Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Rychlý tep

Psychika Jaroslav 20.8.2016

Dobrý den,

chtěl bych znát Váš názor. Nevím kde začít, aby to znělo srozumitelně. Ráno vstanu - puls 80, drží se. Od odpoledne do večera mám 115 - 130, poté spadne 90 a prostě neustále skáče. Mám strach z infarktu nebo zástavy srdce. Zároveň se cítím, jako bych měl zvýšenou tělesnou teplotu, jenže teploměr vždy ukáže maximálně 36,7 a většinou jen 36,2. Cítím jakoby horké čelo. Když vykonávám nějakou činnost hned se zadýchám. Kouřím elektronické cigarety. Jenže a to je právě to, v čem absolutně tápu. V jednom kuse se cítím bez zájmu vykonávat jakoukoli činnost, neustále jen zírám do mobilu, PC nebo na televizi. Nejsem schopen se smát ani nějakým vtipným epizodám v televizi, do toho mám navíc právě obavy jestli nemám něco se srdcem. Neustále pociťuji nějakou jakoby vnitřní tenzi, vnitřní vztek, až se mi vnitřně z toho chce třeba brečet - ale nebrečím. Neustále si měřím krevní tlak a puls. (Tlak je řekl bych normální do 140 / max 95 jsem si naměřil, ale mívám i 80 nebo 85. Puls ten prostě skáče, to je jednou tak, za minutu o 50 víc nebo mín. Cítím se unavený. Jakmile sním nějaké jídlo, vzápětí mne napadne myšlenka - nebylo zkažené?, doufám, že mi nebude špatně - během chvíle se objeví nevolnost. Před jedním rokem jsem byl kvůli vysokému tepu na EKG - naměřili mi několikrát po sobě v klidu 130 puls. EKG dopadlo v pořádku, dostal jsem Egilok, chvíli jsem ho bral jen pár dní, pak jsem na to vykašlal. Puls se ale sám spravil. Nyní už asi 2 měsíce zase tyto problémy. Byl jsem u své praktické lékařky - usoudila, že by mohlo jít o depresi nebo panickou úzkost (babička má schizoafektivní porucha a druhá babička trpí 10 let těžkými depresemi, matka když byla v mém věku se léčila s úzkostmi). Tak mi tedy paní doktorka dala Citalec 20mg - týden půl tablety, po týdnu celou tabletu a doporučení i na psychiatrii. Tak jsem začal užívat Citalec - první týden jsem se pořád klepal a měl problémy s dýcháním, po celé tabletě jsem se psychicky uplně sesypal a neustále se mi dělala vyrážka - okamžitě jsem ho vysadil. Alkohol ani jiné drogy jsem samozřejmě neužíval při této léčbě. Dostal jsem tedy ještě doporučenku na EKG a sono srdce tam jdu za 14 dní. Byly mi brána krev na KO a nějaká biochemie, játra, slinivka, štítná žláza, mineráli, vitaminy - všechno dopadlo dobře. Tak je tedy možné, že to bude psychické - jenže prosímvás, na psychiatrii mě objednali až za 3 měsíce. Má smysl abych šel znovu za svou praktickou lékařkou, aby mi alespoň prozatím předepsala něco jiného než Citalec, nebo ostatní léky může psát jen psychiatr? A s tím souvisí má poslední otázka, já mám šílený strach ale šílený strach, že mám nějakou srdeční vadu a ta antidepresiva mi způsobí infarkt nebo zástavu srdce - je to reálné? Je možné aby psychické problémy způsobovaly tyto výkyvy v pulzu? Závěrem bych jen dodal, že díky mému strachu vykonávat jakoukoli namáhavější činnost (strach ze zástavy srdce, infarktu) mám problémy s mým okolím - matka pořád nadává, že nic nedělám, s ničím nepomáhám, já bych rád, jenže nemohu se přinutit a bojím se.

PS: užívám helicid a budenofalk - helicid - brániční kýla,budenofalk Crohn - v příbalovém letáku Citalecu je napsáno, že by se neměl užívat s Omepazolem ani těmito podobnými léky - mohlo by to způsobit to moje psychické zhroucení? Jenže vysadit jenemohu - to mi potom šíleně pálí žáha.

Děkuji mnohokrát,

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, je potřeba vyčkat na výsledky vyšetření srdce. Bude-li vše v pořádku, pak jsou Vaše obtíže s největší pravděpodobností psychického rázu. Z toho, jak popisujete své obtíže, je vidět, že podle toho, jak se cítíte psychicky, tak se cítíte celkově. Psychika má na Vás velmi silný vliv. A strach Vás velmi ochromuje. Strach je dobrý rádce v otázce ochrany života, ale pokud se člověk začne bát všeho, pak začne člověka ničit. Z psychologického hlediska ale bojování proti strachu problémy ještě zhoršuje. Naučit se zvládat svůj strach lze. V Praze a okolí existují lidé, kteří mají psychologické vzdělání a se strachem, jak ho zvládat, pracují. Ale mezi klasickými psychology jich je velmi málo. Pokud nelze sehnat psychiatra, který by Vás přijal dříve, můžete se obrátit na Krizové centrum. Mohou Vám poradit, na koho se obrátit, ev. jaké léky by Vám měla praktická lékařka nasadit, než se k psychiatrovi dostanete. Doporučovala bych Vám, aby jste se tolik nepozoroval. Spíše to škodí. A co se týče práce. Běžné denní aktivity zvládají i starší lidé s onemocněním srdce. Takže drobné práce by jste klidně mohl vykonávat. Aby pak nešlo jen o vymlouvání. Nicnedělání Vám neprospěje. Lenost není nemoc, ale k nemoci vede. Věřím, že když zapracujete na sobě, že i Vaše zdravotní obtíže se zmírní nebo vymizí. Budete-li chtít, cesta se najde.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Související dotazy

Rychlý tep
Dobrý deň Chcem sa opýtať je to normálne že už 3 dní...
Rychlý tep
Dobrý den, mám tlak průměrně 140 na 100 někdy mám...
Povšechné obtíže
Dobry den, jsme nyni s pritelkyni v Tunisku, uz...
Dýchavičnost
Dobry den, mam problem... obcas rano plivu nitky krve,...
Pomalý tep
Dobrý den, je mi 37 let, 184cm/100 kg.Na problémy...
Tachykardie
Dobrý den,chtěla bych znát váš názor. Jsem po operaci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rychlý srdčení puls

Dobrý den, nedávno jsem byla u lékaře kvůli vyštření plic a shodou okolností...

Rychlý srdeční pulz

Dobrý den, prosím o nezávazné laické vysvětlení výsledku EKG holtra mojí...

Rychlý srdeční tep.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat je mi 19 let nesportuji a mám pravidelně v...

Rychlý tep

Dobrý den, je mi 19 let a mám tyto potíže: tep 130/min, při lehkém,krátkém "popoběhnutí"...

Rychlý tep

Dobrý deň Chcem sa opýtať je to normálne že už 3 dní mám stále tlak okolo 130/100...

Rychlý tep

Dobrý den, v pátek jsem v rámci team buildingu hrál fotbal (v docela velkém...

Rychlý tep

Dobrý den, trpím asi 10 let bolesti hlavy, dnes podezření na migrénu, lékař...

Rychlý tep

Dobrý den, mám normálně tlak 120/70 a klidový tep po ránu nebo večer cca 65...

Rychlý tep

Dobrý den, chtěla bych poradit jak užívat léky na srdeční arytmii,v nemocnici...

Rychlý tep

Dobrý den, Zhruba před měsícem jsem prodělal běžnou virózu a přidala se i...

Rychlý tep

Dobrý den, mám tlak průměrně 140 na 100 někdy mám spodní tlak i vyšší. Tep...

Rychlý tep

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je normální, ze mám tep kolem 100 za minutu....

Rychlý tep a nízký tlak

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Je mi 39 let vážím 58 kg, nesportuji, mám sedavé...

Rychly tep ditete v deloze, vyhechavani srdce tehotne

Dobry den. Jsem v 35 tydnu tehotenstvi a mam strach. Byla jsem na CTG vysetreni...

Rychlý tep srdce,píchání u srdce.

Dobrý den je mi 19 let. Před nedávnem jsem začala užívat konopí. Až po nějakém...

Rychlý tep, dušnost

Dobry den, Chci se zeptat,uz vic jak pul roku mam po jakekoliv zatezi,treba...

Rychlý tep, nízký tlak

Dobrý den. Jsem 16ti letá studentka gymnázia, bez stresu v klidné domácnosti,...

Rychlý tep, pocit na omdlení

Dobrý den, asi před týdnem jsem byla na pohotovosti, protože jsem mela pocit,...

Rychlý tep, tresavka

Dobry den. Měla bych dozat. Jsem objednana na kardiologii ale az za tyden. Moje...

Rychly tlukot srdce

dobry den, uz delsi dobu se u me obcas objevi stav, kdy mi rychle busi srdce,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mám 14 let a mám problém s přetažením předkožky při erekci


Bolest hlavy vlevo vzadu

Dobrý den, již tak týden a půl mne bolí vlevo vzadu hlava. Bolest je to někdy...

Necitlivost palce nohy


Žlutý průjem

Dobrý den , chtěla bych se zeptat .již delší dobu mě pobolíval žaludek ,měla...

Vystouplé tetování

Dobrý den mam cca pul roku staré tetování a z ničeho nic mi vystouplo , je cítit...

Zánět v ustech

Dobrý den, už 3 týdny mám nějaký zánět nebo aft v ústech v místě, kde je spojnice...

Bílé pupínky a výrůstek ženského genitálu


Co dělat po operaci ovarialní cysty??

Dobrý den Já bych se vás chtěla zeptat jestli je pravda že lidé po operaci...

Tinnitus

Dobrý den, odmalička trpím na rýmy, léčila jsem se na ORL i s ušima, píchání,...

Šimrání v krku

Dobrý den, už půl roku mě šimrá v krku hlavně v noci (teď už i přes den). Slzej...

Vaginu mám zarudlou, svědí mě i páli

Dobrý den, s přítelem jsme měli nedávno pohlavní styk, měla jsem zrovna třetí...

Bulka na stehně

Objevil jsem bulku na vnitřní straně pravého stehna nahoře. Je měkká, mírně...

Slabé nohy

Dobrý den pane doktore. Už tři měsíce mám pocit slabších nohou,jako by se mi...

Pálení jazyka

Dobrý den,koncem února jsem dobrala ATB,po dvou týdnech mě začalo pálit horní...

Otok kolem kotníků a zadýchávání


Alergie na diklofenak

Dobrý den,potřebuju radu.Zjistila jsem,že jsem alergická na kyselinu acetylsalicylovou...

Čo sú tie biele bodky okolo korunky žaluďa?


Pozření obalu jídla

Dobrý den mám dotaz 11 letá dcera jedla sýr který byl zabalený v růžovém vosku...

Mák v těhotenství


Podvrtnutí hlezna - otok

Vážený pane doktore, 15.12. jsem se na volejbale po doskoku u sítě střetl s...

Reklama