Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vliv statinů na rozvoj cukrovky II.typu

Diabetologie Dana 12.11.2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda lék na cholesterol Rosucard 40 mg, může vyvolat cukrovku. Asi 1,5 roku beru Rosucard a objevila se mi cukrovka 2. typu. Cholesterol byl výborný, celkový 3,6. Cukr jsem měla ráno na lačno 5,6. Pak jsem byla na testu na cukrovku a lékař mi sdělil, že mám cukrovku a již se jí nezbavím. Předepsal mi Glucofaghe. Beru jej asi 1 rok. Před půl rokem mě začala svědit kůže na celém těle. Dokonce se mi začaly dělat na kůži boule. Zašla jsem k praktickému lékaři, vysadil Rosucard a předepsal Torvacard. Jiné léky neberu, tlak mám v pořádku. Je možné, že statiny podpoří vznik cukrovky? V rodině nikdo cukrovku neměl. Děkuji za odpověď. D. Ž.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Dano.
Statiny jsou léky, které mohou zvyšovat pravděpodobnost výskytu cukrovky. V případě cukrovky druhého typu se nejedná o dědičné onemocnění. Při rozvoji cukrovky 2.typu roli hraje životní styl, stravovací návyky, stres, nedostatečná pohybová aktivita, obezita. Nevím jaké byly Vaše hodnoty glykemie před začátkem terapie, ale většinou se cukrovka II. typu zkouší kontrolovat dietou a zvýšenou pohybovou aktivitou. Váš dotaz předám specialistovi k odbornému vyjádření. Pěkný den.

MUDr. Karel Kubát
Odpovídá lékař:

MUDr. Karel Kubát

Specializace: Adiktologie, Diabetologie, Intenzivní medicína Pracoviště: Centrum pro závislé na nikotinu

Dobrý večer paní Dano! Souhlasím s názorem paní doktorky Smejkalové: je pravda, že bylo prokázáno určité zhoršení (přesněji zvýšení) hladin cukru v krvi (takzvané glykémie) u lidí, kteří užívají léky typu Rosucard či Torvacard (rosuvastatin, atorvastatin dle chemického názvu). Je ale rovněž pravda, že toto zhoršení je jen velmi mírné. V podstatě se nám cukrovka (diabetes mellitus) vyvine jen tehdy, pokud jsme k ní měli sami už vývazně nakročeno, a vliv těchto léků je jen tou poslední kapkou.

Je otázka, jak hodnotit vliv těchto léků: pomáhají, nebo spíše škodí_ ? Odpověď u naprosté většiny léčených je : tyto léky výrazně pomáhají, a jejich škodlivý vliv je velmi nízký. Naprostá většina léčených je díky této léčbě výrazně chráněna před mrtvicemi nebo před infarkty.
Co je pro nás důležité? Jistě, je vhodné užívat léky, které náš lékař doporučil. Je také nesmírně důležité udržet zdravý životní styl. Dostatek pohybu, hodně chůze i další fyzická námaha výrazně sníží riziko vývoje cukrovky druhého typu, rovněž tak střídmost v jídle. Zkuste pomalu, nenásilně zhubnout o 3-4 kila za rok (tuku, nikoli svalů!) a uvidíte, zda se hladiny cukru, krevní tlak nebo i onen zmíněný cholesterol výrazně nezlepší. Myslím, že budete příjemně překvapena. Přeji ještě jednou krásný večer! Prim. MUDr. Karel Kubát

Související dotazy

Cukrovka
Dobrý den, minulý týden zemřel bratr mého otce (69...
Cukrovka v těhotenství
Dobrý den, byla jsem v 25+0 tt na testu na těhotenskou...
Těhotenská cukrovka
Dobrý den, mám těhotenskou cukrovku, celé těhotenství...
Těhotenská cukrovka
Dobry den chtela bych se zeptat mam diagnostikovanou...
Průjem, cukrovka, dialýza
ráda bych se optala na stále trvající průjmy maminky.je...
Těhotenská cukrovka
Dobrý den, čekám jednovaječná dvojčátka. Nyní jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vliv Recoxy 15 a Methotrexatu na kvasinkové onemocnění

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně užívání výše uvedených léků, které užívám,...

Vliv Relvar na artrozu

Dobrý den, jsem po operaci TEP kyčle (artróza) a zároveň se léčím s astmatem....

Vliv rentgenového záření na padání vlasů

Dobrý den, mohu vás prosím požádat o radu. Dočetla jsem se, že za padáním vlasů...

Vliv respiračních onemocnění na jaterní infekce

Dobrý den, Prodělal jsem infekční jaterní hepatitidu spojenou se žloutenkou...

Vliv RTG na plod

Dobrý den, od 17. do 26. dne cyklu jsem brala Utrogestan a to 3 tab denně. MS...

Vliv sacharidů na hormony

Dobrý den, velmi se zajímám o zdravou výživu a nyní čtu stále častěji knihy...

Vliv salazopyrinu na vyvoj plodu

Dobrý den, chtěli bychom s manželem počít miminko. Manžel uživá salazopyrin...

Vliv sledování televize na oči dítěte

Dobrý den, mám dvou a půl letého synka, kterému od jeho dvou let a tří měsíců...

Vliv slunečního záření na těhotenství

Dobrý den, ráda bych se prosim zeptala....jsem ve 26.tt a dnes jsem ve velmi...

Vliv spalovače tuku na hladinu bilirubinu

Dobrý, den chtěl bych se zeptat jestli má spalovač tuku na hodnotu bilirubinu...

Vliv stévie na OGTT

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, že pravidelné slazení nápojů...

Vliv streptokoků na funkci mozku

Dobrý den paní doktorko, 1x až 2x ročně ztrácím periferní vidění na levé straně,...

Vliv stresu a strachu na výkonnost

Dobrý den, já to pořád nechápu!!! Když mi je zle, a ani nevím, jestli budu schopna...

Vliv stresu na dospívání

Dobrý den, zajímalo by mě, zda má stres nějaký vliv na dospívání (na jeho zpomalení)....

Vliv stresu na léčbu vysokého tlaku

Dobrý den, léčím se s vysokým krevním tlakem. Většinou je stabilizovaný na...

Vliv strumigenů na štítnou žlázu

Dobrý den, ráda bych se zeptala, do jaké míry ovlivňují funkci štítné žlázy...

Vliv sváření na zdraví


Vliv štítné žlázy na mentální vývoj dítěte


Vliv štítné žlázy na plodné a nepolodné dny

Hezký den, mám dotaz týkající se antikoncepce. Ráda bych po cca. 12 letech...

Vliv telefonování na nedoslýchavost a tinnitus

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně práce, kdy v podstatě celou pracovní...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulka na žaludu

dobrý den na žaludu penisu jsou ,, takové bíle tečky,, jedná se mi to že mi...

Skvrna na prsu

Dobrý den před týdnem se mi objevila skvrna na prsu.nesvědí.Ani jsem si nenahmatala...

Pocit knedlíku v krku, tlak v oblasti žaludku (trojúhelník mezi prsy a níž)

Dobrý den, měla jsem problémy s pocitem knedlíku v krku, byl mi zjištěn reflux,...

Zánět po vytržení zubu


Alkohol a bolest kolen


Reflux jícnu a vitamín C

Dobrý den, mám diagnostikovaný reflux jícnu. Jsem ale hodně nemocná, snažím...

Výhřez L5/S1

Dobrý den, Prosím o názor, zda bych měla podstoupit operaci. Nález z MR: hernie...

Bulka a vřed v třísle

Dobrý den, již je to déle co se mi mezi genitáliemi a tříslem udělal malá bulka...

Asi půl roku mě bolí kloub palce u levé ruky

Dobrý den, již delší dobu (asi půl roku) mě bolí kloub palce u levé ruky (jsem...

Trvale zvýšená teplota

Dobrý den, asi před třemi roky jsem začala trpět na časté angíny (skoro každý...

Bulka před uchem


Bolest hlavy v souvislosti s krční páteří

Dobrý den pane lékaři, mám neustálé bolesti hlavy, zřejmě od krční páteře, na...

Nižší ALP v krevních testech

Dobry den, dnes jsem byla na odberech krve jako samoplatce a u trech hodnot...

Nepravidelná menstruace

Přítelkyně tento měsíc má po třetí menstruaci chci se zeptat co je příčinou...

Cervikokraniální syndrom

Dobrý den, měla bych 2 dotazy. Byl mi diagnostikován cervikokraniální syndrom,...

Bolest hýždě

Dobrý den, rozhodla jsem se, že Vám napíši, protože už jsem bezradná, zoufalá...

Zraková potíž

Dobrý den, během týdne jsem 2x prožil nepříjemnou zrakovou potíž. Náhle se...

Bolesti krční páteře, mravenčení rukou

Dobrý den, již několik dní mě trápí nepříjemné pálení obou rukou a občas...

N399

Dobrý den, když jsem byl malý asi v 1 roce mi byla dělána uretroplastika, nahrazením...

Časté močení

Dobrý den. Vím, že tento problém tu byl již diskutován a to je časté močení....

Reklama