Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Výrazně vysoké jaterní testy

Infekce Michal 18.9.2015

Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor na můj zdravotní stav. Dne 6.9. jsem byl hospitalizován s náhlou prudkou bolestí břicha, silným zvracením a průjmem. Byly mi naměřeny vysoké jaterní testy (AST: 3,67; ALT: 11,52; GGT: 4,52; ALP: 2,57). Lékaři mi během 5 dnů mého pobytu v nemocnici dělali různé testy, vyloučili akutní žloutenky typu A, B, C, EBV infekce. Propustili mne s vyjádřením, že jaterní testy se postupně snižují a zřejmě se jednalo o nějaký rotavir, který mi zasáhl i játra (po 3 dnech v nemocnici byly výsledky následující: AST: 2,69; ALT: 7,88; GGT: 4,32; ALP:1,74). Dnes jsem byl po týdnu po propuštění z nemocnice na kontrole a testy mi i přes dodržování jaterní diety vyšly ještě horší (AST: 4,69; ALT: 13,42; GGT: 3,6; ALP: 1,89). Paní doktorka mi sdělila, že jsem pravděpodobně prodělal hepatitidu typu A a onemocnění EB virem. Odpoledne jsem si vyžádal na základě rady jiného lékaře ještě testy na hepatitidu typu E - na odběr jdu na požádání ihned v pondělí. Alkohol piji velmi málo (cca 3 - 4 piva týdně, nyní samozřejmě vůbec), před jaterní dietou jsem se stravoval poměrně zdravě. Jsem obchodní ředitel, pracuji převážně v kanceláři, případně jezdím na služební cesty, je mi 30 let, nikdy jsem nebyl vážně nemocný. Léčím se pouze na pylovou alergii. Před 2 roky jsem žil 2 roky v Číně - nevím, zda to může mít vliv. Nyní již do exotických zemí necestuji. Posledních cca 6 měsíců jsem často výrazně unavený, jinak problémy nemám. Můžete mi prosím poradit s možnou diagnózou? Lékařka mi nyní pouze řekla, že nemám chodit do práce a mám držet dietu. Dlouhodobou absenci v práci si prakticky nemůžu moc dovolit a rád bych věděl, co mě čeká, jaká vyšetření bych měl absolvovat, co mi může být. Zdá se mi, že v místní nemocnici diagnózu hledají velmi pomalu a své názory neustále mění. Na další kontrolu jsem objednán až za týden a při dnešní konzultaci s jiným lékařem na lince virova-hepatitida.cz mi bylo sděleno, že mé jaterní testy nenasvědčují pouze přechozené žloutence a mohou mi způsobit i jaterní selhání, proto by se měli urychleně řešit a mám prý navštívit jinou větší nemocnici. Budu rád za Váš názor a předem za něj moc děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Vendula Bartáková


Dobrý den,
je sice možné, že jaterní testy byly zvýšeny v souvislosti s rotavirovým onemocněním, ale rozhodně to nebývá vůbec typické, zvlášť pokud si delší dobu ztěžujete na únavu.
Pokud byla veškerá vyšetření na hepatitidy (kromě E, tak to může být taky) negativní, bylo by vhodné minimálně udělat ještě sono jater, případně CT břicha, udělat podrobnější testy - jako krevní obraz, ionty, enzymy slinivky...
Pokud jste žil dva roky v Číně, mohl jste si ještě přivést nějaké parazity, co se u nás nevyskytují, takže by se mohla dodělat ještě vyšetření na přítomnost parazitů v těle (eozinofilie), např zjištění DNA parazitů ze stolice...

Související dotazy

Atorvastatin Actavis a špatné jaterní testy
Dobrý den, prosím vás mohu užívat Atorvastatin Actavis...
Vyšší jaterní testy
Dobrý den potřeboval bych radu vůbec nepiji a byl...
Zvýšené jaterní testy
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor....
Zvýšené jaterní testy u batolete
Dobrý den, chtěla bych se informovat.. Syn(2,5r)...
CMV a zvýšené jaterní testy
Mam dlouhodobe - minimalne rok, zvysene jaterni enzymy...
Jaterní testy
Dobrý den,mám dle posledního vyšetření u praktického...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Výrazné bolesti páteře

Dobrý den,již 10let trpím bolestí páteře,ale tad během 2let se to zhoršilo na...

Výrazné červené pupínky v dolní části nohou

Dobrý den, už pár měsíců, někdy v zimě jsem si toho všiml prvně, že se mi na...

VÝRAZNÉ HUBNUTÍ BEZ PŘÍČINY

Dobrý den,mám tento problém. 20 let jsem byla silný kuřák,před čtyřmi lety jsem...

Výrazné ochlupení po celém těle, dcera 3 roky

Dobrý den.Mám problém-moje dcera / v únoru bude mít 3 roky/ má po celém těle...

Výrazné ochlupení u dětí

Dobrý den, mám problém s 5,5letou dcerkou,má výrazné ochlupení na rukou a celých...

Výrazné ochlupení u ženy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je u ženy přirozené mít ochlupení...

Výrazné omezení pohyblivosti v kyčelním kloubu

Vážený pane Skotáku, potřeboval bych poradit na koho se mám obrátit abych...

Výrazné protruze disků

Dobrý den,pane doktore.Již tři týdny trpím velkou bolestí levé ruky od krční...

Výrazné tmavé ochlupení u malé dívky

Dobrý den. Ráda bych se poradila, má dcera má od narození silné ochlupení po...

Výrazné zhoršení sluchu u dítěte

Dobrý den! Syn (4,5 roku) má od prosince t.r. diagnostikovánu OMS bilat. a špatně...

Výrazné zhubnutí

Dobrý den,mám tento problém. 20 let jsem byla silný kuřák,před čtyřmi lety jsem...

Výrazné žíly

Dobrý den, poslední dobou se mi začínají zvýrazňovat žíly. Pleť mám světlou...

Výraznější žíly na šourku

Dobrý den, na levé straně šourku se mi zvětšila kresba žil. Nijak to nebolí,...

Výrazný pravý hilus v.s. cévní etiologie

Dobrý den, mám obavy o své zdraví, chtěl bych vědět, jaké jak je rizikový...

Výrazný srdeční tep

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu s následujícím problémem. Občas mi...

Výrazný úbytek na váze "spojený" s opožděnou menstruací

Dobrý den, ještě jednou píšu dotaz - já jsem se špatně vyjádřila - změnila jsem...

Výrazný úbytek na váze a" vynechání" menstruace

Dobrý den, za posledních 6 týdnů jsem shodila 8kg, z toho 6 kg tuk během 4 týdnů....

Výrazy v lékařské zprávě

Dobrý den, mám zlomený kotník. Výrazům v lékařské zprávě nerozumím a chtěl...

Vyražené zuby

Dobrý den, chci se zeptat na vyražené zuby mého bratra. Ve škole se stal úraz...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Stroupky na kůži

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Přítel má na rukou stroupky - ve tvaru kroužku....

Kyselina močová


Divny tlak v hlave

Dobry den, volam sa Samuel mam 16 rokov a som zo Slovenska. Pred troma tyzdnami...

Pupínky na pažích

Dobry den, jiz nekolik let mi trapi pupinky na pazich - od ramen po lokty, nikde...

Svědění pochvy, pálení při močení

Dobrý den, před 4 dny jsem měla pohlavní styk jak chráněni tak i nechráněný....

Kalcifikace aorty

Dobrý den. Při RTG srdce a plic v rámci předoperačních vyšetření (žlučník) byl...

Bolest bederni patere, krize, bricha

Dobry den, omlouvam se, ze pisi bez interpunkce. Muj problem zacal na konci...

Uzel na štítné žláze

Dobrý den, při ultrazvuku uzlin mi byl zjištěn uzel (velikost 2,9 cm) na štítné...

Močová infekce

Dobry den mam problem asi pred 14 dny jsem mel nechraneny pohlavni styk s tehdejsi...

Pálení nártů

Dobrý den, posledních asi 14 dní pociťuji někdy i několikrát denně pálení nebo...

Vývoj dítěte

Dobrý den, mám 3,5 měsíční holčičku.Dcera je vývojové v pořádku.Diagnoze mc...

Tachyardie, palpitace

Dobrý den,jmenuji se josef a jemi 27let. před 11 lety jsem byl velmi mlady a...

Nádor tenkého střeva

Dobrý den, mám dotaz ohledně mé maminky 55 let. Před měsícem jí byl zjištěn...

Bolestivé uzliny pod čelistí po vytrhnutí osmiček

Po vytrhnutí dvou osmiček, na dolní levé i pravé straně, se mi udělaly bouličky...

Suchá kůže penisu

Dobrý den mám suchou kůži na penisu nevím co s tím mám dělat jestli někam zajít...

Oteklé klouby na prstech

Dobrý den pane doktore, chtěl bych Vás požádat o radu, na kloubech rukou se...

Pupínek na penisu, syfilis ?


Zvýšená kyselina močová


Žlutá stolice nevadí


Poškození či vada krční páteře

Dobrý den. Mám problémy s bolestí za krkem, bolest šíje. Bolest se především...

Reklama
Zavřít