Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vaginální dysmikrobie

Gynekologie Petra 9.8.2020

Dobrý den,
už jsem tento dotaz jednou posílala, ale nedpověli jste mi na všechny moje otázky. Posílám ho proto znovu a moc prosím o jejich zodpovězení.

Je mi 34 let, mám normální hormonální profil, malinko nepravidelný menstruační cyklus, ale menstruace vždy dorazí kolem 30. až 31 dne. Léčila jsem se pro neplodnost, trpěla jsem anovulací, ovulace naskočila po Metforminu, postoupila jsem neúspěšně 1 IVF cyklus.

V prosinci 2019 mi byla odléčena endometridita antibiotikem Abaktal. Od té doby jsem začala pociťovat silný vaginální dyskomfor a pálení. Na radu gynekoložky jsem si vzala antimykotika, ale nepomohla. Poté mi gynekoložka změřila PH, které bylo prý hraniční a zhotovila kultivaci a vyšel streptokok aglactiae, který se opakovaně léčil antibiotiky, ale bez výsledku. Dostala jsem macmiror krém poté dalacin krém poté 2x macmiror globule v kuse. Poslední balení globulí stav hodně zhoršilo, takže jsem další antibiotickou léčbu odmítla. Problémy mám dosud.

Přešla jsem na jiné pracoviště, kde mi byl zhotoven MOP s následujícím výsledkem:
Epitelie +++, Leukocyty +, Lactobacillus spp 0 % parabazálních epitelií méně než 1%, Toxické leukocyty žádné, Leptothrix (vláknitý laktobacilus) ne, Lactobacillary grade: III, G+ tyčky +, G-tyčky 0, G+ koky +++, G-koky 0, klíčové buňky 0, mobiluncus sp. 0, gardenellový a bakteroidový morfotyp 0, leptotrichy 0, fusiformis 0, spirochety 0, trichomonas vaginalis 0. ZÁVĚR Lactobacily sporadické nebo žádné pro přerostou bakteriální flóru. Negativní HIV, chlamydie negativní, neisserie negativní, mycoplasma negativní, m. genitalium negativní, m hominis negativní. V kultivaci jako primokultura Streptokok aglactiae, pozitivní ureaplazma. PH dlouhodobě hraniční nebo nad 4,5.

Bylo mi vysvětleno, že problém není ani tak streptokok a ureaplazma, ale vymýcení přirozené mikroflóry tj. chybějící laktobacil. Dostala jsem hormonální krém Ovestin, který by měl pomoct obnovit přirozenou mikroflóru. Bralal jsem ho 5 dní v kuse a pak 2x týdně až dosud. Nyní ho beru již 2 mesíce bez výsledku, zároveň jsem už cca 3 měsíce od poslední antibiotické léčby. Zkoušela jsem samozřejmě zavádět laktobacily i je brát perorálne, ale nepomohlo to. Perorálně beru dlouhodobě dosud. Jediné co krátkodobě přináší úlevu od pálení jsou okyselovací prostředky z lékárny. Byla jsem i na imunolgockém vyšetření, čekám na výsledky a dostala jsem preventivně injekci imunolgobulinu. Zatím bez výsledku. Dodržuji hygienu, sexuální styk nemám, nejde to, nosím jen bavlněné prádlo, zdravě se stravuji, všechny obvyklé rady, které tu čtu stále dokola, dodržuji, zkoučela jsem i různé byliny. Jsem z té situace šílená a má to obrovský dopad na mou psychiku. Připadá mi, že nikdo z lékarů si se mnou neví rady a dělají se furt nějaké pokusy bez výsledku...
Mám proto následující dotazy:
- Jak lze obnovit přirozenou vaginální mikroflóru, když je zcela vyhubená? Jak se standardně postupuje v takových případech?
- Může se stát, že toto je trvalý stav a k obnově přirozené mikrofóry už nikdy nedojde?
- Může se stát, že Ovestin ještě zabere nebo je po 2 měsících jasné, že to nefunguje?
- Může pomoci obnovit mikroflóru ten imunoglobulin? Za jak dlouho eventuálně zabírá?
- Co byste mi poradili za další postup?

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

včera jste zde dostala dvě poměrně obsáhlé odpovědi na Váš dotaz, jednak od praktické lékařky, jednak od specialistky, která Vám v odpovědi vepsala mnoho užitečných rad a tipů jak dále postupovat. Doporučuji tedy pořádně si jednak přečíst předchozí odpovědi.

K Vašim konkrétním dotazům:
1. Jak lze obnovit přirozenou vaginální mikroflóru, když je zcela vyhubená? Jak se standardně postupuje v takových případech?
- viz odpověď MUDr. Poláškové: "dejte léčbě vaginální (!!!neanti-bio/mykotické!!!) mnohem delší čas. Bylo by dobré užívat vaginální probiotika denně , ideálně v kombinaci s kyselinou hyaluronovou (v lékárně je takových produktů mraky). A co do kombinace na okyselení pochvy? Nebudete tomu možná věřit, ale občas neuškodí se vrátit trochu od novodobých farmak k úplnému základu - bílý jogurt s živou kulturou - jednak působí kysele, jednak chladí, používá se i na zánětlivé stavy např. prsou u kojících žen. A ještě je to levné. Prostě si několikrát denně zavádějte po prstech jogurt. Buďte trpělivá."
2. Může se stát, že toto je trvalý stav a k obnově přirozené mikrofóry už nikdy nedojde?
- v medicíně se může stát všechno, avšak jak psala MUDr. Polášková, chce to zejména trpělivost a vytrvat v dlouhodobé léčbě, jistě se časem vše vrátí do normálu.
3. Může se stát, že Ovestin ještě zabere nebo je po 2 měsících jasné, že to nefunguje?
- ano, samozřejmě Ovestin může přispět k obnově vaginální flóry, jak jste měla již v předchozí odpovědi, je potřeba dát tomu více času.
4. Může pomoci obnovit mikroflóru ten imunoglobulin? Za jak dlouho eventuálně zabírá?
- ano, může. Opět, jsou to řádově měsíce a roky. Imunita je záležitost dlouhodobá, stejně tak jako obnova přirozené vaginální či střevní flóry.
5. Co byste mi poradili za další postup?
- opět, podrobně Vám odpověděla MUDr. Polášková: "Buď si udělejte čas a objednejte se v Hradci Královém do "Poradny pro vulvovaginální dyskomfort" - viz. https://www.fnhk.cz/pgk/pgk-rozdeleni/pgk-ambulance, nebo dejte léčbě vaginální (!!!neanti-bio/mykotické!!!) mnohem delší čas. Bylo by dobré užívat vaginální probiotika denně , ideálně v kombinaci s kyselinou hyaluronovou (v lékárně je takových produktů mraky). A co do kombinace na okyselení pochvy? Nebudete tomu možná věřit, ale občas neuškodí se vrátit trochu od novodobých farmak k úplnému základu - bílý jogurt s živou kulturou - jednak působí kysele, jednak chladí, používá se i na zánětlivé stavy např. prsou u kojících žen. A ještě je to levné. Prostě si několikrát denně zavádějte po prstech jogurt. Buďte trpělivá... A pokusy o styk, o těch rozhodněte sama, ale určitě u toho používejte gel opět s kyselinou hyaluronovou, event. i Cathejell nebo obdobný gel (je tam lidokain, lék, který lokálně znecitlivuje). "

Přeji brzké zlepšení obtíží, s pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Související dotazy

Poševní dysmikrobie, výtok
Dobry den..je mi 55 let a kvuli problemu s kolenem...
Vaginální tableta se úplně nerozpustí
Dobrý den, na léčbu vaginální mykózy jsem si včera...
Vaginální krém Dalacin a antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Gynekoložka mi...
Operace dělohy vaginální cestou
Zdravím, při operaci dělohy vaginální cestou je vhodná...
Interstinální dysmikrobie
Dobrý den chtěla jsem se vás zeptat, jak se projevuje...
Vaginální bradavice
Dobry den, bohuzel jsem jedna z tech, ktera chytla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vaginální bradavičky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Doktor mi zjistil vaginální bradavičky. Mohla...

Vaginální condylomata

Dobrý den, asi před půl rokem se u mě objevily vaginální kondylomata. Po několikátém...

Vaginální čípek

Dobry den. Ze vcerejska na dnesek jsem si zavadela cipek globulus cum natrium....

Vaginální čípky

Dobrý den, včera mi byly předepsány vaginální čípky. Chtěla jsem se zeptat,...

Vaginální čípky Betadine

Dobrý den dostala jsem od svého gynekologa na poševní zánět vaginální čípky...

Vaginální čípky Betadine

Dobrý den, byly mi předepsány vaginální čípky Betadine. Pokud jsem to správně...

Vaginální čípky Betadine

Dobrý den, měla jsem angínu a brala antibiotika. Protože po antib. trpím kvasinkami,...

Vaginální čípky/gely

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se poradit. Ze zdravotních důvodů nemohu...

Vaginální dyskomfort

Dobrý den, již několik let trpím poševními infekcemi a velkým diskomfortem,...

Vaginální dyskomfort

Dobrý den, paní doktorko, pane doktore, prosím o pomoc. Už dlouhou dobu (léta)...

Vaginální Enteroccocus faecalis - léčba Entizolem

Dodatek k prvnímu dotazu.. Partner se ještě léčit nezačal a nechce, pokud to...

Vaginální fluor

Dobrý den paní doktorko potřebuju radu.Už delší dobu mě trápí vaginální fluor,muj...

Vaginální gardnerella

Dobrý den, před 14 dny mi lékařka zjistila vaginální gardnerellu, předepsala...

Vaginální globule

Dobrý den, po dobrání antibiotik jsem měla výtok typu tvaroh. Paní doktorka...

Vaginalni herpes

dobry den. rada bych se zeptala na par skutecnosti, ze kterych jsem trochu zmatena....

Vaginální hlen


Vaginalní hleny

dobrý den, mam dlouhodobý problém. Mám již několik měsíců, snad i více jak rok,...

Vaginální choroba

Dobrý den, asi před 6 dni se mi udělala tato vyrážka na stydkém pysku, obávám...

Vaginální infekce

Dobrý den, mám jen stručný dotaz. Dostala jsem dle nálezu vaginální krém Dalacin....

Vaginální infekce

Dobrý den, chci se zeptat partnera mam asi 3 měsíce, mezitím jsem už byla na...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest břicha a hubnutí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,asi dva roky mám dost velké potíže s trávením...

Spermie

Dobrý den, rád bych se zeptal, jak dlouho vydrží spermie "živé" (schopny oplodnění)...

Bolest ruky po operaci karpálního tunelu

Dobrý den,je mi 41let,a jsem půl roku po klas.operaci Karpal.tunelu.Po operaci...

Hlen ve stolici u kojence


Serotoninový syndrom

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Vysadila jsem ze dne na den antidepresiva...

Močová infekce

Dobrý den, mám takový problém, od 5.11. trpím neurčitým uroinfektem, s příznaky...

Mám na toaletním papíru jasně červenou krev

Krev ve stolici. Dobrý den, mám dotaz. Dnes jsem byla již asi po druhé -...

Vertigo

Dobrý den, Dřív se mi motala hlava jenom při vstávání (tmavo před očima, velká...

Od kdy lékař pozná těhotenství?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat od kdy lékař pozná že jsem těhotná. poslední...

Závrať z dlouhého sezení

Dobrý den, muž, 56 let, programátor (celé dny sedí) – trpí náhlými závratěmi,...

Krev ve slinách

Dobrý den, každou noc se probudím v cca 2,00 až 3,00 s pocitem krve " jako...

Narůžovělý výtok

Dobrý den, v posledních dnech mě občas zničehonic píchalo v podbřišku, ale...

Cervix score

Dobrý den, pane doktore, ve 24. týdnu jsem ležela v nemocnici kvůli tvrdnutí...

Bolest a napětí v nohou

Dobrý den, už poněkolikáté se mi stalo, že mě bolí lýtka, je to taková tupá...

Tepani na spanku

Dobry den,chtěla bych se optat co znamená tepani na spánku?Hlava mně nebolí,jenom...

Trávicí obtíže


Bolest palce nohy a nehtu

Dobrý den, přibližně před 14 dny mě překvapila večer v posteli silná bolest...

Cysta prsu

Dobrý den, každý rok chodím na sono prsou, aby se hlídaly cysty. Letošní nález...

Bolest žaludku

Dobrý den,měla bych dotaz,delší dobu jsem měla divné pocity v žaludky,ale bez...

Beru Klacid 500 2 krát denně a mám neustále hořko v ústech.


Reklama