Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Rtg nález na plicích po zánětu pohrudnice

Plíce, dýchání Lubica 14.1.2019

Dobrý deň, reagujem na predchadzajuci dotaz, dufam ze teraz sa uz podari prilozit snimok. Este by som len rada doplnila, ze pri tom darovani krvi mi robili kompletne krvne vysetrenie, ktoré bolo v norme az na mierne zvysené pecenove testy (ALT=1.20), avsak bolo to 3.1.2019, teda tesne po sviatkoch. Sono brucha bolo v poriadku, pecen vyzera OK, iba žlčove blato v zlcniku a nejake kamienky. Testy sa o 2 tyzdne maju zopakovat, som na diete. Keby sa na snimok mohol pozriet nejaky plucny lekar. Dakujem.

Povodny text:
obraciam sa na Vás s plucnym problemom.
Chcela som ist darovat krv. Isla som na vstupne vysetrenie, kde mi robili aj rtg.
Prosím o vysvetlenie nálezu popísaného radiologom: Parachým bez zmien, tieň mediastína nerozsireny, branica vpravo klenuta, vlavo nejednoznacne diferencovatelna, vonkajsi uhol vpravo volny, vlavo diskr. zatienenie pri moznom diskr. fluidohtoraxe, eventu. drobnych pleuroadh. zmenach.
S nalezom som sa objednala na plucne, kde to pani doktorka popisuje ako vlavo syte zatienenie tesne nad bránicou a záver znie pleritis I.sin.
Vysvetlila mi to ako zápal pohrudnice, resp. stav po nejakom prekonanom zápale. Avsak ja sa chora vobec necitim. Ale je pravda, že asi 2-3 tyzdne pred RTG som mala asi 2 tyzdne suchy kasel bez akýchkolvek dalsich priznakov. Potom kasel sam ustal. Doktorka na plucnom mi dala na preliecenie antibiotika, ze aby sme to pomohli tej pohrudnici vstrebat, co mna vsak zaraza, ze kontrolny RTG az o 3 mesiace. Nebolo by vhodne to RTG urobit po uziti antibiotik, aby sa videlo, ze liecba bola spravna? Alebo staci o 3 mesiace?
Radiolog, ktorý RTG popisoval, neodporucal ani plucne vys.v zavere. Akurat pri tom darovani sa primar vyjadril, ze ked pridem o 3 mesiace opat darovat, bude chciet vidiet snimok aj zboku. Teraz mi robili iba predo-zadny. V prilohe prikladam snimok.
Dakujem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý večer,
suchý kašel, který předcházel RTG snímku s největší pravděpodobností souvisel se zmíněným zánětem. Jestliže jste jinak v pořádku, tak by kontrolní snímek za tři měsíce měl být dostačující.
Váš dotaz samozřejmě vzhledem k Vašemu přání předám ještě k posouzení specialistovi - plicnímu lékaři.
Prosím tedy o strpení s odpovědí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní, snímek je snadno čitelný, zkusím Vás navést, abyste také viděla, o čem je řeč: vedle Vašeho levého boku na snímku je škála, mezi úplně spodní a druhou čárkou odspoda je úroveň horní hranice popsaného možného výpotku v levé pohrudniční dutině (při levém boku), na snímku vypadá jako bílý trojúhelník postavený špičkou dolů, na druhé straně je analogický prostor volný (černý), odhadem se jedná o pár mililitrů výpotku, tedy opravdu malé množství, pachypleurální změny jsou také možné, v takovém případě se nejedná o tekutinu, ale o zajizvení po zánětu. Ale spíše se mi to jeví jako výpotek. Obecně se takový výpotek vytvoří po podráždění pleury (pohrudnice), nejběžněji při virovém nebo bakteriálním zánětu. Postup lékařek je správný, kontrolní snímek bezprostředně po dobrání antibiotik nemá smysl, neboť rentgenové změny se opožďují. I když zánět pomine, tekutina potřebuje čas na to, aby se vstřebala (i několik týdnů). Tři měsíce od léčby jsou doba tak akorát na to, abychom mohli jedním snímkováním zhodnotit, zda výpotek zmizel nebo ne. Pokud ano, prima a vyřešeno. Pokud ne, tak záleží, jestli budete mít známky nějakého onemocnění nebo ne, pokud ano, bude se vyšetřovat dále, pokud ne, je dost dobře možné, že se jedná o chronický nález (třeba po zánětu prodělaném někdy v minulosti), který ničemu nevadí a maximálně se pouze kontroluje (třeba zase po roce, při neměnném nálezu se později už nekontroluje...). Snímek z boku přináší další informace, lze pak snáze určit objem a s tím související význam výpotku. Radiolog má obvykle k dispozici pouze snímek Vaší části těla a dál toho o Vás moc neví, a proto se obvykle vyjádří ke snímku, klinická doporučení dává zřídka.
Vzhledem k tomu, že plicní obtíže, jak sama udáváte, nemáte, tak bych toto příliš neřešila, určitě bych se nestresovala. Někde jsem četla, že každé 10. vyšetření pacienta je falešně pozitivní.... Co je však k řešení je Váš žlučník. Jestli v něm máte bláto nebo kamínky, tak bychom Vám měli doporučit cholecystektomii (odstranění žlučníku), a to bez ohledu na to, jestli Vám činí nějaké probémy. Důvody jsou dva: pokud nejsou problémy teď, budou velice pravděpodobně později, mohou být rovnou spojeny s vážnými komplikacemi a/nebo v nevhodnou dobu. Druhý důvod je ten, že kameny ve žlučníku chronicky dráždí jeho stěnu, způsobují její chronický zánět, který je sám o sobě prekancerozou, přičemž karcinom žlučníku v podstatě neumíme léčit.
Snad se mi podařilo Vám odpovědět, jak jste potřebovala, s pozdravem
Anna Prchlíková

Související dotazy

Zánět pohrudnice
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak dlouho mohou přetrvávat...
Dle RTG S+P ložisko na plicích
Dobrý večer, prosím o vysvětlení nálezu mé sestry,...
Nález na Rtg
Nález: rtg spondylolisteza L 4/5 Obj: senzor. zánik...
Sjögrenův syndrom, nález na plicích
Dobrý den mám diagnostikován sjögrenův syndrom, test...
Nález na rtg
Dobrý den, prosím můžete mi vysvětlit nález z RTG: retromarginální...
Kašel
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Čtyři týdny...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rtg nález

Nález: Na obratlích Th11-12 vytvořeny drobné ventrolaterlání osteofyty. Užší...

Rtg nález

Dobrý den, ráda bych se na Vás obrátila o pomoc při dešifraci RTG vyšetření...

RTG nález - vysvětlení

dobrý den chtěla jsem se zeptat na RTG nález kde je výsledkem sinistroskoliosa...

RTG nález bederní páteře

Dobrý den, chtěl jsem Vás poprosit touto cestou o zhodnocení RTG nálezu. CCa...

RTG nález bederní páteře

Prosím o vysvětlení nálezu RTG LS páteře a zda se s tím dá něco dělat nebo se...

RTG nález na páteři

Prosím o vysvětlení rtg-Výrazná skoliosa a dx.rotace,napřímený Thl přechod.Chondrosa...

RTG nález na páteři

Dobrý den chtěla bych vás moc poprosit o vysvětlení nálezu mého přítele děkuji...

RTG nález na páteři

Prosím o vysvětleni co znamená Vývojově nižší LS ploténka s mírnou chondrosou,...

Rtg nález na plicích

Dobry den mam po protahovanem kasli 3 mesice nyni kase ustal podezreni na astma,mam...

Rtg nález na plících

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na popis rgd plíce plícní parenchym bez ložisek,...

Rtg nalez na plicich-nechce prijmat antibiotika

Dobry den, dceri (3 roky, 11,7kg) nasli na rtg nalez na plicich a dostala augmentin...

RTG nález na zádech

dobrý den prosím o vysvětrlení co znamená neboli co zjistily mě z RTG kyfotizace...

RTG nález páteře

Dobrý den, mám tento nález a prosil bych o jeho vysvětlení. Diskrétní dextrokonvex,vychýlení...

Rtg nález páteře

Dobrý den, prosím o přeložení do českého jazyka,na kontrolu mám jít až za 2...

Rtg nález páteře

Dobrý den, prosím váš vysvětlit závěr lékařské zprávy, jaká je diagnóza a co...

RTG nález páteře

Dobrý den, prosím o laskavé vysvětlení nálezu rtg páteře: rtg C pát. napřímení,...

RTG nález páteře - blokové postavení,spondylóza

Dobrý den, prosím můžete mi vysvětlit rtg C páteře? Osa je v normě. Blokové...

Rtg nález páteře a kyčel.kloubu

Prosím o laické vysvětlení rtg nálezu. Def.spondyloza Th páteře, počínající...

Rtg nález páteře a kyčle

Můj manžel má tento rtg nález páteře: osteochondrosa disku L5/S1 s ventrální...

RTG nález při zánětu dutin

Dobrý den chtěl jsem se zeptat co to znamena zavoj leveho highmoru hyperplazie...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Žlutá stolice

žlutá stolice Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může znamenat žlutá stolice?...

Modřiny na předloktí

Dobrý den ! Mám přesně tyto vámi popsané zdravotní problémy.Často mě krvácí...

Spondylofyty

Dobry den, dlhsiu dobu ma trapili bolesti chrbta a pichanie na hrudi. po absolvovani...

Zlatý stafylokok v močové trubici

Dobrý den, před nějakým časem mě začalo pálit v močové trubici, u ústí. Někdy...

Zánět

Dobrý den, ráda bych se zeptala, od léta 2016 trpím na záněty dutin, bolesti...

BOLESTI NOHOU

DOBRÝ DEN,CÍTÍM ŠÍLENÉ BOLESTI NOHOU,BOHUŽEL I V KLIDU,KDY MÁM POCITY JAKO BYCH...

Zbrojní průkaz

Dobrý den, vážená poradno, pokud je žadatel o zbrojní průkaz, jak vysoké...

Svraštělá kůže prsu

Dobrý den, ráda bych se Vás optala, zda-li svraštělá kůže na prsu značí jeho...

Genitální bradavice?

Dobrý den, partnerka přišla s tím, že má genitální bradavice. Už jsem se...

Dlouhodobé, jemné pokašlávání

Dobrý den. Moje dcerka 4 roky má už cca 2 měsíce kašel (není to přímý kašel...

Stolice kojence na UM

Dobrý den zajímalo by mě jak často by měl mít stolici kojenec, který je plně...

LS páteř

Dobrý den, bolí mě pravá strana bederní páteře a byla jsem poslána na rentgen...

Modřiny vznikající bez příčiny

Dobry den,jmenuji se Helena Milerova,mam70 let,mam problem......dělaji se...

Modřiny

Dobry den, uz jsem tu jednou svuj dotaz pokladala tykalo se to samovolneho delani...

Antikoncepce

Dobrý večer, od 24.2 do 28.2 jsem měla menstruaci. S přítelem jsme měli 2.3...

Na lýtkách a kotnících se mi objevila tato vyrážka

Dobrý den, mám prosbu. Na nohách, resp. na litkach a kotnících se mi objevila...

Ureaplasma

Dobry den pani doktorko, prosim Vas o radu. S partnerem se snazime jiz dele...

Uzlina na tváři

Dobrý den paní doktorko, měla bych ještě jeden, snad poslední dotaz :-) Na UZ...

Menstruace při užívání hormonální antikoncepce

Dobry den chtela jsem se zeptat beru antikoncepci cloesenca brala jsem prvni...

Antibiotika


Reklama