Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Střevní potíže

Jiný problém Šárka 3.7.2020

Dobrý den, přibližně od půlky března mi začaly pravidelné střevní obtíže. Pravidelně se opakovaly průjmy s křečemi v břiše a občas se přidala i nevolnost. Po pečlivějším zaměření se na stravu jsem vypozorovala, že problém způsobují mléčné výrobky a najela jsem tedy na bezlaktozovou dietu. Z krevního obrazu nebylo zjištění nic neobvyklého a výsledky byly v pořádku, stejně tak i výsledky z alergologie, kde nezjistili žádnou jinou potravinovou intoleranci nebo alergii. Byla jsem tedy poslana na vyšetření kolonoskopii kde take nenasli nic neobvykleho ani špatného. Před vyšetření bylo již trávení v pořádku a pomalu jsem i začínala zařazovat do jídelníčku věci obsahující menší množství mléka na doporučení imunoložky, podle které by měl být problém dočasný. Bohužel od vyšetření na gastroenterologii jsou problémy zpět a bez závislosti na jídle. Vyšetření jsem absolvovala přibližně před měsícem, asi první 2 týdny jsem měla neustále problém se střídající se ridkou a normální stolicí. Začala jsem tedy brát probiotika a během týdne bylo po problému, stolice se upravila a nastala pravidelné vyprazdnovani. Přestala jsem tedy probiotika užívat. Nicméně od pondělí mám opět potíže. Již v pondělí jsem měla problém s plynatostí, ve středu jsem kromě řídké stolice cítila i nevolnost a během dne jsem jedla pouze dietní stravu (rohlíky, presnidavka, piškoty). Nicméně teď každý den jdu hned ráno na záchod kde mám kašovitou stolici a plynatost pokračuje. Endiaron, který jsem si ve středu vzala nezabral tak jako obvykle a probiotika která také beru od středy jsou zatím bez výsledku. Nevím už tedy co jíst nebo brát a je to poměrně obtěžující.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, některé úpravy trávení a vyprazdňování trvají i několik týdnů až měsíců, stejně tak úprava jídelníčku, neboť i když alergologické vyšetření bylo negativní, můžete mít intoleranci na některé potraviny nebo na něco, co potraviny mohou obsahovat. Trvá to pak nějakou dobu, než vysledujete vše, co Vám nedělá dobře.
Užívání probiotik ve Vašem případě by bylo vhodné delší dobu v kombinaci s tzv. prebiotiky. Pokud budou střevní potíže přetrvávat i po víkendu, bylo by vhodné požádat praktického lékaře o stěr z konečníku na kultivační vyšetření. Také by bylo na místě vyšetřit žlučník a slinivku, neboť střevní potíže mohou souviset s onemocněním jiných vnitřních orgánů.
Předávám Váš dotaz ještě ke zodpovězení specialistovi a bude Vás kontaktovat zdravotní sestra, která Vás může ke specialistovi objednat.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Šárko, děkujeme za Váš dotaz. Souhlasím s tím, co napsala paní doktorka přede mnou. Hlavně že je kolonoskopie v pořádku a na alergologii také. Podle mého názoru, pokud máte zjištěné, že Vám nesedí mléčné výrobky, pak je nejezte. Problém sice může být dočasný, ale s návratem k normální stravě se musí opatrně, postup uvádím dále. Nevíme, jaké testy Vám dělali na alergologii, tak se nechci vyjadřovat. Někdy se totiž nevyšetřuje laktózová intolerance, ale alergie, a to je jiný problém. Leckdy lidé trpící laktózovou intolerancí některé potraviny snesou a jiné ne, je to velmi individuální, a zhoršuje se to třeba po infekci, braní antibiotik apod.. K Vašim potížím a opatřením - Endiaron je střevní desinfekce, takže pokud nebyl problém v infekci, pak není s podivem, že nepomohl. Pokud Vám udělala dobře probiotika, pak máte pravděpodobně nerovnováhu střevní mikroflory, možná jste na začátku potíží měla nějakou infekci a střevo i bakteriální rovnováha se takříkajíc rozhodili. Střevo je bezesporu nyní dost podrážděné léčením, střídáním diet apod. a potřebuje čas, aby se obnovila střevní sliznice. A to chce čas. Takže zatím doporučuji týden dietní stravu jako vařené přílohy, vařená masa, zeleninu a ovoce loupané a také vařené, pečivo bez mléka ne moc čerstvé (čtěte složení, většina českého pečiva, dokonce i rohlíky, obsahuje laktózu), bezpečný je většinou normální chléb, tam se nedává ani mléko ani podmáslí, nebo můžete zatím náhražkové pečivo jako kukuřičné nebo rýžové chlebíčky. Hodně pijte, na zklidnění trávení si dávejte heřmánkový čaj, čaj s fenyklem, kmínem, anýzem apod., směsi jsou volně prodejné. Berte probiotika s prebiotiky denně, a to nyní delší dobu. Pokud po týdnu deseti dnech diety budou ještě průjmy, jděte k praktickému lékaři na výtěr z konečníku, vyšetření stolice na parazity, vyšetření laboratorní na nemoci jater, slinivky, štítné žlázy apod. Pokud se stolice upraví, začněte s návratem k běžné stravě, nicméně stále dietní a bez mléčných výrobků a laktózy, s návratem k mléčným výrobkům bych počkala tři týdny nejdéle měsíc. Čtěte složení, laktóza a mléko je i v nečekaných výrobcích, jako jsou třeba ty piškoty, dokonce i margaríny, uzeniny, sušenky apod. Potom můžete pomalu zkoušet zpět. Začněte s máslem, malé množství denně, pár dní až týden a sledujte. Pak zkuste velmi tvrdé sýry, jako je parmezán, pecorino, gran moravie apod., zase týden, zase po malých kouscích za den. Když to půjde, přidávejte postupně tvrdý sýr, kozí jogurty a další kysané mléčné výrobky. Až úplně nakonec, pokud by nebyly průjmy, se lze vrátit k měkkým sýrům, čerstvým sýrům a tvarohu, a pak konečně k mléku, smetaně apod. Vynechejte to, co Vám bude dělat nadýmání a průjmy. Někdy je to běh na dlouhou trať, protože hojení střevní sliznice je dlouhé, někdy to může trvat měsíce, než budete zas moci jíst všechno, někdy se stane, že lidé zjistí, že prostě něco nemohou jíst, i když předtím mohli (dost často to bývá mléko a nekysané výrobky z mléka). Pokud byste měla problémy stále i přes dietu, byla negativní vyšetření u lékařů, pak lze uvažovat i podílu dalších stavů jako je leaky gut syndrom, histaminová intolerance, psychické potíže, dráždivý tračník apod. To je však velmi předčasné o tom uvažovat. Věřím, že Vám bude dobře s dietou a další vyšetřování nebude třeba. Kdybyste si potřebovala nyní pomoci od průjmu, pomůže Smecta, na nadmutí Espumissan. Držím Vám palce. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Střevní potíže
Ahoj. Už asi měsíc nebo dva se u mě vyskytují střevní...
Střevní potíže
DOBRY DEN PO JIDLE MI ZAČNE KRUČET BUBLAT VELICE HLASITE...
Potíže po střevní chřipce
Dobrý den, před 5 dny jsem prodělal jednodenní střevní...
Střevní potíže
Dobrý den už dva týdny mám střevní potíže a nefunguje...
Potíže po střevní chřipce
Dobry vecer 21.12.jsem prodelala střevni chripku bez...
Střevní chřipka
Dobry den, pred 3tydny jsme doma vsichni prodelali...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Střevní polyp

Dobrý den pane doktore,doktorko, prosím, zda byste se mohl /a/ vyjádřit k tomuto...

Střevní polyp - lehký náznak zánětu

Dobrý den, před 14 dny jsem byla na koloskopii pro velké bolesti v podbřišku,...

Střevní polypy

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jak dlouho je doba hojení po operaci střevních...

Střevní polypy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, vím že v tlustém střevě mohou být polypy přisedlé...

Střevní polypy a rakovina

Dobrý den prosím o posouzení jak je nález závažný.V descendens na 30cm drobný...

Střevní polypy a užívání antidepresiv

Dobrý den, prosím o radu. V létě mi odstranili 3 polypy z tlustého střeva. A...

Střevní potíže

Dobrý den , Už delší dobu mě trápí střevní potíže hlavně po pecivu , omáčky,...

Střevní potíže

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu.Trápí mě časté střevní potíže již...

Střevní potíže

Dobrý den, asi před půl rokem, jsem chytil nějakou virozu, po neúspěšné léčbě...

Střevní potíže

Dobrý den, před týdnem jsem prodělala střevní potíže s příznaky: návaly na zvracení,...

Střevní potíže

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na pár věcí. Už cca 3 týden mě trápí střevní...

Střevní potíže

Dobrý den. Minulý týden v neděli (8.2) jsem měla velké bolesti břicha. Druhý...

Střevní potíže

Dobrý den, pred devíti dny se u šestileté dcery objevil průjem. Řídká stolice,...

Střevní potíže

Dobrý den pane doktore, od března jsem po operaci žlučníku.Vzhledem k tomu,...

Střevní potíže

Dobry den od pondelka mam prujem, krece v brise...po dvou dnech pri kazde kreci...

Střevní potíže

dobrý den ráda bych se zeptala na názor, dcera 3,5 let má 5 den střevní potíže,...

Střevní potíže

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí střevní potíže - průjem, "pohyby" střeva,...

Střevní potíže

Manžel má 3 týdny problémy s trávením-bolest břicha na levé straně pod žebry,kašovitou...

Střevní potíže

Dobrý den chtěla jsem se zeptat asi tak před měsícem sem měla tak 4 dny prujem...

Střevní potíže

Dobrý den, ráda bych se zeptala na problém, který mě trápí pár týdnů. Asi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Ureaplasma urealyticum

Dobry den.Zistili mi ureaplazma urealitikum.Chcem sa opytat musi sa zacat liecit...

Zápal plic - doplňková léčba a rekonvalescence

Dobrý den paní doktorko, mám zápal plic (bakteriální) s nálezem v levém středním...

Afty, bolest spodní čelisti a oblasti kolem zubů

Dobrý den, asi před 2 dny se mi objevily bolesti, se kterými si nevím rady....

Infekce úst

Dobrý den, žádám Vás o radu. Před 4 týdny jsem začal mít rýmu, která se po cca...

Operace hlasivek

Vážený pane doktore,paní doktorko!mám takový problém.už od narození mám vyšší...

Bolesti žaludku/břicha večer

Vážený pane doktore, rád bych se Vás zeptal na možnou příčinu problému. Po...

Bolesti krku kolem ohryzku

Dobrý den, dlouhodobě mne bolí v krku při polikání. Nikoli však jako při angíně,...

Svalové záškuby

Dobrý den, chtěla bych poradit, a zjistit Váš názor na můj stav. Minulý rok...

Svědění a krvácení řiti

Dobrý den, už tak 1 měsíc mě svědí okolí řiti, většinou jenom spodní okraj....

Lokální kortikoidy a alkohol


Uhodila jsem se do hlavy, mám strach z otřesu mozku či hematomu mozku


Po operaci štítné žlázy

Dobrý den, jsem 14 dní po odstranění celé štítné žlázy - histologie potvrdila...

Chvění v břiše

dobrý den chtěla bych se zeptat jestli je možné aby vnitřní třes takové chvění...

Alergie a psychika

Předávkování léky a víno - Už jako malé dítě z mateřské školky jsem vyváděla...

Bolest podbřišku u 7leté dívky

Dobrý den! Mé sedmileté dceři se už třikrát stalo,že jí bolí v levém podbřišku.Nemůže...

Tik v oku

Dobrý den, cca 3 měsíce mě trápí cukání nebo tik pravého oka. Většinou toto...

Otoky prstů

Již pár týdnů mám potíže s pálením a otoky prstů na ruce a dlaní. Objevují se...

Dyshidrotický ekzém, vodnaté pupínky kůže


Stilnox a antikoncepce


Bolest jazyka


Reklama