Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Rýma a její léčba

Dětská ORL Helena 14.10.2021

Dobrý den,
syn 2,5 roku měl od začátku září (2021) rýmu, střídavě se sekrecí a bez sekrece. Přes den dýchá pusou a v noci chrápe. Byli jsme na ORL. Lékařka udělala vyšetření a výtěr, zjistila, že má syn zvětšenou nosní mandli a předepsala nám Spersadex oční kapky kapat do nosu. Kápla jsem jednou a pak jsem si prostudovala složení - kapky obsahují dexamethason a chloramphenicol. Pokud do není bezpodmínečně nutné, nechci malému dávat kortikoidy. Rozhodla jsem se, že počkám na výsledky výtěru. Ve výtěru se potvrdil zlatý stafilokok. Lékařka doporučila kapky kapat týden. Prý potřebuje ty antibiotika a bez kortikoidu, že nejsou. Jakou léčbu byste doporučili? Je nutné infekci léčit antibioticky, příp. kortikoidy? Jaké jsou možné komplikace při neléčení touto cestou? Syn je jinak v dobré náladě. Nyní bez sekrece, chrápe o něco méně. Zprávu přikládám - Sinupret jsme nahradili Sambucolem pro děti. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Tereza Sochorcová

Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Uherské Hradiště

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz.
KOrtikoidy nejsou nikterak nebezpečné, pokud se nepodávají moc dlouho a v příliš velké dávce zbytečně. Kapky určitě nejsou nebezpečné, nebojte se, udělají "odplasknutí" sliznice. Bohužel je nyní výpadek běžně používaných antibiotických kapek do nosu, už se s tím praxi potýkáme déle. Ale nijak to neovlivníme, je to chyba na straně výrobců. Nicméně komplikace bych nečekala.
Postupujte dále v nasazené léčbě. Pokud bude nosní mandle dělat potíže dále a vegetace bude větší, tak bych určitě doporučila tzv adenotomii, tedy odstranění nosní mandle, je to drobný výkon a velmi pomůže od opakovaných rým a zánětů dutin.
Váš dotaz předám ještě kolegům specialistům z oboru ORL, očekávejte jejich odpověď v blízké době.
Hezký den
Sochorcová

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Sobotková

Specializace: Dětská ORL, ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: Klinika dětské otorinolaryngologie FN Brno

Dobrý den. Průkaz zlatého stafylokoka ve výtěru ve většině případů znamená, že došlo ke kontaminaci z kůže (např. z nosních vchodů), pak se antibiotiky nepřeléčuje. Pokud je prokázán masivně, pak je vhodné přeléčit antibiotiky. Bohužel, jak již psala kolegyně, v této době je výpadek klasických antibiotických kapek do nosu. Kortikoidy v nosních kapkách nejsou nebezpečné, působí jen lokálně na nosní sliznice, nemusíte se aplikace obávat, naopak pomáhají sliznici oplaskávat. Při rýmě doporučujeme jako základní léčbu anemizační nosní kapky nebo sprej typu Olynth apod. (cca 5xdenně max. týden) a lokální nosní kortikoidy slouží poté k dlouhodobější aplikaci. Pokud by přetrvávaly potíže charakteru chrápání a opakovaných dlouhotrvajících rým, je na zvážení odstranění nosní mandle.

Související dotazy

Rýma
Dobrý den uz asi měsíc mám problem měl sem rýmu rýma...
Chronická rýma
Dobrý den, trápí mě neustálá rýma, ve dne i v noci...
Rýma
Dobrý den dnes jsem byl na kontrole u doktorky a jen...
Rýma
Dobrý den, včera ráno jsem si našla na levé straně...
Chronická rýma
Dobry den,potrebovala bych poradit. Mala (3,5 roku)...
Dlouhotrvající rýma
Dobrý den začátkem dubna jsem jezdila na rehabilitaci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Ryma 5mesicu

dobry vecer,mam problem,ja a manzel mame chlamydie pneum.infekci,mame rymu,pokaslavame.bereme...

Rýma a bolest hlavy

Dobry den, posledni mesic a pul jsem unavenejsi nez normalne. V tu dobu na me...

Rýma a bolest na prsou

Dobrý den. Celý den jsem lyžoval a poté, co jsem došel na hotel, mě začaly bolet...

Rýma a bolest v uchu..

Dobrý den, v letošní zimě jsem byla hodně nemocná. Zjištěna alergie na pelyněk,...

Rýma a bolestivé smrkání

Prosim co mam delat kdyz mam rymu a nejde me moc vysmrkat a boli me to pod okem...

Rýma a dráždivý kašel v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 12tt a mám velkou rýmu a dráždivý kašel. Občas z kašle až...

Rýma a hlen ve stolici

Dobrý den, moje 3,5 měsíční dcera už téměř 2 měsíce chrochtá. Většinou ráno...

Rýma a horečky

Dobry den pane doktore mam horecky od vcerejsi noci rymu a kasel nemam beru...

Ryma a chronicky kašel

Dobrý den, mám dotaz nedávno jsem navštívila alergologickou ordinaci, s drazdivym...

Rýma a její komplikace

Chtěla bych se zeptat, mám rýmu, ale už jen malou, a vždy jsem měla zalehlé...

Ryma a kasel

uz mam skoro tyden rymu jako blazen a kasel a nic mi nato nezabira co mam delat...

Rýma a kašel

Dobry den, mam rocni holcicku a dneska dostala tekutou rymu. Zatim ji to vysavam,...

Rýma a kašel

Dobry den, od pondeli mam rymu a trochu kasel, vzdy po ranu vysmrkam a odkaslu...

Rýma a kašel

Dobrý den, chtěla bych poradit ohledně rýmy a kašle. Nějak se jich nemůžeme...

Rýma a kašel

dobry den už déle mi chrčí na průduškách při dýchání mi to tam neustale chrčí...

Rýma a kašel

Dobry den preji. Od ctvrtka minuleho tydne se mi zacali postupne dit ruzne veci....

Rýma a kašel

Dobrý den,náhodou jsem našla tyto stránky a moc mě potěšilo,že vůbec něco takového...

Rýma a kašel

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. V Pondělí mi byla na ORL diagnostikována Rhinpharyngotrachitis....

Rýma a kašel

Dobrý den. Zhruba před měsícem jsem začla mít záchvaty kýchání a potíže s ucpaným...

Rýma a kašel u dvouletého dítěte

Zdravím, chci se zeptat, co by jste doporučili, na rýmu a začínající kašel u...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otoky nohou

Dobry den, pred tydnem jsem vysla ven a pripadla jsem si jako pod silnou drogou,...

Hypertenze a dvojité vidění

Dobrý večer chtěla sem se zeptat.Je mi 36 let a tak 3měsíce mám rozdvojene...

Motání hlavy vleže

Dobrý den, již několik měsíců se mi intenzívně motá hlava, závratě mám především...

Nepříjemná vyrážka pod prsy

dobrý večer paní doktorko,mám již asi 7 dní nepříjemnou mokvající vyrážku pod...

Zákalky

Dobrý den - trpím cca 4 týdny problémem ve sklivci - rychlý vznik velkých prstencových...

Žlutý jazyk


Výtok z pochvy


Hořkost v ústech při jídle

Dobrý den, už 6. den mě trápí hořkost v ústech, která se objevuje jen při jídle...

Lék Xarelto a alkohol

Dobrý den, dozvěděla jsem se, že pokud užívá člověk warfarin, může zároveň...

Nachlazení

Dobrý deň chcem sa opýtať už 3tyzdne mám suchý kašeľ a som unavený s počiatku...

Kašel v těhotenství


Zvíšené jaterní testy a vysoký cholesterol

Dobrý den, mám takový problém asi před měsícem a půl mi byli zjištěny zvíšené...

Bezvědomí nejasné příčiny

Dobrý den, skoro před měsícem mě odvezla rychlá z důvodu bezvědomí, koma NS....

Menstruace trvá dlouho (6-9 dní)

Dobrý den, již třetím měsícem, mě trápí velmi dlouhá menstruace. Přijde přesně...

Černé tečky ve stolici


Bolest zad


Červené fleky po požití umělého mléka

Dobrý den, máme následující problém: synovi (nyní 6,5měsíce) po požití umělého...

Špinění místo menstruace, těhotenský test negativní

Dobrý den, 8.8. jsem měla dostat menstruaci. Normálně se mi pár dní před ní...

Kožní znaménko

Dobrý den, pozoruji zvětšené znaménko na kůži. Objevilo se asi 10 let zpět,...

Otoky nohou

Dobrý den, často se mi stává, že po delším sezení např. v autě mám pocit mravenčení...

Reklama