Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Streptokok

Imunita Jana 20.9.2008

Přeposílám původní dotaz a mou reakci:


Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím může být způsobeno mé časté onemocnění angínou ?? Za poslední 3 měsíce jsem měla 3x angínu, naposledy jsem vydržela být zdravá zhruba týden. Angína přijde neočekávaně, nic mi není, možná drobet cítím veškeré klouby, probudím se a mám ihned zhnisaný krk, nateklý, ihned čepy, až celé mandle hnisem pokryté. Teploty kolem 39, až 40. Má obvodní doktorka mi dělala sedimentaci, krevní obraz, jaterní testy a tam jen byly vyšší ty jaterní testy, kdy mi na základě toho dělala další odběr krve, aby se vyloučila možná jaterní mononukleóza. Nyní to vypadá asi v pořádku, ale prý se měly tyto testy dělat na začátku onemocnění a ne až potom. Ještě udělají výtěr z krku a bude se čekat do dalšího příchodu angíny. Něco není ale v pořádku, takhle často jsem nikdy nemocná nebyla. Ano, je pravda, že prodělávám jen angíny, ale bylo to max. 1x do roka. Bylo mi mamkou doporučeno i užívat ostropestřec mariánský ohledně té možné jaterní mononukleózy. Děkuji, Jana

Odpověď odborníka
Dobrý den, častější angíny mohou mít příčinu v ložisku infekce, nejčastěji přímov madlích, nebo v celkové oslabení organismu (nepřecházíte ty angíny? Je nutné je vyležet a ležet ještě tak 3 dny po normalizaci tělesné teploty, pak se vracet do normálního režimu jen pozvolna. Neprodělala jste silný stres, apod.?) nebo v nedostatečném vymýcení původce infekce (první a někdy ani druhá antibiotika někdy nestačí a musí se dát cíleně podle výtěru další a ani ta někdy nestačí..zkrátka někdy je léčba angíny velmi svízelná a zdlouhavá). A nejste v prostředí, kde byste mohla angínu opakovaně chytit? (škola, školka...) Infekční mononukleoza má sice jeden z projevů bolesti v krku a zduření mandlí, ale není obvyklé, že by byly přítomné čepy a hnis, spíš povlak. Nicméně víc ukáže výsledek laboratorního vyšetření. Zažloutlé bělmo může s poruchou jater souviset, pokud se skutečně objevilo, neodkládejte návštěvu lékaře (= jděte tam co nejdřív). Ostropestřec je obecně vhodná bylinka při jaterních onemocněních, ale je lepší domluvit se s lékařkou, zda to nevadí ostatní léčbě.

Reakce:
V tuto chvíli jsem po různých testech a bylo mi zjištěno, že jsem si mezi angínama prodělala jaterní mononukleózu a v krku mi dle výtěru našli streptokoka. Nyní mám 3. den už 4. angínu za ty 3 poslední měsíce a léčím streptokoka (+angínu) penicilinem Penbene. Můžu pro to udělat něco ještě já sama? Chtěla bych Vás poprosit jak se toho už zbavit. Omezuje mě to pracovně. Ano, je pravda, že pracuji v prostředí většího počtu lidí (call centrum), ale už 3 roky a angíny mě začaly obtěžovat takhle často až teď. Myslíte, že by bylo dobré navštívit imunologii? Vydržím být zdravá tak týden, 10 dní, až 2 týdny, ale pak opět z ničeho nic začnou mé první příznaky a vím, co přichází. Četla jsem na internetu, že se pak doporučuje i odstranění krčních mandlí, sice se toho bojím, ale možná by byl klid..... Jen nevím, jak vypadá moderní medicína a zákroky, ale mé zážitky z dětství, kdy mi několikrát brali nosní mandle mě děsí. Děkuji Vám za odpověď, nevím si už rady a antibiotika věčně do sebe cpát nechci... Děkuji Jana

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Bylo by vhodné skutečně imunologa navštívit, zvláště po prodělané mononukleose se imunita na dlouhou dobu může narušit. Dále bych doporučovala provést výtěry z krku a nechat vyrobit speciální autovakcínu, kterou byste užívala. Odstranění krčních mandlí se provádí jen v případě těžkých stavů - jako je absces či rakovina - to není váš případ. Po jejich odstranění vlastně chybí filtr, který brání postupu infekce do dalších částí dýchacích cesta tak se infekce může nekontrolovatelně šířit do těla.
můžete zkusit i Wobenzym jako nespecifickou imunomodulaci.

Související dotazy

Streptokok
Dobrý den, již 3 týdny mě bolelo v krku. Byla jsem...
Streptokok
Dobrý den, minuly týden jsem byla u lékaře kvůli chřipce-...
Streptokok
Dobrý den, měla jsem obtíže při styku s partnerem,...
Streptokok v pochvě
Dobrý den, byl mi zjištěn streptokok v pochvě. Intenzita...
Streptokok
Dobrý den, dceři 6 měsíců byl ze stěru v krku zjištěn...
Streptokok v krku po 3 antibiotikách
Streptokok v krku po 3 antibiotikách. Dobrý den, manželka...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Streptokok

Dobrý den, manželovi byl zjištěn lehký bakteriální zánět prostaty - viridující...

Streptokok

Dobrý den, byl mi objeven streptokok v pochvě, kt. mi pravděpodobně způsobil...

Streptokok

dobry den chtěla bych se zeptat syn měl streptokoka A na 3 kříže pri pobirání...

Streptokok

Dobrý den .synovi (16 let), byl v krku zjištěn streptokok ,aslo má 1250,byl...

Streptokok

Dobrý den, měla jsem obtíže při styku s partnerem, po čase se mi udělaly...

Streptokok

V těhotenství mi zjistily výtěrem z pochvy necitlivost na streptokoka a já mám...

Streptokok

Dobrý den. Syna 23 let bolelo 3 týdny v krku a po výtěru u obvodního lékaře...

Streptokok

Dobrý den, výsledky z ORL -streptococcus beta-haemolyticus G na krčních mandlích,...

Streptokok

Dobrý den, mám dotaz ohledně svého zdravotního problému. S přítelkyni se uz...

Streptokok

Dobrý den, chci se zeptat: první týden po porodu jsem dostala zánět do prsou,...

Streptokok

Dobrý den, mám již cca 8 měsíců bolesti v podbřišku, občas svědivý výtok a bolest...

Streptokok

dobry den, rada bych se zeptala, urolog mi rekl, ze mi v moci nasli streptokoka....

Streptokok

Dobrý den, již podruhé mi byl v době jednoho půl roku v pochvě nalezen streptokok....

Streptokok

Dobrý den,dceři byl zjištěn streptoccocuc beta haemiöliticus C,ale nedostala...

Streptokok

Dobrý den, přítelkyni byl diagnostikován streptokok, který ji měl způsobit i...

Streptokok

Dobrý den, včera jsem s v práci dvakrát políbil s kolegyní (pouze na rty),...

Streptokok

Dobrý den, píši Vám znovu. Ve středu jsem dobrala antibiotika na angínu - streptokokovou....

Streptokok

Dobrý den, minuly týden jsem byla u lékaře kvůli chřipce- teplota, kašel, rýma,...

Streptokok

Dobrý den, již po třetí mi byl odebrán na stěr na streptokok v pochvě a opět...

Streptokok

Dobrý den, je možné že bych měla streptokoka v uchu.. prodělala jsem údajně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšení stydkého pysku

Dobry vecer rada bych se zeptala.muj partner mi pri pohlavnim styku sal trochu...

Popraskaný žalud na penisu

Dobrý den, potřeboval bych se zeptat z jakého důvodu a co mám dělat když mi...

Nemoc z povolání


Neurol - závislost

Dobrý den. Mám dotaz zda-li existuje nějaká choroba či problém, při kterém je...

Puchýře po vypalovaní bradavic

Dobrý den, byla jsem na vypalování bradavic dusíkem, byla jsem upozorněna že...

Zánět močových cest při menstruaci?

Dobrý den, asi před měsícem jsem překonala zánět močových cest, užívala jsem...

Bolest zad a levé ruky

Dobrý den, celkem dlouho mě už bolí záda především na levé straně a bolest...

Hnědé fleky na nohou

Dobrý den Již delší dobu mě trápí hnědé fleky na nohou. Problém jsem řešil...

Opakovaný zánět duhovky

Dobrý den, mám opakující se záněty duhovky. U očního lékaře mi byl udělán rozbor...

Výtok před menstruací

Dobrý den, nacházím se v 25 dnu menstruačního cyklu (ovulace cca 18 DC) a mám...

Skřípnutý prst do dveří

Dobrý den. Před čtyřmi dny jsem si večer přiskřípl nehet ve dveřích, konkrétně...

Odřený děložní čípek po porodu

Dobrý den,muj gynekolog mi řekl,že mám mírně odřený děložní čípek,je to prý...

Jak zvětšit objem varlat?

Dobrý den, prosím, i když mám podle ostatních nadprůměrný penis 17 + cm, tlouštku...

Pomalý srdeční tep


Nechráněný styk

Dobrý den,chci se zeptat. Téma zapomenuté pilulky v 1. Týdnu je tu hodněkrát,...

Flek v podpaží

Dobrý den Pod podpažím se mi udělal červený flek.Pravděpodobně bodnutí hmyzem,...

Kolaps organismu

Dobrý den, včera ráno, když jsem vystupovala z autobusu, udělalo se mi černo...

Pocení, bolesti hlavy, únava

Dobrý den. už několik měsíců mám problémy s pocením, bolestí hlavy a s velkou...

Trombóza v lýtku, znovu mě bolí noha

Dobry den,v listopadu mi byla diagnostikovana tromboza v lytku. Pourazova....

Cysta či absces stydkého pysku

Dobrý den, na velkém stydkém pysku se mi udělala tvrdá bulka, ze které jsem...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.