Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Trávicí potíže, pálení žáhy

Marek 2.1.2018 redakce uLékaře

Dobrý den,

chtěl bych se poradit ohledně léků ze skupiny blokátorů protonové pumpy.Měsíc před vánoci mě často pálila žáha, čím dál častěji.14 dní zpět mě na Interně na zkoušku napsali Helicid,ale po něm jsem měl průjem(léčím se s dr.tračníkem, beru duspatalin).Místo Helicidu mě změnili indikaci na Nolpaza (pantoprazol), po něm trávící potíže tolik nemám,akorát občas plynatost. Budu ho 14 dní(20 mg ráno) a potíže s pálením žáhy se o 80% zlepšily,občas se vrací už jen po probuzení, pak vymizí.Mám dlouhodobě nižší imunitu, hlavně v zimě bývám víc nemocný.Chci se zeptat, můžu ještě Nolpaza nějakou chvílí brát a nebo ho vysadit, mám strach abych se tím nějak nesnížila moje obranyschopnost.Děkuji Marek (27)

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, i když je vhodnější podávat lék ráno, určitě chybu neuděláte když si 20 mg. přidáte ještě večer, určitě to pár dní zkuste a uvidíte, možná by pak stačilo tuto dávku ponechat jen večer, je samozřejmě nutné se řídit tím tak, aby vás žáha pokud možno vůbec nepálila a podle toho ponechat dávku 2x 20 mg., nebo jen jednou 20 mg., dávka na večer je samozřejmě vhodná tehdy když se vleže v noci více vrací kyselina do jícnu a žáha pak tím pádem pálí během noci a po ránu, jinak pantoprazol by vám neměl nijak ublížit, snad jen při delším podávání léku může dojít k přílišnému útlumu tvorby žaludeční kyseliny, což způsopbuje samozřejmě také trávicí těžkosti, takže je potřeba se radit s lékařem na pokračování v léčbě a dávce a občas provést gastroskopii, kde je pak dobře vidět jak je léčba dostatečná či nedostatečná, případně i přehnaná... ještě můžete vyzkoušet lék Ranisan, ten je právě vhodné podávat na noc, na dráždivý tračník bych určitě vyzkoušel Prosulpin pokud jste ho dosud neměl, na plynatost pak Espumisan, resp. Sab simplex což je totéž v kapkách, díky za dotaz napište co vám pomohlo :-)

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Marku, pokud se Vám po nasazení nového léku ulevilo a ani se významně nezhoršily příznaky způsobované dráždivým tračníkem, rozhodně doporučuji užívat jej nadále, protože Vaše obtíže zcela nevymizely. Pokud Vás žáha pálívá ráno, tak lék užívejte zatím dvakrát denně v dávce 20 mg, 20-30 minut před jídlem. Na noc si hodně podkládejte záda a nejezte nejméně hodinu a půl až dvě před ulehnutím. Zatím bych doporučila pokračovat ve zvýšené dávce dukud se Vám neuleví, jednou denně pak můžete zkusit lék užívat až po vymizení Vašich obtíží, dávku léku si vezměte večer. Před vysazením léčby se domluvte s gastroenterologem, zda by předtím neměla být provedena kontrolní gastroskopie (například po 3 měsících od zahájení léčby). Dlouhodobé užívání blokátorů protonové pumpy může mít své nežádoucí účinky, ale ve Vašem případě se ještě o dlouhodobé užívání nejedná. Pokud máte horší imunitu (na což je možné se i nechat vyšetřit), můžete zkusit některé z volně prodejných prostředků na její podporu, například homeopatickou Echinaceu, Engystol apod., které by nevadily Vašemu tračníku. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Pálení žáhy
V roce 2006 mi byl diagnostikovan g.reflux. Nasazena...
Pálení žáhy a pocit na zvracení
Dobry den chci se zeptat kdyz se najim tak mi je na...
Pálení žáhy a kašel
Dobry den.Měla by sem na vas dotaz ohledně moji zdrav...
Pálení žáhy a říhání
Dost často mám potíže se žaludkem,pálení plný žaludek...
Pálení žáhy
Dobry den, trapi me paleni zahy, a to bez ohledu...
Pálení žáhy
Dobrý den, už poměrně delší dobu ( aspon 3 mesice )...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Trávicí potíže

Dobrý den, už po dobu 2 let mívám silné potíže se žaludkem. Objeví se mi to...

Trávící potíže a bolesti břicha

Dobrý den,mám potíže se zácpou a už to trvá skoro rok. Asi 5 měsíců užívám vlákninu...

Trávicí potíže a nízký tlak

Dobrý den, mám již delší dobu problém s trávením. Často ihned po jídle, ale...

Trávicí potíže a výtok v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 24.tydnu tehotenstvi po IUI, věk 38 let, trápí mě trávicí...

Trávicí potíže po chemoterapii

Vážený pane doktore,moje 78 letá sestra má 20 let po operaci karcinomu ovaria...

Trávicí potíže po mléku

Dobrý den , je možné ,že mám alergií nebo intoleranci na mléko a mléčné výrobky.?...

Trávicí potíže po operaci slepého střeva

Dobrý den, v prosinci jsem byla na operaci chronického slepého střeva. Operace...

Trávící potíže po operaci žlučníku

Dobrý den, 6.2.2015 mi byl laparoskopicky vyjmut žlučník. Bohužel tím se moje...

Trávící potíže po ozařování sondou

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné mít trávící potíže, resp. průjem...

Trávicí potíže po požití sýru

Dobrý den, v pátek jsme snědla sýr camembert, po kterém mi bylo chvíli trošku...

Trávicí potíže, pozitivní test na okultní krvácení

Dobrý den, na konci léta 2016 jsem začala držet dietu podle Petra Fořta (ve...

Trávicí potíže, slinivka

Dobrý den, dnes jsem byla na kontrole na gastroenterologii (už několik let...

Trávicí potíže,poruchy vidění,panické ataky,dušnost

Dobrý den,je mi 26let, Vše začalo již před 5ti lety. Začalo se mi dělat hodně...

Trávicí problémy

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Jsem a půl po operaci žlučníku,...

Trávící problémy

Dobrý den. Mám problémy s žaludkem a střevy,zdá se mi jakoby mi žaludek moc...

Trávící problémy

Dobrý den, už od malička trpím na žaludeční problémy. Nyní po druhém dítěti...

Trávicí problémy

Dobrý den, již delší dobu, cca půl roku až rok, trpím nafukováním břicha, plynatostí,...

Trávící problémy

Dobrý den. Již několik let, od střední školy, mě trápí především problémy s...

Trávící problémy

Dobrý den, mám následující problémy a potřebuju poradit. Je mi 21 let, mám Křeče...

Trávicí problémy

Dobrý den, již půl roku mám problémy s každodenní žlutnou mastnou stolicí s...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlomenina obratle- léčba

Dobrý den chtěla bych se zeptat proč chirurg starším osobám přibližně po 90...

Smíšená úzkostně depresivní porucha

Dobrý den , prosím o Váš o názor na můj stav . Předem se omlouvám za delší vzkaz....

Neustálý pocit žízně, velmi časté močení


Těhotenské testy a jejich spolehlivost

Dobrý den ráda bych se zeptala jaká je spolehlivost těhotenských testů, dělala...

Odlišné zbarvení kůže dolních končetin

Dobrý den, chci se prosím zeptat na dolní končetiny. Asi tak před 4 měsíci...

Bolest ramene


Občasná dušnost

Dobry den pane doktore, Predem Vam dekuji za Vas cas a odpoved. Muj problem...

Bolest pod žebry v boku

Zdravím od středy mám takovou tupou bolest v oblasti pod žebry v levém boku...

Cysty ledvin

Dobry den během jednoho mesice jsem prodělala 2 zanety močového mechyre a vždy...

Bolesti ramene

Dobrý den mám problém s pravým ramenem při zvednutí ruky ,bolest při hodu třeba...

Vynechání menstruace při užívání antikoncepce

Nekrvacim Dobrý den, jsem na dlouhodobé cestě po Americe na motorce a mám problém...

Zarudlá předkožka


Bolest v podbrisku pri curani v těhotenství

Dobrý den, Jsem 18+2tt a už pár dní mě tlačí v podbřišku při curani. Není...

Střevní infekce

Dobrý den, před týdny jsem měla týden střevní potíže (nebyl to klasický průjem,...

Pachuť v ústech

Dobrý den. Chtěl bych se Vas zeptat, jestli je nějaký příznak něčeho, když cítím...

Pálení, štípání v obličeji

Dobrý den, v posledních dnech pozoruji takové častější štípání a škubání ve...

Borelioza


Obava z rakoviny


Možná borelióza

Dobrý den, od srpna mě trápí bolest břicha u pupku vlevo. Současně mě bolí i...

Neurol × Lexaurin


Inzerce
×