#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Svalové záškuby

Mozek a nervy Tomáš 17.12.2020

Dobrý den, poprosil bych o konzultaci/názor neurologa na můj zdravotní stav. K neurologovi docházím už přes rok, můj stav se nijak nemění ani po lécích, které mi pan doktor předepsal, a přístup k léčbě i přes mé několikeré dotazy, jestli se v diagnóze nemůže mýlit, se nijak nemění a pan doktor si stojí za tím, že tohle co budu popisovat, je způsobeno nerovnováhou v těle a polyneuropatií. Pokud se opravdu o polyneuropatii jedná, vůbec mi to nevadí, jen bych byl rád, aby mi bylo alespoň vysvětleno, že příznaky které mám, opravdu mohou souviset "pouze" s polyneuropatií a nejsou způsobeny ničím horším.

Je tomu cca. 1 rok a 8 měsíců, co jsem začal vnímat svalové záškuby - v průběhu života jsem je míval už vícekrát, vždycky to ale bylo jen chvilkové, maximálně 10-15 minut a odeznělo to (lokalizace byla různá, občas ramenní sval, občas oční víčka), bohužel před tím rokem a 8 měsíci jsem začal pozorovat, že ony záškuby neodeznívají vůbec - mám sedavé zaměstnání u PC a ve chvíli, když se nehýbu, je to citelné. Od doby co jsem si uvědomil, že mám tyhle záškuby v podstatě celý den, každou minutu, od chvíle co to vnímám, nebyl jediný den, kdy bych ony záškuby neměl (nevnímám je při pohybu a ve spánku).
Ze začátku se jednalo o záškuby miniaturní, přirovnal bych to intenzitou jako když vám cuká víčko, ale lokalizace byla, a pořád i je, po celém těle (svaly nohou, rukou, zad, obličeje - tvář, jazyk, břišní svalstvo, cukání prstů, které nemůžu ovlivnit vůlí, ale i například řítní svěrač). Tyhle záškuby byly z počátku velmi krátké, kratší než vteřinové, ale citelné, když jsem byl v klidu. Klasický projev bych mohl popsat například jako 10-30 záškubů do minuty - jeden v levém rameni, potom hned sval na zádech, pravé chodidlo, levé lýtko atd., jen zřídka kdy se stalo, že by cukání bylo na jednom místě delší dobu, ale postupem času přišlo i toto.

Nevím, jestli to jakýmkoliv způsobem může souviset, ale než jsem vůbec nějaké záškuby řešil, předcházelo tomu období, kdy se nám předčasně narodila dcera (o 2 měsíce) a zemřel blízký příbuzný. Pokud stav záškubů by mohl mít nějaký psychický spouštěč (jako jsem o tom četl například u těch benigních fascikulací).

Přibližně v této fázi jsem poprvé zkusil vyhledat na googlu o co by se mohlo jednat, podotýkám, že nejsem hypochondr, který má potřebu vyhledávat si každý miniaturní problém a hroutit se hned ze smrti, na internet jsem šel až ve chvíli, když už jsem tyhle problémy měl několik měsíců, každý den, bez ustání, tak jsem hledal odpovědi. Dočetl jsem se, že záškuby svalů mohou být nerovnováhou v minerálech v těle, dehydratací, vyčerpáním, začal jsem tedy tím - šel jsem zkonzultovat stav s praktickým lékařem, který mi řekl že moje problémy jsou určitě "od práce na počítači, delší než 8 hodin denně", poprosil jsem ho tedy o provedení odběrů krve se zaměřením na hodnoty minerálů, jestli nemohu mít něčeho deficit - výsledky přikládám v příloze, až na zvášené jaterní testy v normě, což bylo na jednu stranu dobře, na druhou nikoliv, protože se tím nijak nevysvětluje stav samotných záškubů. Objednal jsem se tedy k neurologovi.
Čekací doba cca 3 měsíce - stav se nijak neměnil, v době čekání k objednání jsem tedy dál hledal sám na internetu o co by se mohlo jednat - dočetl jsem se až k chorobě zvané ALS - od té doby to byl po několik měsíců můj strašák a pořád nejsem zbaven pocitu, že by mohly mé záškuby s touto chorobou souviset, doufám však, že nikoliv. Nebudu rozepisovat co jsem se dočetl nebo nedočetl, příznaky pacientů s touto chorobou (jedním z nich) jsou i záškuby ve svalech, pochopil jsem ale, že se jedná o záškuby z důvodu "odumírání" svalstva.
Po přijetí panem doktorem, který po příchodu do ordinace si přečetl zprávu s čím k němu přicházím, se mě ani nezeptal co mě trápí a řekl mi, že už ví co mi je (mohl jsem být v ordinaci max. 5 minut?) řekl mi, že je jasné, že se jedná o polyneuropatii - pokračoval v odůvodnění jeho tvrzení dotazy - "máte občas bušení srdce silnější než běžné" říkám že ano, cca jednou, možná dvakrát za rok, "máte oteklé nohy?" znovu odpovídám že ano, pokud celý den sedím u počítače, občas mám oteklé nohy "máte občas pískání v uších? ano mám, jen v jednom uchu, byl jsem s tim u ušního doktora, který mi nic nenašel, můj otec má tinnitus, přisuzuji to tedy tomu "máte někdy křeče v nohách, budíte se ze spaní v křeči" řekl jsem, že křeč jsem měl za poslední rok jednou jedinkrát, shodou okolností se jednalo o křeč v lýtku a byl jsem v posteli, ale nespal, jeden jediný případ křeče v posledním roce, i tak to bral pan doktor jako potvrzení jeho otázky, dál "máte občas přeleženou ruku, tzv. mravence v ruce, po probuzení například" odpověděl jsem tedy že ano, ale to má dle mého naprosto každý, kdo si ruku špatně přeleží.

Po těchto otázkách, vyzkoušel ještě pan doktor změřit tlak, oklepal mi kolena a předloktí nějakým tupým kladívkem a po pár dotazech na problémy rodičů - tedy onu cukrovku a štítnou žlázu. Mi řekl že je to jasné a potvrzuje se jeho diagnóza z prvních dvou minut co mě viděl. Na můj dotaz, jestli to nemůže být například ono zmiňované ALS, nebo Syndrom benigních fascikulací, se jen zasmál, že to v žádném případě, bez jakéhokoliv dalšího vysvětlení, proč tedy tomu tak být nemůže.

Testy na které mě pan doktor poslal - EMG (avšak emg jen pomocí přilepovacích sond - né jehlové emg, které z toho co jsem se dočetl, by lépe mohlo určit případné začínající odumírání svalstva tudíž potvrdit ALS) EEG, odběr krve, série infuzí kyselinou lipoovou, jakožto i doporučení doplňku stravy této stejné látky, výsledky všeho znovu v přiložených zprávách, stejně tak i samotné zprávy z návštěv p. doktora.

Od té doby jsem byl na několika kontrolách, které jsou vesměs stále stejné, odběr krve, předepsání léků (byly mi předepsány dva typy, Gabanox a Pregabalin, ani jeden mi nijak nepomáhá, jen to "oblbne" hlavu ale samotné záškuby se nijak nezlepšují).

Můj stav je v podstatě dost podobný tomu, jako to bylo na začátku, s tím rozdílem, že záškuby jsou častěji lokalizované na jednom místě delší dobu (někdy i několik desítek minut) a i ty jednotlivé záškuby už jsou výraznějšího charaketru, už né tak "miniaturní" jako když jsem na ně poprvé přišel. Lokalizace pořád náhodná - celé tělo.

Položím tedy dotaz, mohlo by se v mém případě skutečně jednat o polyneuropatii? A jde na základě výše popsaného vyloučit chorobu ALS - případně proč ano.

Doufám, že výše napsané nezní moc kriticky vůči doktorům a vyšetřením které provedli, tak to vyznít nemělo, jen se mi z pozice pacienta asi nedostalo dostatečného vysvětlení mého stavu a ujistění, že diagnóza je opravdu správná.

Předem děkuji za přečtení a reakci, přeji pěkný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Xenie Zatloukalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Praktický lékař Český Těšín

Dobrý den pane Tomáši!Taky by jste měl zvažovat,pokud užíváte nějaké léky na Crohnovu nem...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

Vážený pane Tomáši,
se zájmem jsem si přečetl Váš dotaz i k němu přiloženou dokumentac...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Roztroušená skleróza a svalové záškuby
Dobrý den,již asi tři dny me trapí svalove zaškuby,neni...
Svalové záškuby, ALS, EMG
Dobrý den pane Doktore, měl bych na Vás otázku. Je...
Svalové záškuby
Dobrý den, chtěla bych poradit, a zjistit Váš názor...
Záškuby svalů
Dobrý den, Je mi 21let a poslední měsíc mě začali...
Svalové záškuby
Na váš dotaz jsem odpověděla
Svalové záškuby u dítěte
Dobrý den, prosím o vysvětlení alias uklidnění...všimla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Svalové záškuby

Dobrý den, pane doktore, paní doktorko. Ráda bych znala Váš názor na mé problémy....

Svalové záškuby

Dobry den, Cirka pred mesicem a pul jsem si vsimnul zaskubu ve svale na obou...

Svalové záškuby

Dobry den, jiz cca 5 let me trapilo skubani ve svalech. Vcetne jazyka. I viditelne....

Svalové záškuby

Dobrý den, mám už zhruba od Dubna problémy se záškuby svalů a to takřka po...

Svalové záškuby

Dobrý den, zhruba před 10 dny jsem cítil jemné mravenčení v obou chodidlech....

Svalové záškuby

Dobrý den, už několik měsíců se mi denně stává, že se objeví svalové záškuby,...

Svalové záškuby

Dobrý den, od posledni chripky mám svalovou slabost, ktera zesiluje , jak v...

Svalové záškuby

Dobrý den, před 2 roky jsem měla boreliózu, léčba 28 dní doxybene 200, poté...

Svalové záškuby

Dobrý den, po dvou težších virových infekci mám již čtvrtý týden svalové záškuby...

Svalové záškuby

Vážená paní doktorko, chtěl bych se zeptat, jestli svalové záškuby může způsobovat...

Svalové záškuby

Dobrý den, již zhruba jeden a půl měsíce mě trápí svalové záškuby celého těla...

Svalové záškuby

Dobrý den, před časem jsem se prostřednictvím poradny ptal na problém se...

Svalové záškuby a očkování

Dobrý den,syn byl ve 3 měsících odeslán na neurologii kvůli třesu ručiček, nožiček...

Svalové záškuby a chvění - ? ALS?

Dobrý den prosím tímto o radu či pomoc.Již více jak před rokem mi začaly cukat...

Svalové záškuby kolem kolene

Dobrý den, již asi 4 týden mám svalové záškuby kolem levého kolene, někdy i...

Svalové záškuby po lyžování

Dobrý den, Rad bych se zeptal na konzultaci mého případu. Minuly rok jsem...

Svalové záškuby po operaci

Dobry den, jsem cca mesic po operaci kolene (sesiti menisku atd.), co me trapi...

Svalové záškuby různě po těle

Již tři dny mě trápí svalové záškuby různě po těle, nejčastěji nohy. Problém...

Svalové záškuby u dítěte

Dobrý den, prosím o vysvětlení alias uklidnění...všimla jsem si u svého...

Svalové záškuby, ALS, EMG

Dobrý den pane Doktore, měl bych na Vás otázku. Je to cca 2 roky, co mi začali...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#