Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

S. pyogenes - bez atb

Jarka . 30.7.2014 redakce uLékaře

Dobrý den,
v průběhu května a června jsem brala dvoje atb na chlamydie. Napřed 14 dní Doxyhexal, pak výtěr- chlamydie + a pak ještě 14 dní silný Klacid. Nyní na výtěr ještě čekám. Poslední Klacid jsem dobrala asi 1.7.
Za 10 dní, tedy 10.7. jsem dostala horečku, únavu a doslova mi hořel krk. Byl bílý a kolem rudý. Jela jsem na pohotovost, kde na ORL diagnostikovali moučnivku. Brala jsem Paralen, kloktala řepík. Krk se zlepšil asi po 2 - 3 dnech a teploty ustoupili. Šla jsem brzy po ustoupení na výtěr a volala jsem pak pro výsledky. Candidu nenašli, ale našli dva streptokoky.
Zaujal mě hlavně Pyogenes. Paní doktorka říkala, že můžu být přenašeč a že se teď atb stejně léčit nemůžu. Cítila jsem se zdravě, takže jsem vyšla mezi lidi a jela jsem na výlet. Z výletu jsem přijela před týdnem a sloupaly se mi bříška prstů. Z netu jsem zjistila, že je to po prodělané spálové angíně, poslední stádium.- zděsila jsem se.
Šla jsem k nové ORL lékařce, protože nemocnici jsem nevěřila. Paní doktorka řekla, že na atb už je pozdě, krk mám pořád zarudlý dost, ale nebolí mi. Nabrala mi ASLO, CRP a revmat. faktor. Jen ASLO mám nyní zvýšené, to prý ale klesá pomalu a bývá dlouho vyšší. Paní doktorka mi místo atb předepsala Broncho Vaxom, že by mi ten krk mohl taky vyčistit a podpořit imunitu (velmi často marodím poslední 2 roky) Nyní se po 2 dnech užívání se mi zdá, že je krk nad mandlemi snad ještě více červený, ale nepálí mi tam. Teploty nemám a celkově se cítím docela dobře. Mám kloktat propolis a řepík. A prý nemám mít žádná omezení při Broncho Vaxomu, můžu i na brigádu, jak jsem zvyklá.
Mám ale obavu z revmatické horečky, protože se spálová angína zjistila až pozdě a léčena být atb snad ani nemohla. Strejda revmatickou horečku kdysi prodělal, a tak mě to nyní velmi trápí, že se mi to také stane. Navíc jsem ležela jen 6 dní, protože jsem měla diagnozu té moučnivky.
Mohu se Vás optat, co tři týdny po začátku angíny znamená nízké CRP a revm. faktor a vyšší ASLO?
Případně jestli je opravdu možné prodělat Pyogena bez následků bez atb a zbavit se ho pomocí Broncho Vaxomu? Na výtěr mám jít za měsíc, až budu dobírat lék. Někde jsem četla, že infekce "S. Pyogenes je samoúzdravná"
Děsí mě ten zarudlý krk, i když mi nebolí.
Moc děkuji za Váš cenný čas.

Odpovídá:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den, paní Jarko. Z informací, které jste doplnila oproti předchozímu dotazu vyplývá, že příčinou Vašich potíží z 10. 7. mohla opravdu být primárně streptokoková angína (ovšem takto na dálku jen přes poradnu to opravdu nelze říci s jistotou, event. souběh s moučnivkou je teoreticky možný, olupování kůže mohlo mít i jinou příčinu a nález S. pyogenes mohl skutečně být jen nosičstvím - jak již zdůrazněno minule, vyjádřit se k věci může kvalifikovaně pouze lékař, který Vás vyšetřil...). I se spálovou angínou se tělo jinak zdravého člověka vypořádá obvykle samo, ATB léčba pomůže, ale její hlavní smysl je v prevenci pozdních komplikací streptokokové infekce - tedy revm. horečky a event. postižení ledvin. ATB léčbu je ale nutno zahájit včas po začátku potíží a její trvání musí být dostatečné (standardně 10 dnů). Takže pokud se Váš stav zlepšil, bylo při kontrole s výtěrem na ATB z tohoto hlediska skutečně pozdě. Nutno ale zdůraznit, že rozvoj revmatické horečky není po streptokokové infekci automatický, jde v současnosti spíše o výjimečnou věc. Zvýšené ASLO je očekávatelný nález, který sám o sobě nyní nic neznamená (normální CRP svědčí proti trvající aktivitě bakteriální infekce). Takže v dalším postupu bych zkontroloval pouze 1x s odstupem ASLO, CRP a také provedl vyšetření moči (kontrolu, jak píšete, máte již v plánu po dobrání Broncho-Vaxomu...) a pokud budou výsledky v pořádku (bude trvat nejspíše vyšší ASLO, nápadnější by bylo pouze jeho hodně výrazné zvýšení...) a vy sama se budete cítit dobře (to je podstatné, nikoliv laboratorní výsledky z krve a výtěrů...), dál bych si s tím nedělal starosti...

Související dotazy

Nosičství streptococcus pyogenes
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na léčbu nosičství...
S. pyogenes - bez atb
Dobrý den, v průběhu května a června jsem brala dvoje...
S. pyogenes - bez atb
Dobrý den, v průběhu května a června jsem brala dvoje...
Pyogenes
Dobrý den, brala jsem dvoje atb na chlamydie. Následkem...
Pyogenes
Dobrý den, brala jsem dvoje atb na chlamydie. Následkem...
Streptokokové onemocnění
Dobry den, pred mesicem my byl zjišten streptokok pyogenes...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

S nížení účinku Ha

Dobrý den. Pul roku užívám HA Mywy a před třemi dny mi byl na kožním předepsán...

S pásovým oparem do lázní?

Dobry den tchyne byla v sobotu na pohotovosti a nasli ji pasovy opar na zadech.Jak...

S plnym brichem do vody ne?

Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli je neco pravdy na tom, ze s plnym brichem,...

S pozdravem, Dr. Horáková

Dobrý den. Lze přenést virus HPV mycí houbou, kterou použije jeden den nakažená...

S pritelkyni jsme meli ne...

S pritelkyni jsme meli nechraneny sex ve 2. dni "menstruace", uziva antikoncepci....

S přítelem jsem spala 26.5.

Dobrý den, už jsem zde jednou psala, ale chtěla bych se zeptat ráda i podruhé. S...

S přítelem jsme měli pohlavní styk s ochranou jenže ta v polovině praskla

Dobrý den chtěla bych se vás zeptat mám 16 let antikoncepci neberu a před 10...

S přítelem máme chlamydie

Dobry den, s přítelem máme chlamydie a lecime se ATB doxyhexal. Je možný sex...

S přítelem nám to nejde

Dobrý den, je mi 20 let a jsem stale panna. S přítelem jsme spolu už nějaký...

S_CRP

Dobrý den paní doktorko, som v 12tt a dnes som si ako samoplatce dala urobit...

S. pyogenes - bez atb

Dobrý den, v průběhu května a června jsem brala dvoje atb na chlamydie. Napřed...

S. pyogenes - bez atb

Dobrý den, v průběhu května a června jsem brala dvoje atb na chlamydie. Napřed...

S134 podvrtnuti a natazeni krcni patere

dobry den,chtela bych se zeptat jak dlouho musim nosit Shanzuv limec a zda je...

S202 contusio hemithoracis I. dx et gen. I. sin

Dobrý den, mohla bych požádat o vysvětlení mé diagnozy? S202 contusio hemithoracis...

S83.2 Laesio men.med. et lat.gr.I, S83.3 Fractura chondralis cond.med., Laesio LCL gr. I, Haemaethros

Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať na preklad lekárskej správy...

S9230 FISSURA BASIS METATARSI V dx

Dobrý den, chtěla bych se optat na svou diagnózu, jelikož ji mám psanou latinsky...

S934 podvrtnutí a natažení kotníku

Dobrý den, při sportu došlo S934 podvrtnutí a natažení kotníku ( edém, hematom,...

Sab Simplex

Dobrý den, mám 4 měsíčního syna, který je již od narození na umělé výživě. Od...

Saccharomyces cerevisiae

dobrý den , ve výsledních z imunologie mam : ASCA saccharomyces cerevisiae...

Sacralgie, canalis sacralis apertus

Dobrý den, můžete mi prosím přeložit diagnozu sacralgie s irritací S2/3, k vy...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Změna praktického lékaře

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je to se změnou praktického lékaře, když...

Citlivý močový měchýř

Dobrý den, můj dotaz se týká problémů s močovým měchýřem, trvajícím již 6 let....

Váček pod mrtvým zubem

Dobrý den, mám váček pod mrtvým zubem, který byl objeven po změně lékaře teprve...

Otok penisu po vytažení klíštěte

Dobrý den, Dnes jsem si všiml klíštěte na penisu, tak jsem ho okamžitě vytočil....

Když mám ztopořený penis tak mi nejde přetáhnout předkožka


Krvácení z varlete

Mel jsem krev ve spermatu.,. Sperma bylo nahnědlé,., nasledne se mi zvetsilo...

Inhalace výparů Sava

Dobry den uklizela jsem se savem v koupelne a celkem dost jsem se ho nadychala...

Pálení při močení

Dobrý den, může pálení při močení způsobovat mykóza?

Cysta vedlejší dutiny nosní

Dobrý den, jsem žena 46 let, SM kraj. Mám dotaz, existuje nějaké pracoviště...

Záchvaty u 11-ti měsíčního syna, mám nasadit léky?

Dobrý den, obracím se na vás ještě jednou s radou. Syn, kterému je 11 měsíců,...

Roupy

Dobrý den, chci se zeptat jak probíhá předepsání léku vermox na roupy, stačí...

Zduření v dutině ústní

Dobrý den, zhruba před půl rokem jsem si jazykem nahmatala jakousi bouličku...

Bolesti břicha pod žebry


Horečka

Dobry den chci se zeptat už jsem stalo po druhe že jsem mela horečku a bolesty...

Zalehnutí v uchu

Dobrý den , Již třetí den se vzbudim a mám zalehle ucho a když se snažím prstem...

HIV?


Růst penisu


Sex byl velmi bolestivý

Dobry den , poprvé jsem spala se svým přítelem sex byl velmi bolestivý ,žen...

Dermatitida

Prosím co by to mohlo byt .Švédi to a ta Velká rána je od poškrábání Děkuji...

Kouření a zahlenění


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×