Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stužkovitá stolice

Trávení Josef 4.6.2020

Dobrý den,

27.3.2020 jsem psal dotaz :
"koncem ledna jsem začal mít problémy s bolestí břicha, časté pálení žáhy, které jsem se snažil řešit dietně(suchá rýže, apod. - celkově malé množství jídla) po čemž mi bylo ještě víc špatně. Následovala prohlídka u praktického lékaře. Proběhl odběr krve(zvýšený bilirubin podle doktorky v důsledku diety) + vyšetření chirurgem(příloha) , sono břicha(příloha), gastroskopie(příloha). Výsledkem histologického vyšetření byl nález v žaludku normální a v jícnu esofagitida. V této době jsem měl stolici ještě zcela normální. Začal jsem užívat lék Controloc 40 a problémy s pálením žáhy jsem už neměl a zůstal akorát občasný pocit nevolnosti. Po cca týdnu jsem začal mít problémy s vyprazdňováním(stálý silný pocit potřeby na velkou bez výsledku). Začal jsem tedy podle rady na internetu užívat psyllium což částečně pomohlo(už jen častý pocit tlaku u konečníku - jako při nadýmání). Při kontrole u gastroenterologa jsem problémy s vyprazdňováním zmínil, ale doktor tomu nepřikládal velkou váhu. Před dvěma týdny jsem měl několikrát stužkovitou stolici, ale poté zas normální. Ve stolici pozoruji už cca měsíc nestrávené zbytky zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice) a dnes jsem měl stolici žluté barvy a částečně jakoby hustější žlutý průjem. Problémy jsem chtěl konzultovat s gastroenterologem v rámci vyšetření a kontrolní gastroskopie tento týden, ale vyšetření bylo zrušeno v rámci COVID-19 a mám se objednat později. Nechci zbytečně v aktuální situaci chodit po doktorech tak zkusím řešit takto. Případně bych po víkendu zkusil zavolat praktickému lékaři."

Od té doby proběhla kolonoskopie a gastroskopie. Obojí naprosto v pořádku. Na dotaz na stužkovitou stolici mi gastroenterolog řekl že bych se neměl tolik sledovat a že uvidíme při kontrole za půl roku. Ostatní problémy až na občasnou slabou bolest(píchání) různě po břiše(neobtěžuje akorát o ní vím) již nemám. Stužkovitou stolici mám stále ale ne pravidelně. Někdy je stužkovitá výrazně, jindy téměř neznatelně.
Mám se něčeho obávat, nějak řešit, nebo počkat na kontrolu na podzim?

Děkuji.

Doplňující informace:
Prosím o zodpovězení hlavní otázky "stužkovité stolice".

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Špatná Ondrášková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Josefe, velmi děkuji za váš dotaz. Důležité je, že jste byl kompletně vyšetřen jak chirurgem, tak i gastroenterologem a provedená vyšetření jako kolonoskopie a gastroskopie byla negativní. Jak kukuřice, tak i hrášek jsou hůře stravitelné potraviny a je běžné že kusy zbytu z těchto potravin se můžou objevit ve stolici. I barva stolice může být různě zbarvená dle toho jakou potravinu sníte. Můžete být klidný. Na zvážení je ještě udělat výtěr ze stolice, jestli tam není nějaká bakterie, která by tyto problémy mohla dělat, to můžete absolvovat cestou praktického lékaře, dále jestli ještě nebylo provedeno vyšetření na Helicobakter pylory, to se dá zjistit buď gastroskopií či z krve cestou gastroenterologa. V případě zhoršení stavu se objednejte na kontrolu dříve. Jinak postačí kontrola na podzim. Co se týče občasného pobolívání břicha a jelikož bylo chirurgické tak i gastroenterologické vyšetření negativní., možný problém může vyzařovat od zad, odkud vedou nervy do oblasti břicha. To lze také došetřit cestou praktického lékaře.
S pozdravem Dr. Ondrášková

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Josefe, pokud jste absolvoval kolonoskopii s normálním nálezem, tak bych skutečně stužkovité stolici nepřikládala význam. Předpokládám, že obtíže jsou v podstatě stejné (nebo se zásadně nezměnily) jako byly před vyšetřením. Kolonoskopicky se pátrá po nádorech střev (zhoubných, ale i nezhoubných polypech) a po zánětech tlustého střeva, pokud je kolosnoskopie negativní (včetně histologických vzorků), tak je nádorové a zánětlivé onemocnění tlustého střeva prakticky vyloučeno (spadá do kategorie málo pravděpodobného "přehlédnuto" a "chyba odběru vzorku"). Do patologie tenkého střeva patří i celiakie a intolerance laktozy, to jsou ale onemocnění, při kterých jsou střevní obtíže vázané na konzumaci lepku resp. mléka/mléčných výrobků. Spíše se tato problematika týká chronických letitých obtíží, Vaše anamnéza se mi zdá krátká a také ve mně nebudí podezření z něčeho vážného, stejně jako Váš gastroenterolog bych vyčkala, co se stane v čase. Předpokládám, že se stravujete racionálně a neprovozujete dietní excesy (alkohol ve větší míře, tučné hody), také že máte za sebou sono (k vyloučení onemocnění jater, žlučníku, slinivky). Pokud je tomu tak, tak uvažte možný funkční původ obtíží - tedy vliv stresu, Vašich obav o zdraví atd. Vliv psychiky na trávení je mocný a podstatná část pacientů v gastroenterologických ambulancích (udává se asi polovina) má obtíže, při kterých se nic nenajde a jsou funkčního původu. Stužkovitá stolice a nestrávené části potravy mohou být v důsledku rychlejší pasáže trávicím traktem. Léčba funkčních poruch je symptomatická, dietou, ev. psychoterapeutická. U Vás by v takovém případě byla rozumným doporučením probiotika, racionální dieta s vyšším obsahem vlákniny a již zmíněné doporučení, abyste obtížím nepřikládal větší váhu (psychologické působení, může hrát zásadní význam). Přesto, pokud by se Vám zdálo, že se obtíže mění, stupňují, břicho bolelo víc, byla ve stolici krev, celkově jste neprospíval, kontaktujte svého praktického lékaře, aby Vás přešetřil. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Stužkovitá stolice
Dobrý den, trápí mě stužkovitá(zúžená) stolice....
Stužkovitá stolice a rakovina tlustého střeva
Dobry den prosim o zodpovezeni par otazek...Jak hluboko...
Stužkovitá stolice
Dobrý den, Mám následující problém. Můj problém začal...
Stolice
Dobrý den, poslední dobou pozoruji ve své stolici černé...
Krev po stolici
Dobrý den, mám otázku na krev po stolici. Již třikrát...
Odběr vzorku stolice
Dostal jsem od lékaře soupravu na odběr vzorku stolice....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stupnujici bolest na vnitrni strane leve paze tesne nad loktem

Dobrý den, dva dny po cvičení jsem ucítil pozvolna se stupnujici bolest na...

Stupňující se bolest hlavy

Dobrý večer, již delší čas mě bolí hlava a bolesti se stupňují.Nejprve mi při...

Stupňující se bolest uzlu na krku

Dobrý den, od března 2013 uzel v levém laloku štítné žlázy,nebolestivy. Odběry...

Stupňující se bolest v koleni

Dobrý den, manžel má stále se stupňující bolest v koleni. Okolí kloubu je horké,...

Stupňující se bolesti levého kolene a nártu

Dobrý den, již dlouho hledám odpovědi na své otázky a žádný lékař mi je zatím...

Stupňující se bolesti oblast ucha, ramene a paže

Prosím můžete trochu osvětlit tuto diagnozu? Uncovert. neoarthr. C5/C6. Kyphptisace...

Stupňující se výkyvy nálad, agresivita, zkreslování skutečností

Dobrý den, prosím o radu, mám problém s mojí matkou. Nikdy nepatřila mezi klidné...

Stupňující únava

Dobrý den, poslední půlrok mě trápí stoupající únava, která mě omezuje při...

Stupy na hlavě ve vlasech

Dobrý den, na jedné straně hlavy se mi začaly dělat strupy - po oškrábání lupů...

Stužkovitá stolice

Dobrý den, Mám následující problém. Můj problém začal již na podzim (cca začátek...

Stužkovitá stolice

Dobrý den, trápí mě stužkovitá(zúžená) stolice. Někdy výrazně, jindy téměř...

Stužkovitá stolice a rakovina tlustého střeva

Dobry den prosim o zodpovezeni par otazek...Jak hluboko se muzou nachazet hemeroidy,jak...

Stužkovitá žlutá stolice, tinnitus, psychická nepohoda

1)Dobrý den asi před měsícem jsem byl na ambulanci s bolestí v levém podbřišku.Ultrazvuk...

Stvrdla bulka na krku

dobry den chtela bych jse zeptat co to je to co mam na krku kdyz to vymacknu...

Stydke pysky

Dobrý den, vím, ze jsem vám již vb psala na toto téma, ale šla jsem ke svému...

Stydke pysky

Dobry den, mam problem ze zvetsenim stydkych psyku .Hodne mi to vadi pri spodnim...

Stydké pysky

Dobrý den je možné po větší konzumaci odtučněného tvarohu s medem aby se mi...

Stydké pysky

Dobrý den je to tak 14 dní co se mi zvětšily stydké pysky. Chladila jsem a nepomohlo....

Stydké pysky

Dobrý den je to tak 14 dní co se mi zvětšily stydké pysky. Chladila jsem a nepomohlo....

Stydké pysky

Dobrý den je to tak 14 dní co se mi zvětšily stydké pysky. Chladila jsem a nepomohlo....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest na levé straně žeber

Dobrý den, paní doktorko mám již týden píchavé bolesti pod levou rukou v oblasti...

Znaménko na penisu

Zhruba před 2 měsíci se mi na žaludu udělalo malé černé znaménko (asi?) - je...

Na penise ,konkrétne na zaludi, mám taký červený fľak, niečo ako suchsiu kožu

Dobrý deň, ak sa spytam niečo ,čo tu už bolo tak sa dopredu ospravedlnujem....

Bolest varlat a třísel při vzrušení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na radu ohledně přítele. Dokáže se milovat...

Časté slzení oka

Dobrý den, včera mi opět začalo slzet oko, do večera začal být kanálek bolestivý....

Kýchání v těhotenství

Dobrý den, vždy když jsem těhotná, každý den - hlavně po ránu při prázdném žaludku...

Hemoroidy

Dobrý den, asi 3 týdny po porodu při vykonání velké potřeby mi vylezl konečník....

Škrábance na kůži

Dobrý den, mám asi trochu netradiční problém. Už čtvrt roku se mi objevují...

Křeče do břicha př kýchnutí

Dobrý den, ráda bych se na Vás obrátila s dotazem za mého manžela. Stěžuje...

Zastavení silného krvácení při menstruaci

Dobrý den, vážený pane doktore, minulý měsíc mi můj gynekolog zavedl nitroděložní...

Přetrvávající rýma a ucpaný nos

Dobrý den,chtěl bych se zeptat,už nějakou dobu mám rýmu ale nejde mi vysmrkat,asi...

Kašovitá a častá stolice

Dobrý den, dopředu se omlouvám za tak dlouhý text, ale již několik týdnů mě...

Přibírání na váze, otok končetin

vse me boli,otykaji a krece v nohach nejvice od kontniku a nartu do holene,lytka,svedi...

Růst zoubků a rýma

Dobrý den, mému osmiměsíčnímu synovi rostou zoubky (přední nahoře) a má...

Otok v obličeji a zánět zubu

Dobrý den, už od května (7 měsíců) mám problém s otokem pravého okolí oka,...

Penis se nemůže vejít do pochvy

Dobrý den, jsem s přítelem už delší dobu a rozhodli jsme se, že chceme sex....

Odstranění dělohy, mám si nechat odstranit i vaječníky?

Jsem objednaná do nemocnice na odstranění dělohy a vaječníků. V prosinci 2017...

Naražená pata


Červené fleky na obličeji a krku

Dobrý den, zhruba před třemi dny se mi na obličeji objevily takové červené vystouplé...

Úzkost a bolesti

Dobrý den,je mi 40 let,jsem měsíc po implantaci kardiostimuláru,kvůli pomalému...

Reklama