chodidla

Dobrý deň, mám taký problém, pri nakupovaní obuvi strávim nejaký ten čas a je...

Rozšiřování zornic

Dobrý den,chci se zeptat.Mám problém.Ať jsem,kde jsem,každou chvíli se mi rozšiřují...

Rozšiřující se vyrážka

Dobrý den. Cca 3 měsíce mne trápí vyrážka. Začalo to v podpaží (myslela jsem...

Rozšiřující se vyrážka kolem úst

Dobrý den, od února mám kožní vyrážku. Zprvu se zdálo, že je to jen zarudlá...

Rozšiřující se vyrážka na předloktí

Dobrý den, jsem od malička alergická na všechny nepravé kovy.Nedávno jsem si...

Rozškrábaná kůže vnějšího ucha

Dobrý den, měla jsem nejspíš ekzém v uchu, který mě svěděl a tak jsem si kůži...

Rozškrábaná piha, pálící kůže

Dobrý den měl bych dotaz rozškrabl jsem si omylem pihu a okolo to mám červené...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulka v uchu

Dobrý den, chci se zeptat našla jsem si malou bulku v uchu může to znamenat...

Problém s kolenem

Dobrý den, hraji 20 let basketbal, již jsem prodělala operaci vnitřního menisku....

Otok prstu po zlomenině

Dobry den,mam 17 dnu po operaci druheho prstu leve ruky.Prst jsem strcila do...

Svědivé pupínky rukou a nohou

Dobrý den, asi před měsícem se mi začaly dělat velmi svědivé pupínky na rukou...

Problém s kolenem

Dobrý den, měl jsem vymknutí češky, na MR zjistili rupturu mediálního femoropatelárního...

Problém s kolenem

Dobry den , již delší dobu mam problém s kolenem který mě již trápí delší dobu...

Plynatost po porodu

Dobry den, Jsem 8 tydnu po prirozenem porodu (kojim) a trapi me casty odchod...

Problem s kolenem

Dobrý den prosím Vás mám problem. když si dřepnu nebo cokoli s ohnutou nohou,tak...

Antibiotika, antikoncepce, výtok

Dobrý den, minulý týden mě začalo bolet břicho od pupíku se bolest táhla až...

Otok po zlomenině

dobry den,jsem po operaci hlezeni kosti prave nohy,mam 8.dni sundanou sadru,noha...

Problém s kolenem po ortéze.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na problém s kolenem. Při fotbale jsem si vyhodil...

Problém s kolenem po ortéze.

Dobrý den, na fotbale jsem si vyhodil koleno a musel jsem ca týdny nosit ortézu...

Tepelná kopřivka

Dobrý den, před několika dny se mi poprvé vyskytla na těle (na rukou a nohou...

Vaginalní prdy

Dobry den,obcas me trapi unikajici vzduch z vaginy je to v poradku?A proc se...

Bolest v podbřišku při užívání antikoncepce

Dobry den,po 2 lete pauze mi byla opet nasazena antikoncepce Sirmya z duvodu...

Bušení srdce, tlak do hlavy


Problém s kolenem v dospívání

Dobrý den, dnes mě začalo pichat v levém koleni. Pri větším namáhání koleno...

Svědivé pupence

Dobrý den, přibližně na začátku léta 2015 se mi začaly dělat, převážně na rukou,...

Problém s kolenním kloubem a těhotenství

Dobrý den, pane doktore Navrátile, mám dotaz z oblasti ortopedie. Mám dva dotazy,...

Čepy na mandlích


Reklama