Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

SBS

Lucie 23.2.2015

Dobrý den, mám dotaz týkající se syndromu třeseného dítěte (dále SBS). Když byly synovi asi 2 měsíce (pak možná i 3), stalo se mi několikrát (cca 4-5krát), že jsem plačícího synka uklidňovala tak, že jsem seděla na posteli v tureckém sedu (nebo tak nějak), miminko jsem držela kolmo proti sobě (nožičkama ke svému trupu), jeho hlavičku jsem držela v dlaních a houpala se (původně) ohýbáním svého trupu celá s ním dopředu a dozadu. Jenomže jak jsem byla unavená, upadla jsem do polospánku a když jsem se probrala, zjistila jsem, že malý už spí, hlavičku má úplně uvolněnou a já vlastně už, řekla bych, že celkem prudce, třesu jen jeho hlavičkou, ale to až tak, že mu letěla dopředu do prudkého předklonu (vlastně až bradičkou k hrudníčku), pak zpět (narazila) do mých dlaní (k tomu synova hlavička vykonávala ještě i rotační pohyby). Nejen, že jsem se nehoupala s ním ohybem trupu, ale dokonce jsem ani nepohybovala předloktím nahoru a dolů ohybem loketního kloubu. Prostě jsem už jenom zvedala (ale značně rychle) dlaně (ohýbáním zápěstí) a prsty. Jak dlouho jsem v těchto několika případech jeho hlavičku takto natřásala nevím právě proto, že jsem během toho v sedě napůl spala. Samotné mi to přijde divné, protože když jsem si podobný pohyb zkoušela nasimulovat v bdělém stavu, přišlo mi, že takový pohyb je mnohem náročnější, než obyčejné pohupování se vpřed a vzad, natož ho provádět skorospící, nicméně skutečnost je taková, že jsem se toho skutečně několikrát dopustila. Je mi jasné, že to bylo špatné, když už se mi to tedy stalo po několikáté, dala jsem si pořádný pozor, aby se taková situace již nikdy nemohla opakovat. Vyčítala jsem si to, ale to bylo tak vše. Vím, že SBS je něco trochu jiného, hlavička mého syna vykonávala prudkou flexi, ale už ne hyperextenzi (možná mírnou extenzi, když jsem dlaně při "chytání" hlavičky ohnula až příliš na druhou stranu-směrem dolů k posteli). Jenomže třesení to bylo a mechanismus vlastně dost podobný, mozek malého určitě narážel do přední části lebky a pak i do zadní, když se hlavička zastavila "nárazem" do mých dlaní. K prudkým změnám nitrolebního tlaku určitě nutně muselo docházet. Dnes je chlapečkovi skoro 12 měsíců, nevykazuje žádné negativní příznaky ani nikdy nevykazoval, jeho fyzický, psychomotorický i neuropsychický vývoj zdá se být v pořádku. Nicméně, nedávno mi toto moje chování přišlo znovu na mysl, začala jsem se o SBS více zajímat, a zjistila jsem, že tedy mohlo možná i tímto výše popsaným mechanismem dojít k poškození (atrofii) mozku mého dítěte jako následek nezjištěného subdurálního krvácení (hematom se prý může v některých případech sám vstřebat, takže, chápu-li to správně, ani nemusím vědět, že syn subdurálně krvácel/?/). Nevím, co bych nyní měla dělat - když jediná možnost, jak poznat co nejdříve, jestli k onomu poškození došlo, je MRI, což je u malých dětí, které se na toto vyšetření musí uspat, považováno za celkem invazivní metodu a stejně zřejmě, pokud k poškození došlo, už se s tím teď nic dělat nedá (žádný akutní subdurální hematom evidentně nemá - chronický zřejmě také ne, když ten se projeví obvykle alespoň do tří měsíců od traumatu). Na druhou stranu mi představa čekání do nějakého předškolního až školního věku, zda bude mít syn problémy, přijde nesnesitelná. Máte tedy pro mě nějakou radu? A dá se alespoň s minimální pravděpodobností vyjádřit, jaké nejzávažnější problémy by mohly mého syna čekat po tomto mém jednání? Sice mi přijde skoro nemožné, aby se najednou začala projevovat nějaká těžší forma mentální retardace, když se doteď krásně vyvíjí, ale.. co já (coby laik) vím.. Velice děkuji za případnou odpověď. S pozdravem, Lucie

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den, Lucie. Vzhledem k tomu, že od popisované události uplynulo již dost času, těžko na Váš dotaz odpovědět konkrétně. Pouze v obecné rovině lze říci, že Váš syn s největší pravděpodobností neutrpěl žádnou újmu, vážnější problémy by se již projevily, včetně jakéhokoli krvácení do mozku, nebo mozkové atrofie. Na druhou stranu mírnější následky odhalit nelze, a to ani vyšetřením MR, které dle mého indikováno není. Pokud se chlapec vyvíjí bez problémů, pak bude pravděpodobně v pořádku. 100% jistotu Vám ale nikdo nedá. Hezký den.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

SBS
Dobrý den, mám dotaz týkající se syndromu třeseného...
SBS
Dobrý den, mám dotaz týkající se syndromu třeseného...
SBS
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to se syndromem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Sayana

Dobrý den už dlouho uvažuji o antikoncepci sayana zajímalo by me jestli budu...

Sayana

Dobrý den,včera mi byla píchnuta antikoncepce Sayana.Nikde jsem bohužel nenašla...

Sayana

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda je možné otěhotnění po vysazení injekce...

SAYANA

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to s menstruací u antikoncepce Sayana?...

Sayana

Dobrý den, paní doktorko, v září jsem dostala injekci sayana a začalo mě po...

Sayana a Fromilid 500

Dobrý den, používám antikoncepci Sayanu více než půl roku. Nedávno jsem měla...

Sayana a účinnost

Dobrý den mám takový dotaz, ještě předtím než jsem přešla na Sayanu, tak jsem...

Sbírání plyšových zvářátek

možná si hned řeknete, že jsem zralá pro psychiatra, ale zajímalo by mě, jestli...

SBS


SBS

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to se syndromem třeseného dítěte. Nedávno...

SBS


Scinigrafie ledvin

Syn 5 let ceka toto vysetreni zijeme v italii chteji mu to udelat v celkove...

Scinti skeletu a bolest sedací kosti

Dobrý den. bolí mě kost sedací již asi 2 měsíce z toho poslední 3 týdny intezivně...

Scinti vyšetření kostí

Dobrý den, jdu na vyšetření kostí metodou scinti. Co to znamená. Děkuji

Scintigrafické vyšetření - doprovod v těhotenství

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala. Můj otec absolvoval vyšetření...

Scintigrafické vyšetření kostí u malých dětí

Dobrý den pane doktore (doktorko), na internetu jsem se dočetla, že každé ozáření...

Scintigrafie

Prosím. mám jít na scintigrafii plic.Prosím o laickou radu. Přístroj zachytává...

Scintigrafie

Dobrý den, můj přítel má jít na scintigrafii. Zrovna se snažíme o dítě a já...

Scintigrafie a těhotenství

Dobrý den, jsem v 21tt. Známá byla na scintigrafii žlučníku.Druhý den po vyšetření...

Scintigrafie kyčelního kloubu u dítěte

Můj devítiletý vnuk má opětovné bolesti v oblasti kyčelního kloubu a částečně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tep v části spánků

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat už mam asi přes 7 měsíců potíže typu hodně rychlí...

Pálení a tlak pod pravým spodním žebrem

Dobrý den, předem se omlouvám, že bude můj dotaz trochu delší. Cca od června...

Zalehlé ucho

Dobrý den, již 4 týdny mám zalehlé levé ucho a akorát mi přijde, že se to...

Gonartróza po vyoperování vnitřního menisku

Dobrý den, po vyoperování vnějšího menisku ( před cca 15 lety) v levém koleni...

Hodnoty TSH

Dobrý večer, prosím o radu,3.7. jsem v odběrech měla TSH v normě 4.120 dnes...

Operace menisku

Dobrý den vážený pane doktore, prosím o vysvětlení následujících vět, které...

Přechozená mononukleóza,následky

Už rok bojuji s nemocemi.V roce 2014 jsem ležela celý listopad a prosinec a...

Bodavá bolest kolene

Dobrý den, před měsícem a půl jsem spadla na lyžích, byl to celkem velký...

Gynex, - mohou ovlivnit účinnost nitroděložního tělíska Jaydess

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda kapky Gynex, které optimalizují hormonální...

Bolesti pod pravým žebrem


Dlouhodobé, jemné pokašlávání

Dobrý den. Moje dcerka 4 roky má už cca 2 měsíce kašel (není to přímý kašel...

Pálení nosní sliznice

Dobrý den, do včerejška mě šíleně bolel krk, ale přes noc se to zlepšilo, ale...

Přetrhl se přední křížový a postranní vaz v koleni

Dobrý den, 25.2.2018 se při vystupu z lanovky a karambolu s jinou lyžařkou...

Píchání ve stehenním svalu

Dobrý den, jsem 20-letý fotbalista a během jarní části sezóny mě trápila bolest...

Častá stolice

Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit ohledně mého zažívání. Dříve jsem chodila...

Bolesti zad

Dobrý večer,už asi měsíc mě hrozně bolí záda a bolest neustupuje ani když si...

Infekce Helikobakterem

Dobry vecer, chcela by som Vas poprosit o radu, planujeme s manzelom dalsie...

Bolestivost šlach pod kolenem

Dobrý den, trpím revmatickou artritidou která mi začla v pravém kolením kloubu...

Ošetření opařeniny

Dobrý den, prosím o doporučení ohledně ošetření rány po popálenině (resp. opařenině)...



Zavřít reklamu