Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Streptokokový zánět mandlí

Uši, nos, krk Zdeňka 23.3.2018

Dobry den, od rijna 2017 se lecim na streptokoka, ktery je hlavne v krku - na mandlich. Tento streptokok je citlivý na penicilin. Nejdrive me byl dam Klacid, nic se nezmenilo. Dal nasledova lecba penicilinivymi antibiotikami, ale mam silnou alergii. Dale doktor zkusil odnož penicilinu. Po mensim projevu alergie byli antibiotika dobrana. A testy znovu ukazali streptokoka. Dalsi a posleni léčbou byla autoimunitni vakcina. Po dobrani a testu se znovu ukazalo, ze streptoka stale mam. Nyni doktor navrhuje odstranění krčních mandli. Ovsem tento postup se mi velice nelibi jeliko trpím na virozy a jedine mandle mi vzdy zachyti a nerozsiri se na průdušky. Odstraněnim mandli se obavam jakmile bych byla nemocna tak ihned problemy s pruduskami. Existuje nějaké dalsi resenu vyléčení streptokoka ? A v případě neleceni jaka jsou rizika. Jeste doplnuji mam na hodne leku alergii. Předem dekuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý večer,
podle toho, jak Váš problém popisujete, bylo už vyzkoušeno hodně možností.
Problém je Vaše alergie na léky.
Infekce streptokoky má svoje nežádoucí následky - může vzniknout zánět ledvin, kloubů, ale i srdečních chlopní. V minulosti byla většina získaných srdečních vad způsobena právě neléčenou streptokokovou infekcí .
Od zavedení antibiotik toto v podstatě vymizelo.
A dále podle zkušeností nelze říct, že by v případě odstranění krčních mandlí byly častější infekce průdušek.
Můžete ještě vyzkoušet podpořit celkově imunitu, prostředků je mnoho, ale zřejmě bude odstranění mandlí jediným trvalým řešením.
S pozdravem

MUDr. Pavel Strnad
Odpovídá lékař:

MUDr. Pavel Strnad

Specializace: ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: Ambulance ORL (ušní, nosní, krční), Ústecká poliklinika

Dobrý den, pokud máte opakovaně problémy s častými angínami, tak se asi jedná o chronickou angínu. V tomto případě je odstranění mandlí plně na místě. Nejprve je nutné ORL vyšetření. Pokud nález svědčí pro chronický zánět, tak lékař tonzilektomii doporučí, pokud s tím nesouhlasíte, tak na zákrok samozřejmě chodit nemusíte, ale v tomto případě jsou již mandle trvalým zdrojem infekce a škodí celému tělu.

Související dotazy

Chronický zánět mandlí
Dobrý den,chci se zeptat mám opakované bolesti v krku...
Chronický zánět mandlí
Dobrý den, můj přítel trpí na chronické záněty mandlí,...
Chronický zánět mandlí
Dobrý den, před 2 lety jsem měla po mnoha letech angínu,...
Zánět mandlí
Dobrý den, mam potíže s pravou mandli. Oproti levé...
Opakovaná zánět mandlí, antibiotika nezabírají
Dobrý den, mám dotaz ohledně mé levé mandle od 21.1....
Zánět mandlí
Dobry den. Je to tak mesic a pul co jsem zacala mit...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Streptokoková infekce

Dobrý den, Rada bych poprosila o radu gynekologa. Již nekolikatym měsícem...

Streptokoková infekce v graviditě

Dobrý den, jsem ve 31. týdnu těhotenství a včera mi lékař oznámil, že mám streptokoka...

Streptokoková infekce v pochvě?

Dobrý den, je pravda, že streptokok B v pochvě způsobuje potraty a neplodnost?...

Streptokokova infekcia

Dobrý deň, približne pred ¾ rokom, som začal chodiť s mojou terajšou priateľkou....

Streptokokové angíny

Dobrý den, moje 5letá dcera trpí stále se oplakujícíma streptokokovýma angínama....

Streptokokové infekce a autoimunitní onemocnění

Dobrý den, chci se zeptat na streptokoka a celkovou imunitu. Jedna se o 12 letou...

Streptokokové onemocnění

Zvýšené aslo streptokok v krvi Dobrý den, syn 16 let bývá hodně unavený,trpí...

Streptokokové onemocnění

Dobry den, pred mesicem my byl zjišten streptokok pyogenes ...lecena zinatt...

Streptokokový infekt

Dobry den, u syna (6 let) nastoupila horecka 39C, bez snizovani rano poklesla...

Streptokokový zánět krku

Dobrý den. Po nálezu streptokoka v krku-hltan. Mám druhé atb amoksiklav 1g....

Streptokokus agalaccie a plánované těhotenství

Dobrý den, mám roztroušenou sklerozu. Chceme s přítelem miminko ale máme problém....

Streptokokus pyogenes

Dobrý den, již po páté tento rok mám v krku (v hrtanu) streptokoka - projevuje...

Streptokokus v pochvě, 37 tt

Dobrý den. Jsem v 37. tt a bylo mi zjištěno výtěrem z pochvy, že mám streptokoka...

Streptokokus viridans v pochve/ tehotenstvi

Dobrý den, jsem ve28 tydnu tehotenstvi a mam streptokokus viridans v pochve....

Streptokokvá infekce HCD etiol. Str. beta-haemolyt. sk. G,C

Dobrý den mám dlouhodobé problémy se zvýšenou teplotou do 37,5 a únavou spojenou...

Streptokoky

Dobrý večer, počátkem roku 2014 jsem chytila černý kašel. Od té doby trpím...

Streptokoky a jejich rizika

Dobrý deň, môj muž bol na steroch kvoli tomu, že nás poslal pediater dcérky...

Streptokoky typu g

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mému otci našli streptokoka typu g, má hnisavé...

Streptokoky,Stafilokoky

Dobry den,reaguji na vasi odpoved. Trapi me tyto koky: Streptococcus agalactiae...

Streptokoky,Stafylokoky

Dobry vecer, Jdu pro radu. Uz si nevim rady. Pres rok me trapi ruzne koky....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nízký tep

Dobrý den,můj muž má tep 40/min.,někdy i méně.Má vysoký tlak občas kolísavý.(155/90).Je...

Krvácení mimo menstruaci


Korektor Valgomed


Strava po kolonoskopii

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně kolonoskopie. Po kolonoskopickém vyšetření...

Bolest kolene z vnitřní strany


Točení hlavy vleže


Žlutá stolice nevadí


Zvětšení sleziny

Dobrý den, před časem mi lékař zjistil částečně zvětšenou slezinu (135mm). Udělal...

Pocit na zvracení, ale nikdy nezvracím

Dobry den, Je mi 21 let a už několik let (od 14ti přibližně) jsem míval pocit...

Svědění konečníku

Dobry den, obracim se s dotazem.... jiz temer 2 tydny mne svedi konecnik/jeho...

Svědění zevních rodidel

Dobrý den, Opakovaně se mi vrací ukrutné svědění u zevnich rodidel ale také...

Alopecia areata

Dobry den.chci se zeptat.byla jsem na konizaci cipku.pote jsem dostala zanet.a...

Jizvička na žaludu

Dobrý den, posledních několik týdnů pozoruji na horní straně žaludu v blízkosti...

Bolest v krku


Plicní embolie

dobrý den, prosím o konzultaci: maminka 71 let prodělala plicní embolii oboustrannou,menšího...

Bolest lokte po námaze

Dobrý den, měl jsem půlroční přestávku od posílování kvůli mononukleóze. Začal...

Možnost otěhotnění ?

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz.. S přítelem jsme spolu měli sex s kondomem...

Diagnostikovaný lipom na levé hýždi

asi před třemi lety mi na sonu diagnostikovali lipom na levé hýždi. Chirurg...

Chlamýdie - test

Dobrý den, mám už tři týdny přetrvávající potíže s močovými cestami (léčeno...

Kvasinková infekce u muže


Reklama