Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Vysoká hladina inzulinu a glukozy v krvi

Nora . 9.12.2013

Dobrý den, vyčetla jsem, že vysoká hladina inzulinu a glukózy v krvi jsou hlavními příznaky metabolického syndromu. Chtěla bych se zeptat na přesnou hodnotu - od kolikati stupňů lze říci, že v krvi je vysoká hladina obou látek? - Pokud jsou obě látky zvýšené, vždy se jedná o metabolický syndrom? - Pokud jsou obě látky vysoké vylučuje to diabetes? Děkuji mnohokrát Nora

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den. Normální hodnota glukosy v krvi (tzv. glykémie) nalačno se pohybuje v rozmezí 3,5-5,5 mmol/l, může se mírně lišit dle konkrétní metody stanovení a laboratoře, která test provádí. Pro diagnosu diabetu je určující buď hodnota lačné glykémie opakovaně ≥ 7,0 mmol/l, nebo patologický výsledek tzv. orálního glukosového tolerančního testu - konkrétně hodnota glykémie 2 hodiny po podání 75 g glukosy ≥ 11,1 mmol/l. Hraniční hodnoty lačné glykémie mezi 5,6-6,9 mmol/l jsou příznakem tzv. poruchy glukosové tolerance. Narozdíl od glykémie se hodnota insulinu v krvi nestanovuje běžně. Na lačno by měla být cca 5-15 IU/l. Po jídle výrazně stoupá a hodnotu insulinu v krvi je vždy nutno korelovat s aktuální glykémií. Navíc má insulin velmi krátký poločas, a proto se k posouzení množství vyprodukovaného insulinu používá spíše stanovení tzv. C-peptidu. To je molekula, která vzniká odštěpením při tvorbě insulinu, a má daleko větší stabilitu. V zásadě rozlišujeme 2 typy diabetu. Při diabetu 1. typu je absolutní nedostatek insulinu, neboť došlo k autoimunnímu poškození B buněk slinivky, které insulin normálně produkují. Důsledkem nedostatku isnulinu je pak mj. vysoká glykémie se všemi svými následky. Oproti tomu u diabetu 2. typu je insulinu dostatek nebo zpočátku i nadbytek, ale tkáně na něj nedostatečně reagují - hovoříme o tzv. insulinové rezistenci. Metabolický syndrom není definován laboratorně (tedy hodnotou glukosy či insulinu v krvi), ale klinicky jako společný výskyt nadváhy či obezity androidního typu (= ukládání tuku hlavně v oblasti břicha), hypertenze (zvýšeného krevního tlaku), dyslipidémie (zvýšení nebo špatný poměr lipidů, tj. tuků v krvi) a diabetu či poruchy glukózové tolerance. Společným jmenovatelem resp. příčinou metabolického syndromu je právě ona insulinová rezistence. Ta může být důsledkem obezity, ale je to vcelku složitá a ne do detailu objasněná záležitost. Každopádně jak diabetes 2. typu, tak metabolický syndrom řadíme mezi tzv. cilivizační choroby. Abych odpověděla na Vaše dotazy: zvýšená hodnota glukosy a insulinu (resp. spíše C-peptidu) v krvi může znamenat přítomnost metabolického syndromu, ovšem abychom o této diagnose mohli mluvit, je nutná přítomnost ještě dalších znaků viz výše. Zvýšení glykémie + insulinémie rozhodně diabetes nevylučuje, naopak naznačuje možnou přítomnost diabetu 2. typu či poruchy glukosové tolerance, což je vlastně jakýsi předstupeň diabetu. Diabetes a metabolický syndrom nejsou dvě různé diagnosy, které by se vylučovaly. Naopak diabetes je často součástí tzv. metabolického syndromu. Zvýšená hodnota insulinu resp. C-peptidu ovšem vylučuje diabetes 1. typu, u kterého jsou jeho hodnoty naopak nízké (snad s výjimkou krátkého počátečního stadia, kdy mohou být i zvýšené). Snad jsem odpověděla srozumitelně, s pozdravem.

Související dotazy

Vysoká hladina prolaktinu
Dobrý den. Je mi 57 let, užívám Estrofem ( byla odoperována...
Vysoká hodnota glukózy v krvi po oGTT
Dobrý den, vážený pane doktore, je mi 20 let a studuji...
Inzulin u těhotenské cukrovky
Dobrý den, Jsem v 30.tydnu těhotenství a mám tehotenskou...
Vysoká hladina cholesterolu
Dobrý den! Manžel byl na předoperačních vyšetřeních...
Vysoká hladina cholesterolu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, o čem vypovýdají následující...
Vysoká sedimentace
Dobrý den, prosím o radu mám vysokou sedimentaci 120...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysoka fw a zvysene crp

Od roku 2001 s 57kg vahy jsem z neznameho duvodu zacala mit zvysenou fw a to...

Vysoká hladina Anti TG

Dobrý den, delší dobu jsem se potýkala s problémy ohledně imunity. Následně...

Vysoká hladina ASLO

Dobrý den, od října 2015 jsem trpěla velmi častými virózami (vždy bolest...

Vysoká hladina AST v krvi

Dobrý den, již 4 měsíce mívám vyrážky po celém těle, které se zhoršují k...

Vysoká hladina cukru

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem na následky vysokého cukru v krvi. Cukrovku...

VYSOKÁ HLADINA CUKRU

Nejdříve maminka brala Siofor,pak se jí zvedl cukr na13 tak začla píchat Inzulin...

Vysoká hladina estrogenu

Dobrý den pane doktore, měla bych na Vás dotaz, předem děkuji za Vaši odpověď....

Vysoká hladina HCG a vývoj gestačního váčku

Dobrý den, podle MS jsem v 9tt a už jsem byla 4x u lékaře na UTZ, kde nejprve...

Vysoká hladina cholesterolu

Dobrý den, ráda bych se zeptala, o čem vypovýdají následující výsledky: CHOL...

Vysoká hladina cholesterolu

Dobrý den! Manžel byl na předoperačních vyšetřeních a byla mu zjištěna vysoká...

Vysoká hladina kyseliny močové a vyšší cholesterol

Dobrý den,paní doktorko. Synovi 25 let (je obézní) byla naměřena při prevenci...

Vysoká hladina prolaktinu

Dobrý den. Je mi 57 let, užívám Estrofem ( byla odoperována děloha a objevily...

Vysoka hladina prolaktinu u pritele

Dobry den, muj pritel (30) ma dle vysledku vysokou hladinu prolaktinu (60j.)...

Vysoká hladina protilátek proti štítný žlaze

Dobrý den chtěla jsem se zeptat co to znamená když mam vysokou hladinu protilátek...

Vysoká hladina testosteronu

Dobrý den. U obvodního lékaře mi byla zjištěna hladina testosteronu 2,35. Jedná...

Vysoká hladina trigliceridů

Dobrý den, mám vysokou hladinu trigliceridů,užívám léky a jsem sledován lékařem,...

Vysoká hladina TSH

Dobrý den, v těhotenství mi byla zjištěna snížená funkce štítné žlázy, nyní...

Vysoká hladna bílkoviny v moči v těhotenství (3 křížky)

Dobrý den, dnes jsem byla na kontrole u svého gynekologa. Jsem ve 13. tt a zjistil...

Vysoká hodnota AB/TG 1559,0 IU/ml,max 40IU/ml

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na léčbu,při těchto hodnotách,jinak alopecia...

Vysoká hodnota AFP

Dobrý den, paní doktorko, měla bych na Vás dotaz týkající se zvýšeného AFP....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění konečníku


Biologická léčba jako naděje pro pacienty s rakovinou ledvin?

Biologická léčba. Sousloví, které je v poslední době skloňováno nejen v souvislosti...

Bechtěrevova nemoc

Dobrý den, Měla bych dotaz ohledně nemoci, kterou nazýváte Bechtěrova. Mám...

Obavy z rakoviny prostaty


Akne a roaccutane

Dobrý den,mám již 4 měsícem problémy s akne na krku a bradě. Už dříve sem používal...

Bolesti ramene

Dobrý den - je tomu asi před 3 měsíci jsem narazil pravým ramenem na roh vitŕyny...

Po vyprázdnění se objeví na toaletním papíře krev


Scintigrafie skeletu


Laparoskopická operace tříselné kýly

Podívejte se krok za krokem jak probíhá laparoskopická operace tříselné kýly...

Sprint srdci prospívá více než maraton

Kardiovaskulární onemocnění, tedy choroby postihující srdce a cévy, jsou nejčastější...

Nosní polypy

Dobrý den, manžel 37 let trpí cca od roku 2004 nosními polypy. Na operaci...

Bolestivé uzliny na krku

Dobrý den, Před 3 týdny se mi přes noc udělala uzlina za krkem na pravé straně....

MUDr. Jiří Střebovský

Praktický lékař stomatolog

Koleno si můžeme zničit rychle. Vrátit ho do formy ale trvá podstatně déle

Nejsložitějším kloubem člověka je koleno. Tento poměrně křehký systém kloubních...

Náhlé křeče v konečníku

Dobrý den, chci se zeptat. Už par měsíců mám nahle křeče v konecniku, mimo...

Možné těhotenství?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Beru HA ale při novém balení jsem si zapoměla...

Zvětšení uzliny na krku


Když se alergie zkříží aneb Ovoce a pyly jsou nebezpečná kombinace


Opruzení penisu

Můj problém (mám opruzeninu na penisu, která se mě delší čas nehojí, uprostřed...

Bolest v krku

Dobrý den, už měsíc mě bolí v krku, nejdříve mi doktor na ORL, mimochodem primář...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×