Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Štípanec - erythema migrans?

Infekce Lucie 3.6.2015

Dobrý den paní doktorko,

chtěla bych se zeptat:

Asi před 10 až 14 dny (nevím přesně) mě něco kouslo do ruky - na 99,99 % to nebylo klíště (zdržovala jsem se především doma), myslím, že to byl spíše komár nebo nějaká muška.

Lehce mě místo svědilo (ale ne příliš), nevěnovala jsem štípanci moc pozornosti, není ani na přimo viditelném místě - spíše zboku ruky, myslela jsem, že jde o nějaké silnější kousnutí, a alergickou reakci.

Cca před 5 ti dny jsem si náhodou všimla, že místo štípnutí má kolem sebe jakoby zarudlou mapu (viz foto). Mazala jsem cca 3 dny Fenistil gelem (do té doby ničím), a včera 1 den Framykoinem.

Mapa již není téměř patrná, víceméně vybledla, přetrvává ještě onen centrální štípanec.

1. Chci se zeptat, zda by se mohlo dle fota (bohužel jich nemohu vložit více) jednat o erythema migrans, tedy nakažení lymskou boreliozou, či jenom nějakou silnější reakci na štípnutí.

2. Dále, pokud by se měla nasadit ATB, jaká by byla účinná, a zároveň šetrná. Bohužel mi nedělá většina ATB dobře (Doxybene zvracení, Klacid tachykardie, zimnice, horkost, boláky na jazyku..) a proto se jim snažím vyhýbat.

Je např. Duomox na případnou erythema migrans účinný, a stačily by např. tablety 500 mg místo 1000 mg?

3. Je možné, že si tělo poradí samo i bez ATB, pokud jde o erythema migrans?

Děkuji za odpovědi, s pozdravem,

Lucie

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Z přiložené fotografie a dle anamnézy se mi diagnóza lymské boreliózy zdá jako velmi málo pravděpodobná. Zarudnutí nemá typický charakter erythema migrans. Spíše se nález jeví jako alergická reakce na poštípání hmyzem.
Duomox je účinný při léčbě boreliózy a jeho dávkování závisí na mnoha faktorech, mimo jiné na hmotnosti pacienta, proto nemohu výši dávky posoudit.
Není mi známo, že by byly prováděny pokusy, zda je možné po nakažení boreliemi se spontánně uzdravit. Ale vzhledem k přítomnosti boreliových protilátek u řady pacientů to zřejmě možné je.

Související dotazy

Erythema migrans?
Dobrý den, dotaz se týká mého syna (Ondřej Žižka,...
Erythema migrans
Dobrý den, může se erythema migrans vytvářet i v jiném...
Erythema migrans chronica
Dobrý den, zajímal by me vas názor na tyto dva fleky,...
Erythema migrans?
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o odbornou radu....
Erythema nodosum
Dobrý den. Velmi dlouhou dobu (roky) mám na holeni...
Erythema migrans
Dobry den. Dcera 3 a 3/4 roku ma cca 10 dni ohraniceny...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Štípance od štěnic.

Prosím napište mi,jak mám ošetřit štípance od štěnic,a komu mám nahlásit výskyt...

Štípance přes den

Dobrý den, prosím o radu. Minulý týden jsem se vrátila z Indie, pořád...

Štípance v obličeji

Dobrý den,prosím radu.Mám 6ti letou dceru,která navštěvuje školku,asi před dvěma...

Štípance, malé skvrnky

Píši ještě ohledně skvrny na lýtku (odpovídali jste mi na dotaz - skvrna na...

Štípance?

Dobrý den, je mi 18 let a mám dotaz ohledně štípanců objevujících se na mém...

Štípanci

Dobrý den jen jsem se chtěla optat zda je možné aby po štípancích způsobené...

Štípané jako od komára

Po přistěhování do nového bytu se mě a mému příteli začali na těle objevovat...

Štípanec

Dobrý den, mám půl roční holčičku a před 4 týdny ji štípl komár na lopatku....

Štípanec

Dobrý den,je mi 14 let a na začátku léta se mi na hýždích udělal velký štípanec,vůbec...

Štípanec

Dobrý den, před 4 dny mě něco štíplo do nohy. Nevím, co to bylo, vypadalo to...

Štípanec a otok

Dobrý den minulý týden jsem byla na dovolené na horách. Sem tam mě něco štíplo...

Štípanec na lokti

Dobrý den, před týdnem se mi objevil štípanec na lokti, ne klasický od komára,...

Štípanec na rameni

Dobrý den, už nějaký měsíc mám v oblasti ramene něco, co vypadá prakticky...

Štípanec nebo kožní problém?

Dobrý den chci se zeptat zda je toto sťípanec ? Nebo kožní problém

Štípanec v zimě

Dobrý den, minulý týden se mi udělal na paži štípanec /nejsem si vědoma, co...

Štípanec-velký otok

Dobrý den.Prosím Vás o radu.Nějaký hmyz mě kousl do kotníku-klíště to nebylo...

Štípání

Dobrý den, mám problém se štípání kůží, následně se mi na těch místech začnou...

Štípání

Dobrý den,ze dne na den mě na obou nohaách v oblasti lýtky vyskočilo mnoho vyrážek.Když...

Štípání

Dobrý den, poslední týden mě při vnikání přítelova penisu štípe vagína a nejvíce...

Štípání a pálení slz v očích

Dobrý den, poslední cca měsíc mně trápí pálení a štípání slz v očích. Dochází...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest pod kotníkem

Dobrý den, měla bych prosbu. Zhruba týden cítím na vnitřní straně kotníku nohy...

Drobné krvácení z konečníku


Růst penisu


Jaká je možnost nákazy genitálního herpesu

Byla jsem u své gynekoložky, která mi řekla, že mám genitální herpes. Pohlavní...

Pooperační srůsty

Dobrý den, je mi 35 let, před 3 měsíci jsem prodělala laparo operaci mimoděl....

Extrakce - bolest okolních zubů

Dobrý den. Již jsem pokládala podobný dotaz ale ještě chci upřesnit pár informací....

Antibiotika a mléko

Dobrý den, mám antibiotika a píše se u nich, že nesmím mléko a mléčné výrobky....

Sex při zánětu močového měchýře


Otok vnitřní strany stehna

DOBRÝ DEN JIŽ PŘIBLIŽNĚ 8 TÝDNŮ MĚ TRÁPÍ OTOK NA VNITŘNÍ STRNĚ STEHEVN V OBLASTI...

Zápach moči po kávě

Dobrý den, paní doktorko, můj dotaz se týká pachu moči po konzumaci kávy. Nejsem...

Tlak na krku

Dobrý den, už cca 3 týdny mám pocit velkého tlaku na krku ( před týdnem mi...

Úžinový syndrom

Včera po dlouhodobých problémech se zápěstím levé ruky a se 4 a 5 prstem mi...

Růst nehtů nahoru

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je nějaký způsob léčby nehtů, které...

Krev ve slinách


Spolkla jsem plombu

Dobrý den, vypadla mi plomba, ale bohužel velkou část jsem spolkla. Jak jsem...

Zánět spojivek

Dobrý deň, pred pár dňami ma vo vlaku ofúklo a ráno som sa zobudila so začervenaným...

Očkování HPV

Dobrý den, měl jsem pohlavní styk s novou přítelkyni u které se cca za další...

Bolest v hrdle, knedlík v krku

Dobrý den, jsem dlouhodobě v cizině a před 14 dny se mi vyskytla nepřiemná...

Antibiotika v práci


Bulka v penisu

Dobrý den chtěl bych se zeptat, zda podle mého popisu poznáte, jestli se jedná...

Reklama
Zavřít