Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Tlak na hrudi při námaze

Srdce a cévy Lenka 28.4.2021

Dobrý den,
nepodařilo se mi čitelně oskenovat zprávy: pokusím se tedy napsat snad to nejdůležitější:

- v červenci 2020 jsem byla hospitalizována pro systolickou dysfukci levé komory, na EKG negativní T anterolaterálně, prodloužený QT interval, echokardiograficky levá komora bez hypertrofie, patrná difuzní hypokineza s těžkou hypokinesou anteroseptoapikálně, EF 40-45%, přechodně 38%, bez známek plicní hypertenze, koronarograficky normální nález na věnčitých teplnách. Koronární etiologie obtíží nezjištěna, stav hodnocen jako tako-tsubo kardiomyopatie.
- v říjnu jsem byla na MRI srdce - susp. stav po myokarditidě - LGE: velmi susp. midmyokardiální až subepikardiální postkontrastní zvýšení signálu v apikální polovině boční stěny. Normální regionální i celková systolická funkce nedilatované levé komory /EF 62%/, patrný je velmi suspektní souvislý subepikaridální až mydmyokardiální pruh pozdního sycení kontrastní látkou v apikální polovině bočné stěny - může se jednat o nahrazující fibrozu po susp. prodělané myokarditidě, nicméně v případě arytmické symptomatiky (komorové arytmie) je na zvážení i možnost arytmogenní kardiomyopatie levé komory, či daleko méně pravděpodobně komorové arytmie nebo převodní poruchy i sarkoidosy.

Po půl roce jsem pak začala chodit do práce, asi měsíc pocituji bušení srdce, tlaky a pálení na hrudi zej. při námaze ( v práci mám někdy i slabost až na omdlení), ale i delší procházce. Někdy v noci nemůžu ležet, musím se posadit. Mám pocit těžkého plného srdce, jakoby nestačilo. Prakt.lékařka mi udělala EKG, to bylo v pořádku, dostala jsem na den holtera: /v tu dobu jsem byla doma, abych přístroj v práci nerozbila, dělám v továrně, obsluha stroju),

zprávu přepisuji: pacientka byla monitorována po dobu 24 hodin od 15.-16.4.2021. Min. srdeč. frekvence byla 54/min, ve 3.09 hod,. max. srdeč.frekv. byla 84/min.
Během celé doby monitorování byl přítomen sinusový rytmus. Nebyla zachycena žádná významná bradykardie, poruchy převodu ani pauzy delší než 2000 ms. Během monitorování byly zachyceny četné komorové extrasystoly 2 tvarů o průměrné frekvenci 16 za hodinu. Několikrát byly zachyceny páry KES. Nebyl zachycen žádný paroxysmus nsKT. Byly zachyceny jen ojedinělé izolované supraventirkulární extrasystoly o průměrné frekvenci méně než 1 za hodinu. Nebyl zachycen žádný paroxysmum tachyarytmie. Dop. z medikace byl minule vynechán betablokátor /kvůli asma bronchiale a Raynaudově sy./, bylo by vhodné tedy malou dávku kardioselekt. BB opět zkusit - např Concor 2,5, začít 1/2-0-0. /jiná léčba je problematická/.
(po tomto léku jsem měla v chladu prsty bílé někdy i tmavě fialové, slabost a mravenčení, zejména slabé nohy, motání)

Chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení, jak výsledků holtera, tak i mého stavu, zda je vážný nebo ne, kardiolog mi nic neřekl, jen předal zprávu prakt.lékařce, pokládá mě prý spíše za psychiatrického pacienta /tam opravdu docházím deprese, porucha přizpůsobení, Velaxin, po nemoci vyměněn za Brintellix), když jsem však ležela v nemocnici, lékař říkal, že to nemám nechat jen tak být, že to může skončit srdečním selháním, jinak na astma beru Combair 200mg 2-0-2, Spirivu 1 vdech ráno a Mommox na pylovou alergii.

ještě se chci zeptat mohu chodit na hodinové rychlé procházky i přes určité potíže a cvičit jogu, pomohl by třeba čaj z hlohu nebo rozmarýny?
(otec zemřel ve 33 letech na srdeční onemocnění, matka asi na mrtvici v 56 letech, vysoký tlak)
(ještě informace, nevím jestli důležitá, nemám dělohu ani vaječníky endometrioza, myomy), neberu substituci, nebylo mi po ní dobře, před nemocí srdce jsem měla zhoršené astma a ještě během marození znovu - to jsem s tím byla v nemocnici, a zároven jsem měla zánět žaludku - helicobakter, a asi tři roky se potýkám se zlatým stafylokokem.)

Děkuji za odpověd.

Odpovídá lékař:

MUDr. Michaela Romanko Ingrischová

Specializace: Kardiologie

Dobrý den, v případě tlaků a tíže na hrudi je potřeba vyhledat lékaře ihned. Tímto způsobem, i přesto, že jste udala poměrně velké množství informací, s nemohu spolehlivě rozhodnout, zda Vaše obtíže budou jen nevinné, z nadstavbového psychického, či zda budou mít organický podklad. Důvod pro to, aby obtíže nebyly jen psychického rázu, máte. Je potřeba tedy vyšetření na urgentním příjmu nemocnice, rozhodnutí, zda je Váš stav k hospitalizaci a eventuelně vyšetření za hospitalizace, či zda bude stačit vícedenní ekg Holter monitor, aby postihl i dobu Vašich obtíží a slabostí. Dále by se měla udělat kontrolní echokardiografie, také nejlépe co nejdříve. A definitivně v rozhodnutí, zda obtíže mohou být od srdečního selhávání, je potřeba odebrat BNP, / marker, který odliší plicní od srdečních obtíží při zadýchání/. Dále by byl vhodný d-dimer. Neuvádíte, co Vás v noci probudí, zda máte oteklé nohy, atd. je ještě několik věcí, které je potřeba dát do souvislostí. Nějaké přidružené nemoci máte, píšete o Helicobakterovi. Zánět žaludku s následným ,,pálením žáhy,, pyrozou, by se taktéž mohlo obdobně projevovat a tam by s efektem mohly být blokátory protonové pumpy, například Helicid.
Holter, nenavýšíte tepovou frekvenci nad 80/min., proto chtějí přistupovat k léčbě BB opatrně. Komorových extrasystol máte myslím pokměrně málo, pokud jste dobře opsala zprávu, vychází mi to cca 400/den, to je ještěi v toleranci zdravého srdce. A nemáte komplikovanější formy extrasystol.Takže je otázka, zda Vám dle deníčku, který jste psala, dělaly obtíže, a proto se lékař snažil Vám alespoň pokus o úlevu od nich tím betablokátorem provést. Pokud jste je nevnímala, tak by nebylo zcela nutné tento lék užívat. Otázka ale je, jak se tedy ve finále přistupuje k výsledku magnetické rezonance.
Musíte se tedy kardiologa jednoznačně zeptat, jak uzavřel tedy Váš nález, podle toho se bude odvíjet další postup, i stran frekvencí sledování a provádění kontrolních vyšetření. Což by se mělo promítnout v té zprávě, která Vám nejde překopírovat. Pokud Vám nález nevysvětlí, či se Vám cokoli nezdá, tak máte nárok na vyšetření od jiného kardiologa a zhodnocení stavu, tzv. second opinion. Pokud budete potřebovat, tak Vám naše sestřičky mohou pomoci sehnat kardiologa, eventuelně i gastroenterologa, pokud by se mělo jednat o zánět žaludku s pyrozou.

Související dotazy

Tlak na hrudi
Dobrý, mám taký problém že už druhý krát sa mi stalo...
Bolesti paží, hrudi a zad po námaze
dobrý den chci se zeptat strašně moc jsem si asi namohla...
Tlak na hrudi
Dobrý den, Mam dotaz.. . Kdyz jsem sel spat mel jsem...
Tlak na hrudi u dítěte
Když se z hluboka nadechnu, cítím jakýsi tlak na hruď...
Bolest žaludku, pálení žáhy, tlak na hrudi
Dobry sen, jmenuji se Petra a je mi 23 let. Pres 3...
Bolest na hrudi
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na takovou specifickou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tlak na hrudi

Dobry den, minuly tyden jsem byla u doktora s bolesti zad mezi lopatkama a tlakem...

Tlak na hrudi

Dobrý den, je mi 23 let. V poslední měsíci prožívám náročnější období stresu,...

Tlak na hrudi

Přeji dobrý den, obracím se na Vás s následujícími obtížemi. Zhruba od začátku...

Tlak na hrudi

Dobrý den, přestala jsem kouřit že dne na den a to 23.12.2018 Začalo se mi ale...

Tlak na hrudi a bolest levé ruky

Dobrý den pane doktore, můj manžel se léčil na vysoký tlak před třemi roky....

Tlak na hrudi a šimrkání v krku

Dobrý den, pár dní zpět jsem psala do poradny kvůli tlaku na hrudi a šimrání...

Tlak na hrudi a zánět krku

Vážená paní doktorko, před 3 týdny jsem byla poprvé u ORL lékaře kvůli tomu,...

Tlak na hrudi od hrudní páteře


Tlak na hrudi od páteře

Dobrý den již 5 dní trpím bolesti pravého žebra a trochu i levého(minimálně...

Tlak na hrudi při nádechu

Dobry den už týden se nemůžu pořádně nadechnout a trochu cítím tlak na hrudi...

Tlak na hrudi u dítěte

Když se z hluboka nadechnu, cítím jakýsi tlak na hruď a na srdce. Trva to už...

Tlak na hrudi v místě žaludku

Dobrý den,asi před týdnem jsem začal pociťovat na hrudi nepříjemný tlak v místě...

Tlak na hrudi v noci

velmi často mne mezi 2 a 4 hodinou v noci probudi tlak na hrudní kosti-až téměř...

Tlak na hrudi, brnění jazyka

Zdravím, je mi 39let a mám starosti. Už se mi to stalo jednou, že mě tlacilo...

Tlak na hrudi, brnění levé ruky

Dobrý den, občas mě tlačí srdce a jak kdyby mě brněla levá ruka. Nevím jak to...

Tlak na hrudi, bušení srdce

Dobrý den. Už si nevím rady. Trápí mě tlak na hrudi, někdy tlak vystřídá jakoby...

Tlak na hrudi, dušnost

Dobrý den, je mi 16 let. Už pár měsíců mám pocit dušnosti, tlak na hrudi a bolest...

Tlak na hrudi, dušnost při užívání prednisonu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se normálně vyskytuje dušnost a tlak na...

Tlak na hrudi, kašel

Dobrý den, poměrně dlouhou dobu mě trápí potíže, které se pokusím nějak souvisle...

Tlak na hrudi, kašel, dušnost

Dobrý den, čtvrtý týden cítím tlak na hrudi, občas pocit tlaku i mezi lopatkami,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

HIV?


Vyrážka a bolest pochvy

Dobry den. 5.6 jsem mela nechraneny styk. Asi za 3-4 dny me zacal palit posevni...

Bolest vpravo pod žebry

Dobrý den. Právě jsem prodělala lehke nachlazení močových cest. Moje gynekolozka...

Stav po operaci kolene

Dobrý den, prosím o konzultaci ohledně mého problému, jak nejlépe nadále postupovat...

Červený flek nad kotníkem

Dobrý den, někdy minulý týden jsem si na levé noze nad kotníkem všiml tmavší...

Invalidní důchod

Dobrý den, nález z MR : chondroza disků L3-5 oba diyky s kompletní trhlinou...

Svědění těla, obavy z rakoviny

Dobrý den, zhruba od pátku jsem zpozoroval, že mě střídavě na různých místech...

Bolest vnější strany chodidla

Dobrý den ,asi před 2 měsíci mě začalo bolet chodidlo, byla jsem u ortopeda...

Bolest nohy po hematomech

Dobrý den je mi 65 let a až do loňských vánoc jsem brala 14 let Warfarin,kvůli...

Angína

Dobry den chtela sem se zeptat silene me boli v krku..boli me celej clovek..zada...na...

Krvácení z penisu


Pilonidální cysta

dobry den, mam asi nejaky vred na kostrci,už to mam tretí krat pravidelne asi...

Můžu být těhotná se psem?


Bolest zubu po reendodoncii

Dobrý den, v úterý jsem podstoupila reendodoncii 6 vlevo dole, a to z důvodu...

Necitlivost v prstech u nohy

Dobrý den, zjistil jsem, že mám necitlivé dva prsty na pravé noze. A to palec...

Tlak na hrudníku při jídle a pití

Dobrý den, prosím o radu. Při jídle nebo pití i po mě to tlačí na hrudníku mezi...

Mirena a oddálení menstruace


Bolest zad vlevo dole


Červená skvrna na holeni

Dobrý den, trápí mě červený flek na noze (obrázky v příloze), který se neustále...

Nepříjemný tlak v krku a nucení ke kašlání


Reklama