Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Uzlinová reakce a sedimentace

Vnitřní lékařství Iveta 16.5.2019

Dobrý den, před 7mi týdny jsem si nahmatala uzlinu u ohybače krku (kousek od nadklíčku). V té době jsem měla zánět kořene zubu, ovšem na druhé straně hlavy nahoře a ten mám již 4 týdny zaplněný a v pořádku. Cca po týdnu jsem šla na sono uzliny, byla 13mm x 6mm, náběry krve v pořádku (jaterní testy, krevní obraz, toxo, EBV, leukocyty, CRP, štítná žláza, atd.), jen mi vyšla hraniční toxoplazmoza. Po 14 dnech jsem šla opět na testy a toxoplazmoza mi vyšla v obdobné výši, na další sono jsem šla minulý týden a uzlin tam mám již několik. Největší stále 13 mm, ostatní o něco menší. Lékař mi dělal rentgen plic a ten také v pořádku. Jiné problémy nepociťuji, jen mi od uzlin někdy bolí krk při polykání, na pohmat nebolí. Sám lékař neví, co by to ještě mohlo být. Ještě doplním, že žiji v bytě, mám kočku a pracuji se sociálně vyloučenými lidmi a navštěvuji je v jejich bydlišti (vídám svrab, šváby, štěnice, blechy, plíseň, atd.) Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, zásadním vyšetřením při potížích s uzlinami a většinou ostatních chorob je úplně obyčejná sedimentace, což je to nejlevnější a nejzákladnější vyšetření s obrovskou výpovědní hodnotou a bohužel je někdy neprováděno, takže se prosím na tuto hodnotu zeptejte, nízká sedimentace většinou dokazuje že je člověk naprosto zdráv, výjimkou je sarkoidóza, u které může být sedimentace nízká, zvýšená sedimentace je pak u různých zánětů, a velmi vysoká pak třeba u většiny zhoubných nádorů, včetně nádorů uzlin, ale může být vysoká i u těch zánětů, samozřejmě je potřeba přihlédnout ke všem nálezům a stavu, průběhu a příznacích nemoci, ale i tak je sedimentace dobrým ukazatelem, kam pozornost směřovat, jaká vyšetření provést, zda je potřebné odebrat vzorek uzliny ke zkoumání atd., a pokud se cítíte dobře a nic zvláštního se neděje, pak by nemělo jít o nic vážného, ale o běžnou a normální imunitní uzlinovou reakci, samozřejmě stav sledovat a dovyšetřit a vyloučit třeba tu sarkoidosu, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní Iveto, jak píše kolega, v určení etiologie lymfadenopatie mohou velmi pomoci některá laboratorní vyšetření krve, nicméně ani jejich negativita nevylučuje 100% závažnou příčinu. Pokud nález progreduje a není 100% znám důvod (Vámi popisovaný stomatol. původ je možný, ale dá se o něm pochybovat, nevíme stejně jako Vy), pak nezbývá, než odebrat vzorek tkáně, buď tenkojehlovou biopsií nebo odebráním celé uzliny. Pokud máte v důsledku lymfadenopatie polykací potíže, tím spíše bych se obávala, že se nemusí jednat o běžnou parainfekční záležitost. Nechte se proto, prosím, vyšetřit také na ORL a zeptejte se tam na možnosti odběru vzorku či celé uzliny na histologii (často je možné ORL ambulanci navštívit bez doporučení i bez objednání, ale jak kde...). S ohledem na Váš věk bych se obávala málo častých diagnoz jako je lymfom (je jich mnoho druhů, mají různou prognozu) nebo ca žaludku (vzácný ve Vašem věku, ale viděla jsem ho). Obojí by se z histologie poznalo. Poznala by se i toxoplasmoza. Dokud nebudete mít jednoznačnou diagnozu, tak prosím nedělejte žádné závěry a raději se chraňte před otěhotněním (příp. toxoplasmoza v těhotenství může vést k závažnému poškození plodu). Hraniční serologie toxoplasmozy bude nejspíše nespecifická, ale může být odrazem i latentní infekce. Akutní infekce to nebude. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Sedimentace
Dobrý večer, léčila jsem se se zánětem moč.cest, později...
Sedimentace erey
Dobrý den, dcera 3,5 roku má virózu - vysoké teploty...
Vysoká sedimentace
Dobrý den, prosím o radu mám vysokou sedimentaci 120...
Zvýšená sedimentace
Dobrý den začalo to bolestí v krku ale angína to nebyla.Dostal...
Zvýšená sedimentace
Dobrý den , před měsícem jsem měla vyšší sedimentaci...
Zvýšená sedimentace červených krvinek
Dobrý den, chci se zeptat, mám hodnoty sedimentace...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Uzlinky

Dobrý den,mám 22 měsíců starého syna,který trpí na uzliny.Nejprve zkontrolovány...

Uzlinky na klíšních kostech

dobrý den, včera jsem si na kličních kostech nahmatala pár drobounkých tak...

Uzlinky na krku


Uzlinky na štítné žláze

Dobrý den, kvůli prodělané autoimunitní thyreoiditidě chodím pravidelně jednou...

Uzlinky půl roku

Dobrý den, chci se zeptat, už cca 6 měsíců vím o dvou hmatných uzlinkách. Jedna...

Uzlinky v nadklíčku

Dobry den mam dotaz prosim o radu...pred mesicem jsem byla na preockovani proti...

Uzlinky v tříslech

Dobrý den, 4 roky se léčím s opakovanými záněty močového měchýře. Při akutním...

Uzlinky ve strevech

Dobry den prosim o radu mam 5letou holcicku,ktreou dlouhodobe boli brisko,ve...

Uzlinová reakce

Dobrý den, už třičtvrtě roku mám problémy s pravou uzlinou v krku. Jsem...

Uzlinová reakce

Dobrý den, v pátek v noci se mi objevily pod levým uchem 2 boule (uzliny) a...

Uzlinový syndrom

Dobrý den,u mé 12.leté dcery došlo ke zduření uzlin v podpaží,na krku a v třísle-pouze...

Uzlinový syndrom

Dobrý večer, dnes jsem vám psala ohledně bulky na krku. Chtěla jsem se ještě...

Uzlinový syndrom

Dobrý den, je mi 37 let a od poloviny ledna mám zvětšené uzliny v obou podpaží,...

Uzlinový syndrom

Dobrý den, cítím neustále tlak na krku. A mám pocit dušnosti. Mám Castlemanovu...

Uzliny

Dobrý den, už asi 11-12 dní mám zvětšenou uzlinku pod čelistí, napravo, asi...

Uzliny

Dobrý den chci jen jeden dotaz zodpovědět je možný aby se uzliny oběvili i na...

Uzliny

Dobrý den, prosím o vysvětlení sonografického vyšetření. Bilat.se zobrazuje...

Uzliny

Dobrý den, mám opakující se angíny od porodu dcery, což je přibližně dva roky....

Uzliny

Dobrý den, moje dvouletá dcera má od narození vzadu na temeni hlavy, v rovině...

Uzliny

Dobrý den,již jsem jednou do Vaší poradny psala ohledně uzlinek,které jsem našla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nateklý krční čípek

Dobrý den, paní doktorko. Na téma krční čípek tu už bylo hovořeno několikrát....

Odběr krve

Dobrý den, mám jít na odběr krve kvůli dřívějšímu nedostatku železa, aby se...

Krvácení z nosu v létě


Norethisteron

Dobrý den, Norethisteron beru poprvé v životě. Začala jsem s branim prášků včera....

Když je na mě, tak začne cítit bolest v podbřišku a u vaječníku

Dobrý den, když se s mojí přítelkyní milujeme a je na mě, tak začne cítit bolest...

Zmenšení penisu

Dobrý den můj přítel má nadměrně velký penis takže nemůžeme mít spolu sex ani...

Bolest kýčlí

Dobrý den Starým se uz4rokem o nemohoucí maminku.prozivam velmi moc stresu...

Červené tečky kůže

Dobry den,chtela bych se zeptat prosim co to je?zacali se mi na kuzi delat cervene...

Bolest kolene

Dobrý den, už tak cca 10-12 let mám problémy s nohou, konkrétně s oblastí levého...

9 dní po operací slepého střeva - stále trpím průjmy

Dobrý den,jsem 9 dní po operací slepého střeva.Stale trpím prujmy a občas se...

Už asi měsíc mě trápí bolest lýtka

Dobrý den. Už asi měsíc mě trápí bolest lýtka. Někdy je slabší, při chůzi velmi...

Stafylokok a Streptokok - očkování

Je možné očkovat dítě 2,5 roku vakcínou Priorix, ikdyž má v nose pozitivní stafylococus...

Utrogestan a časování léčby

Dobrý den, měla jsem začít od 16.dne užívat utrogestan a hned následující cyklus...

Bolest a otok dásní a jazyka


Pregabalin

Prosimvas chtěl bych se zeptat co to je vůbec zač ten pregabalin? Četl jsem...

Norethisteron

Norethisteron, sport a alkohol. Dobrý den, mám stručné dotazy. Může užívání...

Silná menstruace, stav po kyretáži, ale silná menstruace trvá

47 let. Jsem 5 měsíců po kyretáži, kterou jsem podstoupila, kvůli silné a časté...

Úzkosti, nechutenství, deprese

Dobrý den, již několik dnů mám pocity na zvracení, spím i 9 hodin a i tak se...

Krvácení z nosu


Jednostranný zánět příušní žlázy

Dobrý den, ráda bych slyšela Váš názor. Ve čtvrtek jsem začala cítit mírnou...

Reklama
Zavřít