Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vysazení utrogestanu ve 3. trimestru

Gynekologie Petra 19.2.2014

Dobrý den,

mám za sebou již jeden předčasný porod (34+5 dle PM, 34+0 dle skutečnosti a UTZ ve 12.tt - podařilo se nám otěhotnět hned napoprvé, navíc obvyklý menstruační cyklus 35 dní), váha 2200 g, na novorozenecké JIP jsme následně strávili 3 týdny (různé komplikace i následně). Vlastnímu porodu předcházelo udržování v nemocnici od 30 tt. (zkrácený čípek na 0,5 cm, průchodná na prst, hmatatelný vak blan, kontrakce po 7 min.). Tehdy se mi při převozu domů (cca 100 km) spustily kontrakce cca po 5 min., ty se mi však podařilo zastavit díky medikamentům, které jsem pro tento případ dostala při propuštění. Přesto jsem do 3 dnů od propuštění porodila (po odtoku plodové vody - v noci).

Nyní jsem opět těhotná. Od 23.tt mám nařízený přísný klidový režim (kvůli zkracování čípku - malý naléhal hlavičkou na čípek, a tím zřejmě spustil kontrakce). Přestože jsem tento klidový režim dodržovala a brala i předepsané Mg (3x2), poslala mě moje Dr. ve 32.tt do nemocnice (tentokrát jen 25 km od nás), neboť čípek se mi zkrátil cca na 1 cm, opět jsem byla otevřená na prst a měla jsem hmatatelný vak blan. Navíc malý byl otočený KP a nožičkama mi tlačil dolů. V nemocnici jsem dostala kortikoidy, antibiotika a na 4 dny mi nasadili Gynipral, který následně vyměnili za tokolýzu Mg (k tomu jsem brala ještě 3x2 Mg v tabletkách). I přesto kontrakce přetrvávaly. 11. den po přijetí mi byla vysazena tokolýza a po dobu 3 dnů jsem dostávala Mg infuze po 6 hodinách. Po jejich vysazení jsem pak dostala Mg v tabletkách (2-2-2), Diazepam (1-0-1) a Utrogestan (1-1-2). Nyní jsem 35+0 dle PM (dle UTZ ve 12.tt 34+3 - tomuto údaji s ohledem na výše uvedené věřím spíš). Dnes jsem se dozvěděla, že mě budou v pátek propouštět a navíc že mi vysadili Utrogestan (aniž by mě o tom můj lékař předem informoval - prostě sestřička mi ho odpoledne už nepřinesla s tím, že mi lékař změnil medikaci). Pro úplnost dodávám, že vaginálně jsem byla vyšetřena naposledy před týdnem a UTZ jsem měla naposledy před 2 týdny (tehdy zjistili, že se mimi otočilo hlavičkou dolů). Jiné vyšetření (kromě pravidelného natáčení, při kterém mám vždy kontrakce) jsem od té doby nepodstoupila.

Do teď jsem byla poměrně klidná, ale nyní mám celkem strach, co bude dál. Při každé změně medikace se mi totiž kontrakce zhoršily (zpočátku jsem mívala 40-50, posledních pár dnů je mívám většinou kolem 80, někdy i víc; na 50 min. záznamu jich mám třeba i 7). Když jsem si cca před 3 dny na žádost doktorky dělala čárky, jak subjektivně já vnímám kontrakce při "běžném" režimu, tj. když čtu, povídám si, koukám na televizi, něco tvořím, ... tak aniž bych se na ně nějak zvlášť soustředila, zjistila jsem, že jich cítím cca 4-5 za hodinu.

Ráda bych své dítě donosila co nejdýl. Vím, bohužel, moc dobře jaké komplikace sebou předčasný porod pro dítě přináší, ačkoliv (jak je všemi stále opakováno) plíce už má dovyvinuté.

Nejvíc se bojím převozu domů (ať už s ohledem na předchozí zkušenosti, tak i s ohledem na to, že po každé návštěvě mé gynekoložky trvalo 2-3 dny, než se mi děloha sklidnila). Pokud ji mám rozdrážděnou již nyní, když jsem v klidu, obávám se, jak zareaguje teď. Navíc mě dosti vyděsilo to vysazení Utrogestanu, protože když mi ho dávali, zdůvodňovali to tím, že obsahuje progesteron, který má právě "držet na uzdě" oxytocin, jenž iniciuje porod. Pokud však mám kontrakce stále, jaký je důvod pro jeho odebrání?

Co byste mi v této situaci radila?

Od jakého týdne těhotenství má mimi relativně šanci "fungovat normálně"? Tj. bude schopné udržet si samo termoregulaci, není takové riziko spánkové apnoe, bude mít dobře vyvinutou i trávicí soustavu a bude mít dost síly na sání (při kojení)? Já doufám, že už snad od ukončeného 36.tt, ale nejsem si tím úplně jistá.

Předem děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Vážená paní,není možné odpovědět po netu na všechny otázky a řešit problémy které máte,chápu vaše starosti, na vašem místě bych vše ještě před propuštěním probral s primářem oddělení ,který detailně zná váš případ a jistě vám podána na vše vyčerpávající odpovědi, které vás zklidní.
Příjemný den

Související dotazy

Užívání utrogestanu
Dobrý den, mám na vás dotaz ohledně vysazení Utrogestanu...
Vysazení antikoncepce
Dobrý den. Brala jsem 4 roky HA (tablety) na měsíc...
Vysazení antikoncepce
Dobrý den, je mi 44let a od 18let užívám HA s menšími...
Vysazení antikoncepce
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Brala jsem v kuse antikoncepce...
Vysazení antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli nevadí, že...
Chybějící menstruace po vysazení antikoncepce
Dobrý den , v prosinci roku 2016 jsem vysadila po...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysazení rivotrilu

Dobry den pani doktorko. Chtel bych Vas poprosit o casovy plan vysazeni rivotrilu...

Vysazení rivotrilu 2

Pani dr., dekuji Vam za reakaci. Nicmene jeste upresnim, ze tuto radu jsem dostal...

Vysazení rivotrilu nespavost

Zdravím , užival jsem rivotril 1-1-2 0,5mg tablety 3 týdny a pak jsem to vysadil...

Vysazení tabletek

Dobrý den. Beru antikoncepci Lyndinette 20 a při dobrání posledního platíčka...

Vysazeni tritica a nespavost

Dobrý den, prosím o radu jak dál. . Delší čas se potýkám s nespavosti. Dodržuji...

Vysazení Triticca

Dobrý den, po narození syna jsem měla velký problém se spánkem. Částečně vinou...

Vysazení Trittica

Dobrý večer,chtela bych se zeptat jesltli mužu vysadit lék po 5 dni Trittico...

Vysazení Trittica

V roce 2006 jsem začal trpět depresemi. Měl jsem za sebou náročně několikaměsíční...

Vysazeni Trittico

Dobry den. Asi 2 nebo 3 tydny beru vecer pred spanim 1 tabletu leku Trittico....

Vysazení trombexu po roce od disekce RIA

Dobrý den, jsem rok po spontánní disekci RIA,spontánně zahojeno, téměř bez...

Vysazení warfarinu

Dobrý den, prodělala jsem po operaci drobnou plicní embolii, po 7 měsících léčby...

Vysazení warfarinu

Dobrý den, je mi 24 a 2,5 roku užívám warfarin,. Před 2,5 rokem jsem prodělala...

Vysazení warfarinu

Dobry den,dnes mi sundali sadru z nohy po vyvrknuti kotniku brala jsem Warfarin...

Vysazení yasminelle

Dobrý den, je mi 23 let a 5 let užívám antikoncepci yasminelle, kterou bych...

Vysazení YAZ

Dobrý den mám prosbu. V únoru jsem vysadila antikoncepci YAZ. MS jsem dostala...

Vysazení Zaldiaru, depresivní stavy

Dobrý den,brala jsem zaldiar asi rok na bolesti zad a ruky.Brala jsem 3 pak...

Vysazování antidepresiv

Dobrý den pane doktore. Beru již rok a půl antidepresiva Citalon a tak 3-4 roku...

Vysazování antidepresiv

Dobry den, jiz nekolik let beru Escitalopram Orion 15mg, na jare mi byl lek...

Vysazování antidepresiv

Dobry den, chtel bych se zeptat, jak dlouho ustupuje účinek antidepresiv. Nastup...

Vysazování antidepresiva

Dobrý deň chcela by som sa opýtať , začala som užívať citalec 10 pred tromi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pupínky na noze

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu o jaký problém se přesně jedná. Včera...

Předávkování ???

Dobrý den je mi 13 let a dnes jsem si vzala 5 prášků xyzalu 5 prášků ibalgunu...

Tepání aorty

Tápání v břiše. Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na jednu věc, je mi 23 let...

Užívání Paralenu a Nurofenu


Pupínek na stydkém pysku


Vřídek na šourku

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. Asi před měsícem se mi na šourku...

Lék Meloxicam-Teva

Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně náhrady za lék Meloxicam-Teva 15mg, jsem...

Alergie na Amoksiklav

Dobrý den. Předevčírem jsem dobral balíček antibiotik Amoksiklav 1mg. Dnes se...

Preejakulát a otěhotnění


Červené fleky pod nehty

Dobrý den, objevily se mi zvláštní červené nehty pod nehty, viz. přiložená...

Kostní výběžek po extrakci zubu

Dobrý den, prosím o radu ohledně posunu kosti v dolní čelisti. Při vytržení...

Povlak na jazyku a kouření

Dobry den, Asi od června me trápí povlak na jazyku. Nikdy predtim jsem tento...

Růst penisu


Zvýšené jaterní testy - možné příčiny?

Vážený pane doktore, obracím se na Vás, protože jsem si všimla, že jste na podobné...

Zvrtnutý kotník - přetrvávající potíže

Dobrý den, Před 4 týdny jsem si zvrtla kotník. Ten mi během chvíle otekl...

Bolest na hrudi

Dobrý den.Chci se zeptat boli me na hrudníku na levé straně nad prstem a vystreluje...

Předávkování léky

Můj dotaz je jestli existuje lék na předávkování lékem říká se tomu asi antidotum...

Znaménka a pihy


Zkažený sýr v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, resp. ujistit. Jsem ve 30. tt a snědla...

Oranžové zbarvení dlaní

Dobry den, jiz priblizne rok sleduji občasné bezdůvodné skvrny v dlanich, ktere...

Reklama