Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Velmi nízký tlak a nemocné srdce

Miluše . 19.4.2014

Dobrý den, mám k Vám prosbu o radu týkající se mé 93 leté maminky.Píši z lékařské zprávy: Pacientka po recidivujících cévních mozkových příhodách (vždy to dopadlo celkem dobře) s chronickou ischemickou chorobou srdeční, bez syndromu anginy pektoris, s chronickou fibrilací síní - antiagregace, po oboustranném srdečním selhání, arteriální hypertenze, levostrtranná bronchopneumonie. Ledviny, játra atd. v přiměřeném stavu jejího věku. S ničím se neléčí mimo srdce. Tolik z lékařské zpávy. Bere tyto léky:Concor cor 2,5 mg 1/2- 0 -0 Furon 40 mg 1 -0 -0 Verospiron 25mg 0 -1- 0 Preductal MR 1 -0 -1 Godasal 100mg 0 - 1 -0 Tritace 1,25 mg 1/2- 0 -0 Digoxin 0,125 mg 1 - 0 -0 Vzhledem k tomu, že se nám z posledního pobytu v nemocnici vrátila s nutností řídké kašovité stravy a i pití musí být zahuštěné škrobovým přípravkem se nám nyní stalo bohužel již podruhé, že jsme do ni nedostali dostatečné množství tekutin a mamince klesl tlak podle nás na kritickou hranici a to 70/30. Byla na tom dost špatně, byla ospalá a nemohli jsme ji ani probudit, natož ji podat léky. Problém je, že tyto všechny léky na srdce bohužel i snižují tlak. Po zavolání lékaře nám doporučil vynechat tyto její léky. Celou dobu se léčila na vysoký tlak a v poslední době jsme spíše zápasili s tlakem nižším. Už dříve jsme chttěli zda by ji mohli upravit její léky co bere, aby nedocházelo v případě slabšího tlaku ještě k jeho snížení. Ale to bylo spíše výjmečné. Tlak se držel cca 125/70. Ale nyní po vynechání léků přestala i čůrat, je oteklá a má bílé neprokrvené ruce. Dali jsme ji aspoň Furon. nebezpečnosti v případě vyského anebo naopak nízkého. Velmi nízký tlak je také nebezpečný. Můžou začít selhávat orgány v těle. A ona na tom není zrovna teď nejlíp. Navíc se bojíme,že vynechání najednou veškerých léků na sdce není dobře. Bojíme se o ní, že nám umře. Je ji sice již 93 let, ale žije ráda. Mám prozbu. Prosím jsou jiné léky, na srdce pro ni vhodné ,které by mohly nahradit ty dosavadní, aby ji nesnižovaly tlak? A pomohly srdci ? Je vůbec možné takto vysadit veškeré léky? Můžete nám co nejdříve odpovědět? Předem moc děkuji.Míla

Odpovídá:

MUDr. Jan Vachek


Bohužel prognóza Vaší maminky je pravděpodobně velmi závažná, nejspíše jde o tzv. kardiorenální syndrom, tzn. selhání srdce a ledvin. Domnívám se, že tento stav nelze již řešit doma a bude nutné okamžité vyšetření lékařem. Také se budete muset nyní rozhodnout, zda maminku nechat hospitalizovat nebo ne - mělo by se vycházet z přání Vaší maminky. Na dálku je těžké poradit konkrétně, bez možnosti vlastního vyšetření a ideálně i laboratorního. Obvykle se při průjmech a nedostatečném příjmu tekutin vysazují diuretika (Furon, Verospiron), protože při jejich dalším podávání hrozí jednak snížení tlaku, jednak prohloubení dehydratace. Totéž platí o Tritace. Při současném stavu Vaší maminky by zřejmě bylo na místě vysazení všech léků a doplnění tekutin za cílem zvýšení tlaku a obnovení schopnosti ledvin produkovat moč, což však nejspíše nepůjde podáním tekutin ústy, ale infúzemi. V každém případě je stav nepochybně velmi závažný a prognóza nesmírně špatná, okamžitá hospitalizace a vhodná léčba v nemocnici by mohla pomoci stav trochu zlepšit (pokud by si maminka hospitalizaci přála). Žádné jiné vhodnější léky místo Vámi uvedených nejsou t.č.k dispozici.

Související dotazy

Nízký tlak
Dobrý den ještě jsem k mému dotazu zapomněla dopsat...
Nízký tlak
Dobrý den, je mi 18 let a mám potíže s nízkým tlakem....
Nízký tlak
Dobrý den,už dlouhodobě mám diastolický TK kolem 60...
Nízký tlak
Dobrý den, můj muž (40 let) má poslední dobou nízký...
Nízký tlak
Děkuji za odpověď, paní doktorko. Ćetla jsem, že rybí...
Nízký tlak v těhotenství
Dobrý deň.mám 34 a som v 13tt..Trápi ma nízky tlak...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Velmi náhlá bolest hlavy při náročném posilování

Dobrý den před dvěma týdny jsem při přitahování na hrazdě náhle pocítil silnou...

Velmi nepravidelna menstruace

Dobry den, je mi 15 let a na tuto stránku jsem pokládala už hodne dotazů ohledně...

Velmi nepravidelná menstruace

Dobrý den. Je to přibližně 14 dní, co mi bylo 15 let. První menstruaci jsem...

Velmi nepravidelný MC

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radu. Celkem mně znepokojuje nepravidelnost...

Velmi nežádoucí účinky - pomoc

Dobrý den, potřeboval bych poradit v mém problému. Měl jsem problémy s močením...

Velmi nízká váha

Dobrý den. Jmenuju se Petr, je mi 20 let a léčím se na štítnou žlázu (chybí...

Velmi nízký krevní tlak

Dobrý den, ráda bych se touto cestou zeptala na jednu věc. Před dvěma dny jsem...

Velmi nizky krvny tlak

Dobry den pan doktor meriavam si dost casto tlak a vacsinou ho mam 110/60 alebo...

Velmi nízký tlak

Dobrý den, je mi 22 let a mám velmi nízký tlak. Po vypití kávy si naměřím...

Velmi nízký tlak + vysoký tep + bolest na hrudi + těžké dýchání a únava

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mám podstoupit nějaké vyšetření nebo zda...

Velmi občasná bolest žaludku bez příčiny

Dobrý den, již netuším co dělat či jak se tomu vyhnout, ale 1x až 2x za rok...

Velmi podezřelé znaménko

Dobrý den, prosím o radu , jelikož mám na svém těle nespočet znamének větších...

Velmi problematická kůže

Dobrý den. Párkrát jsem zde již psal, ale stále mi to není jasné. Poprosil bych...

Velmi reálné sny

Dobrý den p.Dr., mám velmi nepříjemny,až děsivy problém. K ránu,když je ještě...

Velmi ruchá kůže na rtech

Dobrý den,prosím o radu.Moje dcera 14,5 let má problémy s velmi suchou kůží...

Velmi rychlý růst vousů a chlupů

Zdravím, je mi 16 let a už 2 roky si holím vousy, ráno v 6:30 se oholím žiletkou...

Velmi silná bolest bederní páteře

Již asi přes 2 měsíce silná bolest bederní páteře vlevo se současně silnou bolestí...

Velmi silna bolest zad.

Dobry den, je mi 18 let a pred 11 lety jsem mela uraz s pateri. Zada me boli...

Velmi silna bolest zad.

Dobry den, je mi 18 let a pred 11 lety jsem mela uraz s pateri. Zada me boli...

Velmi silná menstruace

Dobrý den, mám velmi silnou menstruaci. První dva dny se nemůžu vzdálit od...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Korektor Valgomed


Problémy s vaginabijarním výtokem

Dobrý den, moc ráda bych jsem se vás chtěla zeptat,budu upřímná,poslední dobou...

Výrůstky na penisu

Prosím o dovysvetleni k otázce http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/vyrustky-u-korene-penisu-dirky-na-spodni-strane-penisu-244812 Ano,...

Bolesti žaludku s rudnutím a pálením kůže

Dobrý den, už asi 30 let se trápím určitými záchvaty-nepravidelnou silnou...

Antibiotika a slunce


Kaz a díra v zubu


MUDr. Jaroslav Dragon

Ordinace lékaře specialisty - kožní

Mol by to byť syfilis?


Pád ze schodů

Dobrý den, včera jsem upadla ze schodů, byl to pád velmi bolestivý, narazila...

Bolest kyčle

Dobry den, pane doktore. Mam jiz nekolik let bolesti kolem leveho kycelniho...

Pupínek na přirození

Dobry den, nevite co to? Trochu to boli..jak se toho zbavit? A vadi to k necemu?...

Steatóza jater

Dobrý den včera jsem se ve vaší poradně ptala ohledně steatofibrosy, že se...

Tetanie

Dobrý den, je možné, aby muž 33 let prodělal aktutní záchvat tetanie (odvezen...

Vaginální záněty v těhotenství: Prevencí může být „céčko“!

Během gravidity prochází tělo mnoha změnami. Je zcela přirozené, že některé...

Bolest pod žebry

Dobrý večer pane doktore.Od rána mě bolí pod žebry i trochu žebra v obou bocích.Jako...

Bolest kolene po přisátí klíštěte

Dobrý den, pane doktore jenom jsem se chtěla zeptat. Měla jsem na břiše klíště...

Zvýšené onkomarkery CEA

Dobrý den, měla jsem gynekologické potíže, lékař mi nabral marker CEA a CA125.Ten...

Pocit cizího tělesa v hrdle

Dobrý den, již zhruba 2 roky mne trápí neustávající pocit cizího tělesa v...

Bolesti penisu při erekci

Dobry den, Už asi 3 týdny mě z ničeho nic začal bolet penis při erekci jakože...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×