Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vyrážka

Kožní obtíže Iveta 10.5.2017

Dobrý den, v červenci 2016 jsem prodělala těžší formu infekční mononukleozy s hospitalizací - týden antibiotika do žíly + kortikoidy, dva týdny po tom jsem se celá totálně osypala (asi reakce na ATB). Od té doby mě střídavě trápí vyrážka (nejčastěji na kolenou). Na chvíli zmizí, zase se objeví. Jsou to malé pupínky, načervenalé barvy, které dost svědí. Když se vysprchuji, tak se kolem pupínků utvoří bílá skvrnka, která zase po cca 5 minutách zmizí, pupínky zůstanou. Už si nevím rady, kožní mi dá akorát mast s kortikoidy, která to nachvíli zastaví, ale zase se to objeví a je to furt dokola. Chci vyléčit příčinu, aby mě to netrápilo. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, infekční mononukleóza je virové onemocnění (způsobuje virus EBV), neléčí se antibiotiky (antibiotiky se léčí bakteriální záněty),ale léčba je symptomatická. Kortikoidy se používají u těžšího průběhu.
Je tedy možné, že jste měla ještě bakteriální superinfekci (bakteriální infekci nasedající na virovou infekci, která Vás oslabila) a proto ta antibiotika. Nepíšete bohužel jejich název.
Syndrom infekční mononukleózy je charakterizován povlakovou tonzilitidou (angína) a zvětšením uzlin. Pouhým okem se však nedá rozlišit, zda je angína virového či bakteriálního původu (bakteriální bývá častější).
Je známo, že pokud má člověk mononukleózu, tak při podání širokospektrých aminopenicilinů (ampicilin, amoxicilin) je riziko výsevu toxoalergického exantému (vyrážky) v 90 až l00 % (tento svědivý exantém spojený s podáním ampicilinu nebo amoxicilinu ale neznamená budoucí nesnášenlivost těchto antibiotik). Z tohoto důvodu se angína léčí obyčejným penicilinem, protože po něm k výsevu exantému nedochází (i když je onemocnění způsobeno virem EBV).
Pokud se vyrážka objeví, obvykle mizí a neprojevuje se takto dlouho.
Co se týče řešení vyrážky, předám Váš dotaz specialistovi - kožnímu lékař. Jeho odpověď očekávejte v nejbližším možném termínu. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Dobešová

Specializace: Dermatovenerologie Pracoviště: Nemocnice Šternberk

Milá Iveto, současné vyrážky na kolenou určitě nejsou v souvislosti ani následek infekční mononukleózy. Je potřeba odhalit příčinu, která může být na podkladě alergie, pokud se Vám vyrážka objeví a zase zmizí a je provázena svěděním. Sledujte, za jakých okolností se vyrážka na kolenou objeví, po kontaktu s nějakou látkou, textilií apod., tak jedině se dá příčina odhalit.

Související dotazy

Vyrážka
Dobry chci se zeptat zed prodelavam chripku uz tak...
Vyrážka
Dobry den, Tyden zpatky se dceri 8let, vyrazila zvlastni...
Vyrážka
Dobry den, po asi tridenni expozici na slunci a...
Vyrážka
Dobrý den, na rukou se mi objevila vyrážka červené...
Vyrážka
Dobry den, zhruba pred mesicem a pul se mi zacala na...
Vyrážka
Dobrý den, asi před týdnem se mi udělala vyrážka na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vyrážka

Dobrý den, s přítelkyní cestujeme na Filipínách a před dvěma dny se pritelkyni...

Vyrážka

Dobrý den. Mámě se objevila vyrážka na těle v posledních pár dnech. Ptala se...

Vyrážka

Dobry den,chtela bych se zeptat ohledne me 8mi mesicni dcerky.v zadu na zatylku...

Vyrážka

Muzete me poradit co muze byt toto?? Je toto mykoza ??? Pomuze canesten?? Moc...

Vyrážka

Dobrý den, permanentně mám suché, zarudlé a drsné tváře a místo mezi bradou...

Vyrážka

Dobrý den, Mám v konečníku malý nebolestivý vřídek, který mě občas svrbí,...

Vyrážka

Nad kotníkem mám tmavě červené fleky, jeden větší, jeden menší. Trochu svědí....

Vyrážka

Dobry den potrebovala bych radu na boku stehna se udelal puchyrek byl malinkej...

Vyrážka

Dobrý den , už asi čtvrtým měsícem mě trápí vyrážka na zádech a v oblasti...

Vyrážka

Dobrý den. V lednu jsem měl jenorázový pohlavní styk s jendou holkou na jedné...

Vyrážka

Dobrý den, již měsíc mám pod pupikem tuto vyrážku, svědí a rozrůstá se. Prosím...

Vyrážka

Dobry den, udelala se mi ne vnitrni strane stehen vyrazka (viz.foto), docela...

Vyrážka

Dobrý den, jsem dlouhodobě v zahraničí, proto mám hodně omezené možnosti...

Vyrážka

Dobrý den, prosím vás mám dotaz. Začalo to zhruba před 3 dny a na žaludu po...

Vyrážka


Vyrážka

Dobrý den, zhruba v 15 jsem byl kožní, měl jsem podežření na vyrážku. Paní...

Vyrážka

Dobrý den, mám takový dotaz. Před nedávnem jsem si asi rozškrábal stroupek a...

Vyrážka

Dobrý den, už asi druhým rokem mé trápí vyrazka prvně pod koleny a na vnitřní...

Vyrážka

První vyrážka na fotografii se objevila cca před týdnem. Nejdříve se jevila...

Vyrážka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co by tohle mohlo být ? Spali jsme s přítelem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krvácení po pohlavním styku

Dobrý den,ráda bych se zeptala na Váš názor.Začala jsem po pohlavním styku krvácet...

Bolesti na prave strane vzadu na boku vzadu

dobry vecer rada bych odvas dostala radu byla jsem na vysetreni ale nic...

Léčím se s úzkostnou, panickou poruchou

Dobrý den už 9 let se léčím s úzkostnou,panickou poruchou vždy se to cca po...

Helikobakterie


Nespavost

Dobrý den trápí mě nespavost nejspis to bude tim co jsem si za pul roku prozila....

Bolest v krku, pocit knedlíku


Zakřivený penis

Dobrý den, je mi 18 let, a mám takovou choulostivou otázku. Když mám erekci...

Vykašlávání hlenu


Pálení při vytékání vaginální kuličky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je normální, že mě po zavedení vaginální...

Komplikace po operaci kýly

Dobrý den, přítel byl na operaci tříselné kýly. Operace proběhla v pořádku....

Rosacea

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda-li je možné, že trpím rosaceou - často...

Deformující spondylóza C páteře

Dobrý den pane doktore, můžete mi prosím vysvětlit závěr zprávy vyšetření MR,...

Zvetsena uzlina v trisle

Dobry den, uz delsi dobu me trapi zvetsene uzliny v trislech - hlavne po holeni....

Uzlinky na krku


Bezezbytková dieta před kolonoskopii

Dobrý den, chtěla bych se zeptat za mohu když mě čeká kolonoskopie při bezezbytkové...

Bolest v krku

Dobry den, uz 5 mesicu me poboliva v krku. Byla jsem u obvodni a ta mi udelala...

Krční páteř psychika

Dobrý den.Nezlobte se že vás optěžuji,můj problém začal,od smrti maminky která...

Trvající bolest zubů po ošetření zubního kazu

Dobrý večer minulý týden jsem byla u zubařky se zubním kazem. Dala mi umrtvovaci...

Bulka penisu

Dobrý den, asi před dvěma týdny se mi na penisu objevila bulka viz foto. Rád...

Předávkování léky

Dobry den, pred cca hodinou som pojedla okolo 20 tbl. Ibalginu a pichla si 5...