Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Těhotenství a zaměstnání

Gynekologie Irena 16.12.2014

Dobrý den, pane doktore, mám trochu nezvyklý dotaz. Je mi 39 let a plánujeme s manželem miminko. Ze syndromu mizejících dvojčat mám nyní 13 letého syna, těhotenství bylo zpočátku rizikové, byla jsem hospitalizována pro krvácení. Od 12 týdne bylo vše v pořádku. 2. těhotenství bylo v roce 2010, bylo mi 35 let. Krvácela jsem od 4.týdne, tvořily se mi hematomy. Byla jsem hospitalizovaná až do potratu v 23+5, kdy došlo k odloučení placenty. Prý se asi jednalo o částečné vcestné lůžko. Po čtyřech letech si teprve troufám znovu pokusit se o těhotenství. Pracuji na plný úvazek jako zdr. sestra, jsem v péči 1:1 -1 pacient(intensivní) a 1 sestra. Pacient je chodící, pohyblivý, nemusím se výrazně namáhat, ale přesto při ranní hygieně apod. se nadřepuji...Také denně dojíždím 55 km tam a 55 zpátky. Lékařka mi sdělila, že v prvním trimestru záleží vše jen na přírodě a jestli budu ležet, nebo pracovat riziko potratu neovlivní. 7 týdnů užívám Nosifol a k tomu ještě kys. listovou, piji drmkový čaj během luteální fáze a kontryhel do ovulace. Doporučili mi vysoké dávky pyridoxinu, ten jsem po necelých 4 týdnech vysadila. 200 mg se mi zdálo moc, navíc mám bolesti podbřišku podobné menstruačním, menses se ale zatím o 3 dny zpozdila. Těhotná nejsem, používáme tento měsíc-poslední- ochranu. Od příští ovulace se chceme o těhotenství snažit. Prosím poradíte mi, yda do práce chodit, nebo raději zůstat doma? Nerada bych o miminko přišla, nejsem zrovna nejmladší...
Velice děkuji za Váš čas a trpělivost se čtením mého dotazu.
Irena B.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý večer, odpovědět na vaši otázku není vůbec jednoduché. Chápu, že vzhledem k předchozím obtížím máte strach , ale každé těhotenství probíhá jinak a pookud není nějaké trvalé riziko - chronické onemocnění apod., může další těhotenství probíhat paradoxně úplně bez problémů a to i ve vyšším věku. V první řadě bych zbytečně neužívala tolik vitamínů a podpůrných léků. Pokud užíváte Nosifol, je další užívání kyseliny listové úplně zbytečné, Pyridoxin bych taky vysadila.
Vaše práce je fyzicky i psychicky dost náročná, samozřejmě každodenní dojížění je jistě unavující. Já osobně bych doporučovala otěhotnět a pokud vše bude probíhat v pořádku, rozhodnete se až podle aktuální situace a vašeho stavu. Předem se těžko plánuje, jak bude těhotenství probíhat, v tom má Vaše lékařka pravdu, první měsíce jsou opravdu vše nebo nic a celkem nezáleží na tom, jak se těhotná žena chová, samozřejmě s vyjímkou úplných extrémů.
Abych to shrnula, klidně můžete otěhotnět a další budete řešit až potom, nesmíte také zapomenout na to, že finančně na tom budete během PN mnohem hůř a navíc budete v režimu PN - tzn. vycházky pouze v rozsahu 6 hodin a to také není úplně příjemné.
Držím palce.

Související dotazy

Zaměstnání v těhotenství
Dobrý den, 4 roky pracuji jako učitelka v mateřské...
Těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat na vhodnost cestování letadlem...
Těhotenství
Dobry den. V březnu 2016 se mi po 3. císařském řezu...
Nové těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat před 14 dny v ranném...
Těhotenství?
Dobrý den, antikoncepci jsem brala asi tak rok a půl...
Těhotenství?
Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám vynechání menstruace...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Těhotenství a užívání kyseliny listové

Dobrý den, už 4 den jsem nedostala menstruaci tak jsem si dělala těhotenský...

Těhotenství a užívání nolpazy

Dobrý den pane doktore. Jsem v 8 týdnu těhotensví a na neskutečné nevolnosti...

Tehotenstvi a vajecniky

Dobry den pane Doktore, prosim vas chtela bych vasi radu nebo nazor? Mam 28...

Těhotenství a vakcína silgard

Dobrý den, prosím Vás o radu a názor, kdybych náhodou otěhotněla po druhé očkovací...

Těhotenství a Verrunal

Dobrý den, chtěla bych se informovat. Používala jsem asi týden 2x denně Verrumal...

Těhotenství a vrozeně oslabená břišní stěna

Dobrý den, mám vrozeně oslabenou břišní stěnu, měla jsem již od narození pupeční...

Těhotenství a vyhřívaná deka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat - jsem ve 13 tt a defakto celý první trimestr...

Těhotenství a vyprazdňování

Dobrý den, mám dotaz ale přesně nevím jestli patří sem ale zkusím to...Jsem...

Těhotenství a vyšší puls

Dobrý den, ráda bych se zeptala - jsem v 21. týdnu těhotenství a už podruhé...

Těhotenství a výtok

Dobrý den paní doktorko, jsem v 20. týdnu těhotenství a jsem po přeléčení globulemi...

Těhotenství a zánět čípku

Dobrý den chci se zeptat,dnes mi na gynekologii oznámily že mám zánět děložního...

Těhotenství a zánět močového měchýře?

Vážený pane doktore, ráda bych se Vás zeptala, zda by byl pro miminko nebezpečný...

Těhotenství a zuby

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jeden dotaz ohledně těhotenství a zubů....

Těhotenství a zvýšená funkce štítné žlázy

Dobrý den paní doktorko, Chtěla jsem se zeptat na váš názor. Ještě stále...

Těhotenství a zvýšené jaterní testy

Dobrý den,ráda bych věděla ještě další názor.... V červnu loňského roku mě začaly...

Těhotenství a zvýšené JT

Dobrý den, chci se zeptat jestli vadí těhotenství, když mám zvýšené jaterní...

Těhotenství a žloutenka

Dobrý den, momentálně jsem ve 26. týdnu těhotenství. Pokud bych se nakazila...

Těhotenství a žlutý výtok


Těhotenství ANO X NE ???

Dobrý den rád bych vás poprosil o radu. Má přítelkyně má bolesti v okolí pupíku,...

Těhotenství ano/ne??!!

Dobrý den pokoušíme se o miminko poslední měsíčky byli 8.prosince. udělala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Antikoncepce a možné těhotenství

Dobrý den, beru antikoncepci Femoden. Prvni tabletku jsem si vzala přesně v...

Bolest u srdce, bušení , svírání , chvění

Dobrý den, hledala jsem na internetu nějaké odpovědi na můj zdravotní problém...

Hemangiomky trupu

Dobrý den, prosím o radu. Objevily se mi na břiše dvě červené pihy. Pár jsem...

Bolest břicha na pravém boku a průjem


Mám už asi týden tyto boláky


Bolest břicha a plynatost


Mononukleoza - jak dlouho budu nakažlivý?

Dobrý den. Mám mononukleozu se streptokokovou angínou a doktorka mi předepsala...

Sádra nebo ortéza

Dobrý den, chci se zeptat zda-li je u parciální ruptury postranního kolenního...

Afty v ústech

Dobrý den, asi týden mě trápí váčky (fotka) pod jazykem a na dásních horního...

Fialovění rtů

Dobrý den, chci se zeptat, co znamená, když mi fialoví rty? Tancuju hip hop...

Srdeční arytmie

Dobrý den ,mam dotaz zda může holter zapsat chybný záznam. Měla jsem na záznamu...

Co způsobuje, že se mi už tak dva roky často dělají abscesy v oblasti genitálií?

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,co způsobuje,že se mi už tak dva roky často...

Kameny patrových mandlí


Povšechné obtíže


Červený flek na břiše

Dobrý den, na břiše se mi udělal zhruba před 3 týdny červený flek. O co by se...

Hořkost a sucho v ústech

Dobrý den, jsem tehotna 8+3tt a už 2 týdny porad a porad piju, vypiju i 5...

Otoky kolem kotníků a bolest


Lymeská borelióza

Dobrý den od Února se léčím s Lymeskou borelyozou přišli mi na to tak že mi...

Brnění malíčku u ruky

Dobrý den, nevěděl jsem, kam téma mého problému zařadit a četl jsem, že to...

Svědivá vyrážka

Dobrý den, svědivou vyrážku mám už skoro rok, nic nepomáhá. Pupínky vypadají...