Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Scintigrafické vyšetření kostí u malých dětí

Onkologie Milena . 2.8.2009 redakce uLékaře

Dobrý den pane doktore (doktorko), na internetu jsem se dočetla, že každé ozáření zdravé živé tkáně ionizujícím zářením, a to i velmi malou dávkou, může být pro organismus potenciálně nebezpečné svými pozdními stochastickými účinky. Proto je nutno všemi dosažitelnými prostředky snížit dávky záření na minimum. V krajním případě dokonce i jediné kvantum ionizujícího záření, které pronikne do organismu, může poškodit DNA v buňce a vést nakonec ke vzniku nádorového onemocnění. Stochastické radiační účinky mají dlouhou dobu latence, pravděpodobnost jejich manifestace roste s časem od ozáření. Při ozáření organismu v mladším věku je k dispozici více času na projevení pozdních stochastických účinků, zatmco při ozáření ve starším věku se stochastické účinky často již do konce života nestačí uplatnit. U dětí probíhá v důsledku růstu intenzívnější dělení buněk, což vede k vyšší radiosenzivitě. Atd. ... Jak nebezpečné pro dětský organismus je vyšetření scini (scintigrafie kostí) a jak nebezpečné je v případě, když už předtím bylo provedeno několik RTG (za poslední dva roky: 2x při zápalu plic, 1x hlavy a kolena po úrazu, cca 3x při zánětu dutin, na které trpí a 2x kyčelního kloubu v poslední době) ? Scini má být provedeno z důvodu opakovaných bolestí v oblasti kyčelního kloubu (zejména po námaze), jeho částečného omezení, změn zjištěných na SONO (obsah tekutiny) a častých zánětů, a to už v úterý. Nevím, zda jsem to vše dobře pochopila a proto Vás prosím o odpověď, zda je scini vyšetření pro dítě nebezpečné, zda může být pro něho nebezpečné v pozdějším věku (v budoucnosti) zejména, když v anamnéze je rakovina. Máme se něčeho negativního obávat nebo ne? Jaké je riziko? Děkuji.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, Mileno! Na Váš dotaz nedokáži v rámci internetové poradny zcela uspokojivě reagovat. Ano, stochastické účinky záření nemají žádný práh a pravděpodobnost poškození roste plynule už od prvních kvant záření, i závislost na věku jste popsala správně. Lékaři předepisují vyšetření zahrnující ozáření tehdy, mají-li pocit, že zisk z vyšetření převyšuje riziko. Dávky záření pro srovnátí najdete například zcela dole na stránce http://www.tretipol.cz/index.asp?clanek&view&47

Související dotazy

Artritida malých kostí
Dobrý den, maminka trpí na revmatickou artritidu malých...
Výsledek vyšetření kostí
Dobrý den: Prosím o vysvětlení vyšetření. Ložiska se...
Oči malých dětí
Dobrý den, mám 6 týdenní dceru a všimla jsem si, že...
Rakovina kostí
Dobrý den,chci se zeptat léčíte také rakovinu kostí...
Bolest kostí
Dobrý den, je mi 35 let, jsem kojící matka (syn má...
Homeopatika u malých dětí
Dobrý den, chtěla bych poprosit o Váš osobní názor...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Sayana a účinnost

Dobrý den mám takový dotaz, ještě předtím než jsem přešla na Sayanu, tak jsem...

Sbírání plyšových zvářátek

možná si hned řeknete, že jsem zralá pro psychiatra, ale zajímalo by mě, jestli...

SBS


SBS


SBS

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to se syndromem třeseného dítěte. Nedávno...

SBS


Scinigrafie ledvin

Syn 5 let ceka toto vysetreni zijeme v italii chteji mu to udelat v celkove...

Scinti skeletu a bolest sedací kosti

Dobrý den. bolí mě kost sedací již asi 2 měsíce z toho poslední 3 týdny intezivně...

Scinti vyšetření kostí

Dobrý den, jdu na vyšetření kostí metodou scinti. Co to znamená. Děkuji

Scintigrafické vyšetření - doprovod v těhotenství

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala. Můj otec absolvoval vyšetření...

Scintigrafie

Prosím. mám jít na scintigrafii plic.Prosím o laickou radu. Přístroj zachytává...

Scintigrafie

Dobrý den, můj přítel má jít na scintigrafii. Zrovna se snažíme o dítě a já...

Scintigrafie a těhotenství

Dobrý den, jsem v 21tt. Známá byla na scintigrafii žlučníku.Druhý den po vyšetření...

Scintigrafie kyčelního kloubu u dítěte

Můj devítiletý vnuk má opětovné bolesti v oblasti kyčelního kloubu a částečně...

Scintigrafie ledvin

Dobrý den paní doktorko, naše 12. měsíční dcerka má v nejbližší době podstoupit...

Scintigrafie ledvin - radiační zátěž?

Dobrý den, paní doktorko, dovolím si několik otázek týkjící se mé pravé dystopické...

Scintigrafie ledvin u 2leté dcery

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nutnost vyšetření scintigrafie ledvin. Dcera...

Scintigrafie plic

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda když jsem podstoupila scintigrafii plic...

Scintigrafie skeletu

Dobrý den,byla jsem na scintigrafii k vůli C 64 TO MI SDĚLILI ,ŽE JE VPOŘÁDKU...

Scintigrafie skeletu

Dobrý den, prosím, můžete mi sdělit, co tohle znamená? Na celotělových scanech...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Sebevražedné myšlenky

Dobrý den, mám teď těžkou depresi a tak mi SEBEVRAŽDA příjde jako jediné východisko!!!!!!...

Smegma


Čelist


Odstranění dělohy

Při UZ gyn.vyšetření mi byla zjištěna vyšší sliznice v dutině děložní nepravidelně...

HŽT?


Bolest v krku a afta


Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?


Posunutí menstruace


MUDr. Ladislav Vaněček

Resurf Med s.r.o.

4D celkové vyšetření zdravotního stavu


Bolest ramene


Ženská masturbace

Mnoho žen ještě stále žije v představě, že orgasmus je možno zažít jen vaginálně....

Bolest ruky

Dobrý den, pracuji na ručním mytí aut a poslední dobou, je to asi tak dva, tři...

Výtok

Dobrý den, už delší dobu mám bezbarvý výtok. Pochva mě nepálí ani nesvědí a...

MUDr. Josef Zlatníček

Soukromá ordinace zubního lékaře

Bulka nad klíční kostí

Dobrý den, mám bulku nad levou klíční kostí cca 0,5 cm velkou pohyblivou nebolestivou....

Točení hlavy a pocit na zvracení


Chirurgické léčby křečových žil se obávat nemusíte


MUDr. Michal Krčma

Neurologická ambulance

Dysplazie

dobrý den chtěla by jsem poradit mam oboustranou vadu kyčlí,vykloubení a bez...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×