#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Různorodé obtíže

Vnitřní lékařství Adam 2.6.2021

Dobrý den,

obracím se na Vás s problémem, který mě už trápí jeden rok. Všechno to začalo v červnu minulého roku. Byl jsem v té době v trochu stresové situaci, náročné studium, lockdown a ještě strach z jednoho zdravotního problému, který jsem tady s Vámi právě před rokem konzultoval. Tohle všechno dohromady nepůsobilo na mojí psychiku moc dobře. V té době se u mě ze dne na den rozvinuly moje zdravotní potíže.

Probudil jsem se po normálním asi 8-hodinovém spánku, nicméně, necítil jsem se vůbec vyspalý. Byl jsem dost unavený a takový malátný, dále se mi trochu točila hlava, ale s rovnováhou jsem problémy neměl a také jsem pociťoval takovou celkovou slabost těla, bylo to znát hlavně u nohou, ale i částečně u rukou. K tomu jsem pociťoval i takový mírný třes. Těžko říct k čemu konkrétně tento pocit přirovnat, ale bylo přibližně podobné, jako kdybych měl teplotu, akorát bez pocitu zimy a té samotné teploty obecně. Když jsem si pak měřil teplotu, měl jsem normálně pod 37°C.

Říkal jsem si, že to je možná ze stresu, tak to nechám být a snad to za pár dnů přejde. Pak škola skončila, lockdown se také rozvolnil a s mým zdravotním problémem, na který jsem se ptal původně, jste mě uklidnili, že nejde o nic závažného. Takže jsem se obecně dostal z celého toho stresu, který jsem měl původně, nicméně tyto nové zdravotní potíže stále přetrvávaly (nijak se nezlepšovaly, ani nezhoršovaly). Na podzim jsem měl naplánovaný dlouhodobý pobyt v zahraničí, takže jsem nechtěl předtím běhat po doktorech, protože by se mohlo stát, že bych musel na návštěvu určitého specialisty čekat třeba měsíc i déle. Vzhledem k tomu, že tyto moje potíže byly sice nepříjemné, ale na druhou stranu se nezhoršovaly a nebylo to něco, co by mě nějak extra omezovalo v běžném životě, tak jsem to nechal být a odjel jsem do zahraničí.

Později se u mě projevily další potíže (nevím jestli to všechno souvisí s jedním onemocněním). Z ničeho nic se mi udělala nějaká boule u konečníku, která pak zmizela, ale pak se znova objevila, trvalo to asi do ledna nebo února tohoto roku, od té doby se ta boule už neobjevila. Ten konečník mě ale stále svědí a když tlačím, mám takový pocit jako kdyby vylézal ven konec tlustého střeva. Nevím jestli se jedná o hemeroidy, nicméně krev ve stolici jsem nikdy nezaznamenal. Dál mi připadá, že moje moč vypadá jinak než dříve je taková více zpěněná, barva je sice stejná, ale taková koncentrovanější. Dál u mě začalo takové brnění/mravenčení na různých částech těla, vždy nepravidelně a trvá ve velmi krátkých intervalech. A občas některé dny takové trochu rozmazané vidění (u obou očí) hlavně po probuzení, které ale za několik sekund vždy zmizí.

Postupně jsem začal hledat na internetu o co by se podle těchto příznaků mohlo jednat a některé z těch příznaků sedí na roztroušenou sklerózu, z čehož mám opravdu velký strach a pořád na to musím myslet a zase se kvůli tomu dostávám do takového podobného stresu jako jsem měl před rokem. V rodině ale RS, pokud vím nikdo nemá, nevím jak velké tady tedy existuje riziko. Plánuju tady navštívit doktora, ale chci se takhle přes internet předem alespoň poradit. Jak jsem už zmiňoval, ty příznaky se víceméně nijak za celý rok nemění, ani nezlepšují ani nezhoršují. Není to nic co by mi nějak komplikovalo každodenní život, ale je to docela nepříjemné, zejména ta únava a dost se bojím jestli se nejedná o nějakou závažnou nemoc, jako třeba právě RS, nádor na mozku nebo ALS.

Zkusím ty příznaky znova shrnout a konkrétněji specifikovat a přidat ještě detaily:

- Únava - Trvá po celý rok. Některé dny se cítím trochu lépe, někdy trochu hůř, nicméně z dlouhodobého hlediska se nijak nezhoršuje ani nezlepšuje. Ta únava je obecně taková zvláštní, přijde mi jako kdyby to bylo nejhorší po probuzení a když nevykonávám žádnou fyzickou aktivitu, typicky když třeba jenom sedím. Paradoxně při nějaké fyzické aktivitě, třeba při chůzi nebo i náročnější aktivitě mi ani nepřijde , že by se nějak ta únava zhoršovala, spíš naopak, přijde mi, že se zmírňuje. Délka spánku na únavu další den nemá žádný velký vliv. Většinou usnu hned (což se u mě dříve nestávalo). V noci se nebudím. Fyzická aktivita mě většinou nijak výrazněji nevyčerpává, nemám ani problém např. ujít 10 kilometrů, aniž bych se nějak výrazně unavil.

- Motání hlavy - Trvá také po celý rok, nicméně ne tak, že by se mi motala hlava neustále, spíš tak, že se mi třeba párkrát během dne zamotá hlava a trvá to jen pár sekund. Z dlouhodobého hlediska také žádné zlepšení ani zhoršení. Nicméně s rovnováhou problém nemám jezdím i na skateboardu a bez problémů, nestalo se mi, že bych nějak podezřele spadl.

- Slabost těla (hlavně nohy) - Celý rok, některé dny lepší někdy horší. Z dlouhodobého hlediska žádné zlepšení ani zhoršení. Nejvíce pociťuji asi lýtka a kolena, občas i paže ale to je méně časté.

- Třes nohou - asi jeden nebo dva týdny se mi začala vždy třást noha, když jsem seděl a země jsem se dotýkal pouze špičkou. Stávalo se stejně u obou nohou pouze v tomto případě pak to zmizelo a od té doby se to už nevrátilo.

- Třes rukou - U pravé ruky jen velmi mírnější, u levé ruky více. Často se to stává třeba když opřu dlaně o stůl, ale prsty se stolu nedotýkají. Částečně trvá do teď, ale přijde mi, že se to mírně zlepšilo.

- Konečník - dříve tam byla nějaká boule (možná hemeroidy), která už zmizela. Nicméně do teď ten konečník občas svědí. Krev ve stolici nebyla.

- Zvýšená plynatost - nevím přesně od kdy, ale trvá stále do teď.

- Bolest hrudníku - stalo se mi dvakrát pokaždé náhle a trvalo asi 5 dní, pak úplně zmizelo. Více bolela spíš pravá strana. Při otočení trupu jakoby dozadu, ta bolest vystřelovala až k zádům.

- Brnění / mravenčení - Začalo asi před půl rokem, objevuje se velmi náhodně a nepravidelně na různých částech těla. Například během jednoho dne mi třeba začalo brnět v jednom bodě na levé ruce a trvalo to jen okolo jedné nebo dvou sekund pak to přestalo, za 2 hodiny začalo brnět v jednom bodě na zádech, stejně za 1 - 2 sekundy to přešlo a takhle během toho jednoho dne, to samé třeba i na obličeji nebo na pravé noze. Někdy třeba toto brnění / mravenčení nezaznamenám třeba po celý měsíc. Nikdy se mi nestalo, že by na jednom určitém místě brnělo více než třeba 5 - 10 sekund v kuse, vždycky to přejde a začne někde úplně jinde.

- Bolest na bedrech - Velmi mírná, neobjevuje se často.

- Moč - Připadá mi více zpěněná než dříve, barva je stejná, ale přijde mi více výraznější, jakoby méně koncentrovaná. Nicméně podle testů na moč, které jsem měl v březnu, byla prý v pořádku.

- Napětí těla - takové celkové, občas intenzivnější občas méně.

- Rozmazané vidění - začalo asi před 4 měsíci, vždy u obou očí, objevuje se nepravidelně a hlavně po probuzení (nebo když mám obecně dlouho zavřené oči), po otevření očí se většinou do pár sekund (někdy pár desítek sekund) spraví. Během dne se mi občas stane, že se mi jakoby zamlží část zraku, většinou stačí mrknout a spraví se to samo, během jednoho dne se může stát i u obou očí. Obecně vidím trochu hůř na dálku, což mám ale už asi 8 let (pravděpodobně krátkozrakost). S viděním na blízko žádné problémy nemám.

- Necitlivost levé ruky - stalo se mi asi 4 krát, vždy po probuzení, že jsem asi 10 sekund neměl cit v levé ruce (dlaň prsty). Ale vždy asi po 10 sekundách se cit sám vrátil. Pravděpodobně jsem si tu ruku pouze přeležel, ale radši to zmiňuji. Něco podobného se mi stalo i u paty na obou nohách, když jsem ležel a o ty paty jsem byl opřený. Během dne se mi jakékoliv znecitlivění částí těla z ničeho nic bez příčin nestalo.

- Psychická stránka - Taková celková úzkost, kvůli strachu z vážné nemoci.

- Alkohol - při požití alkoholu, se mi začne motat hlava mnohem snáze než tomu bývalo před těmito příznaky.

- Bolest za krkem - velmi mírná

Ještě doplním: muž, 22 let, 185 cm, 70 - 75 kg, nekuřák, neberu žádné léky, nejsem po žádné operaci.
- v dětství jsem prodělal boreliozu
- v dětství jsem si jednou při sáňkování narazil kostrč, 2 týdny to dost bolelo, postupně to přecházelo až to asi za 8 týdnů přešlo úplně (nevím jestli to může nějak souviset ale radši zmiňuju)
- před 4 lety jsem byl na kardiologii (EKG, odběry krve, bicyklová ergometrie), kvůli zrychlenému tepu, žádný další problém kromě toho zrychleného tepu samotného se neprokázal. Tep v klidu mám okolo 70 - 85 za minutu. Tlak podle posledního měření před třemi měsíci okolo 130/80.
- minulý rok na podzim jsem prodělal onemocnění covidem (mírný průběh)


Nevím jestli se jedná o nějaké jedno onemocnění nebo více nemocí zároveň. Je možně, že by se podle těchto příznaků mohlo skutečně jednat o roztroušenou sklerózu, typické příznaky ( jako dvojité vidění, bolest při pohybu očí, ztráta zraku, Lhermittův příznak, potíže s pamětí, myšlením, polykáním, výslovností, zakopávání, padání, problémy s chůzí, rovnováhou, neschopnost ovládat nějakou část těla, problémy s erekcí) jsem u sebe nezaznamenal. Popřípadě o co by se podle těchto příznaků mohlo jednat a jaký další postup doporučujete?

Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Centrum zdravotních služeb Bechyně

Dobrý den,

příznaky, které uvádíte nenasvědčují ani pro roztroušenou sklerózu, ani p...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Různorodé obtíže, vyrážka na penisu
Dobrý deň, všetko začalo v auguste keď som mal náhodný...
Různorodé obtíže
Dobrý den, chtěla abych se zeptat na radu. Už delší...
Různorodé obtíže
Dobrý den, poslední dobou se mi velmi často stává,...
Různorodé obtíže
dobrý den Již druhý rok běhám po vyšetřeních a pořád...
Různorodé obtíže
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,co bych měla dělat,když...
Různorodé obtíže
Dobry den. prosím o radu jak dále postupovat. Již tři...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Různorodé obtíže

Dobrý den, pátým měsícem mého přítele trápí problémy s brněním lýtek, motání...

Různorodé obtíže

Dobrý den, zhruba 5-7 let mívám po ránu ucpaný nos(plné dychací cesty) a celkově...

Různorodé obtíže

Dobrý den , mám takové problemky. Měsíc mě bolí nohy od kolene dolů , hůř se...

Různorodé obtíže

Dobrý den.mam ted dosti častý problém. I když jsem prošel vekera kardio vyšetření...

Různorodé obtíže

dobrý den Již druhý rok běhám po vyšetřeních a pořád mám zdravotní problémy....

Různorodé obtíže

Dobrý den, zhruba 5-7 let mívám po ránu ucpaný nos(plné dychací cesty) a celkově...

Různorodé obtíže

Dobrý den. Prosím o radu. Nějakou dobu mě po sprchování horkou vodou bolí až...

Různorodé obtíže

Dobrý den, přítelkyně uz delší dobu ma bolesti hlavy, porad na stejném místě,...

Různorodé obtíže

Dobrý den. Jsem žena, 35 let. Od cca dubna 2019 mne trápí bolest krku na levé...

Různorodé obtíže

Dobrý den, poslední dobou se mi velmi často stává, že mam pocity na omdlení,...

Různorodé obtíže

dobrý den, mám diagnostikovanou sarkoidozu prvního stupně; zatím žádné léky...

Různorodé obtíže

Dobrý deň! Neviem, či sa môžem popýtať aj ja keď som zo Slovenska, ale skúsim...

Různorodé obtíže

Dobry den. prosím o radu jak dále postupovat. Již tři měsíce me trápí zimnice-pocení....

Různorodé obtíže

Dobrý den.uz cca 3 měsíce mám bolesti zad,dole v oblasti ledvin a nahoře mezi...

Různorodé obtíže

Dobrý den je mi 27 let a beru trittico abilify a neurotop mám schizoafektivni...

Různorodé obtíže

Dobrý den, již pár měsíců mě trápí závratě a to hlavně v kanceláři, obchodních...

Různorodé obtíže

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,co bych měla dělat,když mám stále bolesti...

Různorodé obtíže

Mám cca 3 roky problém s pocitom na odpadnutie a triaškou (pred tým tetanické...

Různorodé obtíže

Dobrý den, rs zatím diagnostikovanou nemám, vysetreni me teprve cekají..chtěla...

Různorodé obtíže

Dobrý den, chtěla abych se zeptat na radu. Už delší dobu mám problém s brněním...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#