Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vysoká hladina ferritinu, vys. hladina borrelia, zesílená stěna tračníku, výskyt escherichia coli a nižší hladina myoglobinu

Vnitřní lékařství Dagmar 23.4.2019

Dobrý den,
V loňském roce na jaře mi byla zjištěna vysoká hladina Ferritnu 255. Lékař to nijak neřešil, prý se s tím za celou svoji praxi nesetkal. Letos 1/4 byly provedeny odběry, které posílám v příloze a prosím o jejich vyhodnocení a posouzení z vaší strany. Hladina Ferritinu je opět 255,6. Přičemž FE, Fe-vazeb.kapacita a Index sat. Fe jsou v normě. Je mi 57 let, váha 56kg, cca 8 let bez menzes, bolí mě klouby na pohmat, plosky chodidel při mačkání zón, kolena při zmáčknutí jak z vnitřní tak vnější strany rovněž tak i celé nohy po stranách od kotníku až na horu po kyčel rovněž z vnitřní i vnější strany. Po ránu se cítím jako kdyby po mě jezdil celou noc buldozer. Jsem převážně unavená bez energie se svalovou slabostí. Dále byla zjištěnantilgG Borelia 601.
V loni v listopadu se mi objevilo nepatrné krvácení na stolici, tehdy jsem si řekla, že třeba při větším tlaku se to může stát (měla jsem převážně tužší stolici). Pak se mi to objevilo opět jednárázově letos v lednu a v únoru už to pak bylo ve větší míře. Dne 21.2.2019 jsem byla na kolonoskopii při které mi byl zároveň odstraněn polyp středního rekta pr. 8 mm. Opsáno ze zprávy : Mikroskopicky zachyceny rozpadající se fragmenty tubulovilózního adenomu tlustého střeva s low grade dysplazií. Spodina není zřetelná - zde mi bylo sděleno, že je to takto v pořádku ... prosím o vaše vyyhodnocení zda je tomu tak. Dále byly zjištěny četné divertikly, které jsou klidné bez známek krvácení .. opět že je to stav, který má tisíce lidí. Bylo doporučeno hodně vlákniny a vody.
Dne 4.4.2019 jsme byla na lapar. odstranění žlučníku, nikdy před tím jsem neměla záchvaty ani zánět žlučníku, jen občas tlak pod pr. žebrem ..bylo mi doporučeno preventivní odstranění - jednalo se o 5 kamenů 2,5 cm. Propuštěna z nemocnice jsem byla 8/4. Rány jsou již zhojeny. Jen proč hlavně píšu po návratu domů jsem se začala stravovat velmi dietně, začala jsem s jídly, které byly podávany v nemocnici, vařila jsem v parním hrnci, velmi jsem si dávala pozor abych neudělala dietní chybu. V neděli 14/4 cca 30 minut po snídani (3 plátky knekebrotu, dietní šunka a plátek sýra) jsem dostala velmi silné ale velmi silné křečovité bolesti do břicha, zvracela jsem jak nikdy v životě, na velké jsem byla snad za ten den 15x - převážně žlutý průjem až voda, a i když pak už nemělo z těla co vycházet přesto mě to nutilo jít na toaletu. Maximálně vyčerpaná jsem se dostavila druhý den do nemocnice byl mi proveden utrazvuk, odběr krve vč. CRP 3,1. Ultrazvukem byla zjištěna zesílená hyperechogenní stěna tračníku s maximem v oblasti. c. ascendens - toto mi nikdo nevysvětlil, zda je to normální, nebo se to vyskytuje, když je velký průjem - což by byl můj případ. Mám z toho obavu, aby to nebyl větší problém. Výsledky posílám v příloze. Zvláštní je, že při kolonoskopii nic takového nebylo zjištěno.... je možné že by to bylo opravdu tím silným průjmem ? Dále korová cysta 18mm na ledvině ... opět bez vysvětlení ... jestli se mám dále někam objednat a řešit to nebo se cysta třeba vstřebá ... nikdo nic neřekl. 17.4.2019 jsem byla na kontrole ... proveden opět krevní obraz, CRP 1,4. Z vytěru z rekta zjištěna Escherichia coli .. opět bez sdělení jestli je to normální nebo ne. Výsledky jsou opět v příloze. Byly předepsány atb. Normix a že se mám hlásit u obvod. lékaře a zakázána vláknina. Ten se zhrozil proč mi byly předepsány atb. když hladina CRP je velmi nízká a na zánět neukazuje. Průjmy mě trápily celý minulý týden hlavně dopoledne po každém menším jídle, které se sestávalo ze starého rohlíku, čaje ... vždy jsem musela mít v blízkosti WC, v břiše mi to bouřilo a kručelo. ATB. tedy neberu. Protože jsem si nevěděla rady a byla jsem i léčena homeopaticky požádala jsem svého homeopata ...v pátek jsem dostala jednorázovodu dávku homeopatik - křeče vymizely, teď cca 3 dny bolesti břicha už téměř žádné jen občas to přelétné břichem, dnes poprvé stolice je už trochu hnědší a není tak tekutá, spíše kouskovitá. Měla jsem i dotaz na lékaře, jestli to třeba není stav po odstranění žlučníku, přece jenom žluč je shromažďována v něm ... bylo mi řečeno, že jsou i lídé, kteří na to trpí a do měsíce se to srovná (i na netu to pacienti po odstr. žlučníku píší, že někdo s tím má problém a někdo může v podstatě jíst tak jak byl zvyklý před operací).

Velmi Vám děkuji za zodpovězení dotazu s ohledem na vysokou hladinu ferritinu, na vys. hladinu borrelia, zesílenou stěnu tračníku, výskyt escherichia coli a nižší hladinu myoglobinu ... nerada bych něco zanedbala a nevím s kým se o tom poradit.

Ještě jednou děkuji.

S pozdravem
D.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, volné železo je pro naše buňky toxické, proto musí být uchováváno v buňkách ve vazbě na speciální bílkovinu, která se nazývá feritin. Malé množství feritinu přechází do krevního oběhu, kde odráží celkové množství feritinu v těle – tedy i celkové množství železa v těle. Nadměrné střádání železa doprovází nemoc, která se nazývá hemochromatóza. Vyšetření feritinu se neprovádí většinou samostatně, ale bývá doplněno vyšetřením hladiny železa v krvi, hladiny transferinu a vyšetřením celkové vazebné kapacity krevní plazmy pro železo. Zvýšené koncentrace feritinu se mohou vyskytovat u pacientů se zánětem, onemocněním jater, také u některých typů rakoviny, u pacientů po opakovaných krevních transfuzích a u některých autoimunitních onemocnění. Pokud je jeho hladina naopak příliš vysoká, můžeme pomýšlet na chorobné střádání železa. Nejčastějším příznakem nadbytku železa v organismu je bolest kloubů, také únava a bolesti břicha. U Vás se jedná o izolované zvýšení feritinu, ostatní ukazatele metabolizmu železa jsou v normě.
Pro hemochromatózu svědčí typicky zvýšené hodnoty železa, sérového ferritinu a zvětšenou saturaci transferinu (80–90 %). Zvýšené hodnoty ALT, AST. Prodloužení protrombinového času. Na UZ jater obraz jaterní cirhosy, bronzový diabetes, který vzniká na podkladě destrukce pankreatu. Co u Vás není, pokračovala by jsem v monitoraci stavu, prováděla kontrolní odběry a UZ jater alespoň 1xročně.
Nyní k dalším dotazům. IgG borelie jsou pozitivní, jedná se o paměťové protilátky, konfirmované cestou Western blot. Jedná se o stav po prodělané boreliose, či se může jednat i o nespecifické zvýšení, těžko hodnotit.
Zesílená stěna tračníku popsaná na UZ byla důsledkem probíhajícího zánětu střevní stěny, který se u Vás projevoval profůzním průjmem.
Nižší hladina myoglobinu bývá u pacientů s menší svalovou hmotou, vyšší zase u muskulaturních jedinců.
A pozitivita E. coli ve výtěru, pokud se nejedná o enteroinvazivní, či enterohemoragickou formu, která by se projevila horečkami, krví a hlenem ve stolici, nevyžaduje léčbu ATB. Zde určitě Normix ne, pouze probiotika, dietní strava nadále.
S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Vyšší lačná hladina cukru
Je mi 52 let a mám zvýšený cukr - 6,2. Glykemickou...
Odběr hladiny cukru v krvi
Dobrý den, chci se zeptat jestli bych měla zajít na...
Aká je správna hladina cukru v krvi?
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať aká je správna hladina...
Zvýšená hladina TAG
Dobry den prosim vas bola som na preventivke a vsetko...
Vysoká hladina prolaktinu
Dobrý den. Je mi 57 let, užívám Estrofem ( byla odoperována...
Ovlivňuje Lexaurin hladinu cukru?
Dobrý den, mám již tři roky diabetes, nepíchám si,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysoka fw a zvysene crp

Od roku 2001 s 57kg vahy jsem z neznameho duvodu zacala mit zvysenou fw a to...

Vysoká glykémie

Dobrý den, manžel 47 let, od začátku března zhubl 14 kg, má sucho v ústech,...

Vysoká hladina aldosteronu

Dobrý den, mám. Dlouhodobě potíže typu, padání vlasů, silné menstruace s psm...

Vysoká hladina Anti TG

Dobrý den, delší dobu jsem se potýkala s problémy ohledně imunity. Následně...

Vysoká hladina ASLO

Dobrý den, od října 2015 jsem trpěla velmi častými virózami (vždy bolest...

Vysoká hladina AST v krvi

Dobrý den, již 4 měsíce mívám vyrážky po celém těle, které se zhoršují k...

VYSOKÁ HLADINA CUKRU

Nejdříve maminka brala Siofor,pak se jí zvedl cukr na13 tak začla píchat Inzulin...

Vysoká hladina cukru

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem na následky vysokého cukru v krvi. Cukrovku...

Vysoká hladina draslíku v krvi

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vysokou hladinu drasliku v krvi. Byla jsem...

Vysoká hladina estrogenu

Dobrý den pane doktore, měla bych na Vás dotaz, předem děkuji za Vaši odpověď....

Vysoká hladina HCG a vývoj gestačního váčku

Dobrý den, podle MS jsem v 9tt a už jsem byla 4x u lékaře na UTZ, kde nejprve...

Vysoká hladina cholesterolu

Dobrý den! Manžel byl na předoperačních vyšetřeních a byla mu zjištěna vysoká...

Vysoká hladina cholesterolu

Dobrý den, ráda bych se zeptala, o čem vypovýdají následující výsledky: CHOL...

Vysoká hladina inzulinu a glukozy v krvi

Dobrý den, vyčetla jsem, že vysoká hladina inzulinu a glukózy v krvi jsou...

VYsoká hladina kyseliny močové

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou. Výsledek laboratorního vyšetření -krevní...

Vysoká hladina kyseliny močové a vyšší cholesterol

Dobrý den,paní doktorko. Synovi 25 let (je obézní) byla naměřena při prevenci...

Vysoká hladina kyseliny močové u dětí

Dobrý den, můj 10-ti letý syn trpí delší dobu bolestmi kloubů především kotníků....

Vysoká hladina prolaktinu

Dobrý den. Je mi 57 let, užívám Estrofem ( byla odoperována děloha a objevily...

Vysoka hladina prolaktinu u pritele

Dobry den, muj pritel (30) ma dle vysledku vysokou hladinu prolaktinu (60j.)...

Vysoká hladina protilátek proti štítné žláze a otázka léčby

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně vysokých anti TPO protilátek proti štítné...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nachlazení, zvětšení lymfatické uzliny

Dobry den Jiz 2 dny mam kasel a teplotu, vcera jsem si nahmatala zdurele uzluny...

Pálení na hrudi

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,pálí mě na hrudi jako by z venku na hrudní...

Zvýšená teplota a únava několik let

Dobrý den, několik let trpím silnou únavou a zvýšenými teplotami. Teploty se...

Neustále nafouklé, hodně vyboulené břicho, pocit plnosti a neustaly pocit na zvracení

Dobrý den, již měsíc mě trápí neustále nafouklé, hodně vyboulené břicho, pocit...

Test na chlamydie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, z jakého testu se poznají chlamydie nejspolehlivěji....

Fleky na kůži

Dobry den, pred nekolika tydny se mi na kuzi udelaly nevzhledne fleky (viz....

Svědivý flíček po kousnutí hmyzem

Dobrý den, asi před týdnem mě doma něco kouslo, klíště jsem určitě neměla,...

Bolesti palce po srtžení nehtu

Dobrý den, před třemi měsíci my byl stržen špatně zarůstající nehet. Nejde...

RTG plic

Dobrý den, ve zprávě z RTG plic mám uvedeno, že nález je bez podstatné změny...

4 měsíce bez menstruace

Je mi 13. Již skoro 4měsíce jsem nedostala menstruaci,má poslední menstruace...

Nádor konečníku

dobrý den. V srpnu 2016 jsem byl operován, tumor rekta.Před operací jsem prodělal...

Tenisový loket

Dobrý den, dá se užívat Artrodar na tenisové lokty? Děkuji.

Nepravidelné bušení srdce

Dobrý den. Již delší dobu cca rok mám problém s občasnou aritmií (přeskočením)....

Pocit cizího tělesa v krku

Dobry den , chtěla jsem se zeptat Co by to mohlo byt Uz 3 dny mam pocit...

Zelené stolice

Dobrý den,syn 4 měsíce,plně kojený,na váze přibývá normálně,má poslední 4 dny...

Modřina vzniklá bez příčiny

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně modřiny která se mi vytvořila bez příčiny...

Krev z konečníku

Dobrý den jeden večer mě strašně pichalo v konečníku tak jsem sel na zachod...

Zápach v krku při polknutí

Dobrý den, mám takový docela zvláštní dotaz.Při polknutí pociťuji nehorázný...

Tukové bulky a bylinná mast z živočišného sádla

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda může mít na tukovou bulku vliv potírání...

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Reklama