Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Výhřez plotýnky

Záda, páteř Jitka 19.5.2018

Dobrý den,
ráda bych Váš odborný názor. Od roku 2012 jsem měla diagnostikovaný výhřez plotýnky L5/S1 a to 31mm. Bohužel došlo k chybě v opisu a rok jsem chodila se zprávou 3,1mm. V únoru 2013 jsem zkolabovala, bolesti již nešly vydržet (mdloby, zvracení, nauzea, spasmy, tremor Dk, celkový diskomfort) do několika hodin nastala akutní kauda equiny a velmi rychlá operace. V podstatě, vyndali kus již utržené plotny. V květnu téhož roku se začaly bolesti stupňovat a dle MRI byl v místě zákroku opět masivní výhřeř přes 1cm. Reoperace byla v 07/2013. Od první operace do období 09/2013 se bez zjevných důvodů opakovala retence moči a to v řádu dní či týdnů. 10/13 byla provedena urologický operace na roztažení močové trubice, jako jeden možný důvod retencí. Nicméně zúžení nebylo dle urologů nikterak významné a rozhodně by nemělo způsobovat retence. Od druhé operace mám stále poměrně silné bolesti jsem od operace na opiátech což je nyní již více jak 4 roky. Velmi často se bolest projevuje jako před operací a to po DK, zadek až po plosky nohou. Neustálé křeče, otoky DK. Dle angia, vše v normě. Kontrolní MRI byla 2015 s tím, že stav je pro reoperaci velmi špatně viditelný a jedná se pravděpodobně o jizevnaté změny, lehkou hernii L4, četné osteofyty v celé oblasti.
Byla mi taktéž diagnostikována Skyfoza a lordóza, výhřez na Th1 3mm.
Krční páteř je bolestivá od operace páteře, pravděpodobně došlo k přetížení.
C4,C5,C6,C7,C8 trny velmi bolestivé na dotek, otoky, zúžení pateřního kanálu mezi C4-C7 na 7-8mm !! C6/C7 stenoza páteřního kanálu s útlakem. osteofyty, četné degenerativní změny. Bylo mi řečeno, že mám "vyschlé" obratle. Pro diagnostikovaný VAS CP a VAS LS mám prakticky neustálé bolesti, některé pohyby krkem, hlavou mi navazují nauzeu až kolapsy. Velmi se mi třesou prsty ukazováčky a prostředníčky, byla mi taktéž diagnostikována tzv. písařská ruka a křeče mívám i několikrát denně. Ruce mě celkově bolí a někdy až atakově. Podle revmatologa se jedná Fybromalgii a vzhledem k mé celkové anamnéze lze uvažovat i o chronickém únavovém syndromu. Jsem velmi silná migrenička na sumatriptanech s tím, že záchvaty trvají i +72h.
V roce 2015 mi byl diagnostikován na P rameni syndrom zamrzlého ramene.
V roce 2017 na L rameni podle MRI sy impingement a navržen operační zákrok. Bez úrazu !!
Velmi často končím na neurologii s nesnesitelnou bolestí, spazmy, otoky páteře v celém rozsahu nebo jednotlivých segmentů. Vzhledem k faktu, že jsem chronická pacientka je vždy léčba stejná.
Kapačka, obstřik, opich trnů, zpráva a domů. Něco ve smyslu, že léky mám silné, ID také III. stupně, tak ať si už laskavě zvyknu. Protáhlé obličeje, že jsem to zase já. Ne ve stylu, že mi nic není, ale, že efekt je vždy jen částečný a za pár dní je situace stejná. Stačí silnější zakašlání, tlak na wc, pohyb během spánku a jsem okamžitě opět nepoužitelná. Tachykardická s nízkým KT, vzhledem k diabetu 2-typu na padu mi nedělají úplně dobře kortikoidy, které dostávám všude Neurologie, traumatologie, ortopedie a efekt také nic moc. Prošla jsem vyšetřením na infekčním, denziometrií to je v normě. Jsem trombofilik Leidenská mutace Heterozygot na medikaci xarelto 20mg/denně.
Snažím se rehabilitovat jak jen to jde, ale vzhledem k pravidlům ZP nic moc. Často si je platím, ale někdy se stane, že mi je po nich mnohem hůř a to na dlouhý čas, ovšem bez bych se nehla vůbec.
Problém mám i se spánkem, jelikož v jedné poloze vydržím pro bolesti a křeče max. 2h, po probuzení obvykle již nejsem schopna usnout, jeden čas jsem trpěla i tzv. spánkovou obrnou, s medikací Valdoxanu 150mg již ne tak často. Jsem astmatik a pokud se projeví astma, okamžitě se bolestivost páteře v celém rozsahu zhorší.
Všichni mi prakticky tvrdí, že není způsob jak mi prospět a ulevit od bolestí a diskomfortu. Jsem samoživitelka v ID 3- stupně, zkoušela jsem pracovat. Nezvládla jsem ani půl úvazek (lehké administrativy), stav se akutně rychle zhoršil a trpím velkou únavností. Bolesti se zvyšují, stupňují a přidávají se další obtíže a diagnózy od roku 2013. Do té doby jsem byla prakticky bez obtíží, jen metabolický syndrom a bolesti páteře v bedrech, ale asi přiměřené. Prodělala jsem dvě gynekologické operace, plikaci žaludku. Trpím extrémně nízkou hladinou D, B12 a mám nestabilní štítnici bez medikace. Časté renální koliky a krev v moči bez zánětu, Problémy oftalmologie, suché oči a častěji zánět spojivek a rohovky. Onemocnění očí vč. SJ syndromu vyloučeno. CRp nikdy ne více jak 2. Laboratoř prakticky vždy naprosto v normě vč. glukozy, občas problém s Kaliem, doplňuji. MRI mozku v normě. RS vyloučena. Je mi 41 let.
Docházím na neurologii, ortopedii, diabetologii, neurochirurgii, urologii.
Farmaka: opiaty, antidiabetika, antiepileptika, léky na cholesterol, antidepresiva, koagulační th, vitamín D, B12, Magne B6, HA levonogestrel, d.p: Sumatriptany, nesteroidní antirevmatika (Aulin, Ketona, Nalgesin.....) Draslík, myorelaxanty
Diclofenac, Agifen.
Mohu Váš názor...radu..
Jitka

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, vzhledem k tomu, že Váš dotaz je cílen na odborného lékaře, předávám jej specialistovi, který Vám sdělí, zda jsou nějaké možnosti řešení Vašich obtíží.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová - praktická lékařka

Odpovídá lékař:

MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie Pracoviště: Neurochirurgické oddělení FN Plzeň

Dobrý den,
Váš dotaz začíná poměrně hezky. Sice dramatický průběh, ale přiměřený. Nicméně pak dále graduje a je vidět, že jste prošla snad všemi odbornostmi a každý aspoň něco málo našel. Těžko najít jednu radu. Poměrně zásadní informace je ale před koncem. Metabolický syndrom. Ten obyčejně nenastane sám od sebe. Pak už je to řetězení poruch, které souvisí jedna s druhou.

Vzhledem k udanému věku bych doporučil následující:
- konzultace v Centru pro léčbu bolesti (něktrá z Fakultních nemocnic)
- najít kvalitního fyzioterapeuta
- najít kvalitního dietního poradce.

To je začátek. Úpravou metabolismu můžete zlepšit spoustu stavů. Nízká hladina horčíku například může způsobit větší pohotovost ke křečím, i té písařské ruce, i bolestem hlavy migrenózního charakteru. Bolesti hlavy mohou souviset se stavem krční páteře, ale nikde nepíšete o váze, stavu svalstva, postavení těla a podobně. To je velmi podstatné a můžete to pod vedením odborníka změnit. Jizvy po operaci, případně i morfologické nebo funkční změny na nervových kořenech v bederní krajině neovlivníte až tak snadno. v Centru pro léčbu bolesti pomohou najít optimální léčbu, aby bylo možné zahájit fyzioterapii. Dietní poradu vysvětlovat nemusím. Jako diabetička jistě víte, jak důležitá je skladba potravin. A bude potřeba pečlivě vypočítat a navrhnout jak se dostat blízko k normě doplnit chybějící živiny.
Rozhodně to není snadná cesta a vše se asi napravit nepodaří. Ale myslím, že svůj stav změnit chcete i za cenu dlouhodobé dřiny se spoustou neúspěchů.
Držím palce! Nebude to snadné.

Související dotazy

Výhřez ploténky
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli může bankování...
Výhřez ploténky a bolest zad
Vyhrez. Prosim o radu. Mam vyhrez bederni patere a...
Bolest levé lopatky, plotýnky a prsního svalu
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, již od února mě trápí...
Těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat je mi 23 let a mám...
Výhřez ploténky
Výhřez ploténky Přechodný typ obratle lumbosakrálního.Susp.lumbalizace...
Bolesti zad
Dobry den. Mam uz pres 5 let problémy se zadama. Trpim...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Výhřez ploténky, potíže po operaci

Dobrý den, po vyšetření na MR a zhodnocení ostatních výsledků z vyšetření jsem...

Výhřez ploténky,spondylolistéza

závěr CT:chondroza disků L3/4 a L4/5.Mírná dorzální protruse disku L4/5.spondylolistéza...

Výhřez ploténky.

Vážený pane doktore. Mám problém v oblasti bederní páteře.Absolvovala jsem...

Výhřez plotny

Dobrý den Prosím o radu jestli třeba operece při této diagnoze.Jen chci napsat...

Výhřez plotýnek v bederní oblasti, útlak durálního vaku

Dobrý den pane doktore, chtěla bych znát váš názor ohledně postupu léčby mých...

Výhřez plotýnek v hrudní páteři, komprese míchy - je nutná operace?

Dobrý den, byla jsem na MR. Mohl by jste mi prosím jako laikovi přeložit zprávu....

Výhřez plotýnky

Dobrý den, chtěl bych se zaptat... už několik let mám problém s výhřez plotýnky...

Výhřez plotýnky

Dobrý den, chtěla bych poradit jaká je ještě možnost. Jsem 1 rok po operaci...

Výhřez plotýnky

Dobrý den, 20.4. jsem se vrátil s týdenního pobytu na neurologic. oddělení...

Vyhřez plotynky

Dobry den,chtěla bych vědět co znamena zprava z CTzuženi ivforaminaL4|5vlevo,L5|S1vpravo,osteochondrosaL4|5s...

Výhřez plotýnky

Dobrý den pane doktore, prosím o vysvětlení zdravotní zprávy. Je to 14 dní kdy...

Výhřez poténky

Dobrý den, dle CT mi bylo diagnostikováno: ve výši L 3/4 široká cirkul.protruze...

Vyhřezlá bederní meziobratlová ploténka

Dobrý den,zjistili my výhřez meziobratlove plotýnky v bederní páteři 6mm.Mám...

Vyhřezlá děložní sliznice

Dobrý den, jsem v 9. týdnu těhotenství a dnes mi gynekolog řekl, že děložní...

Vyhřezlá ploténka

Dobrý den,už jsem Vám několikrát psala a chtěla bych poprosit znova o vyjádření.Musela...

Vyhřezlá ploténka

Dobrý den, nedávno mi zjistily v 17 letech vyhřezlou ploténku s útlakem durálního...

Vyhřezlá ploténka

Ano jedná se o operaci ploténky.Jen se chci zeptat jak jsem vám posílala nový...

Vyhřezlá ploténka

Takže mi to zatím podle posledního CT neutlačuje kořen a žádná změna od rezonance...

Vyhřezlá plotenka

Dobrý den, již od srpna mám bolesti v bederní pateři. Chodila jsem na rehabilitaci,...

Vyhřezlá ploténka

Dobrý den pane doktore, rád bych se zeptal na problém s vyhřezlou ploténkou,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Brnění 4 a 5 prstu a dlaně levé ruky y

Jíž 9 měsíců mám větší problémy s krční páteří ,častá blokace ,bolesti ramenou...

Streptokoková infekce

Dobrý den, Minulý měsíc jsem dostala angínu. Paní doktorka mi předepsala Ospen...

Mandle - trhat či ne?

dobrý den mam dotaz ohledne dcery 3r. Nedavno ji zjistili astma a chronický...

Znaménko na zádech


Antibiotika a alkohol


MR kvůli potížím s koordinací

Dobrý den. mám dotaz můj skoro osmiletý syn byl na MR, kvůli potížím s koordinací....

Mirtazapin a nástup účinku

Dobrý den před 5měsíci jsem vysadila antidepresiva a na úzkosti jsem užívala...

Třes rukou

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující dotaz: mojí babičku trápí...

Hnisavé pupínky na stehnech

Dobrý den. Objevují se mi na nohou konkrétně stehna malé pupinky připomínající...

Augmentin

Dobrý den, dostala jsem antibiotika Augmentin 1 g a beru Ha Jeanine. Chtěla...

Pupinky na nohou

Mam na nohou pupinky.Nesvedi nic ale je to nechutne. Bojim se ze to bude nejaka...

Topiramat Actavis + antikoncepce Lindynette

Dobrý den, již delší dobu se léčím s bolestmi hlavy konkrétně jde o migrenu...

Bulka na hýždi

Dobrý den, na pravé pulce se mi udělala menší boulička, domníval jsem se že...

Svědění kůže

Dobry den, chtel bych se vas zeptat na moji citlivost kuze pri unave, na...

Dnes sme s partnerom spozorovali zápach mojej pošvy po rybacine

Dobrý deň. Dnes sme s partnerom spozorovali zápach mojej pošvy po rybacine (bola...

Přestání kouření s wellbutrinem

Dobrý den je mi 21 let a léčím se s schizofrenií a beru risperdal 2mg-0-2mg...

Kožní výrůstek u řitního otvoru - hemangiom nebo jiný nádor

Dobrý den. Mam kožní problém v oblasti cca 5cm od konečníku.Zacalo to jako...

Odstranění tukových bulek

Dobrý den, před deseti lety jsem byl na vyříznutí dvou tukových bulek na hlavě...

Bolest zubu

Dobrý den. Před 10dny mi lékař trhal osmičku vpravo dole .zákrok proběhl podlokální...

Tachykardie


Reklama
Zavřít