Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Snížená aktivita faktoru XII

Hematologie Lucie 17.1.2021

Dobrý den, prosím Vás o radu minulý rok na jaře mi při odběrech k předoperačnímu vyšetreni(odběr vajíček kvůli plánovanému ivf) zjistli prodloužené aptt. Byla jsem odeslána na hematologii.Tam jsem dichazim na kontrolu... Nyni jsem těhotná.Než se nám ivf podařilo zjistily vyšší trombocity,a deficit F XII... A vyšší crp ktere se pohybuje uz od 10TT okolo 16...ale před otěhotněním bylo kolem 6.samozřejmě jsem se nevyhla ani těhotenské anemii na kterou beru železo 1x denně. Co mě ale vrtá hlavou když se aptt i trombocity srovnali co ten deficit F XII 47 %? Muze to být nějaky vážnější problem? Léčím se s psychickou poruchou už asi 11 let... Nyní beru zoloft 2x denně. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Michal Němeček

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Klinik Stephanshorn, St. Gallen, Švýcarsko

Dobrý den,

děkujeme moc za Váš dotaz. Z mého pohledu jako praktika si není potřeba dělat obavy. Defekty FXII nejsou spojovány s krvácivými projevy, ale naopak jsou podezřelé ze zvýšené predispozice k trombózám z důvodu nedostatečné aktivace plazminogenu. O tom, zda je zvýšený výskyt trombóz při současném defektu FXII, se vedou spory a defekt FXII se v současné době neřadí mezi jednoznačně prokázané rizikové faktory pro trombózu. Příčin snížené aktivity faktoru XII je snížená syntéza (jaterní onemocnění) nebo ztráty (nefrotický syndrom). Protože se jedná o velmi specifický dotaz, bude předán specialistovi, který Vám odpoví v separátní zprávě.

S pozdravem

Němeček

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Kaššovicová


Dobrý den,

děkujeme za zajímavý dotaz. Bohužel mi ke konkrétnější odpovědi chybí výsledky.

Ale obecně, jak píše kolega - prodloužené APTT je způsobeno nedostatkem f.XII, tento nedostatek spíše způsobuje riziko tromboz než krvácení (paradoxně). V těhotenství se koagulační faktory zvyšují fyziologicky (to je normální), proto se zvyšuje f. XII a normalizuje APTT (zálěží na původních hodnotách). Váš deficit 47% není nijak dramatický - je to spíše hraniční hodnota.
Pravděpodobně to můžete mít genetické.

CRP 16 je tak hraniční, že neřešte.
Anémie v těhotenství je dána zadržováním vody (díky estrogenům) a zvýšenou spotřebou železa. A je v těhotenství velmi častá. Železo berte dle doporučení lékaře (nemám k dispozici hodnoty hemoglobinu, MCV apod)

Trombocyty nemůžu hodnotit ... nevím, jaké jste měla hodnoty, možná jste je měla na hranici a v těhotenství se fyziologicky snížily...

Přeji příjemný zbytek těhotenství bez starostí
S pozdravem
MUDr. Veronika Kaššovicová

Související dotazy

Faktor Rh
Dobry den, je mozne, aby moji dva synove meli kazdy...
Nelze stanovit Rh faktor
Dobrý den, 6 měsíců před otěhotněním jsem si nechávala...
Revmatoidní faktor
Dobrý den, již delší dobu mám vysokou hladinu revmatoidního...
Snížená účinnost antikoncepce
Dobrý den, užívám antikoncepci Natalya (Natalyi už...
Jak dlouho po dobrání ATB je funkce HAC snížená?
Dobrý den, brala jsem 8 denní ATB a už jsem 9 dní po...
Sportovní aktivita
Dobrý den, nevím, jestli to spadá do Vaší poradny,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Snizena stitna zlaza

Dobry den,je mi 25 let jiz 10 let se lecim se snizenou funkci stitne zlazy.Uzivam...

Snizene CD19

Co muze zpusobit snizeni CD19?? Ma to vliv na rychlost tvorby protilatek proti...

Snizene renalni funkce

Dobry den, jiz v nekolika krevnich vysetrenich zasebou mam mirne snizene renalni...

Snizeni antikoncepce

Dobry den, chtela jsem se zeptat, jestli ma Sumamigren 100 a Spasmed 15 vliv...

Snizeni antikoncepce

Dobry den, dnes jsem dostala od lekare Nitrofurantoin 100mg a laktobacily jako...

Snizenihi LV-SL male osteopfyty

dobrý den mám velké bolesti v levé noze, když stojím tak nic ale pri sedu a...

Snizeny pocet neutrocitu u 7 mesicniho ditete

Dobry den,pani doktorko. Memu synovi delali cca pred tydnem rozbor krve. (odber...

Snizila jsem kojeni z cca 8-10x /24hod., na kojeni pred spanim a rano po probuzeni

Dobry den. Syn 20mes. Rozhodla jsem se odstavit ho. Snizila jsem kojeni z...

Sníž.činnost štítné žlázy+hormonální substituce-svědění pokožky celeho těla

Dobry den pani doktorko, jiz nekolik let mam snizenou cinnost stitne zlazy,...

Snížen účinku antikoncepce

Dobrý den. Mám již chvíli problémy se žaludkem. Již dva týdny piji čaj na žaludek....

Snížená citlivost

Dobrý den, je mi 21 let a už asi třičtvrtě roku mívám zvláštní "stavy". Občas...

Snížená citlivost

Dobrý den,několik měsíců mám na nohou sníženou citlivost prstů,začalo to pravým...

Snížená citlivost

Dobrý den, již delší dobu mám neurologické potíže. (Migrény, krční migrény,...

Snížená citlivost na hřbetech palců

Dobrý den, cca 14 dní mám problém se sníženou citlivostí hřbetů palců i obou...

Snížená citlivost na penisu

Dobrý den, v posledních dvou týdnech jsem si všiml, že mám na pravé straně...

Snížená citlivost nad okem

Dobrý den, mám dotaz, je mi 24 let, nedávno mi byl diagnostikován glaukom...

Snížená citlivost penisu po obřízce

Dobry den. Ve trech letech mi delali obrizku ze zdravotnich duvodu. V patnacti...

Snížená citlivost penisu, jak se jí zbavit?

Dobrý den Potřeboval bych poradit v záležitosti snížené citlivosti penisu....

Snížená citlivost pravého stehna

Dobrý den. Hodně času strávím ve škole a sedím a tak jsem se rozhodla cvičit,...

Snížená citlivost prstu

Dobrý den, dnes 25.3, jsou to na den přesně dva roky, co jsem si na cirkulárce...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pocení, bolesti kloubů

Zdravím, mám problem s lepkavou kůží po celém těle a nadměrném pocení asi tak...

Antikoncepce a možné těhotenství

Dobrý den, beru antikoncepci Femoden. Prvni tabletku jsem si vzala přesně v...

Výplach jedlou sodou

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestliže se dělá výplach pochvy jednou sodou,...

Popis Rtg hrudníku

Dobrý den, co prosím znamená popis RTG snímku plic. Obě plicní křídla rozepjatá,...

Aplikace injekce Clexane před letem

Letím na dovolenou zhruba asi 5 hod paní doktorka mi dala 2 injekce CLEXANE...

Červené fleky ve vousech

Dobrý den, již cca rok se mi čas od času udělají červené fleky ( hlavně když...

Popis RTG

Dobrý den,prosim o vysvětlení nalezu RTG LS,SI.Bolesti mi vystreluji do boku,kycli...

Gangréna na noze

Dobrý den můj známý přišel o nohu že mu odumíraly cévy nyní mu začíná černat...

Pocit vody v uchu

Už druhý den mám pocit vody v levém uchu. Začalo to v neděli, když jsem se vzbudila,...

Nákaza virem neštovic (varicella zoster)

Dobry den,prosim jak dlouho prezije vir nestovic na hrackach,sedacce,obleceni,nemohu...

Prasklinky v oblasti hráze

Dobrý den, už asi 3 týdny mě svědí v oblasti hráze/konečniku. Když sedím nebo...

Píchání v pochvě na konci těhotenství

dobry den chci se zeptat kdyz miminko je hlavou dolu a a ja citim v pochve takove...

Bolesti zápěstí po zlomenině

Dobrý den, je to již pár let po zlomenině zápěstí. Problém je, že mě při zátěží...

Bolestivé boule - problém ve svalech, pateř nebo uzliny?

Dobrý den, netuším, kam mé potíže zařadit, a tak jsem si vybrala vás, i když...

Skluzná hiátová hernie

Dobrý den. Na CT potvrzena skluzná hiatová hernie. Mám problém při chůzi , při...

Lupénka na hlavě

Pěkný den - lupénka na hlavě ve vlasech,tvoří se šupiny a je to velmi nepříjemné...

Nitroděložní tělísko a možnosti antikoncepce

Dobrý den, již dva roky mám zavedené tělísko a stále se potýkam s nepravidelnou,...

Problem s pleti pri ovulaci

Dobry den, zajimalo by me zda souvisi ovulace s kvalitou pleti, vzdy v pulce...

Úzkostná panická porucha




Reklama