Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Snížená funkce štítné žlázy

Endokrinologie Nikola 30.7.2021

Dobrý den, chodím pravidelně darovat krev a jednou za čas je možnost vetsiho krevního testu, ten mi dělali v úterý a mám prý hraniční TSH a mám se objednat k praktikovi. TSH 4,410. Prosím o info, co to znamená, případně zda si mám koupit jen jód ? Cca před 5 lety jsem s tím problém měla, byla jsem na endokrinologii a tam mi právě doporucili ten jód. Od té doby nic minulý rok jsem sii ty testy dělala také a měla jsem vše v pořádku. Tak prosím info z čeho to je a jak tomu předejít. Předpokládám, že to nic vaznejsiho nebude, když mi nic není. Jinak beru pravidelně vitamíny ( centrum pro zeny), stravuji se zdrave, tak ještě prosím info, proč mám i cholesterol 4,7 , případně zda to souvisí? Děkuji moc

Odpovídá lékař:

MUDr. Alžběta Vogelová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MediClinic, a.s.

Dobrý den.
Horní mez normy pro TSH se udává 4,0–5,0 mIU/l podle věku. Čili jde jen o mírnou odchylku. Vhodná je kontrola TSH, fT4, TPOAb za 6-8 týdnů. Odběry by měly být prováděny ráno, protože hodnota TSH se může měnit během dne. TSH může být sníženo vlivem celkových onemocnění, během rekonvalescence po operaci či úrazu, vlivem hladu, nedostatku jódu a působením některých léků... Pokud užíváte vitaminy pro ženy, které jód často již obsahují, pak je nepravděpodobné, že byste měla jódu nedostatek.
Pokud by hodnota TSH byla při kontrolním odběru opět mírně zvýšená, ale ostatní hodnoty budou v normě, jde pravděpodobně o subklinickou (neplně vyjádřenou) hypotyreózu, která je obvykle bez příznaků. Léčba tedy není vždy nutná, ale bude třeba další sledování funkce štítné žlázy a doplnění ultrazvuku štítné žlázy. V těhotenství jsou postupy jiné, proto pokud jste těhotná, je vhodné vyšetření endokrinologem.
Při snížené funkci štítné žlázy se zpomalují pochody v těle, proto mezi možné příznaky patří například zácpa, zimomřivost, vypadávání vlasů, únava, poruchy menstruace, příbytek na váze... Hladina cholesterolu může být zvýšena, ale Vámi uvedená hodnota je obvykle považována ještě za normu - za zvýšený celkový cholesterol je považována hladina nad 5mmol/l.
S pozdravem,
MUDr. Vogelová

Související dotazy

Snížená funke štítné žlázy
Dobrý den, v prosinci jsem byla na odběru krve, který...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, na základě obecně udávaných příznaků mám...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, byli mi naměřeny tyto hodnoty S_TSH 5,860...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, mám dotaz ohledně štítné žlázy. Již 8 let...
Snížená funkce štítné žlázy a jód
Dobrý den, Už druhý rok se mi snižuje funkce štítné...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den. Moc ráda bych se zde s Vámi poradila. Léčím...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den,prosím o radu. Asi 2 měsíce se léčím se štítnou žlázou. Výsledky:...

Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, může být zvětšená štítná žláza a přitom snížená její funkce a dá...

Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, náhodně koncem minul. roku při odběru krve po prodělané růži mi...

Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, ráda bych si ověřila správné dávkování Letroxu. Chodím na pravidelné...

Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den,jsem 10 měsíců po porodu.problém se štítnou žlázou jsem měla před...

Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, z důvodu plánovaného těhotenství jsem si nechala udělat odběry krve...

Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, chystáme se na IUI do Caru a obvodní lékař mi stanovil diagnózu...

Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, mám dotaz ohledně štítné žlázy. Již 8 let se léčím se sníženou funkcí...

Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den pane doktore.Před dvěma lety jsem se léčila na sníženou funkci štítné...

Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, chci se zeptat, zda by jsme mi doporučili nějaký doplněk stravy pro...

Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, Mám sníženou funkci štítné žlázy, denně beru Letrox 300. Mám velmi...

Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den paní doktorko, v červenci letošního roku kdy jsem byla po dvou letech...

Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, před několika dny jsem byla na vyšetření štítné žlázy, kterou mám...

Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, trápí mě Štítná žláza. Její hypofunkce se zjistila minulý rok v Květnu....

Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, na základě obecně udávaných příznaků mám podezření, že bych mohl...

Snížená funkce štítné žlázy - je dědičná? hrozí poruchy sluchu?

Dobrý den paní doktorko, mám už téměř 6 let zjištěnou sníženou funkci štítné...

Snížená funkce štítné žlázy - medikace

Dobrý den paní doktorko, léčím se s hypofunkcí štítné žlázy a užívám Letrox...

Snížená funkce štítné žlázy a antikoncepce

Dobrý den, prosím o radu, je mi 40 let, mám tři děti, nejmladšímu synovi jsou...

Snížená funkce štítné žlázy a deprese

Dobrý večer, měl bych dotaz, zda existuje šance na zlepšení depresivních stavů...

Snížená funkce štítné žlázy a femibion

Dobrý den, mám sníženou funkci štítné žlázy - TSH 7.34 fT4 13.89 nasazen letrox...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zatahuju ritni otvor

Dobry den , mam takovej problem ktery vznikl v lete tenhle rok , mno pri vykonani...

"křečová" žíla na penisu

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, na penise sa mi tesne pod žaluďom, od jedného...

Bolest klitorisu

Dobrý den, Už mě 4 dny bolí klitoris,bolí na dotek nebo když si sednu a při...

Loupání kůže na prstech ruky

Dobrý den, synovi se posledních 14 dní strašně loupe kůže na prstech. Ruce si...

Tachykardie

Je mi 46 let. Již delší dobu mám vysoký tep a nízký tlak. Ráno mám tep kolem...

Noční záchvaty kašle

Dobrý den, chtěla bych se zeptat za svého muže (35). Již pár let trpí manžel...

Vysoký tlak

Přeji hezký den. Již rok užívám Prestarium Neo Combi 5/1,25 mg. Mám fobii z...

Porušení diety při mononukleóze

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda může nevolnost a zvýšená teplota 37,3...

Zahlenění

Dobrý den, před dvěma měsíci mi po prodělaném stresovém období začaly žaludeční...

Svědění celého těla a vyrážka

Dobry den z nicoho nic ma zacalo svrbet cele telo po pri tom sa mi pod bruchom...

Hlen v kuku

Dobrý den, prosím o radu. Již skoro 4 roky mě trápí problémy s krkem. Konkrétně...

Záchvaty kašle v noci

Dobrý den, mám suchý kašel, který se objevuje nárazově. Přes den nemám téměř...

Boule s krevní sraženinou

Dobrý dne, rád bych se s Vámi poradil o zdravotním problému mé babičky (80...

Puchýřky na penisu

Dobrý den , na penisu se mi vytvořili nějaké puchýřky nesvědí , nebolí a ani...

Tukové bulky na varlatech a penisu

Dobrý den, je mi 17 a už cca od svých 15 let mám na varlatech tukové bulky....

Změny na kůži

Dobrý den, mám dotaz. Již po druhé se mi udělal na krku červený flek. Vypadá...

Vynecháni antikoncepce více jak týden

Dobrý den, potřebovala bych vedět když teď neberu antikoncepci (4den, zatim...

Záškuby při usínání

Dobrý den, mám problém že vždycky když jdu večer spat tak začnu sebou škobat..třeba...

Zvýšené JT a lymfocyty

Dobrý deň pán doktor, mám dcérku, ktorá má 4,5 mesiaca. Boli sme na kontrole...

Točení hlavy, brnění....psychika?

Dobrý den, mám problém, ze kterého jsem už dost zoufalá. Cca před 4 měsíci...

Reklama