Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vrozený megaloureter

Ledviny Zuzana 14.1.2019

Dobrý den, ráda bych znala názor více lékařů. Posílám zprávu. Jde o syna 1,5let. Od narození hydronefroza vlevo, močovod 12mm. Od narození 2x ataka APN ecoli. (Druhá byla z prochladnutí v bazénu). Byli jsme na Mcug i mag3. Vše OK. Ultrazvuk: Práva ledvina 56mm, KPS bez náplně, parenchym 11-12mm.
Levá ledvina: 57mm, min náplň kalichu i pánvičky, parenchym 11-12mm, mm s náplní 40ml, stěna jemná, močovod šíře az 11mm.

Jeden lékař nás neustále tlačí do operace a podotkl s nejistým výsledkem. Vzhledem k tomu, že žádné problémy od poslední ataky v 3/4 roce nemáme, a názoru dalších třech lékařů zůstat na lécích moc s operací nesouhlasím. Jaký je váš názor?

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den paní Zuzano, Váš dotaz předám specialistovi na danou problematiku - nefrologovi, aby Vám odpověděl. Jako praktická lékařka pro dospělé nemám s tímto zkušenosti, abych Vám podala validní odpověď, tak prosím vyčkejte druhé reakce od specialisty. Dále Váš dotaz předám zdravotní sestře, která Vás bude kontaktovat a může Vám pomoci objednat syna k dalšímu specialistovi k vyšetření. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie Pracoviště: Nemocnice Sedlčany

Vážená paní Zuzano, mezi základní kritéria pro indikaci operační léčby podle doporučení Evropské urologické společnosti patří pokles separované ledvinné funkce pod 40 %, pokles ledvinných funkcí o více než 10 %, nárůst předozadního průměru ledvinové pánvičky při ultrazvukovém vyšetření a hydronefróza III., resp. IV. stupně. Většina dětí s hydronefrózou je zprvu léčena konzervativně. Základem konzervativní léčby je pravidelné sledování, zpočátku i profylaktické podávání redukované dávky antibiotik ve večerní dávce. Rozhodování o operaci je ve většině případů (s výjimkou akutních operací při pokročilé či rychle narůstající dilataci a urosepsi) dlouhodobým procesem. Doporučuji Vám domluvit se se specializovaným pediatrickým pracovištěm na plánovaných zobrazovacích a funkčních vyšetřeních a podle výsledků konzultovat optimální postup. S pozdravem, MH.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie Pracoviště: Ambulance nemocnice Znojmo

Dobrý den, stav je nutné konzultovat s dětským urologem, kterých není v ČR zase tolik. Ze zprávy však není jasné, co je příčinou hydronefrózy. Při špatné funkci ledviny, jizvách ledviny a častých zánětech je nutné došetření příčiny a eventuálně operace. V případě Vašeho dítěte nejsou potíže natolik vážné a klonil bych se k vyčkávacímu postup. V případě zhoršení se dá k operaci přistoupit.

Související dotazy

Vrozený retinoblastom
Dobrý den, četla jsem, že plošně se novorozencům provádí...
"vrozený vřed"
Dobrý den, je mi 18 let a dnes jsem byla poprvé u gynekolaga....
Vrozený trombofilní stav
Dobrý den,byl u mě zjištěn vrozený trombofilní stav,heterozzygotní...
Vrozený strabismus
Dobrý den, asi když mi byly tři roky, zjistilo se,...
Vrozený hydrocefalus
Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem z dvojčat a...
Vrozený pigmentový névus
Dobrý den, můj syn (3 týdny) se narodil s pigmentovým...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vrozená žilní vada ??

Dobrý den, můj syn narozen 26.4.2016 (6m a 2týdny), má na pravé krční žíle...

Vrozená, malá žilní anomálie

Dobrý den, na MR mozku, kam jsem se objednal sám jako samoplátce (lékař nehodlal...

Vrozené vady

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda-li moje děti budou mít syndaktylie když...

Vrozené vady

Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Byla jsem na vyšetření v těhotenství...

Vrozené vady

dobrý den chtěla jsem se zeptat muj 15 měsíční syn se narodil s atrezii zevního...

Vrozené vady

Dobrý den, předem vám chci poděkovat za vaše odpovědi na mé otázky. Od 26. týdne...

Vrozené vady

Ještě jsem zapomněla napsat, že výsledky při OGTT jsem měla vysoké 5,2...11,5...10,2,...

Vrozené vady a vlivy na plod

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat na pár informací. Jsem v 7. týdnu těhotenství...

Vrozené zvlnění nehtů na palci

Dobrý den, Už mě to zajímá delší dobu a chci se zeptat odborníka. Na obou...

Vrozený hydrocefalus

Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem z dvojčat a od narození trpím hydrocefalem...

Vrozený pigmentový névus

Dobrý den, můj syn (3 týdny) se narodil s pigmentovým névem na bříšku o velikosti...

Vrozený retinoblastom

Dobrý den, četla jsem, že plošně se novorozencům provádí vyšetření oftalmoskopem...

Vrozený strabismus

Dobrý den, asi když mi byly tři roky, zjistilo se, že šilhám.Prvně jsme šli...

Vrozený trombofilní stav

Dobrý den,byl u mě zjištěn vrozený trombofilní stav,heterozzygotní forma Leidenské...

Vrtali mi dva zuby pod lokální anestezií, padá mi celý horní ret.

Dobrý den, před třemi dny jsem byla u zubaře a vrtali mi dva zuby pod lokální...

Vrtání a umrtvení zubu v těhotenství

Dobrý den, jsem v 29. týdnu a bohužel se mi pod plombou udělal znovu kaz,...

Vrtání bolest

Dobrý den pane doktore, již delší dobu si nechávám před "vrtáním"...

Vrtání zubů

Dobrý den Mám jen takový malý dotaz,jak dlouho bolí asi jeste zub po vrtání?

Vrtání zubu a přetrvávající bolest

Dobrý den, je mi 16 let, dnes jsem byla u zubaře.. Měla jsem kaz na 6-tce vpravo...

Vrzání a křupání v kolenou

Dobrý den, mé dceři je 12 let a stěžuje si na vrzaní v kolenou. Když na ně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Růst vousů


Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Svědivá vyrážka

Dobry den, priatelka ma uz asi mesiac po Tele vyrazky Na chrbte a Na bruchu...

Prasklý meniskus

Dobrý den, je mi 15 let a jsem po operaci s prasklým meniskusem. Chtěl bych...

Bolesti v okolí pupku

Dobrý den , mám jednou za čas bodavou bolest , velice ostrou v oblasti pupku...

Časté opary

Dobrý den, před několika lety mi byl nasazen ISOPRINOSINE na častý výsev oparů...

Hořké a dlouhé zvracení

Dobrý den, sám od sebe většinou naštěstí nezvracím, ale když už... třeba to...

Bolestivá vyrážka v oblasti konečníku

Dobrý den, už pár dní mě trápí bolestivá vyrážka v oblasti konečníku, jedná...

Křeče v nohou

Dobrý den, chtěla bych upřesnit dotaz. Již cca od loňského roku mě chytají křeče...

Dekompenzovaná cukrovka

Dobrý den,mám maminku v nemocnici kvuli vysokému cukru (20).Zle jí není ani...

Problém je ten, že při delší chůzi (cca 50 - 100 m) mne chytají křeče u levé nohy (nejdříve lýtko a pak stehno).

Dobrý den, asi před 3 týdny mne z ničeho nic začalo bolet levé tříslo (v horní...

Jsem po spálové angíně, za jak dlouho můžu začít opět sportovat?

Jsem po spálové angíně, za jak dlouho můžu začít opět sportovat?

Bolest pod pupkem


Vyrážka na rameni a krku

Dobrý den, chtěl bych se s Vámi poradit s vyrážkou, která se mi postupně objevila...

Velikost penisu

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli je blbé když mi je 14 let a můj penis...

Vakuový fenomén- vysvetleni diag.laikovi


Komplikace po trhání zubu

Dobrý den, v úterý mi zubní lékařka vytrhla sedmičku vlevo dole, jelikož jsem...

Třezalka tečkovaná

Dobrý den, začala jsem pít čaj s třezalky tečkované (1,5 g - 2x denně ráno...

Sport po angíně

Dobrý den. Minulý týden mi lékařka našla angínu. Šla jsem k ní s jiným problémem...

Kvasinková infekce u muže


Reklama
Zavřít