Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Únava a citlivá špička jazyka

Vnitřní lékařství Marcela 23.8.2018

Dobrý den, je mi 56 let, poslední dobou se cítím dost unavená a asi týden mám citlivou špičku jazyka. Proto jsem si nechala preventivně udělat laboratorní vyšetření krve a moči (viz.příloha). Podle výsledků mám vysoký cholesterol a zvýšené hodnoty GGT, AMS. Neutrofily a lymfocyty také nejsou v normě. Pravidelně beru léky na vysoký tlak. Můžete mi, prosím, vysvětlit co to pro mě znamená a jestli, a jak se dají tyto hodnoty upravit? Děkuji!

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Marcelo, neutrofily a lymfocyty v krevním obraze vypovídají o nějakém nedávno proběhlém onemocnění, nejedná se o žádné závratné hodnoty, rozdíly jsou prakticky v setinách, takže je to spíše zanedbatelné a s největší pravděpodobností se jejich poměr upraví spontánně. GGT vypovídá o žlučníku a žlučových cestách, hodnota není rovněž nikterak závratná, avšak doporučila bych podstoupit UZ břicha k ověření, zda nejsou přítomny např. žlučové kameny. AMS je celková amyláza tedy enzym, který se nachází jak ve slinách, tak ve slinivce břišní, z pouhé celkové amylázy nejsme schopni říci na úkor které z uvedených je ta celková zvýšená,takže tam by patrně stálo za to nabrat ještě pankreatickou amylázu, která má jednak větší diagnostický význam a jednak si pak tu slinnou lze dopočítat. Zvýšené hladiny cholesterolu lze snížit nízkocholesterolovou dietou s omezením přepálených tuků, konzumace tučného masa, zejména vepřového, vhodná je konzumace bílého masa, sýrů do 30% tuku, nízkotučných mléčných výrobků a zvýšený přísun omega-3-mastných kyselin, kterých je nejvíce v rybách. Pokud ryby nejíte, pak lze tyto zdravé tuky do těla vpravit pomocí potravinových doplňků "omega 3". Závěrem bych to uzavřela tak, že z Vašich dosavadních odběrů není objasněna příčina VAšich obtíží a doporučuji další dovyšetření, viz.výše, ideálně u lékaře, který Vás na odběry posílal.
S přáním brzkého ústupu obtíží
MUDr.Fričová D.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Marcelo, podle výslekdů testů jste nejspíše v minulém měsíci prodělala nějaké infekční onemocnění, nejspíše virózu, změny v hodnotách bílých krvinek (neutrofily, lymfocyty) nejsou velké, nemjusíte se bát. Ohledně cholesterolu - zvýšení je opět malé, zatím doporučuji, abyste začala s dietou, jak doporučila paní doktorka přede mnou. Zkuste shodit nadbytečná kila, pokud je máte, nekuřte, jestliže kouříte. Do léčby patří také pravidelná pohybová aktivita 3-4x týdně 45 minut, stačí i rychlá chůze. Kontrola cholesterolu by měla proběhnout cca za tři měsíce, dále byste se domluvili s Vaším lékařem dle vývoje. Nasazení léčby se zvažuje při vyšších hodnotách a při více rizikových faktorech, jedním z nich je vysoký tlak.
Mírně zvýšené je GGT, což je jaterní enzym, který stoupá tehdy, když je problém v odtoku žluči, jako například u žlučových kamenů, písku ve žlučníku, zúžení žlučových cest různého původu. GGT také stoupá při zvýšené konzumaci alkoholu, ten doporučuji omezit na co nejmenší množství. AMS označení pro amylázu, která může být, jak Vám psala paní doktorka z více zdrojů. U Vás bych vzhledem k vyššímu GGT očekávala spíše zvýšení slinivkové (pankreatické) amylázy. Bude třeba to doplnit, stejně jako vyšetření slinivkového enzymu lipázy. Dále doporučuji ultrazvuk břicha.
Nevím, zda jste poslala všechna provedená vyšetření. pokud ano, pak by Váš lékař jistě měl ještě doplnit hormony štítné žlázy a provést další vyšetření k objasnění toho, proč se necítíe dobře. Namátkou mně napadá důkladnější vyšetření srdce, rentgenový snímek hrudníku a další podle toho, jaké jsou Vaše potíže a nač se přijde. Léčba a další opatření by pak byly nastavené podle výsledků.
Přeji Vám, abyste se brzy cítila lépe. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

SPICKA JAZYKU V USTECH
HEZKY VECER,,PROSIM MAM DOTAZ,,OHLEDNE SPICKA JAZYKA...
Občas mi brní špička jazyka
Zajímá mě, proč mi občas brní špička jazyka..zda to...
Únava, mravenčení
dobrý den, chtěla jsem se zeptat posledni dobou celkova...
Bolest špičky jazyka
Dobrý den, před pár dny mě vždy večer začne bolet...
Bolest jazyka
Dobrý den! Nevíte prosím, čím to je, že když si přejedu...
Únava, slabost, psychické potíže
Dobrý den, chtěl bych Vás tímto poprosit o radu. Už...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Únava a bolesti kloubů

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat co by mohlo byt příčinou těchto příznaků. Poslední...

Únava a bolesti kolem žaludku

Dobrý den. Už dříve mě trápilo bolesti břicha, pálení žáhy, pocit na zvracení,...

Únava a bolesti páteře, žena 54 let

Dobrý den, moje maminka (54 let) se poslední dobou cítí každý den unavená (bez...

Únava a bolesti svalů

Dobrý večer, ráda bych znala Váš názor na následující: před 14 dny mě ráno probudila...

Únava a bolesti svalů

Dobrý den, již rok trpím únavou a bolestí svalů celého těla. Při sebemenší zátěži...

Únava a bolesti v krční páteři

Momentale me trapi extremni unava trnuti sije bolest v zatylku pocit na omdleni...

Únava a bolesti v krku, rýma

Dobrý den, poslední měsíc se cítím hodně unavená. Před deseti dny mě začalo...

Únava a brnění poloviny těla

Dobrý den, už asi 14 dní mě brní levá ruka, většinou to začne od prstů (jakoby...

Únava a bušení srdce

Dobry den, už asi týden mě trápí silné bušení srdce, špatné dýchání, pocit na...

Únava a bušení srdce

Neprijemny ak v trojuhelniku,spatne se mi dycha,unava,obcas buseni srdce ...dekuji...

Únava a další celkové příznaky

Dobrý den, můj problém není závažný, ale trápí mne delší dobu. Jsem stále unavená,...

Únava a další obtíže po váhovém úbytku

Dobrý den, je mi 20 let a už delší dobu se potýkám s neustálou únavou a psychickým...

Únava a další příznaky

Dobrý den, vždy jsem byla hyperaktivní volkoholik. Ale již 2 roky se necítím...

Únava a další symptomy

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Několik let mě provází únava,...

Únava a deprese

Dobrý den Je mi 16 a trápí mě neustálá únava, ve škole furt usínám a nic se...

Únava a hubnutí

Dobrý den, již delší dobu se necítím dobře, jsem unavená, oslabená, někdy se...

Únava a chronický zánět štítné žlázy

Dobrý den, nyní jsem 23 měs. po druhém porodu. Ještě jednou denně kojím. Thyreoditida...

Únava a infekce CMV

dobrý den, obracím se na Vás s prosbou jelikož lékaři v mém okolí nejsou schopni...

Únava a jiné potíže

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je možná cirhóza jater v 17 za 5 měsíců...

Únava a jiné potíže

Dobrý den, kamarádka má již několik měsíců přetrvávající potíže s únavou,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Adenom v oblasti apendixu

Dobrý den, u mé matky ročník 1945, byl po kolonoskopii v místě vyústění apendixu...

Horke a cervene ucho

Dobry den,prosim mam dotaz. Posledni dobou mam docela casto horke a cervene...

Dyshidrotický ekzém, vodnaté pupínky kůže


Furolin a alkohol


Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Chystám se k operaci- fundoplikaci jícnu...

Genitální herpes

Dobry den mam problem s genitalnim herpes vraci se mi nekolikrat do roka je...

Antidepresiva a alkohol


Hlen ve stolici po defekaci

Dobry den. Pisi v navaznosti na muj predchozi dotaz ktery se tykal hemoroidu,zacpy...

Krvácení při stolici po porodu

Dobrý den, jsem 2,5 měsíce po porodu a občas při stolici trochu krvácím. Někdy...

Rtg krční a hrudní páteře

Mám časté pnutí do hlavy- temeno hlavy. prosím o vysvětlení rtg páteře a jestli...

Klebsiella pneumoniae v moči + sex?

Dobrý den, od začátku února mám již po čtvrté (z toho třetí recidiva) zánět...

Bolesti v hýždích a nohou po operaci bederní páteře

Dobrý den, jsem 3 měsíce po dynamické stabilizaci L5S1 a výměně ploténky (operace...

Zvětšebá uzlina

Dobrý den, asi před půl rokem jsem si nahmatala zvětšenou uzlinu pod levou...

Leidenská choroba

Dobrý den, nedávno mi zjistili Leidenskou chorobu,jelikož sestra onemocněla...

Mírná trombocytóza a leukocytóza


Poranění nehtu

Dobrý den, zhruba pred dvema tydny jsem si na noze "ukopla prst" o skříňku....

Kapka lásky?

Dobrý den, chci se zeptat, ze kdyz se muj pritel vzruší a já vrzmu jeho penis...

Bolest za uchem


Málo močení


Doxyhexal 200mg při léčení Ureaplasmy


Reklama