Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Váhový úbytek při infekci a karcinofobie

Psychiatrie Matěj 16.11.2018

Dobrý den,

ještě k mým dotazům níže připojuji otázku. Jak jsem psal, že jsem zhubl cca 2 kg, aniž bych pro to kolov udělal (hubnutí začlo cca 4 dny po zduření mandlí a čepech - poté diagnostikována mononukleoza).”, tak když teda říkáte, že hubnutí není kvůli lymfomu, tak nemůže souviset kvůli jiné rakovině?
Vážil jsem se naposledy v pondělí a od té doby jsem v Praze a až přijedu domů, tak mám strach se jít zvážit, abych neuviděl, že jsem zhubl třeba ještě více... co když ale se nebudu vážit, ale zhubnu za tu dobu ještě víc a tím budu zanedbávat projev, který je možná známkou závažné choroby ?

A proč mám ASLO zvýšené, když jsem streptokokovou angínu v posledních několika letech neprodělal? Teď jsem měl zánět mandlí kvůli mononukleozr, ale strep testem byl vyloučen streptokok... a bylo to nejspíš virového původu.

A kdyby hubnutí souviselo s lymfomem (je hubnutí až v pokročilých staldiích že?), tak byla by hodnota beta-2-mikroglobulinu daleko vyšší než nyní 2,8???

Děkuji za odpověď hlavně na to hubnutí, beta-2-mikroglobulun

Myslíte si, že je to vážné?

Děkuji za odpověď.


PŘEDCHOZÍ DOTAZ
Dobrý den,

ještě poslední věc. Poprosil bych vás o vyjádření na tu uzlinu v podpaží a teoreticky kdyby hubnutí souviselo s lymfomem, tak to by asi bylo pokročilé stádium že? Hubnutí je až v pokročilých stádiích? TÝKÁ SE HUBNUTÍ U RAKOVINY AŽ POKROČILÝCH STÁDIÍ, U KTERÝCH BY BYL BETA-2-MIKROGLOBULIN VYSOKÝ, nebo ne? Má hodnota ze dneška je 2,8 (norma je 2,5). Co když je tu riziko, že to malé zvýšení není kvůli mononukleoze, ale kvuli rakovině? Je tu taková šance, že by se ta vážná nemoc kryla s mononukleozou?
Nyní jsem v Praze, ale až přijedu domů, bojím se stouponout si na váhu, abych se nelekl, že jsem zas něco shodil....

A nemuůže to zhubnutí aouviset s jinou rakovinou? Třeba slinivky apod.?
Ještě přikládám zprávy.

PÚVODNÍ DOTAZ:

Dobrý den,


A beta-2-mikroglobulin vyšel lehce nad hranici (2,8 - norma prý do 2,5), což taky nechápu... na internetu jsem se dočetl, že je to onkomarker, takže se nyní bojím, že je to počínající rakovina uzlin, protože je hmatám na krku i v podpaží. Bylo mi tu ale řečeno, že může být zvýšený i u mononukleozy (tu už ale mám 3. týden, tak jsem myslel, že už odezní...). Má praktická doktorka s tím zatím nechce nic dělat a mám přijít za 2-3 týdny na kontrolní odběry.

V pondělí dělán RTG hrudníku a plic na mou žádost - negativní.

A taky si hmatám uzlinu pouze V PRAVÉM PODPAŽÍ. Nebolí, max 1.5 cm, spíš míň. Ta už tam je ale déle, určitě ještě před mononukleozou.




Prosím poraďte mi, děkuju za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý večer,
hubnutí při infekci je normální stav, protože infekce znamená pro celý organismus zátěž. Vzhledem k tomu, že jste nyní intenzivně opakovaně vyšetřován, tak by se na to už určitě přišlo, kdybyste byl v pokročilém stádiu vážného onemocnění. To totiž určitě nejste.
ASLO po akutní streptokokové infekci klesá až jeden rok. K diagnostice akutní infekce se tedy nehodí a proto byl nyní i streptest negativní.
Hodnota beta 2 mikroglobulinu by byla v pokročilém stádiu, kdy je rozpad buněk větší daleko vyšší.
Spíš než s organickým onemocněním máte problém s karcinofobií což je také problém, který je potřeba řešit, tedy léčit.
Ještě k váhovému úbytku - stres je pro organismus také zátěž, můžete tedy dále hubnout ze stresu.
Přeji, abyste se co nejdříve zbavil svých obav.
S pozdravem

Související dotazy

Váhový úbytek
Dobrý den, již 3 měsíce mam razantní úbytek váhy. Zhubla...
Infekce
Ziji v USA a s doktory nemam moc dobre zkusenosti....
Váhový úbytek při infekci
Dobrý den, před dvěmi týdny jsem měl gastritidu, a...
Infekce
Ktera infekce spusobuje lymf. uzliny a muze napadat...
Infekce
Dobrý den,na cevním mi byla diagnostikován infekce./přikládám...
Infekce
dobry den, mela bych dotaz co se tyce moznosti infekce....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Váha...

Děkuji za odpověď, no, jak jsou na tom příbuzní, jsem jediná z rodiny, která...

Váhové přírustky

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké jsou u kojenců normální týdenní váhové...

Váhový přírůstek

Dobrý den, prosím o radu. Jsem dva roky po operaci FNH na játrech. Jelikož...

Váhový přírůstek při léčbě antidepresivy

Dobrý den, prosím o radu specialistu-psychiatra. Chtěla jsem se zeptat jestli...

Váhový přírůstek v těhotenství

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, zda existuje nějaký spolehlivý způsob, jak...

Váhový úbytek

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v říjnu jsem vážila 62 kilo a teď 08.01....

Váhový úbytek

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Před 2 dny jsem se vážil a vážil jsem 85, včera...

Váhový úbytek

Dobrý den, již 3 měsíce mam razantní úbytek váhy. Zhubla jsem přes 11 kg. Byla...

Váhový úbytek a jiné obtíže


Váhový úbytek při infekci

Dobrý den, před dvěmi týdny jsem měl gastritidu, a během toho jsem skoro nic...

Váhový úbytek při infekční mononukleóze

Dobrý den, pokusím se pro Vás na základě včerejší rady shrnout krátce problém,...

Vajecniky

chtela sem se zeptat mam podvazane vaječniky je možne vratit do normalu a znovu...

Vajecniky a rentgenove zareni

Dobry den, me 6 mesicni holcicce byly provedeny 4 rentgenove snimky kycli...

Vaječník

Dobrý den dnes jsem byla u gynekologa. Protože mám zpoždění MS pichl mi injekci...

Vaječník

Prosim o radu je mi 39 let a jsem po několika operacích a byla mi odstraněna...

Vaječnikama

dobry den mam dotaz při menstruaci mě boli jou vaječniky aji při sexsu

Vaječníky

Dobrý den, je mi 24, asi 4 -5 let používám HA minisistom a bez problému. Menstruaci...

Vaječníky

Dobrý deň. Už asi 2 mesiace mám bolesti aj na ľavej aj pravej strane vaječníkov....

Vaječníky

Dobrý den pane doktore chtěla jsem se Vás zeptat dnes mi řeklamoje doktorka...

Vaječníky

Dobrý den! Již od léta mám problémy s bolestmi podbřišku (vaječníků), přidaly...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vlasy


Antidepresiva a alkohol?


Bolest žeber


Tmavá tečka v pize

Pokud se mi v pize vytvořila černá tečka,je to špatné?Není moc tmavá,ale je...

Krvácení mimo menstruační cyklus

Dobrý den pane doktore, mám takový problém. Již několik týdnů krvácím mimo cyklus....

Počůrávání dospělých

Dobrý den, mám takový choulostiví problém a nevím si s ním rady - v noci se...

Odřený jazyk, brnění a pálení

Odřený jazyk, brnění, pálení... Dobrý den, mám (viz foto) na přední straně...

Bulka v uchu

Dobrý den, chci se zeptat našla jsem si malou bulku v uchu může to znamenat...

Krvácení mimo menstruační cyklus

Dobrý den. Mám dotaz ohledně krvácení mimo menstruační cyklus. Stalo se mi to...

Počůrávání u dospělých

Dobrý den chci se zeptat přítel-23let má problém s tím,že spí tak tvrdě,že se...

Tetanie jako poststresová reakce

Dobry vecer,chtela bych se zeptat od unora trpim stavy jako brneni nohou,tvare,jakoby...

Krvácení mimo menstruační cyklus

Dobrý den, měla bych jeden dotaz. Menstruace mi končila 1.-2.6. a 17.6. jsem...

Bolest na levé straně žeber


Otok kořene páteře

Dobrý den, obracím se na vás s žádostí o zodpovězení dotazu týkající se bolesti...

Zánět močových cest a průjem

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám nyní zánět močových cest a doprovází ho...

Zlomenina pažní kosti

Dobry den, jsem po autonehode a operace ramene s tristivou zlomeninou. V...

Bolest kloubu

Dobrý den , již 2 roky mám bolesti nohy , nyní jsou velké , v noci mně budí...

Tlak na krku

Dobrý den, už cca 3 týdny mám pocit velkého tlaku na krku ( před týdnem mi...

Kvasinková infekce Pityriasis versicolor

Dobrý den může se vyskytovat na žaludu penisu?

Nadýmání
