Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Varixy

Chirurgie Lucie 19.3.2018

Dobrý den. Před rokem mi na pravé noze ošklivě začala vystupovat žíla. Krom kosmetického hlediska jsem s tím ale problém neměla. Teď posledních pár měsíců mě však začala trápit bolest nohy, která se objevovala zejména po větší zátěži(sportu) a otoky. Šla jsem ke své lékařce a ta mě poslala na chirurgii. Tam mi udělal pan doktor ultrazvuk a řekl mi, že tohle bude nutné řešit operativně. Cituji ze zprávy:
obj:pretibiálně na prox bérci přítomna varikozita. duplex sono žil PDK - SFJ s refluxem do VSM, VSM tloušťky 4mm, reflux se propaguje až do 1/2 bérce, na proximálním bérci se z insuf,,VSM odpojuje pretibiální varikozita, která je plněna z VSM, SPJ bez refluxu, VSP gracilní, insuf,perfor, nenalézám.
Indikována operace-klasická (krosekt +minifleb.) nebo hrazená RFITT.

Byla jsem z toho, že jediným řešením je operace, docela v šoku a nějak jsem se ani nezeptala na podrobnosti, které mě ale teď docela zajímají. Rozhodla jsem se pro RFITT a bylo mi řečeno, že mi bude provedena pod celkovou anestezií s dvoudenní hospitalizací, pokud bude vše v pořádku. Na internetu jsem se ale dočetla o ambulantním zákroku, tak jsem docela zmatená, proč mi musí být provedena pod celkovou anestezií za hospitalizace.?

Dále pak, otázka co se týká rekonvalescence/pracovní neschopnosti a sportu. Pracuji jako učitelka v MŠ, takže jsem víceméně neustále na nohou. Když jsem se o doporučené operaci zmínila před svou nadřízenou, bylo mi řečeno, že po této operaci se na neschopenku určitě nechodí a mám si vzít akorát volno na samotnou operaci. Chci se tedy zeptat, jak to je, zda po operaci můžu hned normálně fungovat, chodit do práce nebo se bere neschopenka, popřípadě na jak dlouho?

A ještě otázka, co se týče sportu, jsem docela aktivní, baví mě běh, fitko, plavání, neustále jsem v pohybu. Za jak dlouho po operaci se budu moct navrátit k těmto aktivitám. Jsou naopak nějaké vhodné, které můžu vykonávat v brzké době po operaci? Děkuji za Váš čas

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Hezký den slečno Lucie, díky za zajímavý dotaz. Při těchto Vašich potížích, i při popsaném nálezu je vhodné žílu odstranit. Metoda RFITT znamená RadioFrequency Induced ThermoTherapy - radiofrekvenčně indukovaná termoterapie. Radiofrekvenční sonda pracuje obdobně jako mikrovlnná trouba na základě vysokofrekvenčních elektromagnetických vln. Křečové žíly jsou uzavřeny pomocí radiofrekvenční energie vyzařované bipolární sondou.
Pracovní sonda je zavedena do povrchového žilního kmene nejčastěji na bérci malým řezem nebo pouhým vpichem. Pod ultrazvukovou kontrolou je okolí žilního kmene naplněno roztokem anestetika (tumescence), které žilní kmen znecitliví, zúží a okolí ochrání před termálním poškozením. Při postupném vytahování sondy rychlostí 1 cm za vteřinu je na žilní stěnu rovnoměrně přenášena indukována tepelná energie v rozmezí 80 - 100 ° C. Dochází k okamžitému smrštění a „zatavení“ žíly. Nastává požadované přerušení krevního toku. Zákrok trvá 1-2 minuty, je velmi šetrný a nebolestivý, proto jej s úspěchem provádíme ambulantně. V pooperačním období se žíla přemění ve vazivový pruh.
Narozdíl od strippingu při běžné operaci, při kterém je povrchový žilní kmen vytržen z končetiny, je uzavřená žíla při nové metodě zachována na místě a postupně se přemění ve vazivový pruh. Radiofrekvenční uzávěr žil je tím mimořádně šetrný, zcela bezpečný a pacienty dobře snášen. Po výkonu nevznikají velké hematomy, pacient necítí bolest, nepříjemné pocity jsou minimalizovány, je možný rychlý návrat k běžné pracovní činnosti.
Léčbu provádíme ambulantně, pacient vstává z lůžka krátce po výkonu. Jemný výkon a časná chůze snižuje riziko hluboké žilní trombózy. Operace v rámci jednodenní chirurgie vylučuje také možnost vzniku a přenosu nemocniční infekce.
Klasická chirurgická metoda odstraňuje postižený úsek hlavního povrchového žilního kmene ze dvou kosmeticky přijatelných malých řezů. Z nich se dovnitř žíly zavede ocelový nebo umělohmotný vodič ukončený olivkou (stripper). S jeho pomocí se postižený žilní kmen odstraní. Výkon doplňuje ošetření vedlejších větví vstupujících do kmene povrchové žíly před jeho vstupem do žíly hluboké (crossektomie). Varikózně změněné vedlejší větve se odstraňují z drobných vpichů pomocí speciálních háčků, kterými se postižená žíla zachytí a vytáhne. Při této metodě je nutná několikadenní hospitalizace a pomalejší návrat k běžným denním činnostem.
Je možné, že došlo k nedorozumění a špatnému pochopení operačních zákroků.
Vždy záleží na konkrétním nálezu, průběhu odstranění žíly, při metodě RFITT si myslím, že bude rekonvalescence velmi rychlá, mohla byste jít ještě ten den, nebo 1 den po operaci domů, z důvodu doporučeného pohybu po operaci bude možný brzký návrat do zaměstnání i ke sportu, vše bude záležet na průběhu odstranění žíly i hojení, viděla bych to rámcově na dny bez nutnosti neschopnosti. S pozdravem, K. Jiříčková

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: Úrazová nemocnice Brno

Záleží na nálezu křečových žil, existenci spojek s hlubokým systém, na jejich insuifficienci. Ta u mladého člověka nebude nijak příliš vyznačena.
Flebolog stav posoudí.
Chirurgové dají přednost klasické operaci.
Dnes je více modifikací.
Po operaci je třeba končetinu po roce vyšetřit a případně malým výkonem nové varixy odstranit. Někteří pacienti mají tvorbu nových varixů.
PN j krátká, podle zaměstnání do 10 dní.

Související dotazy

Tetování a varixy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné nechat...
Varixy
Dobrý den.V loni jsem při cestě automobilem prodělal...
Varixy
Dobry den.Je mi 33 let.Mam zilni nedostatectnost a...
Varixy dělohy
Dobrý večer, moc prosím o zodpovězení mého dotazu....
Varixy
Dobrý mám takový dotaz jak velkou pravděpodobnost mám...
Varixy
Dobrý den,ještě dodávám,jde o nevstřebané krevní podlitiny,tak...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Variokela

Dobrý den omlouvám se za časté dotazy na pravém varlete něco jako trubičku která...

Variokela

Dobrý den, jsem po operací variokely. Po 4.rokach mě bolí varlata, bolesti kolem...

Variokela?

Dobry den, par dni mam jakoby pocit tihy praveho varlete ( ale spis jesli...

Varioklea??

Dobrý den, Před 2 týdny jsem si na šourku nahmatal něco co odpovida charakteristice...

Variokokéla

Dobry den dnes sem byl u lékae a byl mi zjsite svazek zil, cca 2,5 mm doktor...

Varix na noze

Vážená paní doktorko/Vážený pane doktore, mám takový problém: Vše se odehrálo...

Varix na stydkém pysku?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dnes ráno jsem na levém malém stydkém pysku...

Varix v předloktí

Dobrý den. Je mi 36 let. 11 let se mi zvětšuje žilní bulka v pravém loketním...

Varixy

Dobrý den,bude to 2,5 roku co jsem po operaci křečových žil.Prvni operaci v...

Varixy

Je mě 54 let,od 20 let mám křečové žíly na obou končetinách.2x za život byla...

Varixy

Dobrý den, Kde se v Plzni mohu objednat zdarma na operaci křečových žil?...

Varixy

Dobrý den,byla jsem na operaci varixů 11.1.2017 a stále mám modřinky,které se...

Varixy

Dobrý den,ještě dodávám,jde o nevstřebané krevní podlitiny,tak prosím o radu,co...

Varixy

Dobry den.Je mi 33 let.Mam zilni nedostatectnost a krecove zily.Pod kotnikem...

Varixy

Dobrý den, je mi 20 let a křečové žíly( zřejmě dědičně po matce). Byla mi doporučena...

Varixy

Dobrý den, je mi 22let a na stehnách, teochu na lýtkách a úplně dole na zádech...

Varixy

Dobrý mám takový dotaz jak velkou pravděpodobnost mám dostat žilní trombozu...

Varixy

Dobrý den, dnes mi praskla pravděpodobně křečová žilka nad levým kolenem,...

Varixy

dobrý den měl sem operaci křečových žil na levé noze v listopadu 2016 a do ted...

Varixy

Dobrý den.V loni jsem při cestě automobilem prodělal trombozu v levém lýtku.Byl...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Milurit 300

Užívám Milurit 300, v lékárně jsem dostala 100, pan doktor se asi spletl v receptu...

Anxiozně-depresivní sy


Bílé pupínky a výrůstek ženského genitálu


Svědění konečníku, půl roku průjem

Dobrý den , je mi 32let a tak týden mam svědění konečníku nebo spíš v konečníku....

Potíže s dýcháním

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Stalo se mi to včera po druhé, kdy...

Bolest v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 22tt těhotenství a už druhý den mě poboliva levá ledvina,...

Infekce moč. cest

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. V dubnu jsem byla hospitalizována kvůli zánětu...

Bolesti páteře s nevolností

Vážený pane doktore, prosím o vysvětlení diagnózy Synkonvexní skolióza přechodu...

Potíže s dýcháním

Dobrý den,poslední rok mám problémy s dýcháním konkrétně my dělá problém hluboký...

Brnění prstů, noční bolest ramene, loktu

Dobrý den, již několik let mě trápí brnění prsů (první 3 prsty od palce) začalo...

Bolesti zad a břicha


Bolesti v pravé části břicha

Bolesti v pravé části břicha. Bolest je návalová vždy jen 5 - 10 minut, ale...

Mravenčení rukou

Pri minimalni namaze jsem hned zadychany.V noci,kdyz lezim na zadech hodne spatne...

Mravenčení pod lopatkou

Dobrý večer, chěla bych poprosit o informaci. Zhruba před čtyřmi lety mi na...

Traumatická nevenerická sklerozující lymfangoitida penisu

Při dráždění penisu rukou partnerky u mě došlo cca před rokem k natržení uzdičky....

Uzlinka v podbřišku

Dobrý den je mi 18 let a bolí mě v levém podbříšku už dlouho mě to trápí zhruba...

Tlak a uzliny v podbřísku na svalech, bolest na stranách podbříšku

Dobrý den, je mi 15 a už asi 3 týden mám nepříjemný pocit v podbříšku.. Takový...

Potíže s dýcháním

Dobry den uz pres rok mam potize s hrudnikem a dychanim po padu z motorky.Doktori...

7tt, spálení na slunci +sauna

Dobrý den, jsem momentálně v 7tt, a ve 4tt a 5tt (nevěděla jsem o těhotenství)...

Bolesti kloubů ruky

Dobrý den chci se zeptat bolí mě klouby na pravé ruce nejvíce klouby ukazováčku...

Reklama
Zavřít