Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Ultrazvukové vyšetření krku

Uši, nos, krk Monika 3.9.2021

Dobrý den, byla jsem na sono vyšetření krku, nález v pořádku ,ale bohužel mé obavy přetrvávají dál. P. Doktorka měla dost zastaralý stroj (alespoň mi to tak připadalo )a nepřejela mě ten krk přístrojem pořádně,řekla mě že to má "nafoceno" ať si počkám na výsledek ..Přeci při běžném sono vyšetření se nic nefotí,nebo je to jinak ? Mám strach že mě nevyšetřila pořádně.Mam obavy s nádoru,jelikož si tam hmatám spoustu různých tvarů...většinu jsou pohyblivé uzliny ale například za krkem mám žílu s které vychází uzlík,ve předu (vis foto) si hmatám taky uzlinku (nebo něco)je nepohyblivá a nechci s ním nějak násilím mávat abych si ještě neublížila! Pouhým okem nejde vidět musím krk napnout a pak ji dobře nahmatám.Moje otázka zní : Prosím vás o co by mohlo jít ,když je ten útvar nepohyblivý ? Myslíte si, že je možné že by p.doktorka mohla přehlédnout na sono vyšetření nějaký malý nádor na krku?? Nebo je to zcela vyloučeno ???Projela mě přístrojem obě strany ale nevím co si mám o tom myslet,jestli to nafotila vše a důkladně místo vedle místa ....připadalo mi že to odflakla .Je mě hloupé se objednávat jinde a platit další peníze ,však za ten klid v duši by to i stálo. Popřípadě když půjdu na další sono vyšetření jako samoplátce dozví se to můj praktický lékař? Poprosím vás o podrobnou odpověď na všechny mé otázky a předem vám moc děkuji .Přikládám foto lékařské zprávy a další kde ukazuji prstem na drobný nepohyblivý útvar který mi dělá starost ...Ještě doplnim že jsem na sono vyšetření byla 1.9. 2021

1. doplňující dotaz ze den 3.9.:
Dekuji za odpověď.
Poprosím ještě o doplnění, zda i zdravá uzlinka může být nepohyblivá????
Předem moc děkuji!

Odpovídá lékař:

MUDr. Martin Rehn

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MUDr.Vanda Řezníčková, všeobecné praktické lékařství

Dobrý den.
Při ultrazvukovém vyšetření se často pořizují dílčí snímky, které například pomáhají při měření nalezených útvarů.
Ultrazvukové vyšetření je metoda subjektivní, protože je závislá na provedení a hodnocení člověkem. Jako diagnostická metoda je velice cenná a přínosná a není invazivní, ale určitě jsou její výsledky ovlivněny zkušeností a "zručností" provádějícího. Dle závěrů paní doktorky máte na krku drobné zvětšené lymfatické žlázky reaktivního původu, což většinou je důsledek nějakého místního bakteriálního nebo virového infektu.
Uzlinky mohou pohyblivé i nepohyblivé vůči spodině, další důležitou informací je, zda pohmatově bolí a jestli jsou tuhé.
Jako samoplátce můžete jít na další ultrazvukové vyšetření. Jelikož si vyšetření budete hradit sama a nebude přes žádanku na pojišťovnu od praktického lékaře, tak pokud mu zprávu sama nepřineste, tak o dalším vyšetření vědět nebude. Ale myslím si, že byste měla své případné další kroky konzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem.
Pokud Vás nebolí v krku a nemáte jiné obtíže, tak bych navrhoval zkontrolovat krevní obraz s diferenciálním rozpočtem a provést preventivní kontrolu u zubního lékaře. Pokud budou vyšetření negativní a uzliny budou na krku přetrvávat, tak lze zvážit ORL vyšetření.
Snad jsem Vám dostatečně odpověděl na všechny otázky.
S pozdravem,

Odpovídá lékař:

MUDr. Karla Wiesnerová

Specializace: ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: Klinika otorinolaryngologie a maxilofaciální chirurgie 3. LF UK a ÚVN

Dobrý den, Momiko, očividně máte strach z rakoviny a něco jste si o tom přečetla na internetu a teď se bojíte, je mi to jasný... odpovědi jestli Váš PL pozná nebo nepozná, nechám na panu doktoru Rehnovi, ale očividně o tom s praktikem již mluvit nechcete, protože se bojíte, že Vás bude mít za blázna..znám to od pacientů dobře. Z odbornéh orl hlediska- vůbec nezáleží na tom, jak daný přístroj vypadá, důležitý je "softweare" a kvalitní sonda (to, čím po Vás paní doktorka jezdila). To, že fotil, je jedině ku prospěch, člověk si danou oblast vyfotí, pak se na ní podívá podrobněji, více v klidu a třeba i něco poměří atd...takže to bych paní doktorce úplně nevyčítala. Navíc píše, že nález je stacionární, to znamená měsíc beze změny, což znamená, že se v krku nic neděje. V celém těle máme něco přes 600 uzlin a na krku je jich kolem 300. Hmatat uzliny na krku je úplně normální, nic to neznamená, navíc vy jste hubená jak lunt, na vás zkušené ruce vyhmatají skoro všechny fyziologické struktury a vy si taky spoustu věsí nahmatáte, to je jasné a přirozené. NA noze taky cítíte kotník a divné Vám to nepřijde. Stejné je to na krku, vyhmatáte spodní čelist, velké slinné žlázy, některé uzliny, hrtan, štítnou žlázu, jazylku....jak píšete o žíle, velké žíly maji chlopně, aby zajišťovaly správný a jednosměrný tok krve, velmi pravděpodobně utvar, který popisujete u žíly je tato chlopeň. Navíc podél velkých cév je také přirozené a správně spousta uzlin. Uzlina může být pohyblivá třeba jen ze tří stran, ale na spodině pevne lne k útvaru pod ní, to je zcela normální, musí být takto zafixována, aby byla tam, kde má a plnila svůj účel. Paní doktorka píše, že máte reaktivní uzliny do 0,5cm...tak za prvé v téhle oblasti jsou úplně normální uzliny do 2 cm, reaktivní znamená, že reagují na nějakou infekci, ale uzliny tam jsou aby dělali tělu filtr a když se v ústech nebo na krku děje, aby infekci zastavily a neposlaly dál do těla... a v ústech, jak jistě víte máme normální bakteriální zoologickou, takže se tam děje něco neustále, takže já bych uzliny v této oblasti 0,5cm velké vůbec ani nezmiňovala, ale to záleži na každém lékaři... a to, co hmatáte je pravděpodobně okraj jazylky (kost na krku, na které visí hrtan) a ten nepohyblivá je, možná o něj tlačíte nějakou uzlinku a tak se Vám zdá nepohyblivá...Ještě jednou říkám, jste štíhlá, vyhmatáte na sobě prakticky všechny struktury na krku a dle fotky Váš krk je zdravý, žádná abnormalita (orl onkologii dělám již 8 let), tak samozřejmě léčit z fotek nemůžu, na druhou stranu už jsem něco viděla. Stran přehlédnutí nádoru, v medicíně nikdy neříkej nikdy, ale i sonografista s minimální zkušeností pozná nádorovou uzlinu.
A pokud si na ono místo často saháte, samozřejmě, pokud tam nějaká uzlinka je tak se reaktivně může drobně zětšovat na ten popud, že ji neustále dráždíte pohmatem.
S pozdravem, KW,

Související dotazy

Ultrazvukové vyšetření krku
Dobrý den, pane doktore, mohla bych Vás poprosit o...
Ultrazvukové vyšetření panny
Ahoj jak prosím probíhá ultrazvukové vyšetření panny....
Ultrazvukové vyšetření krku
Dobrý den, paní doktorko, mohla bych Vás poprosit...
Gynekologické ultrazvukové vyšetření u panny
Zajímalo by mně, jestli lékař pozná při prohlídce na...
Vyšetření krku
Dobrý den, omlouvám se, že Vás obtěžuji, ale potřebuji...
Ultrazvukové vyšetření krku
Dobrý den, paní doktorko, mohla bych Vás poprosit...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Ultrazvuková rehabilitace v těhotenství

Dobrý den, jsem v 25+3tt, byla jsem u lékařky na RHB protože mám silné bolesti...

Ultrazvukové čištění pleti v těhotenství

Dobrý den pane doktore, Chtěla bych se Vás zeptat zda se v těhotenství může...

Ultrazvukové vyšetření

Dobry den, rada bych znala Vas nazor na vysledek meho ultrazvukoveho vysetreni...

Ultrazvukové vyšetření

Dobry den, chcela by som sa spytat na jednotlive skratky pri ultrazvuku a ci...

Ultrazvukové vyšetření

Dobrý den, jsem ve 30.tt. Včera jsem byla na UZ a doktorka mi řekla, že je...

Ultrazvukové vyšetření

dobrý den, ještě bych chtěla vědět, zda UZ vaječníku dokáže odhalit, zda jde...

Ultrazvukové vyšetření

Dobrý den,dnes jsem byla na své první prohlídce u gynekologa.Čekám miminko moje...

Ultrazvukové vyšetření krku

Dobrý den, pane doktore, mohla bych Vás poprosit o vysvětlení ultrazvukového...

Ultrazvukové vyšetření krku

Dobrý den, paní doktorko, mohla bych Vás poprosit o vysvětlení ultrazvukového...

Ultrazvukové vyšetření krku

Dobrý den, paní doktorko, mohla bych Vás poprosit o vysvětlení ultrazvukového...

Ultrazvukové vyšetření kyčlí kojenců

Dobrý den.Prosím malému zjistili v porodnici vlevo nestybilní >> kyčel.abdukce...

Ultrazvukové vyšetření panny

Ahoj jak prosím probíhá ultrazvukové vyšetření panny. Bolí to???

Ultrazvukové vyšetření SONO ve 2.trimestru

Dobrý den pane doktore, vysvětlíte mi prosím co to znamená? jestli je vše v...

Ultrazvukové vyšetření štítné žlázy

Dobrý den, prosím o vysvětlení UZ GT Laloky GT norm. tvaru,asymetrické,vpravo...

Ultrazvukové vyšetření tříselné kýly

Dobrý den. Rád bych se zeptal, jestli se při "běžném" ultrazvuku břicha (kontrola...

Ultrazvukové vyšetření v těhotenství

Dobrý den. Mohla bych poprosit o bližší vysvětlení z genetického ultrazvuku?...

Ultrazvukovém vyšetření

Dobrý den, při ultrazvukovém vyšetření byl zjištěn izoechogenní útvar velikosti...

Ultrazvukový nález

Mám takový dotaz, zdali je to v pořádku.Slinné žlázy bez odchylek.Ojedinělé...

Ultrogestan

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat do kterého měsíce se musí užívat při umělém...

Ultrogestan

Dobrý den! chtěla jsem se zeptat měla jsem nepravidelnou menstruaci paní doktorka...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest kolene po přeléčené borelioze

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat ohledně přeléčené boreliózy. V mém případě...

Zvětšené postranní mozkové komory

Dobrý den pane doktore, ve 20+2 tt jsem byla na velkém UZV, kde byly miminku...

Urifos v těhotenství

Dobrý den, jsem v 10. týdnu těhotenství. Léčím se na urologii se zánětem močového...

Otřes mozku

Dobrý den, před týdnem jsem se stal účastníkem autonehody, při které jsem...

Zlomenina kotníku - otok, rehabilitace

Dobrý den. Mám 6 týdnů po komplik. zlomenině hlezna. Celkem 6 šroubů a drát...

Alkohol při léčbě Tamoxifenem

Dobry den, beru Tamoxifen Ebewe 20 mg, rada bych se zeptala, zda si mohu dat...

Namožená ruka

Dobrý den. Před šesti dny jsem si v práci při opakující se činnosti namohl ruku....

Zmnozena plicni kresba parakardialne

Dobry den muzete mi objasnit vyraz vyse napsany?Jsem po operaci (vyvod) a toto...

Cinarizin

Dobrý den, od konce měsíce února užívám lék cinarizin, byla jsem upozorněna...

Eliquis

Dobrý den. Užívám Eliquis 5 již 5tý měsíc. Rozbolely mě klouby a kolenní kloub...

Ureaplasma parvum

Dobrý den, byla jsem na kontrolním venerologickém vyšetření. Vyšel mi pozitivní...

Modroocí rodiče - hnědooké dítě

Hezký den. Chtěla bych se zeptat na problém z genetiky. Můj dobrý kamarád, který...

Papily na jazyku

Dobrý den, před zhruba 10 dny jsem si všimla v ústech na jazyku podivných výrustků...

Operace plotýnky?

Dobrý den, prosím o radu. Začátkem prosinci jsem začala mít bolesti v levé noze...

Bolest poloviny hlavy a ucha

Dobrý den pane doktore, dost často mám bolesti v pravé části hlavy a taky ucha....

Červené svědivé fleky na rukou

Dobrý den, už dlouho se nemůžu zbavit škaredých fleků na rukou. Fleky strašně...

Mám dotaz ohledně zvýšených jaterních testů.


Rakovina prostaty - zvýšené PSA po odstranění prostaty

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Můj taťka, 59 let, 80 kg, byl v...

Pyogenní streptokok v krku bez příznaků

Dobrý den, dcera měla opakovaně ve výtěru z krku masivní výskyt pyogenního...

Píchání koleni při vstávání po sportu

Dobrý den, je mi 20 let a mám delší dobu problémy s levým kolenem. Když mám...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.