Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Streptokoková infekce, vzestup CRP

Uši, nos, krk Ondřej 2.3.2021

Dobrý den, od jara 2020 mám streptokovou infekci v krku, vše jsem začal řešit až září 2020, kdy už byla bolest v krku velká a především jsem hodně kašlal a měl teploty. Obvodní lékař předepsal antibiotika Amoksiklav, avšak bez účinku. Následně mi byl předepsán Klacid, opět bez účinku, výtěr v krku stále ukazoval beta hemalotického i alfa hemolitckého streptokoka. CRP na hodnotě 60. Byl jsem poslán na ORL, kde mi byl předepsán Zinnat, opět bez účinku, navíc se mi objevily výrazné bolesti kloubů, otok kolene a páteře. Listopad 2020 mi bylo doporučeno odstranení krčních mandlí, které jsem v té době díky koronavirové situaci neměl kde podstoupit. Nakonec se našel termín v lednu, ale i ten byl zrušen. Otoky a bolesti kloubů se neustále vracely, v podstatě jsem nemohl 14 dní chodit kvuli bolestivé kyčli. V únoru 2021 CRP na hodnotě 100, opět návštěva ORL, tentokrát pevný termín operace únor 2021 a opět přeléčeno antibiotiky. Mandle mi byly odstraněny 3 týdný nazpět, zcela bez komplikací. V nemocnici mi byly 2 dny nitrožilně podávány antibiotika, po 5 dnech cesta domů. Desátý den po operaci návštěva obvodního lékaře, CRP na hodnotě 120, ihned kontrola na ORL, kde mi bylo sděleno, že se rána zhojila dobře. Byly mi předepsány další antibiotika, opět Amoksiklav. 3 dny zpátky jsem je dobral, opět návštěva lékaře, teploty kolem 37.5, kašel, CRP 59. Na otázku proč to tak je nedokázal odpovědět a jen suše sdělil, že mi nezabírají antibiotika. Od počatku mých potíží až doposud jsem dobral 7 různých antibiotik, bez účinku. Opravdu je možné, že je streptokoková infekce neléčitelná a člověk se musí smířit s touto nemocí? Nebo jak bych měl dále postupovat? Možnost autovakcíny můj lékař zavrhl s tím, že on to nedělá a že se jí streptokokové infekce neléčí. Je mi 36 let a už jsem měsíc a půl na PN. Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Martin Rehn

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MUDr.Vanda Řezníčková, všeobecné praktické lékařství

Dobrý den, děkujeme za dotaz. Podle hodnot, které udáváte, tak lze konečně vidět klesající tendenci CRP - tedy vyšetření krevního proteinu, který nám pomáhá určovat, zda se jedná o infekci bakteriální nebo virovou, ale nejedná se o jedinou příčinu vzestupu CRP. Navrhoval bych znovu provést kontrolní stěr z krku, zda streptokoková infekce přetrvává a dále pátrat, jestli někde jinde v těle ještě není ukryt zánět (nebo nedošlo k objevení zánětu nového). Rozhodně by se mělo začít s fyzikální vyšetřením u Vašeho praktického lékaře - prohlédnutí úst a pohmat krčních uzlin, poslech plic, vyšetření břicha, orientační vyšetření močového sedimentu, prohlédnutí kůže, zda někde jinde se zánět neskrývá. Dále provedení krevního obrazu s diferenciálem, sedimentace a znovu kontrola CRP. Poprosím našeho specialistu z oboru ORL, zda by se mohl k Vašemu dotazu vyjádřit, vyčkejte na jeho odpověď. S pozdravem,

Odpovídá lékař:

MUDr. Doris Maturová

Specializace: Dětská ORL, Foniatrie, ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: ORL Mazurská Praha

Dobrý den,
Váš problém není rozhodně standartní ani běžný. Streptokoková infekce většinou velmi dobře na cíleně zvolená ATB reaguje, bohužel někdy se infekce vrací. Váš popis ale této infekci moc neodpovídá, navíc odstranění krčních mandlí by mělo Váš problém vyřešit. Nepíšete nic o hodnotě ASLO, to jsou protilátky proti strept. infekci.
Myslím, že nejspíš Váš problém není streptokoková infekce a je třeba hledat problém jinde, než v oblasti oropharyngu.
S pozdravem D.M.

Související dotazy

Streptokoková infekce
Dobry den, doktorka mi zjistila streptokoka v pochve....
Streptokoková infekce
Dobrý den. Bydlíme spolu s přítelem a nějakou dobu...
Streptokoková infekce
Dobrý den, Minulý měsíc jsem dostala angínu. Paní doktorka...
Infekce
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. I přes očkování...
Streptokoková infekce
Dobrý den, moje dcera, které je 29 let se od letošního...
Streptokoková infekce v graviditě
Dobrý den, jsem ve 31. týdnu těhotenství a včera mi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Streptokoková angína

Dobrý den, před třemi týdny jsem dostal streptokokovou angínu, byla mi předepsána...

Streptokoková angína nosičství


Streptokoková infekce

Vnučka se narodila císařským řezem, pátý den po propuštění z porodnice dostala...

Streptokoková infekce

Dobrý den, Minulý měsíc jsem dostala angínu. Paní doktorka mi předepsala Ospen...

Streptokoková infekce

Dobrý den, moje dcera, které je 29 let se od letošního února potýká se streptokokem....

Streptokoková infekce

Dobrý den. Bydlíme spolu s přítelem a nějakou dobu už si prehazujeme nemoc....

Streptokoková infekce

Dobry den, doktorka mi zjistila streptokoka v pochve. Jsem pul roku po porodu...

Streptokoková infekce

Dobrý den, Rada bych poprosila o radu gynekologa. Již nekolikatym měsícem...

Streptokoková infekce v graviditě

Dobrý den, jsem ve 31. týdnu těhotenství a včera mi lékař oznámil, že mám streptokoka...

Streptokoková infekce v pochvě?

Dobrý den, je pravda, že streptokok B v pochvě způsobuje potraty a neplodnost?...

Streptokokova infekcia

Dobrý deň, približne pred ¾ rokom, som začal chodiť s mojou terajšou priateľkou....

Streptokokové angíny

Dobrý den, moje 5letá dcera trpí stále se oplakujícíma streptokokovýma angínama....

Streptokokové infekce a autoimunitní onemocnění

Dobrý den, chci se zeptat na streptokoka a celkovou imunitu. Jedna se o 12 letou...

Streptokokové onemocnění

Zvýšené aslo streptokok v krvi Dobrý den, syn 16 let bývá hodně unavený,trpí...

Streptokokové onemocnění

Dobry den, pred mesicem my byl zjišten streptokok pyogenes ...lecena zinatt...

Streptokokový infekt

Dobry den, u syna (6 let) nastoupila horecka 39C, bez snizovani rano poklesla...

Streptokokový zánět krku

Dobrý den. Po nálezu streptokoka v krku-hltan. Mám druhé atb amoksiklav 1g....

Streptokokový zánět mandlí

Dobry den, od rijna 2017 se lecim na streptokoka, ktery je hlavne v krku - na...

Streptokokus agalaccie a plánované těhotenství

Dobrý den, mám roztroušenou sklerozu. Chceme s přítelem miminko ale máme problém....

Streptokokus pyogenes

Dobrý den, již po páté tento rok mám v krku (v hrtanu) streptokoka - projevuje...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

TRPNUTIE V LAVEC CASTI TVARE A PALENIE HLAVY,

DOBRY DEN OBRACIAM SA NA VAS S PROSBOU KONECNE PORADIT CO MI V VLASTNE JE,TRPNE...

Kontakt s COVID pozitivní osobou

Dobrý den, mám takový problém. Můj přítel byl v blízkém kontaktu s osobou...

Kulovité ohraničené ložisko na játrech

Dobrý den, mojí mamce našli při pravidelném (chodí každý rok) ultrazvukovém...

Bolesti pod lopatkou, mezi žebry

Dobrý den, uz asi rok a půl me trápí bolesti, které mam bez přestání každý den....

Sauna

Dobrý den pane doktore, manžel mi dal k Vánocům wellness pobyt, ve kterém je...

Otoky nártů

Dobrý den, je mi 45 let a naráz z ničeho nic se mi udělaly otoky na nártu a...

Bolesti kloubů, záškuby svalů, trnutí zubů

Dobrý den, nevím si rady s problémem, který mě trápí už skoro 2 roky. Tehdy...

Žíly nad varlaty, různá velikost

Dobry den, mam 24 rokov a pri pravidelnom prehmatavani semenikov som si vsimol...

Zánět sliznice dutiny ústní

Dobrý den, už asi 10 dní mám v ústech spot, o kterém si nejsem jistý, z...

Přes půl roku mě bolí (nebo spíše cítím tlak) v levém podžebří

Dobrý den, již přes půl roku mě bolí (nebo spíše cítím tlak) v levém podžebří,ve...

Trombóza po úrazu

Dobrý den, po úrazu kotníku mi byla diagnostikována tromboza svalových větví...

Antikoncepce a antibiotika


Steatofibroza

Zdravím, byla mi diagnostikována výraznější steatofibroza zřejmě způsobená alkoholem...

Kombinace Thyrozol a Euthyrox

Dobrý den paní doktorko, ráda bych věděla v jakých případech se užívá dohromady...

Hrudní kost bolest na dotek

Při doteku hrudní kosti mě tam za bolí je to velice nepříjemné a chtěla bych...

Natržená a popraskaná kůžička penisu


Možné těhotenství

Dobrý den Vím, že každá žena má těhotenské příznaky jiné, ale i tak se zeptám....

Zalehlé uši

Dobrý den, mám dotaz ohledně zalehlých uší. Z ničeho nic mám zalehlé uši, pravé...

Stálý pocit potřeby močení

Dobrý den, před dvěma dny se mi z ničeho nic stala divná věc. Pořád mám pocit,...

Žilky krve ve stolici u kojence a střevní neprůchodnost

Dobrý den, u dcery 6 měsíců, plně kojené se sem tam objevily krvavé nitky...

Reklama