Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Spalničky

Infekce Veronika 2.3.2019

Dobrý den,
jsem v 17tt, nechala jsem si z krve zjistit zda jsem stále chráněna proti spalničkám (13,8), ale hodnota je nedostatečná. Miminko je vymodlené po KET a můj manžel i jeho rodina často jezdí do Prahy za zábavou i pracovně. Mám tedy obavu o možnost nákazy. Manžel půjde též na odběr krve, ale pokud by i on nebyl chráněn zajistili jsme si v očkovacím centru vakcínu. Má otázka tedy je. 1.) Jaké riziko či komplikace by pro mne ve druhém trimestu bylo setkání s nákazou a případné onemocnění? 2.) Pokud půjde manžel na přeočkování, může dojít k přenosu po tomto očkování? Můžu se od něho nakazit, když se jedná o živou vakcínu? Můžeme být v této době ve společné domácnosti bez rizika? Děkuji za vysvětlení a odpověď na mé otázky. S pozdravem Veronika

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Bohužel u hodnoty 13,8 neuvádíte jednotky a referenční rozmezí. Laboratoře mají různé přístroje ke stanovení a mohou používat různé jednotky a referenční rozmezí. Pokud vám řekli, že je hodnota nedostatečná, tak tomu tak bude. V naší laboratoři by tato hodnota byla dostatečná a protilátek dost. Nejrizikovější je prodělat infekci do 16 týdne těhotenství. Ve druhém trimestru k poškození plodu nedochází, ale nemůžete to chápat jako 100% jistotu, neboť každá nemoc může probíhat s komplikacemi. Vzhledem k tomu, že přece jen protilátky nějaké máte, tak by infekce probíhala lehce. Infekci můžete chytit pouze od nemocné osoby, pokud by manžel šel na očkování, tak spalničky nechytne, bude chráněn a tudíž od něho nemůžete nemoc dostat. Z vakciny onemocnění dostat nemůžete. S očkovaným manželem můžete být normálně ve společné domácnosti. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Bohužel u hodnoty 13,8 neuvádíte jednotky a referenční rozmezí. Laboratoře mají různé přístroje ke stanovení a mohou používat různé jednotky a referenční rozmezí. Pokud vám řekli, že je hodnota nedostatečná, tak tomu tak bude. V naší laboratoři by tato hodnota byla dostatečná a protilátek dost. Nejrizikovější je prodělat infekci do 16 týdne těhotenství. Ve druhém trimestru k poškození plodu nedochází, ale nemůžete to chápat jako 100% jistotu, neboť každá nemoc může probíhat s komplikacemi. Vzhledem k tomu, že přece jen protilátky nějaké máte, tak by infekce probíhala lehce. Infekci můžete chytit pouze od nemocné osoby, pokud by manžel šel na očkování, tak spalničky nechytne, bude chráněn a tudíž od něho nemůžete nemoc dostat. Z vakciny onemocnění dostat nemůžete. S očkovaným manželem můžete být normálně ve společné domácnosti. S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Spalničky
Dobrý den, máme dítě ve věku 1,5 roku a za měsíc by...
Horečka
Dobrý den. Mohou být spalničky i bez vyrážky? Dcery...
Spalničky po očkování a 5 měsíční miminko
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, synovec (16 měsíců)...
Spalničky
Dobrý den, v Praze se v současné době rozšiřují spalničky....
Očkování v těhotenství
Dobrý den, jsem ročník 1978, nyní jsem v 10 týdnu...
Očkování MMR
Dobrý den, prosila bych o odpověď od pediatra. Jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Spálenina

Dobrý den, na dovolené jsem si spálina nohu o výfuk motorky o velikosti cca...

Spálenina, svědění,modřiny

Dobrý den, Před pár týdny jsem si spálila stehna. Po pár dnech to začalo...

Spáleniny po IPL epilaci

Dobrý den, dnes jsem byla také na IPL epilaci těla a asi jsem nějak neodhadla...

Spáleniny po IPL epilaci

Dobrý den, absolvovala jsem kosmetické ošetření IPL epilaci v oblasti třísel....

Spaleniny v solariu

Dobry den, minuly rok jsem si horkou vodou popalila kolena. Skoro nic mi tam...

Spaleniny v těhotenství

Dobrý den chci se zeptat byly jsme s dětmi u vody mazali jsme se mela jsem tričko...

Spálený jazyk

Dobrý den, nejspíš jsem si spálil jazyk o horkou polévku. Už mě pálí druhý den....

Spálil jsem o hrnec pouze koneček prostředníčku

Dobrý den, Spálil jsem o hrnec pouze koneček prostředníčku už to asi hodinu...

Spálil se na sluníčku

Zdravím, v neděli ( před 5 dny) jsem se spálil na sluníčku - břicho-záda-ruce....

Spalničky

Dobrý den. Mám dotaz ohledně spalnicek které se vyskytli u nás v zaměstnání,...

Spalničky

Dobrý den, v Praze se v současné době rozšiřují spalničky. Je mi 32 let, byla...

Spalničky

Dobry den, v souvislosti s vyskytem spalnicek v CR bych se rada zaptala jak...

Spalničky

Dobry den. Ve čtvrtek (dnes je sobota) jsem byla u lekare v kontaktu s pacientem...

Spalničky

Dobrý den, máme dítě ve věku 1,5 roku a za měsíc by mělo být očkováno poprvé...

Spalničky

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli se musíme obávat styku našeho syna...

Spalničky

Dobrý den, mám takový dotaz nikde jsem na netu nenašel odpověd. Rozšiřují se...

Spalničky a očkování

v květnu plánujeme s manželkou cestu na Madagaskar resp. na ostrov na severozápadní...

Spalničky lze dostat 2x

Dobrý den. Mám dotaz na spalničky. Když jsem je prodělala v dětství už je nemohu...

Spalničky po očkování a 5 měsíční miminko

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, synovec (16 měsíců) byl na očkování proti...

Spalničky u dospělých

Dobrý den, slyšela jsem že pokud dostane dospělý muž spalničky, má to vliv na...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Časté močení

Dobrý den, měla jsem nechranenny styk před 15 dny. Od té doby chodim častěji...

Hodnoty TSH a fT4 v těhotenství

Dobrý den, při rozboru krve v 9.tt. mi byly zjištěny hodnoty TSH 5,62 a fT4...

SVĚDĚNÍ PO PÁSOVÉM OPARU

Prosím poradte,jsem 2měs.po pásovém oparu a stále mi kůže svědí a nejvíce večer...

Vpáčený hrudník

Dobrý den dnes sem byla s dcerou u doktora jeji 5 let řekla že ma...

Pocení, bolesti hlavy, únava

Dobrý den. už několik měsíců mám problémy s pocením, bolestí hlavy a s velkou...

Otok končetiny po sundání sádry

Dobrý den, Poprosím o radu, jsem už týden po sundání sádry a otok je větší...

Výsledky moču

Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať na Váš názor ohľadne mojich výsledkov....

Suchost dutiny ústní


Ledviny

byla jsem na sonu ledvin a tam mi byl zjištěn stín v dolní části ledviny doktor...

Svědění a bolest konečníku, hráze a pochvy

Dobrý den, již měsíc mě svědí, pálí, bolí konečník, hráz a pochva. Štípe i...

Náhlé zhoršení zraku po operaci srdce

Dobrý den, můj otec prodělal zhruba před třemi týdny operaci srdce - výměnu...

Bolest paže

Dobrý den, již delší dobu mě bolí v podpaží (cca od března). Začalo to po posilování...

Pálení chodidel

Dobry den,uz delsi dobou me trapi ze mi strasne hori chodidla prehrivaji se.Musim...

Rennie.

Dobrý den, moc ráda bych se Vás zeptala jak moc škodí dlouhodobé užívání tablet...

Arsen a odumírání nervů

Dobrý den, prosím Vás je nějak nebezpečné mít arsenovou vložku v zubu 4 měsíce?...

Bolest na vnitřní straně kotníku

Dobrý den, včera při chůzi jsem začala pociťovat bolest na vnitřní straně kotníku...

Skleroza aorty


Endoprotéza kotníku

Dobrý den. Jsem 2 měsíce po totální endoprotéze hlezna. Vše je vpořádku, noha...

Bolesti brucha na oboch stranách

Bolesť brucha pod rebrami, striedavo alebo aj naraz na oboch stranách. Zistená...

První antikoncepce a její vliv na menstruaci

Dobrý den paní doktorko, V pátek jsem začala užívat svou první antikoncepci...

Reklama