Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vysazování Mirtazapinu

Psychiatrie Patrik 13.3.2018

Dobrý den,

prosím o radu- před 1 rokem jsem začal brát antidepresiva (mirtazapin nejprve 15mg po 14dnech 30mg). Lékař mi takto ulevil od problémů se spánkem, které mě občas trápily (jednou za měsíc jsem se v noci nevyspal a následně i druhá noc byla s problémy, obával jsem se nevyspání, které se dostavilo). Nyní mi bylo od lékaře doporučeno, že lék můžu postupně vysazovat. Podstupuji i podpůrnou kognitivně behaviorální terapii. Můj dotaz je- Není vysazování mirtazapinu problematické?- jak si stojí v porovnání s ostatními antidepresivy co se týče vysazování? Netrpěl jsem nikdy na depresivní symptomatologii- pouze se obávám toho, že se z mirtazapinu nebudu schopný dostat kvůli nepříjemným příznakům z vysazení (závratě apod).

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, důležité je lék vysazovat postupně - tedy postupně snižovat dávku léku (např. o 7,5mg týdně, nebo o 7,5mg co 14 dní - záleží to i na Vás, jak se budete cítit). Dávka léku se tedy postupně snižuje až do úplného vysazení (ale nelze lék vysadit hned naráz, pak se dostaví potíže). U každého je to proces individuální, klidně snižujte lék pomalu, uvidíte, jak to budete snášet (např. o 7,5mg co 14 dní). Pokud byste snižoval lék o např. 15mg a cítil jste potíže, pak lze snižovat lék o 7,5mg. Opravdu uvidíte, jak se budete cítit. Je také možné, že nebudete mít vůbec žádné potíže a lék v klidu postupně vysadíte. Vše konzultujte se svým lékařem, měl by chápat Vaše obavy a dle domluvy (a toho, jak se budete Vy sám cítit) snižovat postupně lék. Pokud by se potíže vrátily, a lék nebyl ještě vysazen, lze lék ponechat na nejnižší možné dávce, která byla účinná na potíže a pokusit se lék vysadit zas za nějaký měsíc.
S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot


Dobrý den,
vysazování mirtazapinu by mělo být postupné, takže 15 mg lze vysadit hned, pokavad berete 30 mg doporučuji to vysazovat postupně čili 15 mg třeba měsíc a pak vysadit. S nějakými dramatickými účinky bych nepočítal v krajním případě se mohou vrátit vaše předchozí potíže, čili zejména nespavost.
s pozdravem

MUDr. Miroslav Sekot

Související dotazy

Vysazování antidepresiva mirtazapínu
Dobrý den, rád bych se optal ohledně vysazování...
Vysazování Mirtazapinu
Dobrý den, od svého lékaře mám povoleno vysadit Mirtazapin...
Kombinace Mirtazapinu a Coaxilu
Dobrý den, je bezpečná kombinace Mirtazapinu (beru...
Vysazování Xanaxu v těhotenství
Dobrý den, já jsem sem již myslím psala dotaz ohledně...
Vysazovani Medrolu
Dobrý den, rada bych se zeptala na průvodní projevy...
Pregabalin k vysazování Clonazepamu
Dobrý den, mám předepsaný pregabalin k vysazování clonazepamu,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysazování Lamictalu

Dobrý den, pane doktore, z důvodu plánovaného těhotenství vysazuji Lamictal....

Vysazování Lanzulu

Dobrý den, prosím o radu gastroentrologa. Beru dlouhodobě Lanzul, v současnosti...

Vysazování léku rivotril

dobrý den,nedaří se mi vysazovat rivotril,prosím,poradte,jak postupně vysazovat...

Vysazování léku Trittico AC

Dobrý den paní doktorko, již jsem Vám do poradny psala dotaz v červenci 2014,...

Vysazování léku Trittico Ac

Pane doktore, již jsem Vám do poradny psala dotaz v červenci 2014, týkalo se...

Vysazování Lexaurinu

Dobrý večer. vysazuji Lexaurin 3mg. beru půlku,ale je mi čšpatně na zvracení...

Vysazování Lexaurinu

Dobrý večer.Chtěla bych se zeptat.Brala jsem cipralex 10mg ráno a večer Lexaurin...

Vysazování Martazapinu

Dobrý den, po vzájemné domluvě s psychiatrem jsme se dohodli na postupném...

Vysazovani Medrolu

Dobrý den, rada bych se zeptala na průvodní projevy vysazovani Medrolu. Po peti...

Vysazování Mirtazapinu

Dobrý den, od svého lékaře mám povoleno vysadit Mirtazapin 15 mg (který užívám...

Vysazování Naxalganu

Dobrý den, od 9.2. 2021 beru Naxalgan. Nejsem epileptik, nemám epilepsii!!!...

Vysazování Xanaxu v těhotenství

Dobrý den, já jsem sem již myslím psala dotaz ohledně miminka a moc hezky jste...

Vysející kůže v ústech

Dobrý den, chtěl bych vás požádat o radu. Před několika měsíci jsem si všiml,...

Vysetreni

Dobry den pane doktore, mam uz 2mesice problemy s kolenem.Nejdriv to zacalo...

Vysetreni

dobry den pane doktore uz jsem se tu radila ohledne meho problemu viz popis...

Vysetreni

Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli musim jit pred prvnim pohlavnim stykem...

Vysetreni

Dobrý den, už mi tu bylo odpovězeno že bych si měl dojít na vyšetření, jedná...

Vysetreni

Dobry den, rad bych se zeptal co vsechno obnasi vysetreni znamenek na kuzi...

Vysetreni mozku

Dobry den,u me dcery 18 let je jiz dlouho podezreni na aspergeruv syndrom.Ma...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Propadlý hrudník

Dobrý den,jsem 16letý kluk a chtěl bych se zeptat jestli propadlý hrudník narovnám...

Bolest na hrudi

Dobrý den,přítelkyně si stěžuje na pálení na hrudi má obavi ale sanitu nechce...

Bolest pod levým žeberním obloukem

Dobry den, uz nekolik mesicu me boli na leve strane pod zebry. Mela jsem pred...

Krev ve spermatu

Dobrý den, zhruba před 6 lety se mi poprvé objevila ve spermatu krev, od té...

Hyperplastická řasa žaludku

Dobry den, léčím se s problémy s jícnem, resp.tlakem v horni části břicha po...

E. Coli v pochvě

Dobrý den, mám už delší dobu problémy s ecoli v pochvě. (Asi rok a půl) Chodím...

Můžu otěhotnět

Dobrý den měla bych otázku,Měla jsem menstruaci a s přítelem jsme se milovali...

Nadýmání v břiše, chvilková bolest v tříslech

Hezký den. Již cca 4 roky beru léky na gastro. reflux (helicid, helides atd..)....

Bolesti v oblasti mezi bradou a ohryzkem

Dobrý den, včera jsem zjistila, že mě bolí oblast mezi bradou a kousek nad...

Pálení jazyka

Ještě jednou dobrý den,chci ještě doplnit předchozí dotaz,léky žádné neberu,jazyk...

Zlomenina klíční kosti

dobrý den. jmenuji se tomáš a mám zlomenou klíční kost na levé straně. mám na...

Puchýř na krku

Dobrý den, po návratu z dovolené z Egypta se mi udělal na krku puchýř, který...

Dobrý den, před 15 dny js...

Dobrý den, před 15 dny jsem si vyndala klíště. Nic po něm nezůstalo, ale měla...

Brnění levé nohy

Dobry den. Pred rokem mi zacalo brnet v leve noze. Byla jsem u neurologa,ten...

Bolest horního patra v ústech


Poštěváček je klitoris

Dobrý den, četla jsem diskusi, kde byla převážná většina diskutujících muži....

Nádor mozku

Dobrý večer, mohu se zeptat co to znamená. Doktor mi řekl pouze, že je to nádor...

Erdomed a pití alkoholu

Dobrý den, mám zvláštní dotaz. Dostal jsem tyto prášky, (viz. foto) prý to je...

Palec na noze

Dobry den, chci se zeptat asi pred pul rokem jsem byla na chirurgii s palcem...

Nízký neutrofilní segment (26.000%) a vysoký počet lymfocytů (65.000%)

Dobrý den, v poslední době jsem měl žlučníkové koliky, které se začaly léčit,...

Reklama