Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Růžovka

Alena 16.8.2018

Dobrý den, něco málo přes rok trpím vyrážkou v obličeji, která původně nebyla barevně nijak odlišná od ostatní pleti, teď je růžová až červená. Vyrážka se zhoršuje, občas se objeví mokvavé boláky, proto jsem před dvěma měsíci vyhledala dermatoložku. Předepsala mi bílou mast, kterou mi připravili v lékárně, vypadá jako tekutý pudr na neštovice. Po měsíci jsem šla na kontrolu, ale stav není lepší, naopak. Přesto jsem dostala další kelímek stejné bílé masti. Dovoluji si obrátit se na Vás se třemi dotazy:
1. Nemůže být růžovka vedlejším účinkem léku na vysoký tlak? Ptám se proto, že můj praktický lékař (rozumějte, mám k němu důvěru, je to dobrý člověk i odborník, ale přesto se ujišťuji) se změně medikace brání. Dlouho jsme hledali, který lék by mi srazil i diastolický tlak, který dlouho odolával. Je to Triplixam 5 mg, 1,25 mg, 5 mg. Poprvé se totiž vyrážka objevila zhruba 6 týdnů poté, co jsem začala Triplixam užívat.
2. Jsem aktivní člověk, hodně času trávím venku, běhám. Protože mi paní doktorka zakázala používat jakoukoli kosmetiku v oblasti obličeje, mám nyní trochu potíže se sluníčkem. Snažím se být venku převážně brzy ráno, ale stačí i cesta do práce a z práce. Je lepší se spálit, nebo alespoň na krátkou dobu, maximálně hodinu, použít krém s UV faktorem?
3. Není podle Vašeho názoru již čas na změnu léčby a přechod od bílé mastičky k něčemu jinému?
Mnohokrát Vám děkuji za odpovědi na své otázky a přeji Vám příjemné letní dny.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den paní Aleno, bylo by dobré přiložit fotografii problému, abych se k němu mohla co nejlépe vyjádřit. Ano, není neobvyklé že jsou náhle vzniklé kožní problémy v důsledku a s mírným odstupem od nově nasazeného antihypertenziva. Doporučuji zkusit jeho změnu. Kůži je i tak vhodné chránit před UV zářením, ale kvalitním opalovacím krémem, doporučuji zainvestovat do Avéne nebo jiné značky, u které budete mít jistotu kvalitní ochrany, dále aby krém byl nekomedogenní. Bohužel netuším, co ona bílá mastička je, proto poslední dotaz nemohu posoudit. Zkusit by šlo i volně prodejný Ictamol Vittela lokálně, dále zda-li by nepomohla mastička s atb. To ale na dálku bohužel neposoudím. Děkuji za přání, přeji brzké zlepšení problému.

Odpovídá lékař:

MUDr. Andrea Vocilková

Specializace: Dermatovenerologie Pracoviště: Kožní ordinace, Praha

Dobrý den, z hlediska dermatologa se domnívám, že celková léčba proti hypertenzi spíše zásadní vliv na vznik kožních projevů nemá - takže bych ještě vyčkala a celkovou léčbu neměnila. Zásadní je, zda klinické projevy mají charakter růžovky nebo spíše jen periorální dermatitidy - tady bych i já ocenila fotografii. UV záření už nebude (doufám) tak silné, takže si myslím, že pokud sportujete ráno a kvečeru, fotoprotekce není nutná. Na dráždivou pleť je někdy opravdo vhodnější aplikovat jen to nejnutnější. Léčba bývá zaměřená na zlepšení kvality kožní bariéry spíše než proti zánětu. V tomto smylu může dost vadit pocení v obličeji při tělěsné námaze - po cvičení bych navrhovala pokožku ochladit obkladem z černého čaje. Obklady je možné provádět během dne i opakovaně. Teplota čaje byměla být tak kolem 20ti st. - chladnější než pokojové teploty - odlít do mističky, ponořit sepraný přežehlený kapesník nebo mulový čtverec, v žádném případě ne vatu nebo buničinu. Chladivý obklad - 2 -3 vrstvy tkaniny bohatě nasycené roztokem - přiložit na postižená místa a nechat chladit. Jakmile se vyrovná teplota tkaniny s teplotou kůže - obklad přestane chladit - obklad sejmout a nechat pokožku asi 30 - 60s osychat. Po té celý postup opakovat asi 3x - 4x - celá procedura zabere 12 -15 minut. Vitella ichtamo je jednou z možností k následnému ošetření - přípravek jen lehce vklepejte do pokožky a zbytek odsajte papírovým ubrouskem.
Andrea Vocilková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Růžovka
Z různých stránek na netu jsem si našla, že zčervenání...
Růžovka
Dobrý den paní doktorko mám růžovku a nyní jsem přešla...
Růžovka rosacea
Dobrý den, trpím na obličeji kožním onemocněním růžovka,...
Růžovka
Dobrý den. Mému synovi bude 17 let a má růžovku. Lékařka...
Růžovka
Dobrý den, opar jsem měla poprvé, jak uvádím v předchozím...
Je to růžovka? A jak pomoci..
Dobrý den, pane doktore. Přikládám fotku své pleti,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Růžové skvrny na prsou vs. rakovina prsu?

Dobrý den, na levé vnitřní části prsu mám tak 3-4 měsíce /myslím,že tak od...

Růžové špinění

Dobrý den,už druhý den mám slabé narůžovělé špinění,přitom menstruaci mám mít...

Růžové teplé tváře

Dobrý den. Moje dceři (8 let) se před 4 dny objevil růžový flek na jedné tváři....

Růžové tváře

Mám stále červené tváře, v mrazu, ve vedru, při sportu, při smíchu, četla jsem,...

Růžové vidění na světlém povrchu, Blikání před očima

Dobrý den, už asi druhým rokem mám problém, že když se podívám na bílou, nebo...

Růžovka

Dobrý den, opar jsem měla poprvé, jak uvádím v předchozím dotazu "Dobrý den,...

Růžovka

Dobrý den. Mému synovi bude 17 let a má růžovku. Lékařka mu předepsala krém...

Růžovka

Z různých stránek na netu jsem si našla, že zčervenání kůže spolu s bolestivými...

Růžovka

Dobrý den je mi 25 let a asi 5 let trpím růžovkou, která se zjistila až teď...

Růžovka

Dobrý den paní doktorko mám růžovku a nyní jsem přešla k paní primářce do Břeclavi...

Růžovka - bylinné čaje

Dobrý den, V současné době používám Curacné na léčbu růžovky ( 1x denně 20...

Růžovka - očkování, kosmetika

Dobrý den, mohu se nechat očkovat proti žloutence pokud mám růžovku. Zároveň...

Růžovka - rosacea

Hezký den přeji. Mám dotaz. Je to cca. čtyři měsíce co mi začala rudnout a pálit...

Růžovka rosacea

Dobrý den, trpím na obličeji kožním onemocněním růžovka, dermatolog mi řekl,...

Růžovo hnědý výtok

Dobry den, chtěla bych se jen zeptat. Dne 10.3. Jsem dostala svou pravidelnou...

Růžový výtok

Dobrý den. Už nějakou dobu mě trápí světle růžový nepravidelný výtok z pochvy....

Růžový "puchýř"

Dobrý den, jsem v 9 měsíci těhotenství, na zádech (lopatce) se mi vytvořil...

Růžový a žlutý výtok

Dobry den, začala jsem brat pred 15 dny ha Yoseffine a po zhruba tydnu se u...

Růžovy bíli flak

dobře den, v poslední době se mi tohle objevilo na varlatach, Na dotek je to...

Růžový flek na kůži

Dobrý den. Na zádech se mi udělal růžový flek a okolo něj bílý kruh, viz.foto.Myslela...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zánět v oblasti urogenitálu

Dobrý den, teď je to pátý týden co mně trápí problémy se spodkem. Začalo...

Oční potíže

Dobrý den, před několika týdny se mi objevily v pravém oku 3 černé skvrnky,které...

FROMILID UNO 500 a ALKOHOL

Dobrý den, v uterý 16.12 doberu dopoledne antibiotika FROMILID UNO 500. Večer...

Plíseň v dutině ústní

Dobrý den, asi před 3/4 rokem mě strašně bolelo v krku. Proto jsem zašel ke...

Mononukleoza na začátku těhotenství

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat, zda by mohla reaktivace viru EB na počátku těhotenství...

Bodlina od morskeho jezka

Dobry den, v lete na dovolene jsem si zabodla morskeho jezka do nohy nad koleno....

Bolesti břicha

Dobrý den, v poslední době se mi 2x stalo v rozmezí 10dnů, že jsem po jídle...

Syfilis ?

Dobrý deň pred ôsmymi mesiacmi som mala nechránený pohlavny Styk s dvoma mužmi,...

Knedlík v krku


Vyrážka na penisu

Udělal se mě na penisu června flícek a nevím co to je.A jak to léčit.

Alergie na poševní sekret

Dobrý den, přítel si nedávno stěžoval na bolest penisu při pohlavním styku....

BOlest na levé straně hrudníku


Depo provera

Chtela bych vědět , jestli dlouhodobe užívání Depo provery může způsobit osteoporózu....

Častá stolice, píchání v břichu, občasná krev ve stolici...

Dobrý den, nevím přesně, kam zařadit svůj dotaz. Je mi 19 let a již asi půl...

Pálení nártů a modřiny

Dobrý den, ještě mi ani nebylo 18 let a skoro vždy, když sedím delší dobu např....

Motání hlavy

Dobrý den, mám dlouhodobě problém s motáním hlavy a závratěmi. V poslední době...

Přetížení pohybového aparátu

Dobrý den, je mi 15 let. Když jsem byl s kamarády v posilovně, předháněli jsme...

Plastika předního zkříženého vazu

Dobrý den, mám 11 dní po plastice ACL metodou BTB. Bylo mi doporučeno hned od...

Zubní implantát a časté záněty nosohltanu

Dobrý den, jsem po úraze levé horní jedničky (r. 1989) - nejdříve řešeno kořenovou...

Krevní skupina rodičů a vliv na plod

Dobrý den, má krevní skupina partnerů vliv na plod (postižené děti ) ? Slyšel...

Zavřít reklamu