Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkost, nutkavé myšlenky, sebevražedné myšlenky

Psychiatrie Aneta 16.10.2017

Dobrý večer,
můj problém se týká psychiky. Mám úzkostnou a panickou poruchu a obsedantní myšlenky. Po domlouvě s psychiatrem jsem začala dnes užívat antidepresiva Elicea 5mg (mám strach i z užívání léků). Dnes první lék s tím, že si 5mg ještě půlím a poté budu navyšovat na 5mg. Doktorka mi doporučila nečíst příbalový leták, samozřejmě jsem ji neposlechla a leták si přečetla. Velmi mne vystrašily nežádoucí účinky a to především zvýšené riziko sebevražedného jednání, jelikož se u mne začaly poslední dobou objevovat sebevražedné myšlenky, ale “jen” představy např. skok z výšky. Jak by na mojí smrt reagovali blízcí. Tyto myšlenky beru jako velmi nepříjemné, vnucující se, nahání mi strach. Nechci je realizovat, jen se jich velmi bojím a jsou mi nepříjemné. Chodím z vlastní vůle na terapie, žiju zdravě, navštěvuji pravidelně psychiatra a snažím se aby můj stav zlepšil. Chci pro to udělat maximum. Rozhodně si nemyslím, že můj život nemá smysl, mám plány do budoucna a nechci ho ukončovat. Dále mívám často strach o své zdraví a zdraví nejbližších, chodím po různých vyšetřeních. Jsem na sebe velmi opatrná a nic nechci podceňovat. Normálně funguji, pracuji, jen když nemám zaměstnanou mysl, přepadají mne tyto pro mne nechutné myšlenky. Chtěla bych znát Váš názor, jestli se s braním AD nemohou ještě prohloubit v případě, že ano, neměla bych se nechat raději hospitalizovat, než AD začnou působit jak mají? Jsem z toho velmi úzkostná a to beru lék teprve první den. S psych. jsem to řešila, hospitalizace mu přijde zbytečná a nemyslí si, že by tyto myšlenky byly mne nebezpečné. Přikládá je právě obsesím, další psychiatr mi také řekl, že na nej nepůsobím jako člověk co by si chtěl ublížit. Musím se stále ujišťovat, že to jsou jen nepříjemné myšlenky ikdyž reálně vím, že nic takového udělat nechci a hlavní problém jsou obavy, že se to v počátečním stavu brání AD ještě zhorší. Vždy si něco vsugeruji, buď, že mám nějakou vážnou nemoc nebo mívám katastrofické myšlenky ve všech ohledech (když letíme na dovolenou, že s námi spadne letadlo apod). Poté se celé dny zaobírám vždy daným tématem a pátrám na internetu. Ještě dodávám, že trpím fobií z výšek. Děkuji za názor.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý večer Aneto, z mého pohledu a z informací, které popisujete bych řekla, že záleží hlavně na Vás samotné jak se cítíte. Nezdá se mi, že byste chtěla skončit se životem, představy typu skoku z výšky, reakce příbuzných na smrt, pád letadla, mi přijdou více méně běžné. Běžné je to, že Vás tato skutečnost napadne, ne však pokud se Vám ta myšlenka stále vrací. Stane - li se to tedy prosím znovu, zkuste nedovolit myšlenkám, aby se stále vracely, aby ovládly Vaši mysl, zkuste je rázně racionálně zahnat nějakým logickým argumentem typu letecká doprava je bezpečnější než automobilová, ročně při ni zemře celosvětově nesčetněkrát méně lidí atd.
Domnívám se tedy, že nemáte sebevražedné myšlenky, trpíte ale určitou formou úzkosti a máte tyto nutkavé myšlenky, co se užívání antidepresiv týče, byla bych klidná, věřila bych Vašim lékařům, vyzkoušela bych tyto léky bez předsudků, určitě se s nimi budete cítit lépe. Hospitalizace je dle mého názoru zbytečná.
Váš dotaz bude ještě dále zpracován naším odborníkem z oboru psychiatrie. S pozdravem a přáním pěkného dne, K. Jiříčková.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

Dobrý den Léčba ocd je zde namístě nasazení SSRI antidepresiv, samozřejmě je možné, že někdy mohou antidepresiva zvýšit aktivitu, někdy na počátku léčby pacient cítí nepříjemný pocit nabuzení, samozřejmě tam kde máte strach je lepší postupovat léčbou při hospitalizaci nebo v jiném odborném programu třeba v denním stacionáři (NUDZ nebo Karlov) Co se dá dělat ambulantně z počátku nasazení medikace si pacienta časteji zvát na kontrolu s tím, že má být pacient upozorněn, že v případě těžkostí má vyhledat svého lékaře. Co se týče letáku, tam musí být uvedeno vše, aby v případě jakýchkoliv nežádoucích účinku firma byla z obliga, ale nebojte se tolik dobře to dopadne.
zdravím MUDr. Miroslav Sekot

Související dotazy

Sebevražedné myšlenky
Dobrý den, mám teď těžkou depresi a tak mi SEBEVRAŽDA...
Nutkavé myšlenky na sebevraždu
Dobrý den, jde o to, že už asi 5 měsíců zažívám období,...
OCD - nutkavé myšlenky
Vážená paní doktorko, rád bych se na Vás obrátil se...
Jak ty myšlenky zahnat?
Dobry den chtel bych se zeptat nevim jestly to semn...
Depresivní myšlenky
Dobrý den, tak nějak bych potřebovala poradit, než...
Úzkostná porucha, nutkavé myšlenky, závratě, rezignace
Dobrý den, v létě jsem měla úzkostný stav, začala jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkost, deprese

Co všechno ovlivňuje úzkost, depresi (boj - útěk). Myslím tím v těle, jaké hormony,...

Úzkost, deprese

Dobrý den, již 4 roky se potýkám s úzkostnou poruchou, kterou se mi však daří...

Úzkost, deprese a láska

Dobrý den paní doktorko, je mi 20 let a ve svých 17ti letech jsem trpěla asi...

Úzkost, deprese po úrazu hlavy

Dobrý den, před půl rokem jsem prodělala otřes mozku s drobným prokrvácením....

Úzkost, deprese?

Dobrý den, paní doktorko. Poslední dobou mě přepadají takové stavy, kdy mám...

Úzkost, deprese? nervozita

Dobrý den, asi 3 týdny zpět se mi udělalo psychicky špatně - takový vnitřní...

Úzkost, léky

Dobrý Den, Je mi 20 let a před půl rokem jsem stratil otce který mi umřel na...

Úzkost, léky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat podrobně na rozdíly mezi léky Neurol, Frisium...

Úzkost, motání hlavy, návaly horka

Dobrý den, už nevím na koho se mám obrátit, tak to zkouším tady. Je mi 23 let,...

Úzkost, neklidný spánek

Dobrý den. Mám tento dotaz zřejmě z oboru neurologie. Měl jsem silnou úzkostnou...

Úzkost, obavy, antidepresiva

Dobrý den, mám problémy, které mi často přechází, že něco řeším a pak začnu...

Uzkost, panicke stavy, somaticke projevy

Hezky den, pani doktorko. Moje problemy zacaly cca pred rokem, kdy jsem mela...

Úzkost, panický strach a magnesium

Dobrý den mám na vás takový dotaz. Rok bojuji s panickym strachem a uzkostmi....

Uzkost, pocit na omdlení, říhaní, pálení žáhy, bolest krčí patře

Již 14 dní mě z něčeho nic občas propadají stavy úzkosti, picha ni na hrudi,...

Úzkost, projevy závislosti na Neurolu ??

Dobry den jsem muž 26 let v únoru jsem zacal mit problemy s castymi prujmy po.4...

Úzkost, psychické potíže

Dobry den,Mam takovy problem že se bojim prace :( chodim na středni na učebni...

Úzkost, slabost, třes

Dobrý den. Chtěl sem se zeptat. Stalo se mi v kině ze jsem seděl koukal na film...

Uzkost, slabost,bolesti hlavy = deprese?

Dobry den, chci predem podekovat za tento napomocny webovy server, ktery mi...

Úzkost, strach

Dobrý den, je mi 18 let a od určité doby není něco v pořádku. Začalo to asi...

Úzkost, strach se smrti

Dobrý den paní doktorko. Mám nějakou dobu, možná je to již pár let problém,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Doba produkce cervikálního hlenu

Dobrý den, jsem ve 24. dnu cyklu (obvyklá délka 30 dnů) a počínaje 11. dnem...

MR mozku

Dobrý den, před rokem a půl jsem prožil velmi stresující událost (měl jsem...

Vykašlávání hlenu


Jak dlouho je průkazné THC v krvi a moči


Menstruace v době operace

Dobrý deň,mám taký problém 3.1 mám ísť na operaciu mandlí ale dostala som menzes.Prečo...

Výrůstek u análního otvoru

Dobrý den, zhruba před třemi měsíci jsem nahmatal velmi malý výrůstek u konečníku....

Bolest v mezizubnim prostoru

Dobry vecer, mam velky problem s mezizubnim prostorem mezi dvema stolickami....

Nitroděložní tělísko, výtok

Dobrý den, před rokem a půl mi bylo zavedeno nitroděložní tělísko Mirena a před...

Pulsovaní a svědění v pravém uchu

Dobrý den, asi před 2 týdny jsem začala pociťovat pulsovaní a svědění v pravém...

Zlomenina hlezna

Dobrý den pane doktore prosím vás v 4/2014 jsem utrpěla zlomeninu levého hlezna,...

Bolest klitorisu


Indometacin 50 čípky


Abrubce zadní hrany tibie vlevo, bez dislokace

Dobrý den, dnes mi po 5 týdnech sundali sádru (zlomenina vnějšího kotníku,...

Boule na krku


Vyrážka

Dobry den, zhruba pred mesicem a pul se mi zacala na rukou delat vyrazka..ze...

Bolest prsu


Alkohol a bolest kolen


Hnědnutí kůže mezi třísly

Dobry den, mel bych dotaz. Mam vahu 135kg a merim 175cm a v posledni dobe mi...

Snížená hodnota trombocytů v krvi a zvýšené MPV


Tachykardie

Dobrý den, stalo se mi, že jsem v klidu ležel v posteli a srdce najednou změnilo...

Reklama
Zavřít