Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Strach a panika , tachykardie

Srdce a cévy Ivan 7.5.2021

Dobrý deň pani doktorka,doktor
Chcem sa poradíť mám 24 rokov a 3.2 2021 mi bola diagnostikova Supreventikularni Tachykardie dostal som tabletky Betaloc zok 50 každé ráno jednu tabletku.
15.3 som bol na kontrolný holter kde sa žiadna arytmia už nezachytila ale stále pociťujem ako mi prebije srdce alebo preskočí som stoho z nervami mimo bojím sa stále že je to niečo vážne že dostanem infarkt alebo zástavu ,krvné testy mám poriadku internistka povedala že srdce mám zdravé ale dnes na mna prišiel 2 krát tlak na hruď do mna hneď panika neviem čo si mám o tom myslieť ,, nemôže mi to spôsobovať aj Betaloc ? Pretože príbalovom letáku je strašne toho moc,, niekedy keď si ľahnem tak cítim taký silnejší tep cítim hov hrudi dosť má to znervózňuje od rana stále myslím na najhoršie ,chodím aj behávať každý druhý deň spravym aj 6 km pri športe nič nepociťujem a vládzem ta knerozumiem čo mi je,čítal som že to môže byt aj z dlhodobého strachu,stresu alebo tetania,kardiológ mi povedal že kontrolu netreba zatedy že ako sa budem cítim lebo že je všetko poriadku ale echo a ultrazvuk mi nerobil,,v priloho Vám posielam všetky výsledky od vyšetrení dakujem za odpoved

1. doplňující dotaz ze dne 10.5.2021
Prosím vás a dajú sa tie extrasystoly vyliečiť ? Niekedy ich mám malo za deň a niekedy dosť,dosť má to obťažuje je to neprijme ale pri športe to nemám vôbec, dakujem

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Ivane, byla Vám diagnostikována paroxysmální forma supraventrikulární tachykardie což znamená, že se vyskytuje "záchvatovitě" jen občas a poté sama odezní. Někdy se může vyskytnout i tzv. extrasystola což je srdeční stah navíc a je to velice častý nález u mladých a zdravých lidí jako jste Vy. Rovněž souhlasím, že dle záznamů je srdce v pořádku a že se obáváte zbytečně. Nepovede to ani k zástavě, ani k infarktu. Tlak na hrudi a sekundární panická ataka se dá řešit jednorázově užitými anxiolytiky, jako je např. Neurol, či Lexaurin. Nicméně dá se to zvládnou i bez toho, že se v klidu a pomalu prodechnete. Je to panický záchvat a "strach o život", který rozumím, že je nepříjemný. Ale skutečně se o život bát nemusíte. Může to být skutečně vyvoláno dlouhodobě trvajícím stresem, únavou, strachem. Velice pravděpdoobně obtíže časem pominou až budete klidnější a méně vystresovaný.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Ivane, také já Vás mohu ubezpečit o tom, že Vaše obavy z vážných srdečních příhod jsou zbytečné. Supraventrikulární tachykardie (SVT) ani extrasystoly Vás na životě neohrožují a jsou pouze nepříjemné. Jak psala kolegyně, může velmi pomoci, když si zlepšíte psychickou kondici - pravidelný spánek, když se dokážete odpoutat od problémů se srdcem a dokážete se nad ně povznést - skutečně je může objektivně zhoršit i obava o vlastní zdraví. V regulaci srdeční akce se uplatňuje adrenalin a noradrenalin, tedy stresové hormony - to je i pro veřejnost známý fakt. Nepijte alkohol, nekuřte, nepijte kávu ani iontové nápoje. Cílem by mělo být, abyste neužíval Betaloc dlouhodobě, to není dobré řešení - na jednu stranu se užívání Betalocu nebojte a užívejte dle doporučení lékaře, ale pokud by mělo užívání pokračovat rok a déle, tak už bych to za vhodné ve 24 letech nepovažovala (kvůli účinkům na metabolismus, možnému vlivu na sexuální funkce atd. - po vysazení případné nežádoucí účinky mizí, takže se nebojte, že by Vás lék dlouhodobě poškodil, to ne, ale píši to jako vysvětlení, proč betablokátor není ideální jako trvalé řešení). Betaloc se dá užívat i "ad hoc" tedy při potížích. Nicméně u zdravých mladých lidí občas můžou vzniknout SVT na podkladě kroužení vzruchu dokola ve tkáni srdečních síní, pak se tyto arytmie opakují, pacienta obtěžují, a tak nezbývá než pacienta odeslat na pracoviště, kde mu tyto dráhy přeruší (na kardiologii, kde se katetrizuje a kde tyto výkony provádějí). Extrasystoly v drtivé většině neřešíme a pacient se s nimi opravdu naučí žít. Je normální extrasystoly mít, většina lidí je nevnímá. Betaloc Vám SVT ani extrasystoly nezpůsobuje, naopak potlačuje jejich vznik. Tedy postupujte, jak jsme doporučili - zkuste se od extrasystol a SVT odpoutat. Pokud Vás bude obtěžovat pouze občasné přeskočení srdce, tak to opravdu není k dalšímu řešení a je potřeba se naučit s extrasystolami žít. Pokud by se jednalo o epizody SVT, tedy úseky rychlé srdeční frekvence, tak by bylo v úvaze zopakovat monitorování a přesně určit, o jakou arytmii se jedná. Pokud by to byla arytmie řešitelná katetrizační ablací, bylo by možné o ní uvažovat. To jistě může zajistit Váš kardiolog, v případě potřeby se k němu tedy objednejte. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Strach a panika
Dobrý den, mám opravdu velký problém. Jednou za čas...
Strach a panika
Dobrý den, již tři měsíce mne trápili strachy a panika....
Tachykardie
Dobry den. Vacsinou mavam vyssi tep okolo 75-80 az...
Tachykardie
Dobrý den , je mi 26 let , jsem léčená se sinusovou...
Tachykardie
Dobrý den. Nosím chytrý náramek a všimla jsem si,...
Tachykardie
Dobrý den, mám problém, který se týká mé 21leté vnučky....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Strach (panika) a zvýšení krevního tlaku

Dobrý den, mám dotaz týkajíci se závislosti strachu a krevního tlaku. Při všech...

Strach a aneurysma

dobrý den mám na vás dotaz. o Prázdninách jsem si na internetu našla článek...

Strach a arytmie

Vážený pane doktore, moc bych potřebovala nějak uklidnit. Čekám na celkové...

Strach a deprese

Dobrý den chtěla bych poradit s problémem který mě trápí už delší dobu. Jednou...

Strach a infarkt

Dobrý den.. Mám dotaz.. Mohla bych prodělat srdeční infarkt když u nás v rodině...

Strach a k tomu další problémy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaj mám řešit své psychické problémy. Už když...

Strach a neochota se léčit

Předešlý dotaz pro spojitost: můj přítel má hrozne bolesti zubů,které trvají...

Strach a obavy

Dobrý den,mám toho více tak se pokusím položit dotaz ve zkratce.Biopsie cerv.ut.12/2008-CIN...

Strach a panika

Dobrý den, již tři měsíce mne trápili strachy a panika. A přidal se počítá,...

Strach a panika

Dobrý den, mám opravdu velký problém. Jednou za čas na mě padne ošklivá úzkost...

Strach a píchání v hlavě

dobrý den mám´ještě jeden dotaz snad už poslední..občas mi píchá mi v hlavě....

Strach a špatný pocit

Dobry den chtel bych se zeptat vratil jsem se do stejne prace po 11 letech .Nekteri...

Strach a uskost

Dobry den nevím jak začít tak napíšu vše co pocituji ,před třemi měsíci nám...

Strach být sama

Dobrý den, mám několik problémů, se kterými bych potřebovala poradit, i když...

Strach jestli mi není něco vážnějšího

Dobry den, je mi 17 let, jsem ve druhem rocniku na gymnáziu a obracím se na...

Strach o dítě

Mám roční dceru. Třetí den po porodu byla u ní zjištěna závažná srdeční vada...

Strach o kamaradku

Dobry den, potrebuju se zeptat na svoji kamaradku. Obcas mi napise, ze mluvila...

Strach o kondylomata

Dobrý den, přítelkyně má genitální bradavičky a léčí se, já se pravidelně prohlížím...

Strach o mamku

Dobrý den, moje maminka je těhotná a už dříve, ještě před těhotenstvím sem na...

Strach o orientaci

Dobrý den. Je mi 14 let. Vždy jsem se považoval za heterosexuála ale před pár...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Posouzení léčebných metod

Dobrý den, dcera 17let, má již více než dva roky silně pozitivní protilátky...

4 dny po celkové narkoze operace nosu, jsem hrozně unavená a pri chuzi se mi mota hlava

Dobrý den,poprosim vás ještě o odpověď..jsem 4 dny po celkové narkoze operace...

Bolest horního patra, levé části horní zubní kosti, svědění

Dobrý den, již 5tý den pociťuji bolest horního patra (zadní část od poloviny...

Degenerativní změny páteře

Osteochondrosa Dobrý den, poprosila bych o vysvětlení rtg vyšetření krční...

Menstruace, koupání bez tampónu

Dobrý den, jsem na dovolené a dostala jsem menstuaci. Tampony jsem nikdy nepoužívala,...

Stržení nehtu na palci, na noze

Dobrý den, chtěla bych Vám popsat můj problém. V prosinci 2013 mi kvůli zarostlému...

Bolest ruky

Dobrý den, zhruba před měsícem mě začalo bolet práve zápěstí z vrchní strany...

Suchy kasel prichazejici k veceru

Dobry den,rada bych se zeptala, zda je specifickym sypmtomem pro nejakou diagnozu...

Probíjení srdce

Dobrý den, Předem děkuji za Váš čas a Vaší odpověď. Je mi 25 let, s ničím...

Barva vousů

Dotaz nejspíš na dermatologa (ale nejsem si jistý). Dobrý den, potřebuji...

Něco na penisu(Viz foto)

Dobrý den,mám toto na penisu(víz foto) Nevím co to je a kam stím mám zajít,jestli...

Zánět křečových žil

Dobrý den. Moje babička ma velký a bolestivý zánět křečových žil, který doprovází...

Posouzení nálezu MR páteře

Dobry den mohl by jste me poskytnout vas nazor jestli se s timhle nalezem da...

Výrůstky v hlavě

Dobrý den, můj dotaz se týká kožního výrůstku či bradavice, který mám již řadu...

Zvýšené hodnoty GMT

Dobrý den, mám dceru, které je 17 let, byla na jaterních testech, vše má v...

Leidenská mutace - heterozygotní

Dobrý den, asi před měsícem mi byla zjištěna leidenská mutace heterozygotní...

Porucha termoregulace

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně hřejících nohou. Je mi 26let, od 13ti...

PH moči


Bolest hrudní páteře a žeber

Dobrý den. Před čtyřmi měsíci mě začala poprvé bolet hrudní páteř ve výšce těsně...

Ureaplasma


Reklama