Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Ucpávání žil

Hematologie Jiří 9.9.2019

Dobrý den. Na úvod - obecně mám zřejmě zdravotní problém s kardio vaskulárním systémem, konkrétně se zatím projevil v PDK, kde kvalita žil není v dobrém stavu a již několikrát jsem musel vyhledat zdravotní pomoc. Protože vedu aktivní život, sportuji, snažím se o zdravý životní styl a prevenci vzniku zdravotních problémů, chtěl bych konzultovat přístup a další postup ohledně výše uvedeného. Pokud je to nějak možné nechtěl bych jen pasivně čekat na případnou další trombu, která třeba může být fatální ale i ideálním případě mít svůj stav lépe zjištěn a zmapován tak, abych při nějakém např. sportovním zatížení organismu příliš neriskoval. Dále je důležité na úvod zmínit, že mě již dlouhou dobu baví silové cvičeni v posilovně jako kompenzace mého spíše sedavého zaměstnání. Ikdyž v posledních letech se jedná spíše o kruhové posilovací a protahovací cviky, protože mám obavy abych si nepřivodil zdravotní problémy, podobně jako před několika měsíci, kdy po intenzivním cvičeni - dělal jsem dřepy s činkou - mě začala bolet noha ve stehně a byla z toho další trombóza viz. přiložená lékařská zpráva.
Okruhy či otázky ke konzultaci:
* za par týdnů přejít na Eliquis 2,5 mg 1-0-1 jako samoplátce ? případně znovu Varfarin ..
* nebo vysadit a nahradit např. Godasal-em
* lze projit nějakým vyšetřením preventivním např. CT kde se zjisti stav a průchodnost žil (nebo i cév) a limity organismu na odezvu po zatížení sportovní nebo životní ..
* lze nějak alternativně napravit, vyčistit či vyléčit žíly, které mají tendenci se 'ucpávat' ..
* uvítal bych případně návštěvu a vyšetření u specialisty, který je otevřený i prevenci a případně eliminaci či omezení problému než pouze jeho 'nekonečné' léčení a je mu třeba sympatický sport kulturistika a fyzická zdatnost :) ..
Dále je přiloženo aktuální foto PDK.

Doplňující dotaz: Doplnil bych jeste upresneni mého vyjadreni v dotazu - zjednodusim v kratkosti : mam spatnou krev a tak lekem zlepsuji jeji vlastnosti aby se nesrazela a netvořila tromby, když jsem zvazoval znovu navštívit trombocentrum, tak by slo jen o to, jak dany lek zlepsi vlastnosti me krve. Me primarne ale zajima pricina, proc moje telo tvori spatnou krev a co delat abych pricinu odstranit a nemusel uz jen lecit důsledek ! Je to v zivotnim stylu, spatne strave, nebo zivotnim podminkam, stresu, slaby vykon vnitřních organu . jatra, ledviny .. pokud 1. lze definovat pricinu a pripadne 2. jak ji eliminovat .. a az 3 je lecit dusledky .. dekuji za pripadne upresneni ci doplneni.

Doplňující dotaz: tedy zda-li se lze pokusit definovat PŘÍČINU(Y) proč mé tělo 'vyrábí' špatnou krev .. a tu 'napravit' ..

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Jiří.
Dle přiložené zprávy vidím, že jste byl sledován v trombofilním centreu pro jistou patologii krve. Prodělal jste hlubokou žilní trombozu, kdy se žíla nezprůchodnila přes užívání antikoagulační terapie, ale vytvořil se náhradní oběh. Je velice důležité, že při svém sedavém zaměstnání hledáte pohybovou kompenzaci. Nemyslím si ovšem, že silový trénink je to pravé. Důležité je všestranné procvičení těla, ale to v posledních letech děláte jak jste napsal. Ovšem velký význam pro Vás má i chůze a jízda na kole stran prevence kardiovaskulárních chorob. Stejně tak při zaměstnání, když sedíte je velmi důležité protáhnout se, nesedět se skrčenými koleny celý den, cvičit si nohami a hlavně dostatečně také pít. Problémy můžete mít i v teplém počasí, kdy dehydratace může vést u vás k trombóze. Godasal není vhodný lék pro Vás, má pouze antitrombotické účinky a vy potřebujete antikoagulační efekt. Průchodnost žil Vám byla zjistěna na ultrazvuku, nemyslím si, že by bylo třeba nebo dokonce lepší vyšetření např. CT, ba naopak. Ultrazvuk posuzeje proudění krve v realném čase. Ucpané a poškozené žíly vyléčit nelze. Máte hematologické onemocnění, které vede k zvýšené srážlivosti krve, která se projeví při působení dalších nevhodných faktorů. Jako je dehydratace, imobilizace nebo nízká fyzická aktivita, infekce. Pokud máte na mysli chirurgicky řešení problému, tak operace hlubokých žil se provádí velmi vzácně a jejich efekt je dost sporný. Problém s žílami je až druhotný, primární problém je krev, která se nadměrně sráží a vede k poškození žil, které je v různé míře reverzibilní či nikoliv. V současné době jste léčen dle platných doporučení lékem Eliquis, kdy se dávka v preventivním režimu snižuje na 2,5mg 1-0-1. Nevím proč jako samoplátce? Možný přechod na warfarin je, ale myslím si že užívání současného léku je komfortnější. Váš dotaz předám ještě specialistovi k dalšímu vyjádření. Prosím o strpení s odpovědí. Doufám, že jsem Vám odpověděla na všechny otázky srozumitelnou formou. Přeji hodně štěstí.

MUDr. Branislav Holman
Odpovídá lékař:

MUDr. Branislav Holman

Specializace: Angiologie, Cévní chirurgie, Dětská kardiologie, Dětská nefrologie, Hepatologie‎, Kardiochirurgie, Kardiologie, Nefrologie, Vnitřní lékařství

Dobrý den
Vzledem k opakovaným trombózám bude nejvhodnější pokračovat delší dobu v terapii Eliquis 2.5mg 1-0-1(po roce jistě jako samoplátce...víc než rok to pojišťovna nehradí) nebo jako alternativa Warfarin. Godasal nebude mít stejný efekt. Dostačným a plně vhodným je opakované ultrazvukové vyšetření cév , které Vám dělají v angio poradně. "Vyčistit žíly" stručně řečeno nejde...primárně se nejedná o problém žil ale srážlivosti krve. Sportování ano, třeba i kulturistika. V oblasti dolních končetin(tam je již žilní řečiště modifikováno opakovanou trombózou) bych byl to ale nědělal...žíly již nejsou a nebudou nikdy zcela v pořádku...jinak řečeno třeba benchpress ano, dřepy s činkou né...
s pozdravem

MUDr. Zbyněk Cejnar
Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar


Dobrý den, myslím si, že všechny otázky byli zodpovězené. Co se týká úhrady Eliquis od pojišťovny pouze na rok. Užívání Godasalu nemá smysl.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Jiří, domnívám se, že lepší odpověď již neodstanete, ani při doplnění dotazu. Jak dále s Eliquisem víte, Godasal užívat nestačí, pokud chcete, můžete přejit na Warfarin, režim a rizika znáte, protože jste oba léky již užíval. Je třeba sledování na cévním a v trombo poradně, kamžto choďte pravidleně a dle doporučení. Nevím, jakou poruchou trpíte, to se v přílohách nepíše, nejspíše půjde o genetický problém, ale ani vrozenou zátěž a ani ucpané žily řešit nelze, jen následky. Je třeba přecházet problémům pravidelnými kontrolami, nošením punčoch, dostatečným pitím, cvičením, podle mého lépe aerobním, při silovém tréningu dejte přednost více kolečkům s malou zátěží, aby se Vám takříkajíc někde něco neutrhlo. Jistě považuji za potřebné sestavit individuální cvičební plán s trenérem, který má patřičné vzdělání se zdravotnickým základem. Pokud chcete konzultaci s jiným lékařem hematologem či cévním specialistou než s tím, ke kterému již chodíte, pak Vás jistě můžeme objednat, prosím, obra´tte se na naše setřičky, nicméně postup bude pravděpodobně všude stejný, na léčbu jsou dané postupy. Pokud půjdete k jinému lékaři, vezměte s sebou dosavadní zprávy. Zda bude nový lékař mít rád silový tréning a kulturistiku či nikoliv na postupech nic nemění, a nejsme Vám bohužel schopni hledat lékaře podle jeho sportovních preferencí. Jako doplněk jistě můžete zkusit nějakou z alternativních metod celostní medicíny jako EAV, akupunkturu či konstituční homeopatii, kontaktů najdete spoustu na internetu, nicméně ani zde Vás nevyléčí z již ucpaných cév, vrozených poruch a ani nezaručí, že se potíže nebudou opakovat. U hematologa či na cévním se poraďte, zda by při Vašem typu poruchy a při opakových trombózách nestálo za zvážení zavedení síťky, která by mohla zabránit komplikacím typu plicní embolie, nicméně základem léčby zůstává protisrážlivá léčba a režimová opatření. Doufám, že se Vám bude nadále dařit dobře. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Bolest žil
Dobrý den, 14 dní mám citlivé žíly na nohou a rukou....
Bolest po operaci křečových žil
Bolest po operaci křečových žil Dobrý den před 14...
Solárium po operaci křečových žil
Dobrý den, prosím mám 2 otázky : 1. můžu po operaci...
Zánět žil
Dobrý den, měsíc jsem mela tlak v lýtku na jedné končetině....
Operace křečových žil
Dobrý den jakou mám naději na úspěch operace křečových...
Operace křečových žil
Dobrý den, jmenuji se Libuše mám 54 let. Chtěla bych...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Ucpávání cév a žádanka na vyšetření

Dobrý den, prosím o radu. Dlouhodobě trpím ucpávámím cév. Levou nohu mám víc...

Ucpávání cévky

Dobrý den, mám přítele, který leží po pádu z výšky v nemocnici. Od června má...

Ucpávání krkavice

Dobrý den, prosím o radu, ucpává se mi krkavice, pravá strana 40% a levá strana...

Ucpávání mazových žláz v okolí pohlavního orgánu

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak se zbavit ucpávání mazových žláz v okolí...

Ucpávání močové trubice

Dobrý den. Již nějakou dobu se mi při močení zdálo, jakoby průtoku moči něco...

Ucpávání nosní dírky

Dobrý den v lednu jsem byl na vyšetřeni nosu s tím že se mi ucpává pravá nosní...

Ucpávání nosní dírky

Dobrý den, chtěl bych poradit s ucpavaním levé nosní dírky při spaní, ráno mám...

Ucpávání nosu po Olynthu

Dobrý den pane doktore, již jsme spolu hovořili o léčbě ucpávání nosu po...

Ucpávání potních žláz

Dobrý den, je mi 47 a od vojny sem měl občas nějakého nežida,asi před rokem...

Ucpávání tepen

prosim o radu.Manzel ma ucpavani dolnich koncetin,byl jiz loni operovan a delali...

Ucpávky do uší

Kvůli klidnému spánku používám ucpávky do uší, ale nyní mě - pokud si je dám...

Ucpnání nosních dutin

Dobrý den, už před nějakou dobou se mi začaly zahleňovat dutiny. Z těchto dutin...

Ucuravani po vymoceni u 4.leté dcerky

Dobry den,už tyden mou dceku (4roky) trapi tento problem. Temer po kazdem vycurani...

Účenek antikoncepce

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli Norethisteron ovlivní antikoncepci nebo...

Učení na nočník

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda exisuje nějaký "návod" na učení na...

Učení na nočník

Dobrý den, dcera( za 2 měsíce 3 roky) si nevola když chce čůrat, když ji řeknu,...

Učení ve škole

Dobrý den, je možné už mít alzheimerovu chorobu v 15 letech? Je to teoreticky...

Účinek alkoholu

Dobrý den. Nemám žádný problém, ale dotaz. Jsem, dá se říci, abstinent - alkohol...

Účinek antibiotik

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat za jak dlouho vyprchaji antibiotika Cifloxinal...

Účinek antibiotik při respiračním infektu

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat za jak dlouho zaberou antibiotika (Klacid 250mg)Beru...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Uzlina v třísle

Dobrý den, Už rok a půl mám v levém třísle útvar podobný nepravidelného...

Krvácení před termínem menstruace při snaze o otěhotnění

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jsem nervozní a nevím co mám dělat. Menstruaci...

Entizol a pití alkoholu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám s přítelem předepsaný Entizol 500 mg,...

Volna tekutina

Dobry den v pondeli jsem byla na gynekologii a mam pry zanet dělohy doktorka...

Bolesť temena hlavy na dotyk

Dobrý den.   už necelé dva dny mě trápí bolest hlavy v oblasti temene. Ale...

Ganglion v oblasti nártu

Dobrý den, Asi je to tyden,co jsem našla bulku na nartu. V místě, kdy by mě...

Přeskakování v kyčli

Dobrý den, pane doktore. Po úraze kolene, následném znehybnění a operaci, která...

Lze zjistit streptokok v moči?

Dobrý den, lze zjistit streptokok z moči? Prodělala jsem angínu, ale bolesti...

Hnědý výtok


Návrat ze zahraničí a karanténa

Dobrý den, po sobotním návratu ze zahraničí (nikoliv "rizikové" země - Panama,...

Krvácení z pochvy při stolici a pohlavním styku


Pití železité vody

Dobrý den paní doktorko, před 9 lety jsem pracoval na pracovišti, kde jsme...

Bolest v uších, motání hlavy, závratě - trvající téměř 3 měsíce

Dobrý den, před Vánocemi mě občas začalo bolet v levém uchu. Byla to krátká...

Bolest a bulky na zadečku po aplikaci Dolmina a Muscoril

Dobrý den, před 3mi měsíci jsem měla zablokovanou krční páteř. Neurolog mi píchnul...

Chvění obrazu oka

V březnu tohoto roku jsem si všiml, že při mrknutí se mi začala chvět část obrazu...

Vysvětlení popisu nálezu z CT vyšetření

Vážený pane doktore, chtěl bych vás požádat o vysvětlení popisu nálezu z CT:...

Atarax


Vykašlávání krve

Po prodělaném opakovanem Covidu 19, před cca půl rokem,( již podruhé ). mám...

Krev na toaletním papíře

Dobrý den, dneska při vyprazdňování jsem si všimla na toaletním papíře větší...

Pocit nateklého jazyka

Dobrý večer. Chtěla bych požádat o radu. Druhý den mám pocit, něčeho na jazyku,...

Reklama