Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Syndrom polycystických ovarií, neplodnost

Neplodnost a IVF Kateřina 24.11.2020

Dobrý den, docházím na kliniku IVF, jelikož se mi nedaří otěhotnět. Byl mi zjištěn syndrom polycystických vaječníků. Mám za sebou již druhý ranný potrat po hormonální stimulaci. Slyšela jsem, že s polycystickými vaječníky může souviset i inzulínová rezistence. Lékař na IVF mi předepsal lék Metformin, který by mohl s problémem pomoct, ale bohužel bez dalšího vyšetření na inzulínovou rezistenci. Je vhodné léky brát bez vyšetření nebo je dobré nějaké vyšetření pro inzulínovou rezistenci provést? Jaké vyšetření vy bylo vhodné?

Děkuji Katka

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

ano, metformin se při terapii polycystických ovarií často využívá, protože metabolizmus cukru je v rámci tohoto onemocnění často narušen. Nicméně přesné příčiny dosud nejsou známy, jde o velmi komplikovanou záležitost, metabolické pochody mnoha látek a hormonů a jejich vzájemné ovlivňování. U metforminu se ví, že pomáhá při řešení neplodnosti při této diagnóze, a to nejen vlivem na metabolismus cukru, ale zřejmě také přímým působením na ovaria, ale tyto mechanismy také nejsou zatím přesně prozkoumány.
Čili toto není záležitost, která by šla jednoduše vysvětlit, dokonce ani vědci nemají zcela jasno o mechanismu účinku metforminu při této diagnóze. Je však vyzkoušeno, že určitý pozitivní vliv tato léčba může mít. Berte to tedy jako další možnost toho, co lze při této diagnóze vyzkoušet, co by mohlo pomoci. Inzulínovou rezistenci není potřeba testovat, jak píši výše, účinek této léčby je komplexní a inzulinovou rezistenci vůbec nemusíte mít přítomnou. Hladina cukru (glukózy) nalačno se standardně provádí při základních krevních odběrech, čili pokud jste nemívala vyšší hodnoty cukru, tak je to v pořádku. A dále se pak cukr sleduje i během těhotenství, včetně opět cukru nalačno a dále se provádí orální glukózový toleranční test cca 24.-28. týden těhotenství. Čili z tohoto pohledu budete jistě sledovaná, nebojte se.

Přeji Vám, ať vše dobře dopadne a nakonec se podaří donosit zdravé miminko. S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Související dotazy

Syndrom polycystických ovarií
Dobrý den, byl mi diagnostikován syndrom polycystických...
Syndrom polycystických ovárií
Dobrý den, dozvěděla jsem se, že mám syndrom polycystických...
Syndrom polycystických ovárii
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.Asi před rokem mi...
Syndrom polycystických ovarií
Dobrý den, již jsem zde položila dotaz ohledně syndromu...
Syndrom polycystických ovarií a těhotenství
Dobrý den, je mi 22 let (ročník 1998), již od dětství...
Syndrom polycystických ovarií
Dobrý den, chtěla bych zeptat, může zjištění stavu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Syndrom polycystických ovárií

Dobrý den,jmenuji se Veronika a je mi 18let, mám velký dotaz. Nedávno mi diagnostikovali...

Syndrom polycystických ovarií

Dobrý den, byl mi diagnostikován syndrom polycystických ovarií a nasazena...

Syndrom polycystických ovarií

Dobry den pan lekar, Prosim viete mi poradit. Bol mi diagnostikovany syndrom...

Syndrom polycystických ovarií

Dobrý den, chtěla bych zeptat, může zjištění stavu testosteronu jen testosteronu...

Syndrom polycystických ovarií

Dobrý den, mám čistě obecný dotaz - je mi necelých 21 let a trpím PCOS, na...

Syndrom polycystických ovárií

Dobrý den, trpím hirsutismem, byl mi diagnostikován PCOS a doporučena hormonální...

Syndrom polycystických ovárií

Dobrý den, dozvěděla jsem se, že mám syndrom polycystických ovárií a chtěla...

Syndrom polycystických ovarií a nitroděložní tělísko

Dobrý den, je mi 24, před rokem jsem vysadila hormonální antikoncepci, kterou...

Syndrom polycystických ovarií a těhotenství

Dobrý den, je mi 22 let (ročník 1998), již od dětství jsem měla problémy s...

Syndrom polycystických ovárií, hypothyreóza, nízké endometrium

Dobrý den, paní doktorko. Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Je mi 21 let. Minulý...

Syndrom polycystických ovárií?

Dobrý den, v srpnu 2016 mi byla diagnostikována snížená činnost štítné žlázy...

Syndrom polycystických vaječníků

Dobrý den,je mi 21 let po 3 pul letech jsem vysadila HAK z důvodů palpitací...

Syndrom prázdného nosu

Dobrý den, dlouhodobě (více než rok) mě trápí ucpaná levá nosní dutina. Děje...

Syndrom propustného střeva

Hezký den, nechala jsem si dělat test na intoleranci potravin a vyšla mi velmi...

Syndrom rotátorové manžety

1.lékař na zánět kloubu injekce proti zánětu, prý. Do ani ne 2 hodin zároveň...

Syndrom ruce, nohy, ústa

Dobrý den, můj syn má tento syndrom už týden. Jak dlouho by neměl být v kontaktu...

Syndrom Ruka - noha - ústa

Dobrý den, již třetí den se mi na dlaních objevují tyto červené fleky. Pouze...

Syndrom ruka noha ústa

Dobrý den, je mně 33 roků a ve středu minulého týdne jsem se celá (doslova celé...

Syndrom ruka-noha-ústa

Dobrý den, 2,5 letý syn má syndrom ruce nohy ústa, nemoc propukla ve čtvrtek...

Syndrom Ruka-noha-ústa

Dobrý den, můj 3letý syn včera strašně slinil, nesnědl večeři a byl podrážděný....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění na zádech

Dobrý den, již přibližně druhý měsíc trpím úporným svěděním na zádech (nejintenzivněji...

HPV-HR

Dobrý den, byla mi zjistěna mozaika na děložním čípku a začala jsem chodit...

Otok rtů

Dobrý den, trápí mě už půl roku trvající problém se rty. Horní i spodní...

Zalehlé ucho a praskání v něm při rýmě

Dobrý den, Měl bych dotaz. Asi před 14dny jsem se lečil s pasovym oparem...

Necitlivost nohy

Dobry den Mam problem s necitlivosti prave nohy. Uz podruhe asi za 3roky mi...

Alergie na kasein

Hezký den, byla mi zjištěna silná intolerance na kravské, ovčí, kozí mléko a...

Každodenní křupání krční páteře

Každý den někdy i 5x za den když hýbnu krkem , protože cítím , že je ztuhlý...

Bolesti břicha u dítěte, infekce H.Pylori

Dobrý den. Před pěti lety prodělala dcera helikobakter pylory,ale nejsme si...

Korunka se ulomila i s čepem

Dobrý den, Chci se Vás zeptat, zubař mi udělal korunku na zubu (dvojka nahoře)...

Hernie disku C6/7 v kontaktu s kořenemC7 vlevo


Bolest tváře

Dobrý den prosím vás o radu trpím neskutečnou bolesti tváře už několik dnů a...

Už asi měsíc mě trápí bolest lýtka

Dobrý den. Už asi měsíc mě trápí bolest lýtka. Někdy je slabší, při chůzi velmi...

Střevní obtíže

Dobry den uz dlouho,nejaky rok me trapi velke bolesti bricha a prujem i nekolikrat...

Vysoké CRP a žloutenka bez jasné příčiny

Dobrý den, můj zeť šel k lékaři s teplotou a bolestmi hlavy. Podle CRP 54...

COVID protilátky


Bušení srdce v těhotenství

Dobrý den. Mám takový dotaz ohledně mých obav. Jsem ve čtvrtém měsíci těhotenství...

Bolesti v třísle v 27.tt gravidity

Dobrý den. Jsem ve 27.týdnu těhotenství.V posledních pár dnech mě jednou za...

Záchvat (křeče) ve spánku (epilepsie)

dobrý den, asi před měsícem a půl jsem měl poprvé záchvat ve spánku. Záchvat...

Bakerová cysta

Dobry den, uz asi mesic mne boli v podkoleni jamce (nekdy i litka), pri podhmatu...

Bouličky v zadu na jazyku lečba ?

dobry den, Chci se zeptat mam vzadu na jazyku takove bouličky a vedou nekam...

Reklama