Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Tonzilektomie

Uši, nos, krk Iveta 26.12.2017

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně mé mandli v krku. Od Června se mi děláji v krku na levé mandli bílé zápachajici hrudky. Když na mandli mačknu, tak ten *hnis* vyleze občas cítím tlačení v krku. Objevuje se to jednou za čas. Byla jsem s tím u pí. Doktorky několikrát byl mi prováděn vyter , ale potvrdila se běžna bakteriální infekce. Užila jsem 3x antibiotika, bez výsledku. Šla jsem s tímto problémem na krční, tam mi paní doktorka předepsala klacid na 14 dní a po dobrani antb. Nasadit luivac (dvouměsíční kůru), už mám dobrano měsíc a hnis z mandle si mackam pořád. Čas od času se kouknu do krku a poodkreju kousek mandle a vidím jak je tsm toho plno. Něco si vymacknu, ale ne vše. Už si nevím rady co s tím. Nechci na vyndani mandli. Posílám aktuální foto. Děkuji za případnou radu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Mandle jsou tkáň, ve které se zachytávají veškeré viry a bakterie a mohou proniknout i hluboko do tzv. krypt. Proti bakteriím zabírají antibiotika, proti virům musí organismus bojovat sám. Občas se stane, že antibiotika sice zaberou, ale nepodaří se jim vybít úplně všechny bakterie, které mohou hluboko v mandlích přežít. Pokud je ve výtěru běžná ústní flora a jste opakovaně přeléčena širokospektrým antibiotikem, tak podávání dalších nemá smysl. Nyní záleží na vašem klinickém stavu. Pokud se cítíte dobře, tak je lepší vydržet, dál užívat Luivac a zvolit tzv. vyčkávací taktiku, kdy si vás bude ORL lékař zvát na kontrolu a mandle pozorovat, pokud se nebudou měnit, tak vyčkáte do další sezony. Pokud se bude stav zhoršovat, tak i když nechcete, bude jediným řešením odstranění mandlí, neboť ty se stanou postupně nefunkční. Přeji hodně štěstí, aby se váš imunitní systém dokázal s problémem vyrovnat i bez operačního zásahu. S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Tonzilektomie
Dobrý den, prosím o radu ohledně plánované tonzilektomie...
Tonzilektomie
Dobrý den, za 14 dnů budu podstupovat odstranění krčních...
Tonzilektomie a zahleněný krk
Dobrý den, asi v roce 2007 někdy v létě jsem se poprvé...
Tonzilektomie pouze z důvodu vxsokého aslo
Mám vysoké aslo (mám 1200, v říjnu 1400po angíně)-...
Pendepon a Minisiston
Dobrý den, kvůli chronické tonzilitidě mě čeká tonzilektomie...
St. p. tonsilektomii
Dobrý den, byl mi diagnostikovan chronický zánět mandli....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tonsilitida

Dobrý den, od včerejšího večera mě při polykání hrozně bolí (neškrábe) v krku...

Tonsilitida

Dobrý den, před 10 dny mi byla řečena angína a tak jsem dostal ospen 1500 na...

Tonsilitida

Dobrý den, V neděli mě hodně bolelo v krku a měla jsem zvýšenou teplotu. V...

Tonsilitida vs. viroza

Dobrý den, chci se zeptat od minulé středy mě trápí sucho v krku,v nosu zadní...

Tonsilitida, léčba a alkohol

Dobrý den, dnes o půlnoci (pondělí 26.2.) dobírám po 7 dnech antibiotika Dalacin...

Tonsilitis

Dobrý den, dne 2.února jsem šla na pohotovost (bydlím 2h od trvalého bydliště...

Tonsilla lingualis

Dobrý den,včera sem zjistil asi cca 5 vřídků,nebo hrbolků..na kořenu jazyka...

Tonus ve tváři

Dobrý den, ráda bych věděla, zda určité napětí ve tváři může souviset s bolestmi...

Tonzilektomie

Dobrý den, za 14 dnů budu podstupovat odstranění krčních mandlí. A velice ráda...

Tonzilektomie

Dobrý den, prosím o radu ohledně plánované tonzilektomie u svého šestiletého...

Tonzilektomie a zahleněný krk

Dobrý den, asi v roce 2007 někdy v létě jsem se poprvé ráno probudil a cítil...

Tonzilektomie pouze z důvodu vxsokého aslo

Mám vysoké aslo (mám 1200, v říjnu 1400po angíně)- je to tou metodou, kdy je...

Tonzilitis

Dobrý den, Dnes jsem toto našla při čištění zubů. Není to bolestivé a angínu...

Tooth

Mám už od malička žluté zuby, z toho že mi táta dával citron do čaje a brala...

Tooth mouse,elmex gel

Dobry den, mam dotaz ohledne uzivani tooth mouse,kolikrat tydne by se mel aplikovat...

Topamax 25mg a antikoncepce Sunya

Dobrý den, neurolog mi předepsal antiepileptikum Topamax 25mg. Chtěla bych...

Topanocky

Dobry den. Rada by som sa spytala,mam 21 mesacneho syna a neviem ci takto malym...

Topepsil

Dobrý den, měsíc už neberu antikoncepci(Dienorette) a dostala jsem prasky...

Topické kortikosteroidy do nosu i na kůži zároveň?

Dobrý den, užívám dlouhodobě topické kortikosteroidy (nosní sprej Nasofan, Fluticasoni...

Topimark

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda užíváním léku Topimark nehrozí riziko vzniku...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tlak v tříslech


Bulka na penisu

Dobrý den na penisu se mi objevila tato bulka a nevím přesně co to je bolí jen...

Odstranění dělohy a vaječníků

Dobrý den. Manželka absolvovala operaci, při které jí byla odstraněna děloha...

Otok na prsteníčku k nártu a zarudnutí

Nemám žádnou zlomeninu ani naražení ani nějaké přemožení chodidla a vznikl mi...

Bolest penisu při orálním sexu

Dobrý den, je mi 15 let a chtěl bych si užívat orálního sexu od své holky....

Brnění končetin po alkoholu

Dobrý den, poslední dobou se mi stává že po vypití i malého množství alkoholu...

Obrna nervus peroneus

Dobrý den.Dělala jsem jsi pedikuru a měla jsem nohu přes nohu a když jsem ji...

Bolavá boule na patře

Dobrý den chtěla jsem se zeptat tet to bude pátý den,co se mi udělala na horním...

Horkost hlavy, tlaky ve spáncích

Dobrý den, začalo se mi stávat, že se mi najednou nahrne horkost do hlavy....

Zvýšený urobilinogen a bilirubn v moči

Dobrý Den, Naměřil jsem si pomocí testovacích proužků zvýšenou hladinu urobilinogenu...

Bolest palce

Mám pichlavou bolest na pravém palci ze spoda u nohy,jako by na bříšku.Chodim...

Bolest žaludku a pocit hladu

Dobrý den, již 8. den trpím bolestmi v oblasti žaludku. Také pořád cítím pocit...

Změna vzhledu stolice

Dobrý den, asi před třemi týdny, jsem zde pokládala dotaz ohledně dlouhodobé...

Vyndání stehů po extrakci zubů


Špunt v uchu a tříprocentní peroxid vodíku


Nález na MRI

Dobrý den, asi měsíc cítím brnění v levé noze a ruce, občas se mi zatočí hlava....

Náhlá ztráta erekce

Dobrý den,před šesti dny jsem se rozešel s přitelkyní hodně mě to vzalo jsu...

Svědění pochvy

Dobry den, uz delsi dobu me trapi svedeni v pochve. Mohlo by to byt tim ze muj...

Červené fleky při sprchování

Dobrý den, mám problém: když se myju ve sprše tak se mi najednou dělají červené...

Nafouknuté břicho a tvrdé

Dobrý den je mi 21 let s přítelem jsem už přes pul roku od ledna my nějak roste...