Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Svědění a rakovina

Kožní obtíže Ilona 1.10.2020

Dobrý den,
jmenuji se Ilona, je mi 48 let, vážím 97 kg, pravidelně užívám 5 krát týdně euthyrox 50 na štítnou žlázu, dlouhodobě trpím nadýmáním, hemeroidy a téměř nepřetržitým svěděním konečníku (hygienu dodržuji pečlivě). Také mě už asi 2 roky často svědí v uších.
Asi před 4 měsíci se mi objevilo v podpaží a pod prsy velké množství malých výrustků (fibromků) a začalo mě velmi nepříjemné a časté svědění v těchto oblastech. Tyto výrustky jsem si nechala chirurgicky odstranit, ale svědění nepřestávalo a začalo se šířit na břicho, dlaně, chodidla a posléze na celé tělo. Kožní lékařka mi nasadila xyzal a pak xados. Půl tablety xyzalu mi vždy okamžitě pomůže po dobu asi dvou dnů a pak svědění opět začne. Vždy na různém místě těla a je tak velmi až nesnesitelně silné, že mě tato místa nutí k úpornému škrábání, kůže se pak v této oblasti změní v ohnivou oblast, která nadměrně zrudne a pálí. Při pátrání po příčině jsem požádala svého obvodního lékaře o další možné vyšetření. Poslal mě na ultrazvuk břicha a tam mi našli nádor na ledvině, který mi byl následně chirurgicky odstraněn i s celou ledvinou. Ale mé potíže nezmizely a stále přetrvávají. Před operací jsem ještě navštívila alergologii, kde mi udělali základní testy a žádná alergie se nepotvrdila. Paní doktorka mi místo xyzalu dala cezero 5mg, ale nezdál se mi tolik účinný, tak jsem nadále zůstala u xyzalu. Také mi řekla ať neřeším prkotiny a zaměřím se raději na můj mnohem větší problém s rakovinou. Jsem přesvědčena, že co se týče mé psychiky ohledně rakoviny, tak jsem v pořádku, protože se cítím dobře. Ale momentálně mě mnohem více trápí právě tyto "prkotiny". Dnes večer totiž mé problémy překročily hranici únosnosti přesně v momentě, když mě začalo svědit tělo tak silně až posléze přešlo v nesnesitelné pálení včetně hlavy v oblasti vlasů, také mi naběhla část rtů, pálil mě jazyk, nohy atd. Cítila jsem až brnění v hlavě a tlak na hrudi. To mne velmi zneklidnilo, ale tabletka (celá) xyzalu 5 mg mi opět pomohla a já jsem zase na chvíli v klidu. Vím že xyzal není dobrý lék na špatnou funkci ledvin a jelikož mám už jen jednu, tak se velmi bojím tyto léky nadále užívat, ale bohužel se momentálně nedokážu bez nich obejít. Právě proto se obracím na Vás a velmi Vás prosím o radu jaké další kroky bych měla podniknout, jaká další možná vyšetření bych si měla nechat udělat a kterého specialistu bych mohla ještě navštívit. Za odpověď Vám předem velmi děkuji.
S přátelským pozdravem a přáním pěkného dne Ilona Šůstková.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Normální dávka pro dospělého je Xyzal 1 tableta denně, je možné ho užívat celoživotně. Nevím, jestli jsem to z dotazu dobře pochopila, ale jestli užíváte Xyzal 1/2 tabety od dva dny, tak tomu nerozumím, tato dávka nedává smysl. Možná došlo k nějakému komunikačnímu nedorozumění mezi vámi a lékaři, ale opravdu je nutné užívat Xyzal 1 tabletu denně a potíže budou ustupovat, budou mírnější a bude vám lépe. Léky by se měli užívat v dávkách, které jsou správné. Nejen předávkování, ale i poddávkování k ničemu nevede. Vůbec se nemusíte obávat vlivu Xyzalu na ledvinu, v dávce 1x1 vám neublíží. Jsou jiné věci, které by mohly vaší jediné ledvině ublížit mnohem více. Kromě Xyzalu doporučuji správnou životosprávu, vynechat jakékoliv potenciálně alergizující jídla. Nosit jen bavlnu či len, přírodní látky. Vyhnout se prašnému a zakouřenému prostředí a podobně. Dále doporučuji na úpravu střevní mikroflory probiotika. Ač se vám to může zdát nesmyslné, tak jsou účinná, neboť střevo je základ pro správnou funkci imunitního systému. Užitím Xyzalu 1x1 ulevíte vaší imunitě, která bude mít prostor jednak pro boj s rakovinou a jednak pro vyrovnání se s jakýmikoliv zevními patogeny (bacily a cizorodými látkami), které mohou svědění způsobovat. Rakovina je těžká nemoc, která zasahuje celé tělo, nikoliv jen místo, kde se objeví. Zasahuje do imunity jako celku a jako sekundární projev může být právě svědění, pálení apod. Pravidelně navštěvuje onkologii, dbejte na prevenci. Věřím, že to chce čas a tělo se vyrovná a problémy se zlepší. Doporučuji dbát na stravu s vysokým obsahem vitamínů a minerálů. Zvláště minerálů mají naši občané v potravě málo. Můžete dokoupit i doplňky s obsahem hořčíku, selenu, zinku. V tento okamžik nemá smysl podnikat další vyšetření, vyčkteje zhruba 4 měsíce, to je miminální čas na regeneraci imunity. Pokud se stav nebude lepšit, tak pak existují i další léky na podporu imunity, ale to bychom v tento okamžik předcházeli. S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Svědění
Dobrý den. Mívám poslední dobou časté svědění kůže...
Svědění
Dobrý den Již nějakou dobu mne trápí intimní problém....
Svědění penisu
Dobrý den,manžel si již několik dní stěžuje na svědění...
Je to rakovina?
Dobrý den při sonu eveho podpaží skoro u prsa mi žekli,...
Svědění
Dobrý den.Je mi 14 let a nějakou tu dobu mě svědí pochva...
Svědění při polykání
Dobry den. Chci se zeptat pred tydnem sem byla nemocna...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Svědění a piha na genitáliích

Dobrý den, třetí den mám výrazné svědění v oblasti hráze a stydkých pysků. Jsem...

Svědění a pocení konečníku

Dobrý den,už asi dva týdny pociťuji svědění a bolest konečníku..Vzniká mi tam...

Svědění a podráždění genitálií

Dobrý den, v posledni dobe mam problem, ze po nechranenem sexu s manzelem mi...

Svědění a povlak žaludu

Dobrý den. Asi 14 dnů mám na konci žaludu při přechodu dál na penis bílé pupínky...

Svědění a praskání kůže u konečníku

Dobrý den paní doktorko, už dlouho mě trápí tento problém, ale v poslední době...

Svědění a puchýřek

Dobrý den. Asi před týdnem se mi začalo objeovat svědění v rozkroku, potom...

Svědění a pupínky

Dobrý den chtěla bych se vás zeptat už několik dni mě svědí záda ,krk ,ruce,břicho...

Svědení a pupínky (znaménka) na rukou

Dobrý den, mohla by jste mi prosím poradit? Dříve mě občas svědily ruce (předloktí)...

Svědění a pupínky na pokožce hlavy

Dobrý den, Již delší dobu mě trápí svědění a pupínky na pokožce hlavy. Lékař...

Svědění a pupínky tam dole

Dobrý den, je mi teprve 12 a dole mám takové malé uhříky. Svědí a pálí...mám...

Svědění a ranky vnějších rodidel

Dobrý den, mám již déle přetrvávající gynekologický problém. Asi před dvěmi...

Svědění a řezání v konečníku

Dobrý den pane doktore, během těhoteství a po porodu mě svědí konečník. Občas...

Svědění a slzení oci

Dobrý den jmenuji se Jakub a mám problém se kterým sem se ještě nesetkal .Podotýkám...

Svědění a strupy na pokožce hlavy

Dobrý den, asi již 2 až 3 měsíce trpím svěděním hlavy. Jde vlastně o výskyt...

Svědění a šimrání těla

Dobrý den, nejsem si jista jestli jsem vybrala správnou kategorii to jest Kožní...

Svědění a škrábání v krku

Dobry den,od mala mam kyfoskolisu hrudni patere posledni dobou me skrabe v krku...

Svědění a špinění po sexuálním styku

Dobrý den, předevčírem jsem měla po 10ti mesících pohlavní styk. Byl to trochu...

Svědění a vřídky po pohlavním styku

Dobry den, Pred tydnem jsem mel pohlavni styk s pritelkyni se kterou jsem jeden...

Svědění a vyrážka

Dobrý den, už třetí den pociťuji svědění na různých částech těla - hlavně na...

Svědění a vyrážka

Dobrý deň mám problém so svrbením pokožky robia sa si také biele fľaky s červeným...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Požití jarové vody

Dobrý den, jsem ve 24.t.t. Včera jsem omylem vypila asi 3 loky jarové vody (napustila...

Bolest pod žebry


Bolestivá mandle

Dobrý den, víc jak půl roku mě trápí tupá bolest levé mandle, ovšem pouze při...

Závislost na nosních kapkách

Dobrý den, už pár dní mě trápí "ucpaný nos", přitom ale nemám rýmu. Použila...

Bolest jazyka


Ruptura LCA a zadni casti predniho menisku

Dobrý den, je mi 50 let a dnes mi doktor sdělil po MR nasledujici diagnozu...

Nález na páteři

Dobrý den, prosím bylo by možné vysvětlit mně ,,lidsky" tento nález? Děkuji...

Obtíže se žaludkem a jícnem po jídle

Dobrý den na jaře me začal trochu tlačit žaludek a pocit od žaludku ke krku...

Hnisavé boláky na tváři a bradě

Dobrý den, dnes mi byl předepsán ACNATAC. Nemám úplně akné, spíše se mi vytváří...

Červené fleky na kůži


Po operaci šedého zákalu v pravým okem vidím tečky

Jsem po operaci šedého zákalu, obě oči, září 2014; více jak měsíc jsem nosil...

Bolest a hlavně otok měkkého patra

Dobrý den, už druhý den mě trápí bolest a hlavně otok měkkého patra při polykání...

Otoky dolních končetin, napnutá suchá kůže

Dobrý den, nevím, kam se přesně obrátit, ale asi měsíc mi natékají nohy od kolen...

Svědění stydkých pysků

Dobrý den, Už týden me svědi stydne pysky a asi před dvěma dny se mi tam objevil...

Bolest pod žebry


Krvácivé projevy na kůži

Dobrý večer, dnes sem si všimla u dcery(5let) těchto červených flicku pod podpaží....

Zimnice


Nemůžu se nadechnout

Dobrý den, prosím poraď te mi na koho se mám obrátit s tímto problémem:v poslední...

Sactosalpinx

Dobry vecer mela bych otázku na které mi opravdu záleží a potrebuji radu od...

Osteoporóza - léčba Bonviva, Curaviscem a Milgammou

Mám gonartrotis 2.stupně,osteoporozu. Mohu současně mít injekce Curavisc,Milgamma...

Reklama