Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Vyhoreni nebo hypochondrie

Psychika emil . 26.6.2012 redakce uLékaře

Dobry den pani doktorko, byl jsem u endokrinolozky a zduveril jsem se ji, ze po skonceni vysoke skoly, pred 6 leti jsem nastoupil do zamestnani plny nadseni ve vysnivanem oboru, podnik se rozjizdel a ja mel vzdy same skvele napady jak vsechno vyresit ve vyrobe, na oddeleni po odborne strance. Celil jsem nedostatecnym pracovnim podminkami jako chybejice vybaveni, nerealizovatelne pozadavky manazmentu, musel jsem soustavne improvizovat ale stal jsem se znamym odbornikem volajici ke konzultaci i z jinych pobocem po svete. a po roce jsem se neurocirkulacne zroutil (hypertenze, tachykardie, hyperventilace) a chtel jsem prastit s praci avsak po marodce pod vlyvem anxiolytik jsem si to rozmyslel, abych se zbytecne nestresoval hledanim prace a zmenou prostredi. Praci jsem se snazil nevmimat stresove, ale s nadledem co obnaselo si delat obcas vtipy az ironii. po par mesicich vsak uz jsem zacal pocitovat, ze dennodenni opakovane problemy v takovemto systemu podniku se nikdy nevyresi a rovnovaha co davam a co dostavam se natolik preklopila, ze jsem stratil jakekoli iluze o praci a dal jsem vypoved. zustal jsem bez prace a konecne jsem mel dovolenou a volne vikendy. o par mesicu jsem nastoupil do prace v rovnakem oboru kvuli skvelym referenciim. z nadrizeneho se vyklubal rafinovanej manipulator a z kolegy, ktery ma mnel zaucit velkej intrikan. mobbing a bossing dennodenne. znizila se mi imunita byl jsem stale nachlazeny, kasel, prekovanal jsem chripku pri 38 stupnich i dva tydny, chudnul, doktorka mi davala i kalciove injekce kvuli otokum v hrdle a nakonec se opat zroutil. dal jsem vypoved a zustal doma, uz je to treti rok. prvni dva roky jsem vypnul mobil, facebok , maily a zustal len tak doma bez kontaktu s lidmi, stresovalo mne o kdyz jsem videl pohyb na ulici, nekoukam zpravy, ale ani filmy. skratka zadnej zajem o deni kolem. zacal jsem posilovat, 5 tibetani, behat a dychove cviceni, pribral jsem 10 kilo, bmi 23 a snazim se z toho dostat. uz mam i telefon a byl uz na par pracovnich povorech, ale nikde mne nevzali kvuli take velke pauze a pry jsem neprubojnej i kdyz zivotopis je dobrej na prax. tak jsem se na to zeptal endokrilozky jestli se nejednalo o vyhoreni hypotalamus-hypofyza-adrenal cortex. kdy byl pokles kortizolu a aldosteronu. Prejavilo sa to u mne, ze jsem mel nizsi imuitu, ktera se asi do dvou mesicu dala do poradku a snizemi aldosteronu melo prejavy, ze jsem soustavne mel pul roku pred a pocas chut na slane potraviny az tolik, ze jsem si je kupoval do zasob a jedl je dokonce uz pri pokladne. predtym ani ted na slane nejsem. pani doktorka rekla, ze to je blbost aby stres ovlyvnoval hormony, ze pry pak by byly vsichni lide hormonalne rozladeni a zadne vyhoreni HPA osi neni mozne. Co se to se mnoudeje? Jsem hychondr nebo co? Jinak byl jsem u ni kvuli nizsi hladine testosteronu 13 nmoll a dala jej vysetrit jeste jednou. Dekuji za precteni a odpoved a prominte za tak dlouhy prispevek. Emil

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den. Rozhodně bych si netroufla vést polemiku s Vaší ošetřující lékařkou, která zná Váš stav mnohem lépe než já. Skutečností ale jistě je, že psychika.- zvláště dlouhodobý stres- má velký vliv na fysiologické funkce, dochází ke změnám v imunitním systému, člověk je zranitelnější infekcí, ohroženější dysregulací imunity /rozvojem autoimunitních či nádorových onemocnění/.Proto také lékaři podporují aplikaci protiúzkostných antidepresív, které mají v tomto smyslu jistý harmonizující vliv. Myslím, že jste nesmírně inteligentní a citlivý člověk. Dokážete ze svých relativně negativních zkušeností pro sebe "vytěžit" smysluplnnost- hledat v dalším životě jistý kompromis mezi pracovním nasazením a prostorem pro sebe sama, aby Váš výdej nebyl na úkor integrity Vaší bytosti. Možná by Vám pomohla vnímavě vedená psychoterapie, kombinovaná s "ochrannou " léčbou zmíněnými farmaky. Ale toto rozhodnutí zůstává samozřejmě na Vás.

Související dotazy

Hypochondrie
Dobrý den, zkusím co nejstručněji, podrobně to stejně...
Hypochondrie?
Přeji Vám dobrý den . Ikdyž se mi o mém problému celkem...
Hypochondrie
Dobry den. Chtel bych se vam sverit se svymi problemy...
Mam syndrom vyhoreni?
dobry den, prosim uz nekolik mesicu se citim k nicemu...
Syndrom vyhoření
Dobrý den, už několik měsíců mám problémy s jídlem,...
Syndrom vyhoření
Dobrý den, prosím o radu, můj partner trpí syndromem...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vyhledání pomoci

Jedná se o problém 7-měsíčního nemocného dítěte mého synovce. Pro velké zahleňování...

Vyhodil jsem si koleno

dobrý den, stalo se mi při dřepech, že jsem si vyhodil koleno. Již se mi to...

Vyhodnocení celkového vlivu léků

Dobrý den. Je mi 62 roků. Při léčbě po odstranení metastáz melanomu - lékem...

Vyhodnocení CT

Vážená paní doktorko, po úrazu krční páteře se stále nemohu zbavit bolestí...

Vyhodnocení EKG

Mám jít na odběr vajíčka pro IVF a byla jsem na EKG.Zde mi bylo nalezeno : inkompl....

Vyhodnocení EKG Holtera

Dobry den, rad by som sa spytal na vyhodnotenie 24 hod. HOLTERA, tu je sprava: Nejdelsi...

Vyhodnocení MR, bolesti zad

Dobrý den.Od října jsem doma na neschopence zatím bez diagnozy.Nedávno jsem...

Vyhodnocení,doporučení- lékařské zprávy

Krční lordosa vyhlazená.Postavení obratlů dobré.Signál zobrazeného skeletu přiměřený.Meziobratlové...

Výhody

Dobrý den, před rokem jsem užívala antikoncepci Lindinete 20 a teď se rozhoduji...

Vyholování vagíny

Dobrý den, Mám problém s vyholováním vagíny. Je mi to trapné, ale už nevím,...

Vyhozená kolena

Dobrý den, je mi 21 a od šesté třídy mi vyskakují obě kolena. Do 15 let jsem...

Vyhozené a nahozené rameno

Dobrý den, v pondělí jsem spadla na ruce když jsem jela na bruslých a vyhodila...

Vyhozené koleno

Dobrý den, už jsem s tím byl u lékaře, ale zatím mi k tomu víc neřekl a tak...

Vyhozené koleno

Dobrý den, včera jsem si vyhodila koleno, ale neměla jsem vůbec žádnou zátěž,...

Vyhozené koleno a lyžování

Dobrý den, asi před třemi roky jsem si při tancování vyhodila koleno. Češka...

Vyhozené koleno, křupání v koleni

Dobrý den, měl sem před 3mi měsíci vyhozené koleno, nosil sem na to jen krátce...

Vyhozené krční obratle

Dobrý den paní doktorko! Je mi 66 let. Na konci března jsem ukončila rehabilitaci...

Vyhozené rameno

Dobrý den. Včera jsem si při fotbale zřejmě ,,vyhodil rameno", bolest to byla...

Vyhozené rameno

Dobrý den, v neděli jsem si vyhodila rameno. Ruku jsem měla vyhozenou asi hodinu...

Vyhozený krční obratel, hučení v uších

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na krční páteř, byl jsem na masáži a masérka...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hořko v puse


Podezření na condylomata


Bolest břicha a plynatost


MUDr. Miroslav Havrlant

H&H Medica s.r.o.

Projevy infekce po revizi dělohy


Injekcia suplasyn


Mám nejspíš vaginálni mykozu


Angína, streptokok


Hýžďové svaly


MUDr. Evženie Bartáková

Ordinace všeobecného lékařství

Mravenčení palce u nohy


Výsledky krví


Lokren a Betamed

Dobrý den, je nějaký rozdíl mezi léky Lokren a Betamed. Děkuji.

Možné příznaky těhotenství


Červený výrustek na penisu


Bolesti nohou


Unikání stolice


Zánět v zápěstí


Oligozoospermie a erektilní disfunkce


Výsledky krve - zvýšené červené krvinky


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×